Νέα διαβατήρια

  • Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συμβαίνουν τα παρακάτω:

1) Το διαβατήριο και η πολιτική ταυτότητα εκδίδονται από διωκτική αρχή. Σε όλες τις άλλες, οι διωκτικές αρχές εκδίδουν μόνο τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
2) Η ταυτότητα θεωρείται ισχυρότερη του διαβατηρίου.
3) Η ταυτότητα έχει ασπρόμαυρη φωτογραφία και είναι χειρόγραφη.
4) Μέχρι πρόσφατα περιείχε στοιχεία του κατόχου που σε κάθε άλλη χώρα θεωρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. διεύθυνση κατοικίας, θρήσκευμα, δακτυλικό αποτύπωμα, επάγγελμα κ.ά.) και η κοινοποίησή τους επιτρέπεται μόνο με εισαγγελική εντολή.
5) Οι διωκτικές αρχές (αστυνομία) σε σταματά στο δρόμο - χωρίς μάλιστα να προβλέπεται αυτό από καμμία νομική διάταξη όπως αυτοί ισχυρίζονται - και χωρίς την παραμικρή υποψία συμμετοχής σου σε αξιόποινη πράξη απαιτεί να τους επιδείξεις ταυτότητα ενώ θεωρεί ότι δήθεν έχει το δικαίωμα να σε συλλάβει και να σε θέσει υπό κράτηση για να επαληθεύσει τα στοιχεία σου. Στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, εν αντιθέσει, αν ένας αστυνομικός σταματήσει πολίτη στο δρόμο και του ζητήσει στοιχεία πρέπει να αιτιολογήσει στο δικαστήριο για την πράξη του.
6) Είναι η μόνη χώρα που θεωρεί την αρχαίων προδιαγραφών ταυτότητά της ως το μόνο αξιόπιστο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, ενώ δεν κάνει αποδεκτά διαβατήρια ή ταυτότητες άλλων χωρών, διπλώματα οδήγησης, επαγγελματικές ταυτότητες και άλλα έγγραφα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί επαρκή αποδεικτικά ταυτοπροσωπίας.
7) Έχει ακόμα σε ισχύ νομικές διατάξεις που απαιτούν άδεια παραμονής και απειλεί με απέλαση ακόμα και πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.

Κατά τα άλλα θέλει να αποκαλείται δημοκρατική...
 
Πανο, τουλαχιστον για το 4. εχω ενσταση: Στην Γερμανια αναγραφεται η διευθυνση του κατοχου, και σε περιπτωση αλλαγης μπαινει ενα στικερακι (για τα υπολοιπα εχεις δικιο, και συμφωνω!)! To 7. ισχυει και στην Γερμανια κατω απο προυπο8εσεις. Και για το 5. πρεπει να πω οτι εδω περα (ειπαμε: Γερμανια!) ειναι υποχρεωτικο να κουβαλας ταυτοτητα/διαβατηριο μαζι σου. Αμα σου κανουνε ελεγχο και δεν το εχεις, την εβαψες, ασχετου εθνικοτητος! Γεγονος ειναι οτι ο Ελληνας ειναι καλοπερασακιας και δεν γουσταρει ο,τιδηποτε νεο που θα του χαλουσε την ζαχαριενια του γιατι θα του αλλαζε τις συνηθειες!!! (no offence 2 you, Πανο!)
 
5) Οι διωκτικές αρχές (αστυνομία) σε σταματά στο δρόμο - χωρίς μάλιστα να προβλέπεται αυτό από καμμία νομική διάταξη όπως αυτοί ισχυρίζονται - και χωρίς την παραμικρή υποψία συμμετοχής σου σε αξιόποινη πράξη απαιτεί να τους επιδείξεις ταυτότητα ενώ θεωρεί ότι δήθεν έχει το δικαίωμα να σε συλλάβει και να σε θέσει υπό κράτηση για να επαληθεύσει τα στοιχεία σου. Στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, εν αντιθέσει, αν ένας αστυνομικός σταματήσει πολίτη στο δρόμο και του ζητήσει στοιχεία πρέπει να αιτιολογήσει στο δικαστήριο για την πράξη του

kai pou einai to kako ? pies einai i anglosaksonikes hores ??
 
