ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ?

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
makedonaaaaaaaaaaa to HER ennoo!!! :D


Eeeee arakse ligo !!! ti dubai kai madrid einai auta ??

Katarxin oti tha exei 2 diadromous tha exei...alla den tha einai kai ATH......Ante FRA! me 400 metra apostasi..Kai amfivallo an tha exei ta idia sistimata me fra gia na xrisimopoiountai parallila kai i 2 diadromou...Afou outos i allos o enas tha einai mono gia ta block 52! tha xarizei kai theama to neo aerodromio!!

vasika idio me tin frankfourti tha einai! to terminal apo tin mia meria tous diadromous dipla dipla (3000 o kathenas ) kai stratopedo apo tin alli

pantos exo paei kasteli.Perisi gia tin giorti tis aeroporias...o dromos pou paei thelete na mathete pos einai?? 2 metra platos! :D kai fantazomai oti prepei kai na "kserizosoun" kana 2 vouna .... ektos an theloun na kanoun ta A330 kai ta 767 ..A 7 :D
 
makedonas":1920j9wu said:
Pou re sta spata ? ? Kavte kava metro pe kai tov autokivntodpomo.. :p :p :p

O aytokinitodromos leitourgei apo to 2001 !! (Attiki Odos). Apo tote pou anoikse diladi to aerodromio. To metro & o proastiakos tha ksekinisoun dromologia Athina-Spata to Martio tou 2004 ap' oti gnwrizw. Diladi se 4 mines.
 
Kai etsi gia na ksenerosete oloi osoi pisteute oti sto telos tis dekaetias i ellada tha exei 3 TELEIA aerodromia ...

ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Αποκαλύπτουμε την αλήθεια που έκρυψε ο Βερελής

Τη δημιουργία συμπληρωματικού ως προς το «Νίκος Καζαντζάκης» και όχι αεροδρόμιο αυτοτελούς λειτουργίας στο Καστέλι, προβλέπει η μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών.

Η «Π» αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο της μελέτης την οποία επικαλέστηκε, αλλά δεν παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών στην προχθεσινή εκδήλωση.

Ο υπουργός μίλησε για κατασκευή αεροδρομίου σε πέντε χρόνια, κατάργηση του λοξού και αναστολή της λειτουργίας του «Καζαντζάκη», στοιχεία που δεν προκύπτουν από τη μελέτη!

Έτσι το όλο θέμα αποδεικνύεται ένα υπουργικό εφεύρημα, το οποίο δεν στηρίζεται σε καμιά μελέτη.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του Ηρακλείου σημειώνουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν για τις εξαγγελίες που είχε πρόθεση να κάνει ο κ Βερελής, ο οποίος, αντιθέτως, τους διαβεβαίωνε ότι δεν αλλάζει τίποτε στο σχεδιασμό για τις αερομεταφορές και το λοξό...

Πάντως για το λοξό ΟΑΝΑΚ όχι μόνο δεν έχει ενημέρωση για να διακόψει τις μελέτες, αλλά αντιθέτως πιέζεται από το υπουργείο Μεταφορών να τις επισπεύσει!
Ιδού η αλήθεια για το αεροδρόμιο Καστελίου

Του ΑΛ. Α. ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ

Υπουργικό εφεύρημα ...αποδεικνύεται η δημιουργία διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, σε 5 χρόνια, με την ταυτόχρονη αναστολή της λειτουργίας και μετεγκατάστασης του αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης», εξαγγελίες που δεν στηρίζονται σε καμιά μελέτη...

Οι μελετητές, τους οποίους επικαλέστηκε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής για τις –όπως αποδεικνύεται- αστήριχτες εξαγγελίες του, μελέτησαν τη δημιουργία συμπληρωματικού προς τον «Καζαντζάκη» και όχι αυτόνομου αεροδρομίου!

