Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

  • Thread starter mxnk
  • Ημερομηνία δημιουργίας

mxnk

First-Class-Member
Εγγραφή
15/02/2008
Μηνύματα
987
Likes
90
Περιοχή
Αθήνα
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
SWR
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Πληροφορίες αναφέρουν παρενοχλήσεις αεροσκαφών της Aegean και των Κυπριακών. Μετά τη σύλληψη, χθες, σημειώθηκαν ξανά αντίστοιχα περιστατικά!

Σχετικό άρθρο στην Καθημερινή:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/04/2009_274888
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

Στον κυπριακό τύπο αναφέρονται 8 παρενοχλήσεις σε α/φη των ΚΑ, καθώς και άλλες σε ΑΕΕ, Εazyjet και Μonarch. Τα έγραφε ο χτεσινός πολίτης. Έχουν συλληφθεί από την αστυνομία δυο στρατιώτες και επίσης νομίζω άλλο ένα ανήλικο παιδί συνελήφθη στην Λεμεσό για παρενόχληση με Laser Ελικοπτέρου της αστυνομίας.
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

Το φαινόμενο φαίνεται πως έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην Κύπρο, δεδομένου ότι οι πιλότοι αναφέρουν παρενοχλήσεις σε διαφορετικά σημεία της χώρας, ενώ αναφέρονται και προβλήματα στην όραση των χειριστών.

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?- ... rticles&-p

http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,6320-.aspx

http://www.antennatv.com.cy/cgibin/hweb ... 83&-V=news
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

καλησπέρα κυριοι,
δυστυχώς το προβλημα με τα λέίζερ είναι πολυ μεγαλύτερο από ότι φαντάζεστε.
σε κάθε α/γ ή κυρίως π/γ Α/Φ ή Ε/Π σε όλα σχεδόν τα Α/Δ της Ελλάδας υπάρχουν τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.
Τα Κυπριακά συμβάντα ήταν μία από τις αφορμές για συζήτηση του θέματος.
Για να φανταστείτε το μέγεθος της βλακείας, ακόμα και όταν Ε/Π της Πόλεμικής Αεροπορίας πήγε ακριβώς πάνω από το σπίτι του "εξυπνάκια" που 'έπαιζε', ο τύπος νόμιζε ότι τον χαιρετούσαν και εξακολουθούσε να φωτίζει το σκάφος!!!
Εύχομαι όταν αρχίσουν οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. να μην είανι αργά.

SAFETY FIRST!!
ELF FSD ..

Υ.Γ. για τον κύριο που ανέφερε ότι κατέχει ένα από αυτά, θα τον ενημερώσω ότι ενώ σε απόσταση 2-3 μέτρων η φωτεινή δέσμη εχει το πολύ 1εκατοστό διαμετρο, σε απόσταση 100 μέτρων είναι περίπου 60 εκατοστά!!

ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΆΝΟΜΗ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ!!
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

Δεν το γνωριζα οτι οσο πιο μακρια τοσο πιο δυνατο γινεται,απλα δν πιστευα οτι θα προκαλουσε τυφλωση στους πιλοτους.
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

ΔΕΝ προκαλεί τύφλωση. Απλά είναι απίστευτα ενοχλητικό και όπως λέει ο savvas η διάμετρός του beam αυξάνει αναλογικά σε μεγάλη απόσταση. Έτσι, ενώ νομίζουν ότι απλά "φωτίζουν" το Α/Φ - Ε/Π, στην ουσία "φωτίζουν" όλο το χώρο, καθώς και τον χειριστή. Η επικινδυνότητά τους έγκειται αφενός στο στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς δεν περιμένεις να δεις μια λάμψη στην τελική του αεροδρομίου μες στα μάτια σου και αφ ετέρου, αλλά λιγότερο, στην προσωρινή - έστω και λίγο - απώλεια της νυκτερινής όρασης. Τα μάτια θέλουν ένα διάστημα 2-3 δευτερολέπτων να συντονίσουν αν χτυπηθούν στιγμιαία με laser.

Υ.Γ. Το τυπάκι με το πράσινο λέιζερ στα βόρεια της πόλης της Χίου, που χτυπάει Α/Φ κ Ε/Π στα 2 ΝΜ της τελικής του 19, είμαι stby να το βρώ. Έχω εστιάσει στη γειτονιά, λίγο θέλω να "τσιμπήσω" κ το σπίτι του... :rant: :rant: :rant:


EDIT: Υ.Γ. #2 . Καλώς ήρθες Σάββα.
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

Η νυχτερινή όραση αν "ενοχληθεί" από μια φωτεινή πηγή, όπως πχ το laser, χρειάζεται 20 λεπτά (όχι, δεν έκανα λάθος) για να επανέλθει πλήρως....
Προφανώς λοιπόν δεν επανέρχεται με τίποτα όταν οι ανόητοι σε σημαδεύουν με το laser στο short final!
Άκρως επικίνδυνο λοιπόν και καθόλου αστείο όπως νομίζουν μερικοί :evil:
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