Και που είμαστε ακόμα.... Μου φαίνεται ότι αναλωνόμαστε στη φωτογραφία, ενώ μας διαφεύγει η ουσία που είναι το άνευ όρων φακέλλωμα, είτε σκοπεύουμε να πάμε στις ΗΠΑ είτε όχι. Δείτε παρακάτω τί θα χρειάζεται για να καταργηθεί η βίζα για τους Έλληνες και τους νέους όρους που τίθενται για το Visa Waiver.

http://www.usembassy.gr/consular/VWP_Ti ... front3.pdf

Κατά τα άλλα οι πολίτες των ΗΠΑ, ούτε τσιπ έχουν στα διαβατήρια, ούτε ψηφιακή φωτογραφία αυστηρών προδιαγραφών και από τις χώρες που συμμετέχουν στο VWP μόνο τέσσερις πληρούν αυτές τις προδιαγραφές. Θέλοντας και μή είμαστε υποχρεωμένοι να υποβληθούμε σε αυτή τη διαδικασία. Το γεγονός ότι μας αντιμετωπίζουν σαν εν δυνάμει τρομοκράτες ίσως εξηγεί και το πώς καταλήξαμε να μας βγάζει τα διαβατήρια η αστυνομία. (Δε νομίζω ότι θα πρέπει να ανοίξουμε πολιτική συζήτηση για το από που υπαγορεύονται τέτοιες οδηγίες και ποιος είναι εντολοδόχος ποιού)

Προς Θεού, δεν επικροτώ την πολιτική του "Αποφασίζουμε & Διατάσσουμε". Ίσως είναι επειδή έχω αγανακτήσει από το προηγούμενο σύστημα με τις Νομαρχίες. Δεν αντιλέγω για τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και στην αστυνομία. Το πιο πιθανό είναι ότι η υπάλληλος που δέχτηκε τα δικαιολογητικά και φαινόταν κάπως "ψαρωμένη", σε λίγους μήνες να έχει πάρει αέρα και να κάνει ό,τι θέλει εκεί μέσα. Και εγώ διαφωνώ με την αποφαση να λήξει το διαβατήριό μου στα δύο χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης όταν έχω πληρώσει παράβολο πενταετίας, πόσο μάλλον όταν κάποιος έβγαλε το διαβατήριο λίγους μήνες πριν το τέλος του 2005. Το θέμα όμως είναι ότι με εξαίρεση τη φωτογραφία η οποία ομολογουμένως διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς, τα υπόλοιπα δικαιολογητικά είναι λιγότερα και ίδια για όλους απ' ότι με τις Νομαρχίες.

Και κλείνω με ένα παράδειγμα: Μεχρι πρότινος, ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν ένα δικαιολογητικό που να αποδεικνύει τη διεύθυνση μονίμου κατοικίας. Αυτό το δικαιολογητικό θα μπορούσε να είναι κάποιος λογαρισμός τηλεφώνου, ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικής κάρτας ή κάποιο δημόσιο έντυπο, όπως π.χ. εκκαθαριστικό. Ενώ λοιπόν, όλα τα παραπάνω γίνονται δεκτά, στη Νομαρχία Αν. Αττικής, ο υπάλληλος δεν δεχόταν λογαριασμούς Vodafone, TIM, Q-Telecom, Lannet κλπ. αλλά δεχόταν Cosmote & OTE γιατί τις θεωρούσε πιο αξιόπιστες. Με ποιό κριτήριο θεωρούνται πιο αξιόπιστες; Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δε μπορεί ο κάθε υπάλληλος να σου στερεί ημέρες από την άδειά σου επειδή εφαρμόζει τον κανονισμό όπως εκείνος θέλει και δεν βρίσκεται κανένας να τον κουνήσει από τη θέση του. Τουλάχιστον τώρα υπογράφεις μία υπεύθυνη δήλωση για το πού μένεις και αν αποκαλυφθεί ότι η δήλωση ήταν ψευδής, τότε αντιμετωπίζεις τις συνέπειες.
 
alex2":cy2e6thk said:
kai pou einai to kako ? pies einai i anglosaksonikes hores ??