Κι όμως, ο υπουργός Μεταφορών, στην παρουσίαση του σχεδιασμού για το Καστέλι ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει κανένα σχετικό στοιχείο, αν και το ζήτησαν επίμονα οι δημοσιογράφοι, ότι η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία αυτοτελούς λειτουργίας αεροδρομίου, σε μια πενταετία, με το ταυτόχρονο κλείσιμο του «Καζαντζάκη» και, κατά συνέπεια την ακύρωση του έργου του λοξού διαδρόμου!

Η «Π» σήμερα αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο της μελέτης των συνεργαζόμενων γραφείων DENCO και «ΣΣΕ Περιβάλλον», που για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών ανέλαβαν να ερευνήσουν μια θέση για ένα νέο συμπληρωματικό αεροδρόμιο και όχι να εκπονήσουν μελέτη για νέο, όπως αναφέρεται στο ίδιο το κείμενο των 150 σελίδων.

Με τη μελέτη ξεκαθαρίζεται , έτσι, ότι το αεροδρόμιο στην Αλικαρνασσό θα συνεχίζει να λειτουργεί, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται χρονοδιάγραμμα μεταφοράς (δεν γίνεται καν νύξη τέτοιας μορφής), ούτε φυσικά γίνεται λόγος για χρονοδιάγραμμα 5 ετών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι μελετητές – σαν να γνώριζαν!- απαντούν στο δίλημμα αν στο Καστέλι θα λειτουργήσει αυτοτελές ή συμπληρωματικό αεροδρόμιο, αναφέροντας: «Σκοπός της δημιουργίας του νέου αεροδρομίου είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου εξυπηρετώντας μέρος της κίνησης του τελευταίου, προκειμένου το σύστημα των δύο αεροδρομίων να ανταποκριθεί στους αναμενόμενους φόρτους.

Με βάση την προοπτική αυτή, η θέση του νέου αεροδρομίου θα πρέπει να ευρίσκεται όσον το δυνατόν πλησιέστερα προς την πόλη του Ηρακλείου. Θεωρήθηκε ότι ένα νέο αεροδρόμιο με οδική απόσταση μεγαλύτερη των πενήντα χιλιομέτρων από το Ηράκλειο θα αποτελούσε ένα νέο αεροδρόμιο της Κρήτης και δεν θα αφορούσε την παρούσα μελέτη».

ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ

Οι μελετητές, λοιπόν, τονίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι επιλέγουν τη θέση στο Καστέλι ακριβώς επειδή πρόκειται για συμπληρωματικό κι όχι νέο, αυτοτελούς λειτουργίας.

Και αν επρόκειτο για ένα νέο αεροδρόμιο που θα λειτουργούσε στη θέση του «Καζαντζάκη» θα έπρεπε να επιλεγεί χώρος σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο.

Άλλωστε, ακριβώς επειδή η επιλογή είναι για συμπληρωματικό αεροδρόμιο, αποκλείεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τυμπακίου.

Στα συμπεράσματα των μελετητών για το Τυμπάκι, αφού αναφέρονται μια σειρά στοιχεία ( περιβαλλοντικές και άλλες συνθήκες) που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πολιτικού αερολιμένα, τονίζονται: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι απαγορευτικές συνθήκες που προαναφέρθηκαν, το αεροδρόμιο Τυμπακίου, λόγω της απόστασης από τα βόρεια παράλια, ακόμη και μετά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, δεν θα ήταν εξυπηρετικό για το μεγάλο ποσοστό της σημερινής και της προβλεπόμενης κίνησης του αεροδρομίου Ηρακλείου».

Κι ακόμη: «Μια θέση πλησιέστερη και ανετότερα προσιτή προς το Ηράκλειο, μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά για την αποσυμφόρηση του αεροδρομίου Ηρακλείου».

Ακόμη, πάντως, και οι εισαγωγικές αναφορές του κειμένου των μελετητικών γραφείων προϊδεάζουν ότι το θέμα δεν αφορά σε μεταφορά του αεροδρομίου σε ένα νέο χώρο, αλλά στη λειτουργία συμπληρωματικού αεροδρομίου. Στην εισαγωγική περιγραφή του έργου σημειώνεται ότι πρόκειται για «μελέτη αναγνώρισης και επιλογής θέσεως και γενικού σχεδίου ανάπτυξης επιβατικού αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, ή σε άλλες θέσεις του νομού Ηρακλείου , το οποίον θα λειτουργήσει ως συμπληρωματικό του υφισταμένου αεροδρομίου Ηρακλείου και σύνταξη φακέλου προέγκρισης χωροθέτησης».

