VISA

ίσως και εντός του 2008

Φαίνεται πως οι διεργασίες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver προχωρούν ικανοποιητικά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα (π.χ. στα ΝΕΑ και στο ΕΛ.ΤΥΠΟ), που αναφέρονται σε ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

"Οι ειδικοί σε προξενικά και μεταναστευτικά θέματα κατέθεσαν πολύ θετικές αναφορές για το ταξίδι τους στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο. Ετσι, είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Αθήνα για να συζητήσω τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της κατάργησης της βίζας για τις δύο χώρες μας", δήλωσε ο [υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας] κ. Μπαρθ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Και πρόσθεσε:

"Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτών των συνομιλιών με τους Έλληνες ομολόγους μας. Αν οι διμερείς επαφές μας συνεχιστούν το ίδιο καλά, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τη βίζα για την Ελλάδα εντός του 2008".
 
Το έχουν παρακάνει οι Αμερικάνοι "φίλοι" μας.

Σήμερα στα ΝΕΑ http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080315&nid=7831420&sn=&spid=876
Για να μας επιτρέψουν να επισκεφτούμε τη "γη της επαγγελίας" (μη :evil: :evil: :evil: σω) χωρίς ΒΙΖΑ υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να άρουν το απόρρητο προσωπικών δεδομένων. Κάποιοι εταίροι μας (Τσέχοι, Εσθονοί, Λετονοί) ήδη υπέκυψαν στις ορμές του πλανητάρχη (όχι του Μπουγά, του άλλου με το βλακώδες χαμόγελο λέω). Θα μου πειτε τώρα "άμα θες κύριε Αμερική κάτσε και φάτα αλλιώς κάτσε στην βρωμοευρώπη σου και άσε μας στο αμερικάνικο όνειρό μας, να μας ταϊζουν burger Και ψέματα καθημερινά". Δεν πάει όμως έτσι. Δεν είναι δυνατόν να σε υποχρεώνουν σε πλήρη εξευτελισμό, από την US Embassy εως το αεροδρόμιο άφιξης, για να σε αφήσουν να μπεις στη χώρα τους, θεωρόντας σε εξαρχής τρομοκράτη μέχρι απόδειξης του αντιθέτου
Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να παράσχουν ηλεκτρονικά ασαφή βιογραφικά και βιομετρικά δεδομένα πριν ταξιδέψουν προς ΗΠΑ. Έτσι, οι Αμερικανοί μέσα από ηλεκτρονικό σύστημα θα κρίνουν κατά περίπτωση αν κάθε επιβάτης δικαιούται να ταξιδέψει χωρίς βίζα ή αν αποτελεί κίνδυνο για την αμερικανική ασφάλεια.
(από το παραπάνω άρθρο.)

Δηλαδή σγουρομάλλης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές (που θα έχει αρπάξει λίγο από τον ήλιο) μπορεί και να πυροβοληθεί στο check in του ΑΙΑ από ακροβολισμένους στο McDonald's (αμερικάνικο έδαφος :?: :mrgreen: ) πράκτορες της CIA ?

Έλεος πια με την τρομολαγνεία.
 
Θελω να σου πω ενα πραγμα. Οταν επισκεφτεσε σε ενα σπιτι δεν θα πρεπει να συμμορφωνεσε αναλογος με τους κανονες τις οικογενειας. Ετσι και η Αμερικη, θελεις να ερθεις, (δεν σε φωναζουμε να ερθεις) πρεπει να πληρεις καποιες προυποθεσεις αλλιως μην ερχεσαι. Ειναι ξεκαθαροι σε αυτα, χωρες οποιες δεν εχουν καλες σχεσεις μαζι τους, χωρες στις οποιες χτυπανε με ρουκετες την πρεσβεια τους, διαδηλωνουν και καινε την αμερικανικη σημαια θελετε και να μας φιλοξενουν δωρεαν?

Η ελλαδα ειναι απο τις μοναδικες Ε.Ε χωρες οποιες θελουν visa για την Αμερικη.
 
killerwing":15m9h95c said:
Η ελλαδα ειναι απο τις μοναδικες Ε.Ε χωρες οποιες θελουν visa για την Αμερικη.
Τουλάχιστον ας μην λέμε ανακρίβειες. Υπάρχουν και άλλες χώρες τις ΕΕ που δεν συμμετέχουν στο Visa Waiver Program. Π.χ. Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Κύπρος.
Με άλλα λόγια, υπήκοοι 11 χωρών-μελών της ΕΕ (από 27) χρειάζονται βίζα για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.
 
Τουλαχιστον σε οτι αφορα εμας δεν τιθεται απλα και μονο θεμα συμμετοχης στο Visa Waiver. Ειναι παλι θεμα "τηρησης προυποθεσεων" για να εξαιρεθουμε. Δυστυχως!
 
