Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Από 18/12 μέχρι 7/1 η ισχύς. Αναμένεται το σχετικο ΝΟΤΑΜ
 
Ψάχνω εδώ και μέρες να βρω απάντηση αλλά δεν τα κατάφερα. Γνωρίζει κάποιος αν για αεροπορικά ταξίδια εξωτερικού (συγκεκριμένα SKG-ZRH ή SKG-MUC) χρειάζεται ο επιβάτης να έχει κάποιου είδους δικαιολογία για το ταξίδι ή μπορεί να είναι και για προσωπικούς λόγους?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Αν είσαι Έλληνας ή μόνιμος κάτοικος Ελλάδας πρέπει να συμπληρώσεις το PLF, το αργότερο μία μέρα πριν φύγεις. Εκτός απ΄αυτό, ποτέ δεν με ρώτησαν για τον λόγο ή ζήτησαν άλλα δικαιολογητικά. Και αφού έχω Γερμανική ταυτότητα δεν ήθελαν να δουν ούτε το PLF, αν και για σιγουριά το συμπληρώνω, αφού έχω κατοικία εδώ.

Το ίδιο για την επιστροφή. Εκτός από το PLF και το αρνητικό PCR (που το ελέγχουν και στην επιβίβαση, και στην άφιξη) δεν ρωτάνε για τον λόγο.

'Η αλήθεια είναι ότι ούτε στο ATH-SKG (ανταπόκριση από το εξωτερικό), δεν ήθελαν να δουν κάτι, παρά το γεγονός ότι για τα ταξίδια εσωτερικού υποτίθεται ότι χρειάζεσαι τα σχετικά δικαιολογητικά. Αφού δεν βρήκα πουθενά τί ισχύει σε περίπτωση ανταπόκρισης, είχα μαζί μου το Ε1 (για να αποδείξω ότι η διεύθυνσή μου είναι στη Θεσσαλονίκη) και βεβαίωση εργοδότη (για να αποδείξω ότι ήμουνα στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους), αλλά δεν ζήτησαν κάτι. Αλλά ίσως στην επιβίβαση είδαν ότι ήρθα από το εξωτερικό (ενιαίο εισιτήριο).
 
Βγήκε το ΝΟΤΑΜ
A3700/20 - COVID-19: PASSENGER RESTRICTIONS.
BY ORDER OF THE GOVERNMENT OF THE HELLENIC REPUBLIC, RESTRICTIONS
UPON ENTRY INTO THE HELLENIC REPUBLIC TO ANY INDIVIDUAL-REGARDLESS
OF NATIONALITY AND COUNTRY OF ORIGIN-WILL APPLY AS FOLLOWS:
-PASSENGERS ARE REQUIRED TO REMAIN IN ISOLATION UNDER QUARANTINE FOR
PRECAUTIONARY REASONS FOR THREE (3) DAYS UPON ARRIVAL AT THEIR PLACE
OF RESIDENCE, AS DECLARED IN THE SUBMITTED PASSENGER LOCATOR FORM
(PLF) , EXCEPT IF THEIR STAY IN GREECE IS LESS AND THUS THE
RESTRICTION APPLIES FOR THAT PERIOD.
INDIVIDUALS VIOLATING THE MEASURE HEREOF, AND WITHOUT PREJUDICE TO
THE CRIMINAL PENALTIES PROVIDED, SHALL BE IMPOSED FOR EACH
VIOLATION, BY A REASONED ACT OF THE COMPETENT AUTHORITY WITHIN THE
MEANING OF POINT (A) OF PAR.1 OF ARTICLE 23 OF 14.3.2020 LEGISLATIVE
CONTENT ACT, ADMINISTRATIVE FINE OF FIVE THOUSAND (5.000) EUROS.
FLIGHT CREW MEMBERS ARE EXEMPTED. 17 DEC 22:01 2020 UNTIL 07 JAN 04:00 2021.
CREATED: 13 DEC 16:02 2020

Επίσης, ανανέωση όλων των άλλων ΝΟΤΑΜ.

https://www.airnews.gr/2020/12/14/%cf%8 ... %ba%ce%ae/

Το μόνο θετικό είναι ότι επιτρέπεται η αναχώρηση στο εξωτερικό και πριν από τις 3 μέρες. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν θα λήξει αυτή η ρύθμιση μετά τις γιορτές – γατί πολύ φοβάμαι ότι αρκετοί από τους περιορισμούς που διάφορες χώρες ανακοίνωσαν για τις γιορτές θα παραταθούν και μετά.... Και ενώ στις γιορτές ούτως ή αλλιώς ελπίζω ότι θα μείνω 1-2 εβδομάδες, όταν εργάζεσαι στο εξωτερικό και 3 μέρες μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα.
 