Κι όμως, ο υπουργός μεταφορών κ Βερελής ανακοίνωσε τόσα άλλα πράγματα, που δεν προκύπτουν από πουθενά, καθιστώντας πλήρως αμφίβολη την υλοποίηση (υπό αυτές τις έωλες διαδικασίες) του μεγάλου στόχου για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου σε πολιτικό, που άλλωστε δεν τίθεται για πρώτη φορά...

ΜΗ...ΜΕΛΕΤΗ

Τα μελετητικά γραφεία DENCO και «ΣΣΕ Περιβάλλον» πάντως διαψεύδουν, με την ίδια την εργασία τους, τις προχθεσινές ανακοινώσεις, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά μελέτη για την ανάπτυξη του νέου αεροδρομίου, ούτε, φυσικά, master plan, όπως και πάλι ισχυρίστηκε, χωρίς να δώσει το παραμικρό στοιχείο (που άλλωστε δεν υπάρχει) ο υπουργός Μεταφορών.

Η μελέτη, την οποία τόσο βαρύγδουπα παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών, αφορά, απλώς, στην εξεύρεση θέσης για το αεροδρόμιο! Κάτι που είχε γίνει και πριν από 2 χρόνια με την αντίστοιχη μελέτη του Πολυτεχνείου.

Μάλιστα οι ίδιοι οι μελετητές προτείνουν στο υπουργείο να εκπονηθεί πραγματική μελέτη για το αεροδρόμιο!

«Δεν πρέπει να συγχέεται», σημειώνουν «η ανάλυση της μελέτης αυτής με τις απαιτήσεις μιας μελέτης master plan. Η τελευταία είναι μια διεξοδική και σε βάθος ανάλυση που καταλήγει σε αναλυτικό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων. Αντίθετα, η παρούσα μελέτη αφορά την εύρεση κατάλληλης θέσης για το νέο αερολιμένα και συνεπώς απαιτεί την τάξη μεγέθους και ότι την ακρίβεια των υποσυστημάτων του αερολιμένα, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι από την πλευρά ασφαλείας. Η μελέτη αυτή δεν έχει σκοπό να δώσει τον τελικό ακριβή σχεδιασμό του αερολιμένα, αλλά μια πρώτη εικόνα της έκτασης του στην επιλεγείσα θέση. Απαιτείται, δηλαδή, καταρχήν η εκπόνηση μελέτης Σχεδίου Ανάπτυξης του αερολιμένα στη νέα θέση, ο οποίος θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΚΑΗΚ και στη συνέχεια η λεπτομερής ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του».

Υπάρχει όμως ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι η εργασία που γίνεται μέσω αυτής της μελέτης δεν είναι ολοκληρωμένη.

Ο χρόνος παράδοσης ήταν μόλις 90 ημέρες και, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές δεν μπορεί να γίνει σε βάθος ανάλυση του θέματος!

«Διευκρινίζεται», αναφέρουν «ότι η μελέτη έχει σκοπό να εκτιμήσει σε γενικές γραμμές την τάξη μεγέθους των απαιτούμενων εγκαταστάσεων.

Ο περιορισμένος όμως χρόνος της μελέτης, μόλις 90 ημέρες, αλλά και το αντικείμενο της (σ. «Π»: μόνο επιλογή θέσης για τη λειτουργία συμπληρωματικού αεροδρομίου) δεν επιτρέπουν μια σε βάθος ανάλυση των δεδομένων που απαιτούνται για την εξαγωγή λεπτομερών συμπερασμάτων που θα οδηγήσουν σε προβλέψεις μεγάλης ακρίβειας».

ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!