Αγγλία, Ιρλανδία και Μάλτα στην Ε.Ε., η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, γενικά οι πρώην αποικίες εκτός βέβαια από τις Η.Π.Α. Επίσης το ίδιο ισχύει και στη Σουηδία ή τη Δανία, δεν θυμάμαι ποια άπό τις δύο, όπου η ύπαρξη και μόνο του δελτίου ταυτότητας θεωρείται ως αντισυνταγματική και παραβιάζουσα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να κυκλοφορεί στους δημόσιους χώρους ελεύθερα και ανώνυμα. Η κοινοποίηση των προσωπικών του στοιχείων μπορεί να γίνει μόνο όταν και όπου υπάρχει ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο. Απλούστατα, όταν περπατάς στο δρόμο χωρίς ούτε να αποτελείς κίνδυνο για κανένα, ούτε έχεις συμπεριφορά τέτοια που σε συνδέει με - ήδη τετελεσμένη - αξιόποινη πράξη, γιατί να ξέρει κάποιος, έστω και ένας αστυνόμος, ποιος είσαι, πού μένεις, τι δουλειά κάνεις κτλ.; Πολύ δε περισσότερο όταν τέτοιες "εξακριβώσεις" βασίζονται σε "υποψία" που δήθεν τεκμηριώνεται σε διακριτά στοιχεία του πολίτη όπως το ντύσιμο, η εξωτερική του εμφάνιση, η μουσική που ακούει, το αυτοκίνητο που οδηγεί κ.ά (που αποτελεούν μέρος της προσωπικότητας, η ελεύθερη ανάπτυξη της οποίας προστατεύεται συνταγματικά) και φτάνουν στην διαταγή κοινοποίησης απόρρητων προσωπικών δεδομένων όπως τραπεζικοί λογαριασμοί (πολλοί έχουν αναγκαστεί με βία να δώσουν σε αστυνομικούς τις τραπεζικές τους κάρτες και το pin), επικοινωνίες (διαβάζουν τα μηνύματα που έχουν σταλεί με το κινητό) ή ακόμα και πολιτικές πεποιθήσεις.

Δηλαδή εσύ το βρίσκεις λογικό να βρεθείς στα καλά καθούμενα σε ένα κελί με χειροπέδες και με την όποια "περιποίηση" έχεις να λάβεις από τους αστυνόμους χωρίς λόγο και αιτία, όπως γίνεται συνέχεια στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας; Νιώθεις δηλαδή πιο ασφαλής επειδή ένα δεκαεξάχρονο αγόρι οδηγήθηκε με χειροπέδες και ύστερα από ξυλοδαρμό στο κελί ενός αστυνομικού τμήματος μόνο και μόνο επειδή φορούσε σκουλαρίκι ή επειδή κυκλοφορούσε στον δρόμο τα μεσάνυχτα, χωρίς να συντρέχουν άλλοι λόγοι;
 
Nα ρωτησω κάτι? Μπορώ να πάω αυθαιρετα και να αλλάξω το διαβατηριο μου τώρα ?? απλά για να έχω το καινουργιο? γιατι ομολογώ οτι δεν ηξερα οτι ολα πρεπει να αλαξουν ως το τελος του ετους...Εμενα λήγει το Δεκεμβριο του 07 λόγω στρατού....θα βγάλλω διαβατηριο για 12 μήνες?? Και εχω στο τώρα φοιτητικη visa που μου κόστισε πάνω κάτω 400 ευρω...θα τα ξαναπληρώσω?? :rolleyes:
 
dtrach":2gg4s4e1 said:
Nα ρωτησω κάτι? Μπορώ να πάω αυθαιρετα και να αλλάξω το διαβατηριο μου τώρα ?? απλά για να έχω το καινουργιο?
Ναι!
dtrach":2gg4s4e1 said:
.Εμενα λήγει το Δεκεμβριο του 07 λόγω στρατού....θα βγάλλω διαβατηριο για 12 μήνες??
Υποθέτω πως έτσι είναι (θα βγάλεις διαβατήριο έως ΔΕΚ07).
dtrach":2gg4s4e1 said:
Και εχω στο τώρα φοιτητικη visa που μου κόστισε πάνω κάτω 400 ευρω...θα τα ξαναπληρώσω?? :rolleyes:
Όχι. Απλά πρέπει να έχεις και το παλιό διαβατήριο μαζί σου όταν ταξιδέψεις ΗΠΑ. Η τουριστική visa ισχύει 10 χρόνια ( πόσα ισχύει η φοιτητική; )
 
Η φοιτητική βίζα γενικά ισχύει μέχρι τη λήξη του προγράμματος σπουδών σου, οπότε μπορεί να είναι από λίγους μήνες εώς αρκετά χρόνια. (Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να παραταθεί για ακόμα 6 ή 12 μήνες για "πρακτική εξάσκηση" στο αντικείμενο των σπουδών σου).
Akis":2vkjjsw7 said:
πόσα ισχύει η φοιτητική;
 
makedonas":1ryqinfg said:
Γεγονος ειναι οτι ο Ελληνας ειναι καλοπερασακιας και δεν γουσταρει ο,τιδηποτε νεο που θα του χαλουσε την ζαχαριενια του γιατι θα του αλλαζε τις συνηθειες!!! (no offence 2 you, Πανο!)