η Εσθονια και η Λετονια ηδη ηρθαν σε απ εθυειας συννενοηση με το θειο Σαμ και πλεον περιλαμβανονται στο visa waiver.
τωρα εμεις σαν Ελλαδα:
-εχουμε αναποφασιστους πολιτικους (τι θες κυριε, βιζα? δωσε γη και υδωρ και παρτη, αλλιως πληρωσε. αλλιως συμμορφωσου με την ΕΕ και περιμενε (για παντα)για το ΑΝ και ΟΤΑΝ τα βρει αυτη για το συνολο των κρατων-μελων.
-ειμαστε γκρινιαρηδες σαν πολιτες. ολοι μαζι μας τα εχουν, δε θελουμε βιζα, ουτε να πατησουμε το ποδαρι μας θελουμε στην αμερικη, αλλα μας τρωει που δεν εχουμε visa waiver και γιαυτο οφειλεται αποκλειστικα η αμερικη που δε μας χωνευει και μας φοβαται γιατι ειμαστε εξυπνοτεροι και πιο μαγγες κλπ.
τα πραγματα ειναι απλα. οταν το ΥΠΕΞ μας αποφασισει να δωσει στην αμερικη ΟΛΕΣ τις πληροφοριες για καθε Ελληνα που επισκεπτεται την αμερικη αλλα και να τηρησει κατα γραμμα τις οδηγιες για τα διαβατηρια (κατι που εχει κανει) τοτε καποια στιγμη θα μπει ηη χωρα στο προγραμμα. μεχρι τοτε ο καθε ελληνας που ταξιδευει για αμερικη θα δινει ΟΛΕΣ (και παλι) τις πληροφοριες απο μονος του, πηγαινοντας στην πρεσβεια και πληρωνωντας και τα 100 δολαριακια.
τελευταιες πληροφοριες (οπως διαβασα στον τυπο) αναφερουν οτι τελικα η ΕΕ συμφωνησε με τις ΗΠΑ να επιτρεπει στα κρατη-μελη να ερχονται απ ευθυειας σε διαπαραγματευσεις μαζι της (πχ. Τσεχια-Λετονια-Εσθονια). ειναι πιθανο καποια στιγμη και η χωρα μας μεχρι το τελος του ετους να καταφερει να μπει στο προγραμμα.
 
Βέβαιη "έως τον Δεκέμβριο του 2008", θεωρούν την κατάργηση της άδειας εισόδου στις ΗΠΑ Αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στα ΝΕΑ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αποσπάσματα:

Χωρίς βίζα θα μπορούν σύντομα να ταξιδεύουν οι Ελληνες προς τις ΗΠΑ, καθώς μόνο τυπικές λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τη συμφωνία επιβεβαιώνουν και αμερικανικές πηγές, που κάνουν λόγο για «ζήτημα ημερών». Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης, όπως ονομάζεται η συμφωνία, στη Βουλή για επικύρωση, μετά την οποία, η χώρα μας θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Visa Waiver.

Αγκάθι για τη μη κατάργηση της βίζας τα τελευταία χρόνια και την ατέρμονη ελληνοαμερικανική διαπραγμάτευση υπήρξαν οι παράλογες- σε κάποιες περιπτώσεις- απαιτήσεις των Αμερικανών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, τον οποίο ενέτασσαν στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

...όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, άξονας της τελικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ που βρίσκεται στα σκαριά είναι η αντίστοιχη συμφωνία που διαπραγματεύεται η Ένωση και η οποία, όπως σημείωναν, «περιλαμβάνει όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων», τα οποία εξάλλου καλύπτονται και από το κοινοτικό κι από το εθνικό Δίκαιο.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έθεσε βέτο στην απόφαση για κατάργηση βίζας, προβάλλοντας «πολιτικούς λόγους», σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε, ενώ ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα δήλωσε ότι η οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα υπάρχοντα θέματα....
 
bari":vlrneh8p said:
η Εσθονια και η Λετονια ηδη ηρθαν σε απ εθυειας συννενοηση με το θειο Σαμ και πλεον περιλαμβανονται στο visa waiver.

Δεν εντάχθηκαν ακόμα. Υπέγραψαν μόνο το MOU, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Το ίδιο έπραξαν οι ΗΠΑ και με Σλοβακία, Ουγγαρία, Ν. Κορέα, Μάλτα και Τσεχία. Έτσι όπως πάμε όμως, τους βλέπω να εντάσσονται πριν από την Ελλάδα.

http://travel.state.gov/visa/temp/witho ... _1990.html


Μετά την απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας, ενώ πληροί σαν χώρα τις αυστηρές προδιαγραφές του προγράμματος, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνέδεσαν την εξέλιξη με αντίποινα στο ελληνικό βέτο στην ένταξη της "Μακεδονίας" Που-Γου-Δου-Μου στο ΝΑΤΟ.
 
aakunz":db8mpjls said:
Μετά την απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας, ενώ πληροί σαν χώρα τις αυστηρές προδιαγραφές του προγράμματος, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνέδεσαν την εξέλιξη με αντίποινα στο ελληνικό βέτο στην ένταξη της "Μακεδονίας" Που-Γου-Δου-Μου στο ΝΑΤΟ.


Το είπε σχεδόν ευθέως η Υπουργός λέγοντας "η Ελλάδα δεν αποδέχεται πιέσεις....."

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα πάρουμε waver όσο υπάρχει η υπάρχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ και όσο συνεχίζεται η προσέγγιση Ελλάδος - Ρωσίας. Καθόλου δεν με στεναχωρεί αυτό καθώς είναι προτιμότερη η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική παρά η πολιτική yes man.

Στο τέλος τέλος , όσοι έχουν ανάγκη να επισκεφθούν τις ΗΠΑ (επάγγελμα , σπουδές κλπ) παίρνουν απρόσκοπτα Visa ενώ για τουρισμό υπάρχουν καταπληκτικοί προορισμοί εκτός ΗΠΑ που μας περιμένουν και μάλιστα χωρίς Visa.
 
Top