Και καθώς δεν πρόκειται για μελέτη του νέου αεροδρομίου, αλλά μόνο για την επιλογή της θέσης, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, με βάση ποια μελέτη ο υπουργός ανακοινώνει τόσα μεγαλεπήβολα σχέδια, πώς αναφέρεται σε μεταφορά του αεροδρομίου και πώς εξαγγέλλει νέο, αυτοτελές αεροδρόμιο, καταργώντας το λοξό, μετά την κατασπατάληση ποσού πάνω από 1,6 δις δραχμών.

Η απόφαση για το «σχεδιασμό» αυτό, που δεν στηρίζεται σε καμιά μελέτη, δεν τέθηκε καν σε γνώση των βουλευτών ή των τοπικών παραγόντων πριν ανακοινωθεί, όπως οι ίδιοι οι βουλευτές επισημαίνουν.

Αντιθέτως ο κ Βερελής το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε (από τον Απρίλιο) στα χέρια του τη συγκεκριμένη μελέτη, την οποία επικαλείται τώρα, διαβεβαίωνε το σύνολο των βουλευτών του Ηρακλείου ότι δεν αλλάζει κανένας σχεδιασμός!

Απάντηση που είχε δώσει και γραπτώς, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η μελέτη, η οποία όμως του είχε παραδοθεί τον Απρίλιο!

Μάλιστα, κι ενώ είχε στα χέρια του τη μελέτη, απαντούσε τον περασμένο Ιούλιο στον βουλευτή Δημήτρη Αποστολάκη, ο οποίος, εκ μέρους των 5 (πλην του κ Στρατάκη) βουλευτών επικοινώνησε μαζί του, ζητώντας διευκρινίσεις σε σχέση με τις πληροφορίες για το νέο αεροδρόμιο, το λοξό κλπ, ότι δεν «αλλάζει κανένας σχεδιασμός»!

Πληροφορία που ο κ Αποστολάκης επιβεβαίωσε χθες.

Παράλληλα, ερωτηματικά προκύπτουν και σε σχέση με το αυθαίρετο του προσδιορισμού του κόστους του έργου (καθώς δεν υπάρχει μελέτη και άρα δεν προκύπτει από αυτήν) και συνεπώς των επαφών και των νομικών διαδικασιών που ακολουθούνται για τη συμμετοχή των ιδιωτών...

Οι μελέτες για το λοξό συνεχίζονται!
Δεν έχει εντολή ο ΟΑΝΑΚ να τις διακόψει

Του Κώστα Μπογδανίδη

Ο λοξός διάδρομος δεν πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών αλλά οι μελέτες του εξακολουθούν να εκπονούνται!

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι απολύτως ελληνικό και το Δημόσιο συνεχίζει να σπαταλά εκατομμύρια για μια χαμένη υπόθεση!

Μέχρι σήμερα μόνο οι μελέτες που έχει αναλάβει να εκπονήσει ο ΟΑΝΑΚ αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο δραχμές, ενώ συνολικά το ελληνικό κράτος υπολογίζεται ότι έχει δαπανήσει πάνω από 1,6 δις! Το ακόμη πιο τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ένα μεγάλο ποσό, περίπου 200 εκατομμύρια δραχμές δεν έχει δοθεί ακόμη στον ΟΑΝΑΚ-το ελληνικό κράτος είναι και...οφειλέτης πλέον.

Την οριστική εγκατάλειψη του έργου του λοξού διαδρόμου Ηρακλείου ο ΟΑΝΑΚ, που χειρίζεται τόσα χρόνια τις μελέτες, την πληροφορήθηκε στην παρουσίαση που έγινε από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή! Μέχρι και προχθές ο ΟΑΝΑΚ όχι μόνο δεν γνώριζε ότι εγκαταλείπεται οριστικά το σχέδιο του μεγάλου ή του μικρού λοξού, αλλά εγκαλείτο και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για καθυστερήσεις!

«Εμείς πληροφορηθήκαμε από τον υπουργό για το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνει το έργο του λοξού διαδρόμου. Ο υπουργός μας κάλεσε επίσημα στην παρουσίαση και πληροφορηθήκαμε ότι το έργο εγκαταλείπεται» λέει ο πρόεδρος του ΟΑΝΑΚ κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος τονίζει ότι «είναι υποχρέωση του Οργανισμού να ολοκληρώσει τις μελέτες με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».