Καταργήθηκε το rapid test για όλους; Γύρισα σήμερα με τη OS μέσω Βιέννης, και στην άφιξη στη Θεσσαλονίκη απλά έγινε έλεγχο του PCR certificate και του PLF (το ίδιο φυσικά και στην επιβίβαση), και έστειλαν κάποιους σε τεστ, ανάλογα με τον κωδικό. Δηλ. όπως ήτανε και πριν (αν και είχα την εντύπωση ότι ήτανε περισσότερα άτομα που έστειλαν σε τεστ).

Και όσον αφορά τη καραντίνα : Ξέρει κανείς πώς μετράνε τις 3 μέρες; Σήμερα / αύριο / μεθαύριο ή αύριο / μεθαύριο / Τρίτη ή 72 ώρες από την άφιξη (θα ήτανε μάλλον το πιο λογικό);
 
Και πάλι το ίδιο, μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν ξέρει τί ισχύει. Έληξαν χθες τα υπάρχοντα ΝΟΤΑΜ, ανανεώθηκαν αυτά για το PLF και το PCR test, για τους περιορισμούς στις πτήσεις εσωτερικού, και τα διάφορα ΝΟΤΑΜ για πολίτες / πτήσεις από τρίτες χώρες.

Κάποια στιγμή αργά χθες βράδυ είδα και ένα καινούργιο με 7 μέρες καραντίνα και επιπλέον τεστ στο τέλος της καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό, που τώρα όμως εξαφανίστηκε.

Δηλαδή, τί ισχύει για κάποιον που θα φτάσει σήμερα; Η αύριο; Δεν περιμένω να ξέρω τί θα ισχύει σε μια ή δύο εβδομάδες, μπορεί να γίνει πολλά μέχρι τότε, αλλά ούτε καν για την επόμενη μέρα...
 
Επιβάλλεται υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα σε όλες τις αφίξεις εξωτερικού ανεξαρτήτως προέλευσης.

http://www.ypa.gr/news/nea-01

Κατά τα άλλα, οι υπάρχοντες περιορισμοί ισχύουν και παρατείνονται ως τις 21/1.

--------
Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο (good riddance, BTW) ανακοίνωσε ότι ΟΛΟΙ οι εισερχόμενοι στη χώρα θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ 72 ωρών, αλλιώς επιβάλλεται επί τόπου πρόστιμο 500 λιρών. Επιπλέον, όσοι δεν προέρχονται από τη λεγόμενη "travel corridor list" θα πρέπει να μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα, ακόμα και με αρνητικό τεστ. Αν διαβάζω σωστά τη λίστα, οι αφίξεις από Ελλάδα χρειάζονται self-isolate, εκτός αν πετάς απευθείας από Corfu, Crete, Kos, Rhodes, Zakynthos και έχεις μείνει εκεί τουλάχιστον δέκα μέρες.
https://www.gov.uk/government/news/mand ... r-measures
 
Αυτο με τις ΝΟΤΑΜ εχει καταντήσει αστείο πάντως. Η βάλετε until further notice ή ανανεώστε έγκαιρα.
Επίσης, ωραία η καραντίνα της επιστροφής και το αρνητικό pcr, το θεμα ειναι ΠΩΣ ελέγψχεται και αν ελέγχεται.

Εγώ λοιπόν, επέστρεψα 3/1 από Ελσίνκι Αθήνα και συνέχεια προς Χανιά. Αφιξη σε φυσούνα, στην Α, οπότε περάσαμε από τον "ελεγχο" PLF και PCR. Δεν ξέρω αν ηταν πιο ελαστικοί λόγω οικογένειας, αλλά plf δεν σκάναραν, ειδαν μονο.

Τα Negative PCR τα ζήτησαν, εριξαν μια ματιά, και έξοδος. Δεν λέω, το θέμα του αρνητικου PCR δεν ειναι μονο ο έλεγχος, αλλά το κινητρο, καθώς ειναι αδύνατο να ελέγξουν την γνησιότητα του τεστ. μια εκτύπωση με το ονομα, αρ διαβατηρίου και ενα standar κείμενο, ούτε πχ κάποιο QR που να επαληθέυει τα στοιχεία. Οχι πως θα μπουν στον κοπο, ουτε οτι καθε ιδιωτική εταιρία σε καθε χώρα θα αναπτύξει εφαργμοή για επαλήθευση του αποτελέσματος, αλλά δυστυχώς κάποιος με πολύ βασικές γνώσεις μπορει να βγάλει οσες βεβαιώσεις θέλει. Προφανώς δεν φταίει η ελληνική μεριά σε αυτό, αλλά η ανθρώπινη βλακεία.

