Olympic Β737-200 mystery flight

nmakris

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
05/03/2006
Μηνύματα
4
Likes
0
Περιοχή
Πειραιάς
Αγαπητοί φίλοι,

αυτή είναι η πρώτη φορά που γράφω στο Forum, καίτοι το παρακολουθώ ανελιπώς κάθε μέρα εδώ και ένα χρόνο. Ο λόγος για το post μου αυτό είναι ένα παλαιότερο περιστατικό που μου προκάλεσε τρομερή εντύπωση και για το οποίο μέχρι τώρα δεν έχω κάποια εξήγηση.

Πριν από οκτώ περίπου χρόνια, παραθέριζα στο εξοχικό μου στο νησί των Σπετσών. Πρέπει καταρχήν να διευκρινίσω ότι στην περιοχή η κίνηση αεροπλάνων ειδικά σε χαμηλό ύψος είναι ιδιαίτερα σπάνια και περιορίζςται σε μικρά μονοκινητήρια ή δικινητήρια ελίκοφόρα που απογειώνονται ή προσγειώνονται στο μικρό αεροδρόμιο του Πορτοχελίου (LGHL) στην Αργολίδα, ακριβώς απέναντι από τις Σπέτσες.

Ένα αυγουστιάτικο λοιπόν μεσημέρι, ενώ βρισκόμουν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου (στην πλαγιά του νησιού με πολύ καλή θέα όλης της περιοχής), είδα στον βορειονανατολικό ορίζοντα, από την πλευρά της Ύδρας, κάτι που πετούσε σε χαμηλό ύψος, χωρίς ωστόσο να μπορώ να διακρίνω τι ήταν ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση κατευθυνόταν προς την πλευρά μου. Πολύ σύντομα διαπίστωσα, με ανάμεικτα συναισθήματα, αρχικά έκπληξης και εν συνεχεία φόβου/τρόμου, ότι ήταν ένα Β 737-200 της Ολυμπιακής το οποίο πετούσε με χαμηλή ταχύτητα σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, το πολύ 800-1000 πόδια (!!!) κατά μήκος του στενού που χωρίζει τις Σπέτσες από τις ακτές της Πελοποννήσου. Δεν κρύβω ότι για μια στιγμή ήμουν βέβαιος ότι εντός των επόμενων δευτερολέπτων θα παρακολουθούσα αναγκαστική προσθαλάσσωση ή συντριβή σε κάποια πλαγιά. Τελικά, το αεροπλάνο συνέχισε την ίδια οριζόντια πτήση προς τα δυτικά και λίγο αργότερα πήρε ύψος και εξαφανίστηκε στον ορίζοντα.

Με δεδομένο ότι αποκλείεται το αεροπλάνο να βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο (το κοντινότερο ήταν το LGAT, τουλάχιστον 100-150 χλμ μακριά), το μόνο που μπορώ να υποθέσω για αυτό που έιδα ήταν ότι επρόκειτο, έιτε για κάποια εκπαιδευτική πτήση, είτε για κάποιο emergency. Πρέπει να πω ότι λόγω της ταραχής μου δεν πρόσεξα εάν το αεροπλάνο βρισκόταν σε διαμόρφωση προσέγγιησης / προσγείωσης (flaps down / slats κλπ). Σίγουρα, όμως, δεν είχε gear down.

Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό για να με διαφωτίσει;
 
Δυσκολο να απαντησει κανεις για κατι που εγινε πριν 8 χρονια...
Αλλα σκεψου τι θα ελεγε κανεις αν καθοταν αμεριμνος στην αυλη του σπιτιου του χωρις να ξερει κατι και να εβλεπε στο βαθος μακρια την αναπαρασταση της ΟΑ στο Γραμματικο (βλεπε ΗΛΙΟΣ)...
Τι θα φανταζοταν κατευθειαν;;; ;)
 
Ean thimamai kala ipirxe/iparxi kapio restricted area eki pera pou proorizotane gia training flights tis OA (LGR-???). Den exo tora xarti mprosta mou na sas to po sigoura alla opios exi to AIP as riksi mia matia. Isos mporoune na voithisoune kai i piloti tou forum.
 