*Η πρώτη σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΑΝΑΚ με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αφορούσε την προέγκριση χωροθέτησης και το κόστος της ήταν 214 εκατομμύρια, ενώ φαίνεται πως ο Οργανισμός θα διεκδικήσει ήδη κάτι παραπάνω.

* Η δεύτερη και μεγαλύτερη σύμβαση αφορούσε τις μελέτες για να φτάσει το έργο στην περιβαλλοντική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης με κόστος 650 εκατομμύρια δραχμές.

*Η τρίτη και πιο πρόσφατη σύμβαση που υπεγράφη συμπληρωματικά έχει κόστος 100 εκατομμύρια δραχμές.

Από αυτές τις συμβάσεις η δεύτερη δεν έχει πληρωθεί ακόμη , απομένουν 200 εκατομμύρια δραχμές να δοθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

Δεδομένου ότι για μελέτες και άλλες εργασίες για τον λοξό έγιναν και άλλες δαπάνες από το ελληνικό κράτος(ΥΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών,ΥΠΑ,Περιφέρεια κλπ) το συνολικό κόστος για το σχέδιο του λοξού ανήλθε περίπου στο 1,5-1,6 δισεκατομμύρια δραχμές. Κι όλα αυτά είναι πλέον πεταμένα λεφτά!

Να συνεχιστουν

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταφορών κ.Βερελής έκανε την εξαγγελία για το νέο αεροδρόμιο και δήλωσε ότι εγκαταλείπεται ο λοξός διάδρομος ο ΟΑΝΑΚ είχε μείνει με την εντύπωση ότι έπρεπε να συνεχίσουν και μάλιστα με μεγάλη ένταση τη δουλειά.

«Εμείς στις τελευταίες συναντήσεις που είχαμε με την ΥΠΑ και την συνεργασία μας ξέραμε ότι έπρεπε να συνεχίσουμε» λέει ο γενικός διευθυντής του ΟΑΝΑΚ κ.Θέμης Μαγγανάς ο οποίος το επόμενο διάστημα θα ζητήσει να έχει συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΑ κ.Κωνσταντινίδη.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία συνεργασία για να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε με βάση τη νέα πολιτική βούληση που εξεφρασε το υπουργείο Μεταφορών» λέει ο κ.Μαγγανάς.

Σύμφωνα πάντως με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού «οι μελέτες που έχει αναλάβει να εκπονήσει μέχρι σήμερα ο ΟΑΝΑΚ θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν, το έργο αυτό δεν πρέπει να μείνει στη μέση».

Αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”: Ούτως ή άλλως στρατιωτικό!

Οικιστική ανάπτυξη στον χώρο του σημερινού αεροδρομίου, στην Αλικαρνασό, οραματίζονται οι κάτοικοι και ο δήμος της περιοχής όταν δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ο υπουργός Μεταφορών κ.Βερελής δήλωσε ότι στον χώρο του θα παραμείνει το στρατιωτικό αεροδρόμιο!

Η παραμονή και λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου ουσιαστικά είναι απαγορευτική για οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη ειδικά εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει την 126 Σμηναρχία Μάχης να αναπτύσσεται περαιτέρω και να αναβαθμίζεται σε Πτέρυγα.

“Πορεία στο Μέλλον”- “Μακροχρόνιος εμπαιγμός”...

Για “μακροχρόνιο εμπαιγμό” της κυβέρνησης κάνει λόγο με χθεσινή της ανακοίνωση η νομαρχιακή παράταξη “Πορεία στο μέλλον”, που ίδρυσε ο αείμνηστος Μιχάλης Γαλενιανός, στο θέμα του αεροδρομίου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο, αποτελεί αναμφισβήτητα έργο πνοής για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Η Νομαρχιακή Παράταξη “Πορεία στο Μέλλον” εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τα όσα εξαγγέλλονται αυτή την καθαρά προεκλογική περίοδο, έχοντας υπόψη τις παλλινωδίες και τον μακροχρόνιο εμπαιγμό της κυβέρνησης, σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων των ανατολικών προαστίων και της ανάπτυξης του τόπου.