Το φαινόμενο δυστυχώς όπως έγραψε και καποιος παραπανω δεν συμβαινει μονο στην Κυπρο.. Σε σημερινη μου πτηση απο Αθηνα για Κερκυρα και κοιτώντας σε ασχετες στιγμες εξω απο το παραθυρο ειδα 2 φορες πρασινα λειζερ να μας πετυχαινουν (εν πτηση στα 28000 ποδια, ετσι!!!) και να φωτιζεται ολος ο κινητηρας και το φτερο (αυτα εβλεπα, προφανως και ολη η ατρακτος). Δεν ηταν τοσο εκτυφλωτικο αλλα σιγουρα σου αποσπα την προσοχη.. Στην προσεγγιση λοιπον στην Κέρκυρα και στα 1500 ποδια περιπου, καποιος Μ@λ@κας (με μ κεφαλαιο) απο καποιο χωριο, αποφασισε να κανει πλακα και αυτη τη φορα οταν η δεσμη με πετυχε στα ματια, ομολογω οτι για 2 δευτερολεπτα μετα (που ακαριαια εστρεψα το βλεμα μου μακρια απο αυτη) δεν μπορουσα να δω καθαρα.. Φανταζεστε να εισαι στην τελικη για προσγειωση και να στο κανουν αυτο;
Επειδη θα κανω βολτες στην πεζογεφυρα στην Κερκυρα (για οσους ξερουν απο εδω..) αυτες τις μερες που θα ειμαι εδω, ετσι και δω κανεναν να κανει τπτ τετοιο, εχω ορκιστει οτι πρωτα θα τον σπρωξω μεσα στην θαλασσα και μετα φυσικα θα παρω την αστυνομια..
 
Re: Κύπρος: Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser

Η ορατότητα επανέρχεται σε ποσοστό 90% σε 30" και όχι σε 20 λεπτα.Το 100% το Εχουμε περίπου σε 2 λεπτά.
Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η εξάσκηση - εκπαίδευση του ματιού.
Κατά τον Β'Π.Π. πιλότοι μαχητικών, έμπαιναν και έβγαιναν σε υπόγειους (σκοτεινους) χώρους για να βελτιώσουν την προσαρμογή της εστίασης της κόρης των μάτιών τους διότι οι πλειονότητα των επιχειρήσεων τους γίνονταν την νύχτα με εχθρικούς προβολείς να στοχεύουν στον ουρανό.
Ένα έξυπνο τρυκ είναι να κλείσεις το ένα μάτι (πχ αριστ) όταν χτυπά ο προβολέας και μόλις προσπεράσει η δέσμη, να το ανοίξεις και να κλείσεις για λίγο -μέχρι να επανέλθει- το άλλο(το δεξί). Με αυτό τον τρόπο δεν χάνεις την ποιότητα της όρασης σου (παρά μόνο το μέγεθος του οπτικού πεδίου) και μπορείς να αντιδράσεις ασφαλώς στην όποια επικείμενη κατάσταση εντός του Α/Φ.
Την στιγμή της Π/Γ: Μόλις προσπεράσει το Α/Φ τον Μ@Λ@Κ@ και δεν είναι HEAD-ON ο προβολέας, με την αλλαγή 'ματιού', μπορείς να Π/Γ ασφαλώς.
---Οπως όλες οι καταστάσεις ΤΟ ΤΡΥΚ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ ΤΟΥ PIC---

Υ.Γ.1: Δοκιμάστε το κλείνοντας το ένα μάτι στον ήλιο.
Υ.Γ.2: Καλώς σάς βρήκα..
 
Παρενοχλήσεις Αεροσκαφών με Laser. Τωρα και στο LGAV!

Σαββα,εσυ καλα τα λες. Δεν ηξερα ομως οτι θα κατσουμε να θεσπισουμε και νεα "διαδικασια επαναφορας ορασης" μετα την παρενοχληση με laser, απλα υπομενοντας την υπαρξη του εκαστοτε σκατομυαλου που νομιζει οτι κατι κανει.
Χτες το βραδυ χαζευα τελικη 03L LGAV και ειδα σε μια-δυο περιπτωσεις τη γνωστη πρασινωπη δεσμη να σημαδευει ενα Αταρι της ΟΑ και μια Ηζυ. Ημουν ετοιμος να αμοληθω στα χωραφια (σημειωτεον - ξερουμε πολυ καλα τους χωρους περιξ των thresholds ;) ), να τον βρω, να του το χωσω εκει που δε λαμπει ο ηλιος, και να παριστανει μετα τον Φωσκωλο.

YΓ: Oι μαχιμοι σεκιουριταδες της περιμετρου, ας εχουν το νου τους καλυτερα για τιποτα τετοιο,παρα για κανεναν κακο σποττερ στο γιαπι.
 
Top