Η μόνη περιορισμένη περιοχή που υπάρχει εκεί κοντά είναι η LGR7 αλλά ξεκινάει κάτω από τις Σπέτσες και φτάνει μέχρι το ύψος των Κυθήρων..

(Ετσι δείχνει ένας χάρτης που έχω τουλάχιστον.. Αν έχει "μπει" και καμία άλλη που δεν την έχει ο χάρτης δεν ξέρω αλλά μπορώ να κοιτάξω αύριο στο AIP)
 
Ego vlepo mia LGD84 kai LGD85 eki konta, episis iparxi kai pio notia i LGD76 kai LGD83.
To R gia restricted mallon lathos diko mou itane. Isos einai palios o xartis mou alla isai sigouros
oti pires ton xarti gia lower airspace;

Apla den exo AIP gia na do kai tin perigrafi ton LGDs, ean exis tin kalosini rikse mia matia.
 
stamatakas":2thx40dr said:
Ego vlepo mia LGD84 kai LGD85 eki konta, episis iparxi kai pio notia i LGD76 kai LGD83.
To R gia restricted mallon lathos diko mou itane. Isos einai palios o xartis mou alla isai sigouros
oti pires ton xarti gia lower airspace;

Apla den exo AIP gia na do kai tin perigrafi ton LGDs, ean exis tin kalosini rikse mia matia.

Ο χάρτης μου έχει μόνο της περιορισμένες και όχι τις επικίνδυνες γι' αυτό δεν είδα τπτ άλλο στην περιοχή.
Θα κοιτάξω στο AIP αυτές που είπες και θα σου πω.
 
Λοιπον.. οι επικίνδυνες περιοχές αυτές έχουν να κάνουν όλες με βολές ναυτικού ή/και αεροπορίας. Η μόνη περιορισμένη περιοχή που είδα εκεί κοντά και είναι για training flights είναι κοντά στην Ραφήνα..
 
MerNion":imadme7g said:
Η μόνη περιορισμένη περιοχή που είδα εκεί κοντά και είναι για training flights είναι κοντά στην Ραφήνα..

Λίγο παρατραβηγμένο αλλα ίσως πιθανό: Μήπως πριν από 8 χρονια υπήρχανε (και) αλλα restricted areas???
 
Παιδιά εκτιμώ ιδιαίτερα την άμεση ανταπόκρισή σας στο post μου. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινίσω ότι η συγκεκριμένη περιοχή όπου είδα την εν λόγω μυστηριώδη πτήση μόνο restricted για εκπαιδευτικές πτήσεις ή ασκήσεις δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το Β737 ουσιαστικά πέταξε στο ύψος που αναφέρω πάνω από το στενό μεταξύ Σπετσών και Κόστας (πλάτους 1,5 ν. μιλίου περίπου), το οποίο είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή, ιδίως το καλοκαίρι, ακριβώς δίπλα δε βρίσκεται το αεροδρόμιο του Πορτοχελίου το οποίο παρουσιάζει κάποια κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Με άλλα λόγια, το μόνο πράγμα που δεν θα περίμενα ποτέ να δω στην περιοχή ήταν ένα πολιτικό τζετ σε αυτό το ύψος. Ασ σημειωθεί ότι και τα αεροπλάνα της ΠΑ που κάνουν συχνές διελεύσεις από την περιοχή, περνούν σχεδόν πάντα από τη νότια πλευρά του νησιού. Συνεπώς, το μυστήριο εξακολουθεί να υφίσταται.Ίσως την απάντηση θα μπορούσε να μας δώσει κάποιος από την ΟΑ.
 
Top