Δυστυχώς φοβούμεθα ότι άλλο ένα μεγάλο ζήτημα της Κρήτης εισέρχεται στη σφαίρα των κομματικών προεκλογικών μεθοδεύσεων, που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της παρούσας κυβέρνησης. Άλλωστε το κραυγαλέο αναπτυξιακό έλλειμμα της Κρήτης που είναι εμφανές σε όλους τους τομείς βασικών υποδομών, παρά τις αφειδώς παρεχόμενες υποσχέσεις, δεν μας πείθει για τα όσα με καθυστέρηση πολλών ετών ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Παρόμοιες “πανηγυρικές” ανακοινώσεις βιώσαμε και στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα του αεροδρομίου, οι οποίες μετ’ ολίγον αναιρούντο.

Για το όλο ζήτημα η παράταξή μας θα ζητήσει ειδική συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο”.
 
Se telikn avalusn 8a tnv p tnv kakia mou... ti to 8elei eva akoma die8ves aerodromio n Kpntn? GRRRRRRRRRRRRRR
 
telika mono ego den oneireuomai
 
makedonas":11e0p5hn said:
Se telikn avalusn 8a tnv p tnv kakia mou... ti to 8elei eva akoma die8ves aerodromio n Kpntn? GRRRRRRRRRRRRRR


Ti ennoeite kurie?? :D

Gia ena nisi pou aporofa to 25% ton touriston ta aerodromia pou exei einai elaxista!
Eidika sto HER ores aixmis den exei xoro gia tous epivates oute sto parking :D (giati os ekei ftanoun oi oures)

Kathe aerodromio einai meso anaptiksis...Auti ti stigmi ta kritika aerodromia apoteloun troxopedi sti touristiki anaptiksi tou nisiou
 
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι το αεροδρόμιο εντάσσεται στο Σύστημα Διεθνών Αερολιμένων της χώρας, και θα δημιουργηθεί μέσω προκήρυξης διαγωνισμού και επιλογής αναδόχου που θα αναλάβει το 40% των μετοχών της εταιρείας που θα δημιουργηθεί ενώ το 60% θα παραμείνει στο Δημόσιο.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο υφυπουργός Μεταφορών Μανόλης Στρατάκης, τόνισε, ότι το έργο θα είναι κατασκευαστικά τέλειο, θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια.
Θα έχει κόστος 813 εκατομμύρια ευρώ, και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι επισημάνσεις που έχουν γίνει από την Δημοτική Αρχή της περιοχής.
Είναι πολύ σημαντικό έργο για το Νομό την Κρήτη και το μέλλον της κατέληξε ο κ. Στρατάκης, επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα είναι γνωστό αν συζητηθεί από την παρούσα σύνθεση της Βουλής.

Gia na doume ti tha ginei......Lete se 4 xronia o AIA na exei katantisei 3 aerodromio tis xoras meta to olokainourgio makedonia kai to kastelli?? :D
 
nai, siga min ginei to ergo se 4 hronia :D :D stin proeklogiki ellada zoume !!!! To oti sinehisoun tin meleti tou loksou sto Kazantzakis ta leei ola.

Ksehaste kalitera to "International Airport of Kreta/Kastelli/Heraklion"
i ksero go pos tha legotan
 
Nai den amfivallo.Aplos iiiiiiiiiiiiisos uparxei mia mikri elpida na ginei kathos tha akolouthithei o idios tropos me ton aia ...Idou allo ena arthro .....kathos etoimazete na paei o prothupourgos kriti


Το νΕο διεθνΕΣ

αεροδρΟμιο

ΗρακλεΙου

στο ΚαστΕλι

Και για το έργο αυτό, θα πρέπει να ζητήσουμε στις 15 του μήνα, μία καθαρή λύση όπως αυτές που προτιμά ο κ. πρωθυπουργός και όχι κάτι σαν αυτό που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια με εκείνα τα απίθανα πισωγυρίσματα στην υπόθεση του «λοξού διαδρόμου».

