Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Αφορά την ισότητα έναντι των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, που επίσης έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με το ίδιο εμβόλιο. Εννοείται πως σε μία χώρα που έχει εμβολιαστεί τουλάχιστο το 50% του πληθυσμού θα είναι λίγα τα κρούσματα. Αλλά επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους Ισραηλινούς να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα. Οι μη εμβολιασμένοι κάτοικοι Ισραήλ μπαίνουν σε καραντίνα κατά την είσοδο στην Ελλάδα.
Επομένως έχει να κάνει με το εμβόλιο και όχι με τα λίγα κρούσματα της χώρας.
Άρα με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε κι εγώ που είμαι Έλληνας (Ευρωπαίος) πολίτης κάτοικος εξωτερικού εμβολιασμένος με το ίδιο εμβόλιο που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ να μπορώ να έρθω στην Ελλάδα χωρίς υποχρέωση καραντίνας, άσχετα αν στη χώρα που ζω το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι μικρό και τα κρούσματα αυτή τη στιγμή πολλά.
Όπως θα έπρεπε και ο κάτοικος Ελλάδας που έχει εμβολιαστεί να μπορεί να πάει διακοπές στα αντίστοιχα μέρη που θα πάνε οι επισκέπτες από το Ισραήλ (φαντάζομαι η απόφαση έχει να κάνει κυρίως με τον τουρισμό, όχι ότι έχει κανένας όρεξη στην παρούσα φάση να κάνει διακοπές αλλά λέμε τώρα...)
Έτσι δεν είναι; Μεγάλο φάουλ αυτό το notam.
Θα κοιτάξω μήπως γράψω κάποιο E-mail στο ΥΜΕ να δω τι (και αν) θα μου απαντήσουν...

Στην τελική υπάρχει και η Μαγιόρκα :mrgreen:
 
Οι κάτοικοι του Ισραήλ μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι Ευρωπαίοι εμβολιασθεντες όχι ακόμη.

Αυτή είναι η διαφορά.

Και στην τελική το Ισραήλ δεν τους αφήνει να πάνε για τουρισμό...ακόμη...
 
Δε γνωρίζω τις προδιαγραφές ασφαλείας του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχουν στο Ισραήλ, αλλά ούτε και του ελληνικού, εδώ που τα λέμε.

Στη Γερμανία υπάρχει το διεθνές κίτρινο βιβλιάριο εμβολιασμών (του ΠΟΥ) αλλά και μια βεβαίωση εμβολιασμού COVID-19 που πληροί τις προδιαγραφές που αναφέρονται στο άρθρο της Καθημερινής. Άλλωστε αναφέρει η εφημερίδα μόνο ονοματεπώνυμο, ημερομηνία, τύπο εμβολίου και αριθμό δόσεων.

Δηλαδή εγώ που έχω τις προδιαγραφές δεν μπορώ χωρίς καραντίνα να επισκεφθώ συγγενείς μου που έχω να τους δω ένα χρόνο σχεδόν, ενώ άλλοι μπορούν να έρθουν ελεύθεροι κι ωραίοι.

Αυτό αποτελεί σίγουρα διάκριση-discrimination, για να το πω ευγενικά, από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έστω και αν είναι μόνο εναντίον ενός ανθρώπου. Απαράδεκτο.
 
Έχω την εντύπωση ότι αφορά συνδυασμό. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το εμβόλιο προστατεύει μόνο από το να μην νοσήσεις ή και να μην μεταδώσεις. Χώρα με λίγα κρουσματα, και υψηλό ποσοστό εμβολιασμενων, μειώνει πιθανότητα να μην μεταφέρεις καν τον ιό, ανεξάρτητα αν νοσήσεις η όχι.

Σύμφωνα με τα ποσοστά των εμβολίων, αυτά αφορούν όσο γνωρίζω την επιτυχία τους στο να μην νοσήσεις βαριά.

Έτσι μπορεί να έχεις κάνει το εμβόλιο, και την μετά του ταξιδιού να μεταδώσεις τον ιό κατά την άφιξη σου.

Εμένα ο ενδοιασμούς μου είναι τα ψεύτικα πιστοποιητικά. Πέρυσι στα χερσαία σύνορα είχε βγει ταρίφα 40 ευρώ. Δημοσιογράφοι στη Γερμανία αγορασαν από Ρωσία ψεύτικα. Για αυτό χρειάζεται κεντρική οργάνωση.