Στο Ελσίνκι, για όσουν ειχαν κανει τσεκ ιν σε counter λογω αποσκευών, ζητησαν plf και pcr πριν την επιβίβαση. Ειδα πελάτη να φεύγει από το counter οποτε υποθέτω κάποιο πρόβλημα θα υπήρχε με καποιο απο τα 2 έγγραφα. Επίσης δεν ειμαι σίγουρος αλλα εχω την εντύπωση οτι απο συμφραζόμενα κατάλαβα οτι υπήρχε πελάτης transit προς Κύπρο, και κατι συζητούσαν, οπότε και μου δημιουργήθηκαν αρκετές απορείες του στυλ, αν η Κύπρος δεν ζητάει πχ PCR και PLF από εξωτερικό τι κάνουν; τον αφήνουν να επιβιβαστεί χωρίς αυτά; και αν αυτός αποφασίσει ή σχεδιάσει να μην κάνει το σκέλος ATH - κυπρος, αλλά αντ'αυτού κλείσει ενα διαφορετικο εισιτήριο απο Αθήνα, domestic, γλίτωσε τα 240 ευρώ που έκανε το pcr απο ελσίνκι;

Στα της καραντίνας τώρα, εύλογη η ερώτηση κάποια ποστ παραπάνω της ulrike για το θέμα των 3ων ημερών, στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση. Εγώ θεώρησα οτι ειναι 3 μέρες από την προσγείωση Αθήνα, οπότε πιο ευστοχο θα ηταν ναλέει 72 ώρες ή 3 μέρες αρχής γενομένης της επομένης ημέρας από την αφιξη. Γιατι προφανώς εχει διαφορά αν ο αλλος προσγειωθεί 00:05 ,και 23.55 την ίδια μέρα.

3 μέρες μείναμε καραντίνα λοιπόν, και ευχόμουν να έρθει κάποιος, ή να χτυπήσει ενα τηλέφωνο απο κάποιον να ελέγξει. Να νιώσω οτι υπάρχει ενας υποτυπώδης έλεγχος, αλλά προφανώς οχι. Μου ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο να βλέπω 6/1 πρωι, τα πλάνα απο τις γεμάτες εκκλησίες, πλατείες, παραλίες, κτλ χωρίς πρόστιμα, και εγώ να περιμένω στο σπίτι μου, εχωντας κανει αρνητικό τεστ 240 ευρώ, και να τηρώ την καραντίνα μου, γνωρίζοντας οτι ο κινδυνος να διασπείρω εγώ κατι σε σχέση με αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση ειναι μηδαμινός.

Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά μετά από Χρόνια, που τα next trips στο checkmytrip ειναι κενά, δεν υπάρχει σκέψη για επόμενο ταξίδι, και εύχομαι φέτος να τελειώσει αυτή η σουρέαλ κατάσταση. ΥΠάρχουν πολλά μέρη ακόμα ν δούμε.

Καλη χρονιά σε όλους
 
Τα PLFs δεν τα σκαναρουν ποτε, κοιτανε το πρωτο ψηφιο του αριθμου κι απο αυτο ξερουν εαν χρειαζεται να υποβληθεις σε rapid test ή οχι.
Για τα PCRs, καποια απο εργαστηρια του εξωτερικου εχουν barcodes αλλα δεν υπαρχει ευκολος τροπος να τα τσεκαρουν εδω κατα την αφιξη.
 
Καλησπέρα. Γνωρίζει κανείς αν οι αεροπορικές εξαιρούνται λόγω πανδημίας από αποζημιώσεις για ακύρωση πτήσεων? Μόλις με ειδοποίησαν ότι ακυρώνεται το ταξίδι μου (για 4η φορά!!). Η αναχώρηση ήταν στίς 20/1 (δηλαδή λιγότερο από 14 ημέρες). Επιπλέον ήθελα να ρωτήσω αν δικαιούσαι επιστροφή χρημάτων και τα €250 της αποζημίωσης?
Ευχαριστώ
 
Top