Οι λόγοι που κάνουν αυτό το έργο να είναι τόσο σημαντικό, είναι κυρίως δύο.

Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο έχει ήδη αποκτήσει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και ο δεύτερος, είναι η θεμελιακή σχέση που έχει ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο με τον Τουρισμό μας.

Για τον πρώτο λόγο δεν χωρά και άλλη επιχειρηματολογία αφού όλοι οι μελετητές συμφωνούν πως το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” θα πρέπει να κλείσει διότι μετά το 2015, δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τον Τουρισμό μας. Είναι άλλωστε τουλάχιστον τριτοκοσμικό, το να ανεχόμαστε να λειτουργεί μέρα νύχτα ένα διεθνές αεροδρόμιο, το δεύτερο σε κίνηση τη χώρας, δίπλα από το….μαξιλάρι μας.

Για τον δεύτερο όμως λόγο, καλό θα είναι να θυμηθούμε μερικά από τα στοιχεία που αφορούν στην σχέση του Τουρισμού με την Κρήτη, τα οποία είναι αποκαλυπτικά.

Η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών στην Κρήτη (κυρίως σε Ξενοδοχεία), γίνεται τα τελευταία τριάντα χρόνια με έντονο ρυθμό και αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό πως τα χρόνια αυτά, για την ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών στην Κρήτη διατίθεται σε ετήσια βάση μόνον το 3,8%, από τις συνολικές Δημόσιες Επενδύσεις της χώρας, ενώ την ίδια περίοδο, από τις συνολικές Ιδιωτικές Επενδύσεις, στο νησί μας επενδύεται σταθερά ένα μέσο ποσοστό της τάξης του 15%.

Από αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις, το 70% αφορά σε επενδύσεις στον Τουρισμό και μάλιστα πραγματοποιείται με απόλυτη επενδυτική επιτυχία η οποία φθάνει στο 97%, κάτι που δεν μπορεί βεβαίως να υποστηριχθεί πως συμβαίνει και με τις αναπτυξιακές επενδύσεις σε άλλους παραγωγικούς τομείς (π.χ. Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Αγροτικά, Μεταποίηση κ.λ.π).

Έτσι ο Τουρισμός από τον οποίο προέρχεται το 9,4% του συνολικού ακαθάριστου προϊόντος της χώρας μας (σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT), στην Κρήτη αποτελεί την κυρίαρχη παραγωγική δραστηριότητα η οποία συμμετέχει στο 40% του συνολικά παραγομένου εισοδήματος, με τη συμμετοχή αυτή να αυξάνεται συνεχώς, ενώ το ποσοστό ανεργίας στο νησί, εξ αιτίας κυρίως των νέων θέσεων εργασίας που οφείλονται στον Τουρισμό, είναι κοντά στο 4,5% που αντιστοιχεί στο μισό περίπου της χώρας και είναι το διεθνώς ανεκτό όριο σε μια ελεύθερη αγορά.

Η Κρήτη, “δέχεται” κάθε χρόνο, όπως δείχνει ο πίνακας που δημοσιεύουμε (από μελέτη της εταιρείας DROMOS consulting), το 25% του συνολικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα με απ’ ευθείας πτήσεις CHARTERS και επειδή μάλιστα ο τουρισμός αυτός είναι καλής ποιότητας, ¨εισπράττει¨ το 40% περίπου του τουριστικού συναλλάγματος, το οποίο σε απόλυτα νούμερα κυμαίνεται περί τα 900 δις δραχμών χωρίς να συνυπολογίζεται και η παραοικονομία στον χώρο, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει και το 30%. Αναλογικά, λοιπόν θα λέγαμε πως ο μέσος τουρίστας αφήνει στην Κρητική και κατ΄ επέκταση στην Εθνική Οικονομία, περί τις 300.000 δρχ, οι οποίες διοχετεύονται στην εσωτερική μας αγορά μέσα από το τουριστικό κύκλωμα. Τα Δημόσια Έσοδα και κυρίως ο Φ.Π.Α από τα “γυρίσματα” των 300.000 δρχ στην εσωτερική μας αγορά είναι μία σημαντική προστιθέμενη αξία στα δημόσια οικονομικά.