Στην τελική και το αρνητικο τεστ δεν μπορεί να ελέγχθει η ισχύς του. Το εργαστήριο θα σου δώσει μια εκτύπωση. Κάποιος με ακόμα και βασικές γνώσεις επεξεργασιας εικόνας, μπορεί από ένα πιστοποιητικό να δημιουργήσει τα πιστοποιητικά που χρειάζεται για την υπόλοιπη χρονιά, αν δεν υπάρχει QR.

Εμένα περισσότερο με προβληματίζει το εγχείρημα sunweb. Μέσα Απριλίου, ένα αεροσκάφος, ένα ξενοδοχείο, 189 τουρίστες κλειδωμένοι σε ένα all inclusive ξενοδοχείο. Από το οποίο δεν επιτρέπεται να βγουν. Σαν καραντίνα λοιπόν.
 
-Η ανακοίνωση εμφανίζεται πανομοιότυπη σε όλα τα ΜΜΕ, δεν είναι άρθρο.

-Μεγάλο φάουλ το ΝΟΤΑΜ; Είπαμε, απλώς τυπικά εφαρμόζει τα προβλεπόμενα σε διακρατική συμφωνία. Αν πρέπει να γκρινιάξεις κάπου, κάνε το στην ελληνική κυβέρνηση.

-Η μη καραντίνα έχει να κάνει και με το εμβόλιο, και με το ποσοστό εμβολιασμένων, και με τα λίγα κρούσματα της χώρας. Αλλά κυρίως έχει να κάνει με τον απόλυτο έλεγχο που έχουν οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες (εκτός Σένγκεν) μιας μικρής χώρας, σε σχέση με τους πολίτες της ΕΕ που είναι εκατοντάδες εκατομμύρια και η Ένωση δεν έχει εφαρμόσει ακόμα κοινή πολιτική.

-Φράσεις που ξεκινούν με το "Με το ίδιο σκεπτικό..." συνήθως είναι άλματα λογικής και αυθαίρετες σκέψεις. Τις αποφάσεις τις ορίζουν τα κάθε φορά δεδομένα. Είναι λογικό και θεμιτό η Ελλάδα (και κάθε χώρα) να ορίζει διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικές χώρες και πολίτες εφόσον κρίνει ότι ισχύουν διαφορετικά δεδομένα. Οι αποφάσεις-σκούπα ("αφού το Ισραήλ, άρα και η Γερμανία, άρα όλη η ΕΕ") δεν είναι σοβαρές.

-Η διάκριση, παραβίαση ισότητας κλπ... ας είμαστε σοβαροί. Και τι πάει να πει "έχω τις προδιαγραφές"; Η Ελλάδα δεν έχει κάνει σχετική διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία. Αν σε διαβάζω σωστά, ζητάς είτε η συμφωνία με το Ισραήλ να δεσμεύσει τρίτα μέρη (τη Γερμανία όπου κατοικείς) είτε η Γερμανία και η Ελλάδα να συνάψουν αντίστοιχη συμφωνία. Το πρώτο είναι αστείο, το δεύτερο μπορεί και να γίνει σύντομα. Είπαμε, υπομονή.
 
d|m|tr|s":33wuq3sg said:
Δηλαδή εγώ που έχω τις προδιαγραφές δεν μπορώ χωρίς καραντίνα να επισκεφθώ συγγενείς μου που έχω να τους δω ένα χρόνο σχεδόν, ενώ άλλοι μπορούν να έρθουν ελεύθεροι κι ωραίοι. Αυτό αποτελεί σίγουρα διάκριση-discrimination, για να το πω ευγενικά, από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έστω και αν είναι μόνο εναντίον ενός ανθρώπου. Απαράδεκτο.

Δεν αποτελεί καμιά διάκριση, γιατί μεταχειρίζονται όλους με τα ίδια χαρακτηριστικά το ίδιο. Εσύ λες διάκριση που δεν μπορείς να δεις τους δικούς σου αν και εμβολιασμένος, εγώ διάκριση που δεν έχω ακόμα εμβολιαστεί. Την προτεραιότητα την πήρες για Α ή Β λόγους, που σίγουρα όμως δεν έχουν να κάνουν με το να δεις την οικογένεια σου στην Ελλάδα. Eίχαν πει 6 βδομάδες για να ετοιμάσουν το mobile app και τώρα έχουν περάσει οι μισές. Οπότε υπομονή, για όλους θα ανοίξει.

