Ενδιαφέροντα άρθρα/video στο internet

  • Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Όρθιοι επιβάτες, η νέα ιδέα των αεροπορικών εταιρειών

Όρθιοι επιβάτες, η νέα ιδέα των αεροπορικών εταιρειών
Αεροσκάφη με «στασίδια»
Δημοσίευση: χτές | 17:58

Οι πτήσεις γίνονται όλο και φθηνότερες, η άνεση όμως κοστίζει (φωτ. αρχείου)
ΑΠΕ

Νέα Υόρκη: Καθίσματα που μοιάζουν με τα στασίδια των εκκλησιών, στα οποία ο επιβάτης απλώς ακουμπά ενώ στέκεται όρθιος, είναι η τελευταία ιδέα της Boeing και της Airbus για την αύξηση της χωρητικότητας στα επιβατικά αεροσκάφη.

Τα όρθια καθίσματα, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, απέχουν μεταξύ τους μόλις 62,5 εκατοστά, οπότε οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να «στοιβάξουν» περισσότερα άτομα στην οικονομική θέση.

Η ελάττωση της απόστασης μεταξύ των καθισμάτων, με το αναπόφευκτο στρίμωγμα των ποδιών των επιβατών, αποτελεί σχεδόν πάγια τακτική της αεροπορικής βιομηχανίας τις τελευταίες δεκαετίες, παρόλο που τα νεότερα, εργονομικά καθίσματα είναι πολύ λεπτότερα από τα παλιά.

Έτσι, η απόσταση μεταξύ των θέσεων (από πλάτη σε πλάτη) κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 75 εκατοστά, περίπου 7,5 λιγότερο από ό,τι το 1978.

Τα νέα καθίσματα, εκτός του ότι «αξιοποιούν» αποδοτικότερα τον διαθέσιμο χώρο, είναι επίσης ελαφρύτερα, και άρα μειώνουν το κόστος των καυσίμων.

Η νέα διάταξη επιτρέπει την τοποθέτηση έξι επιπλέον όρθιων καθισμάτων στο Boeing 737 και 12 καθισμάτων στο Boeing 757. H Airbus δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς, γνωστοποίησε ωστόσο ότι σχεδιάζει σε πρώτη φάση να χρησιμοποιήσει «στασίδια» σε σκάφη ασιατικών εταιρειών.

link
http://tech.pathfinder.gr/tech/179760.html
 
Σα να θυμαμαι αμυδρα οτι το ειχαμε ξανααναφερει το θεμα, με μια "ιδεα" της Airbus, πριν απο 1,5-2 χρονια, οταν ειχε γινει τελος παντων για πρωτη φορα λογος για το Α350! (στο περιπου!!!)
 
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ..................

Πολυ χιουμοριστικο βιντεακι με 2 πιλοτους < κουρουμπελα > :shock: http://www.wimp.com/pilotsdrunk/ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ..................
 
46 second's !!!

Λιγο πριν κλεισει το αεροδρομιο του Memphis λογω καιρου (πτησεις τις FEDEX ) http://www.airlinepilotcentral.com/vide ... 508233.htm και στην ιδια σελιδα πανω δεξια και αλλα ενδιαφεροντα βιντεακια ...........................................
 
Αεροσκάφος με Bluetooth

Αεροσκάφος με Bluetooth
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006
Η τεχνολογία σήμερα κάνει άλματα και κάθε μέρα μας εντυπωσιάζει όλο και περισσότερο με τα επιτεύγματα των επιστημόνων. Έτσι, το γεγονός ότι αεροσκάφος με Bluetooth ολοκλήρωσε πρόσφατα με απόλυτη επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική του πτήση στην Πορτογαλία δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά πραγματικότητα.

Στο συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος AIVA, μήκους τριών μέτρων, οι κινητήρες, το πηδάλιο και τα όργανα ελέγχου δεν συνδέονται μεταξύ τους με καλώδια, όπως σε όλα τα άλλα, αλλά με ασύρματο δίκτυο, βασιζόμενο στην τεχνολογία Bluetooth για τη μετάδοση σημάτων ανάμεσα στα κρίσιμα συστήματα πτήσης.

Σύμφωνα με το NewScientist.com, στα πρώτα αεροσκάφη το πηδάλιο συνδεόταν με τις πτέρυγες μέσω συρμάτων. Αργότερα, τα μηχανικά αυτά εξαρτήματα αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικά κυκλώματα με καλώδια μεταφοράς δεδομένων, ένα σύστημα που ονομάζεται "fly-by-wire", το οποίο εξασφαλίζει μικρότερο βάρος και συνεπώς λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της πτήσης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυρία Κριστίνα Σάντος, επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το AIVA στο Πανεπιστήμιο Minho, το σύστημα fly-by-wireless διαθέτει ειδικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών και εγγυάται έναν ελάχιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων για αδιάλειπτη επικοινωνία των επιμέρους συστημάτων.

Το AIVA παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη, 16 Μαΐου 2006, στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής και Αυτόνομων Συστημάτων στη Φλόριντα.

link
http://www.traveldailynews.gr/new.asp?n ... egory_id=3
 
Top