Μακεδόνα φτάσαμε στο ζουμί τώρα. Ο Έλληνας, δεν είναι μόνο από τους πιό ταλαιπωρημένους υπηκόους της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά θα μας βγεί τώρα και το όνομα ότι είμαστε και καλοπερασάκηδες! Μπορεί να είμαστε καλοπερασάκηδες σε χίλια δύο πράγματα, αλλά στις συναλλαγές μας με το δημόσιο και τις περί αυτού υπηρεσίες, μάλλον κακοπερασάκηδες είμαστε!

Το κράτος παίρνει μία απόφαση. Να αλλάξει κάτι. Πχ, διαβατήρια-ταυτότητες-τέλη κυκλοφορίας-πινακίδες αυτοκινήτων-εκλογικούς καταλόγους-νόμισμα κλπ κλπ κλπ. Όλα αυτά ωραία και καλά. Είναι βήματα προόδου κλπ. Πόσες από αυτές τις αλλαγές έγινε ορθολογικά? Έγινε νορμάλ μετάβαση στο νέο νόμισμα? Έγινε νορμάλ μετάβαση στους εκλογικούς καταλόγους? (Η γυναίκα μου είναι εγγεγραμμένη σε τρείς διαφορετικές περιοχές). Η αλλαγή πρίν αρκετά χρόνια τών τελών κυκλοφορίας έγινε καλά? Ακόμα και σήμερα οι ουρές είναι ατελείωτες κάθε Δεκέμβρη.

Στην πλειονότητά τους αυτές οι αλλάγές δεν γίνονται για την διευκόληνση πολίτη. Γίνονται για να διευκολυνθεί ο κρατικός μηχανισμός ή για να χαιδέψουμε τα αυτιά των συμμάχων άσχετα αν τα αυτιά τους δεν χαιδέυονται με τίποτα. (δεν πιστεύω να περιμένει κανένας από εμάς στα επόμενα 15-20 χρόνια να μπορούμε να πάμε Αμερική χωρίς βίζα its never going to happen!)

Με βάση τα παραπάνω, το κράτος, έπρεπε να κόψει το λαιμό του και να κάνει την μετάβαση όσο ανώδινη και εύκολη για τον πολίτη. Αντ'αυτού, ο πολίτης τραβάει το λούκι για να κάνει τα κέφια του καθενός. Δεν νομίζω να υπάρχει λαός της Ευρώπης που να έχει σπαταλήσει τόσες πολλές μέρες της ζωής του σε ουρές διαφόρων υπηρεσιών, όσο ο Ελληνικός.

Έχουμε φάει την ταλαιπωρία της ζωής μας όλα αυτά τα χρόνια (δεκαετίες μάλλον). Τώρα που όλο και πιό πολλοί Έλληνες έχουν εμπειρίες από το "πώς ζεί ο έξω κόσμος" και ζητάμε μιά πιό ανθρώπινη και λογική αντιμετώπιση από το ίδιο μας το κράτος (γιατί δικό μας είναι το κράτος, μήν ξεχνιόμαστε) που να κοιτάει τον πολίτη με σεβασμό και όχι σαν ραγιά και υπόδουλο, θεωρούμαστε ...καλοπερασάκηδες. Καλά να πάθουμε.
 
Ο gonso έβγαλε διαβατήρια. Για τον ίδιο-γυναίκα-παιδιά. Νοιώθω πραγματικά περίφανος. Η εξυπηρέτηση ήταν ΑΡΙΣΤΗ. Έβγαλα καινούριες ταυτότητες σε 6 λεπτά και 12 δεύτερα. Για διαβατήρια έκανα υποβολή Δευτέρα στις 09.47 και τα παρέλαβα μετά από 20 λεπτά. Τί καφέ μας κέρασαν, τι με το σεις και με το σας μας είχαν. Αφου σκεφτόμαστε να ξαναπάμε.................... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:


TO BE CONTINUED
 
Top