Δύο ακόμα πραγματάκια :

-το πιστοποιητικό είναι πανεύκολο να επαληθεύεται με ένα QR code όπως των e-tickets, σε συνδυασμό με το διαβατήριο και τα κρυπτογραφημένα βιομετρικά στοιχεία. Αυτά απλά δεν μπορούν να πλαστογραφηθουν ή να χρησιμοποιηθούν δυο φορές.

- Είναι εκνευριστικά αργό το πώς κινούνται τα πράγματα στην ΕΕ. Μόλις τελειώσουμε με την πανδημία κάποιοι στις Βρυξέλλες θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι διάολο φταίει και η ΕΕ είναι τόσο μακριά από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στους εμβολιασμούς, λες και ζούμε στον τρίτο κόσμο. Τα λέω αυτά και είμαι φιλοευρωπαϊστής μέχρι το κόκκαλο. Ζω στην Γερμανία και εγώ και 3 μήνες μετά την έναρξη έχουν εμβολιαστεί με τις δυο δόσεις το 4% του πληθυσμού.
 
Τα πράγματα πάνε αργά στην ΕΕ επειδή δεν υπάρχει μία αρχή να αποφασίζει (όπως στις ομοσπονδιακές ΗΠΑ ή όπως σε Ισραήλ και Ην. Βασ. όπου μια κυβέρνηση αποφασίζει και προχωρά) και πρέπει 27 κράτη να αποφασίσουν με την αρχή της ομοφωνίας.

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι ηγέτες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν πώς θα διατεθεί μια παρτίδα 10 εκατ. εμβολίων και κάποιοι δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες έλαβαν περισσότερα εμβόλια από το δίκαιο μερίδιό τους. Συν το ότι η μία από τις τρεις εταιρείες "κρύβει" εμβόλια με σκοπό να τα πουλήσει εκτός ΕΕ σε τιμή πολύ υψηλότερη από εκείνη που έχει συμφωνήσει κεντρικά με την ΕΕ.

Τέλος, ας σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός της ΕΕ είναι σχεδόν 450 εκατ. και ότι όταν μιλάμε για το 10% του πληθυσμού είναι 45 εκατομμύρια (δλδ 5 φορές ο πληθυσμός του Ισραήλ, ή τα 2/3 του πληθυσμού του UK). Σε απόλυτους αριθμούς, είναι ένα πολύ μεγάλο task, με ασύλληπτο αριθμό φορτίων και μεταφορών, και δημιουργία υποδομών εμβολιασμών από το μηδέν. Και πάλι καλά να λέμε που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παίζει κάπου στο 15% .

Υ.Γ. Στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί το 26% με τη μία δόση, και το 14% και με τις δύο.
 
Ανανεώθηκαν όλα τα ΝΟΤΑΜ για την Ελλάδα

* Greece – requirement for PLF form prolonged – until 19 April 2021
* Greece – quarantine requirements prolonged with no changes, including for UK and Israel – until 19 April 2021
* Greece – restrictions and requirements for third countries citizens prolonged; no changes for the list of allowed third countries - until 19 April 2021
* Greece – requirement for COVID-19 test prolonged with no changes – until 19 April 2021
* Greece – restrictions and requirements for domestic flights and pax prolonged with no changes – until 12 April 2021

Η καραντίνα ανανεώθηκε μέχρι τις 19/04/2021 και οι αναγκαίες μετακινήσεις εντός Ελλάδος έως 12/04/21
 
ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ζητείται covid test κατα την άφιξη.
Ξέρετε αν γίνεται δεκτό το τεστ τύπου ΡΑΠΙΝΤ ?
Διότι στο Βενιζέλο βλέπω κάνουν μόνο το PCR test (που είναι πιο ακριβό και αργουν τα αποτελεσματα).
Αν έχει παει κανεις Αγγλαι πρόσφατα θα ήμουν ευγνώμων.
 
Στο παρακάτω λινκ μπορείς να διαβάσεις τι τεστ δέχεται το UK...

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england

Εδώ θα βρεις τι χρειάζεται γενικά συμπεριλαμβανομένου του πακέτου τεστ για μετά την άφιξη..

https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk

Πάρα πολλές απαιτήσεις (για να γυρίσεις πίσω) που κάνουν το κόστος απρόσιτο για ταξίδια στο εξωτερικό εκτός αν το πληρώνει η εταιρεία
 
Top