Έχουμε λοιπόν μία «παραγωγική μηχανή» η οποία τροφοδοτεί την Εθνική Οικονομία, η οποία οφείλεται σε ιδιωτικά κεφάλαια και η οποία μας εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα και θέσεις εργασίας. Και η μηχανή αυτή δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί σωστά με την «πρώτη ύλη» τους τουρίστες δηλαδή, επειδή η «ανεμπόδιστη ροή των τουριστών μέσα από ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο δεν είναι εφικτή». Το φρένο κατά συνέπεια στη «ροή» των ξένων επιβατών στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης που είναι άμεσα ορατό, αν δεν αποτραπεί με την κατασκευή ενός νέου διεθνούς αεροδρομίου, θα πλήξει όχι μόνο την Τοπική αλλά και την Εθνική Οικονομία.

Σωστά μιλάμε επομένως για ένα έργο Εθνικής Εμβέλειας το οποίο θα πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε και να το απαιτήσουμε με κάθε τρόπο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ούτε ρόδινα ούτε και απλά. Το αεροδρόμιο Καστελίου, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας μετά το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, θα έχει σχεδόν ίδια μεγέθη και η κατασκευή του πρακτικά ξεκινά από το μηδέν. Θα περάσει από πολλά στάδια, αρκετά από τα οποία είδαμε στα 25 χρόνια που χρειάστηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας να ωριμάσει. Να θυμηθούμε πως μόνο οι παλινωδίες για την υπογραφή της τελικής σύμβασης, κράτησαν περισσότερο από 5 χρόνια αφού τις ξεκίνησε ο κ. Μάνος το 1990 για να τις τελειώσει με ειδικό νόμο ο κ. Λαλιώτης το 1995.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε, βεβαίως θα πρέπει να βοηθήσει και στη δική μας την περίπτωση, αλλά η προσπάθεια για να κατασκευαστεί το νέο αυτό αεροδρόμιο, θα είναι εξ ίσου επώδυνη και χρονοβόρα, κάτι που επιβάλλει τη συστράτευση όλων. Το έργο εξ άλλου λόγω του μεγέθους του, δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός και μόνον Υπουργείου αλλά προσπάθεια μιας ολόκληρης Κυβέρνησης.

Η διαδικασία που ξεκίνησε ο δικός μας Υφυπουργός Μεταφορών, θα πρέπει να το επισημάνουμε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο ως προς την επιλογή του χώρου, όσο και ως προς την επιλογή του τρόπου κατασκευής με τη μέθοδο B.O.T (Build - Operate - Transfer). Είναι άλλωστε η μόνη αξιόπιστη διαδικασία παραγωγής για τόσο μεγάλα εγχειρήματα. Η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών για τους Εμπορευματικούς σταθμούς είναι μια καλή αρχή και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την ηγεσία του Υπουργείου για να προλάβει την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, θα πρέπει να επαινεθούν. Σε κάθε όμως περίπτωση το θέμα θα πρέπει «να επανέλθει δριμύτερο» μετά τις εκλογές. Μπορεί λοιπόν μια και μας τελείωσαν οι γιορτές να αρχίσουμε τα…. προεκλογικά πανηγύρια, αφού οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, αλλά να μην ξεχνιόμαστε. Την φυσική παρουσία των πολιτικών ηγετών στο νησί μας δεν έχουμε την ευκαιρία να την απολαμβάνουμε συχνά και θα πρέπει να την αξιοποιούμε όσο καλλίτερα γίνεται.

Εν όψει λοιπόν της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στην Κρήτη, αλλά και εν όψει της προεκλογικής περιόδου, το θέμα του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι θα πρέπει οπωσδήποτε όχι μόνον να τεθεί αλλά και να κυριαρχήσει.

source : patris.gr
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top