Airport Security: αδικαιολόγητα έως ανόητα μέτρα

  • Thread starter Re
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Συμφωνώ απολύτως. Απλώς ειδικά για τη ζώνη μου φαίνεται υπερβολή να φωνάζουμε, καθώς δεν είναι καν για να μας ψάξουν, αλλά απλώς επειδή χτυπάει στον ανιχνευτή. Για τα παπούτσια θα το καταλάβαινα πολύ περισσότερο.

Για την τρομοκρατία... ναι, πολύ σωστά, δεν εννοώ ότι "οφείλεται σε αυτό και αυτό", είναι όντως πολύ περίπλοκα αυτά τα ζητήματα για αναπτυχθούν σε 2 γραμμές σ'ένα forum. Προσπαθούσα απλώς... to make a point. Ότι δηλαδή ακόμα και αν κάποιος έχει σωστά αιτήματα που απαιτούν πολιτική αντιμετώπιση (γιατί είδα πως συζητήθηκε και αυτό στο thread) αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι να λυθεί αυτό το πρόβλημα εμείς θα πρέπει να πετάμε χωρίς έλεγχο. Άλλο πράγμα η μακροπρόθεσμη βελτίωση των συνθηκών ώστε να μειωθεί η τρομοκρατία και άλλο η άμεση επιβολή μέτρων για την πάταξή της.
 
Ούτε εγώ είπα οτι πρέπει να πετάμε χωρίς έλεγχο και να μπάζουν στά αεροπλάνα τόν καθένα σάν να είναι ξέφραγα αμπέλια.Αλλά όπως όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες,έτσι και η ασφάλεια μιάς πτήσης πρέπει να παρέχεται από ειδικά (καί σωστά) εκπαιδευμένους καί μέ κατάλληλα φυσικά/πνευματικά προσόντα ανθρώπους.

Ειδικά στην Ελλάδα,όπου υπάρχει μιά τάση να αντιμετωπίζωνται όλα μέ προχειρότητα,αυτό είναι από τά πιό σημαντικά θέματα.

Γιατί,κακά τά ψέματα,έχω δεί ακόμα και αστυνομικούς που δέν μού φαίνονται οτι σέ μιά περίπτωση έκτακτης ανάγκης θά μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση σωστά (π.χ. νά αφοπλίσουν έναν επίδοξο κακοποιό/τρομοκράτη κλπ).Πόσο μάλλον ένας security officer,που είναι και απλός ιδιωτικός υπάλληλος και δέν έχει ούτε κάν νομική αρμοδιότητα νά προβαίνη σέ συλλήψεις κλπ.
 
Καταγραφή & αποθήκευση προσωπικών δεδομένων

Δεν έχει αμιγώς σχέση με τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια αυτά καθ' αυτά, ωστόσο πρόκειται για το μέγα ζήτημα της "ασφάλειας πτήσεων".

Μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να έχει εγκριθεί το τελικό κείμενο της απόφασης – πλαίσιο από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταγραφή και αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών όσων ταξιδεύουν από και προς τις χώρες της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών παραδιδόταν υποχρεωτικά από τις αεροπορικές εταιρίες μονάχα για όσους ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ.

Περισσότερα στο σχετικό άρθρο του TVXS.gr
 
Σε λίγα χρόνια όταν θα έχουν όλοι τα νέα διαβατήρια με το τσιπάκι, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ταξιδεύουμε οι εκάστοτε αρχές θα γνωρίζουν τα δεδομένα μας με ένα απλό σκανάρισμα του διαβατηρίου μας και δεν θα υπάρχει λόγος να τα προμηθεύονται από τις εταιρείες. Όλα για την ασφάλειά μας φυσικά...
 
Προσθέτω ότι με τεχνολογία RFID στα διαβατήρια, αύτη που χρησιμοποιουν στα logistics για παρακολούθηση των προϊόντων, το σκανάρισμα δεν θα το βλέπεις. Θα μπαίνεις σε ενα χώρο π.χ. τράπεζα και θα ξέρουν ποιός είσαι.
Βάλτε τη φαντασία σας να ταξιδέψει, για το πως μπορει να εκμεταλευτει και από ποιους μια τέτοια τεχνολογία.

Ελπίζω να μην επαναλαμβάνω κάτι, δεν διάβασα όλο το θέμα.
 
Σήμερα πέρασα από το LGAV στη χειραποσκευή μου χυμό σε συσκευασία tetrabrick, ευτυχώς δεν ήταν κανένας υποψήφιος βομβιστής, εκτός κι αν τα υγρά εκρηκτικά είναι απλά μούφα για αυστηρότερους ελέγχους...

Αλήθεια γιατί κάνουν σωματικό έλεγχο στο LGAV αν χτυπήσει η πύλη και δεν έχουν τη συσκευή χειρός όπως γίνεται σε πολλά επαρχιακά αεροδρόμια; Αν αρνηθώ να μου κάνουν σωματικό έλεγχο ή έστω ζητήσω να τον κάνει αστυνομικός και όχι ο security της ιδιωτικής εταιρίας;;;
 
X-rays η τάση που δεν ξεχάσαμε, θα φορεθεί δοκιμαστικά στο Manchester. Αν εφαρμοστεί κ δεν δούμε γαργαλιστικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο μετά από λίγο, να μην ξαναπετάξω..

από τον gulliver:
http://www.economist.com/blogs/gulliver ... rc=glvrnwl
 
Είναι όπως εκείνα τα "tunnel" που υπήρχαν παλιά; (Έχω περάσει μικρός στο AXD από ένα τέτοιο, έδειχνε ολόσωμη εικόνα σε οθόνη;)


Το καλύτερο θα είναι να εμφανιστούν μερικοί (ακόμα καλύτερα να βιντεοσκοπηθεί και να γίνει σε στυλ σατιρικής εκπομπής) που να έχουν φορέσει μεταλλικό εξάρτημα στο επίμαχο σημείο. Εκεί να δείτε γέλια :twisted:


Πάντως αν αυτό ακτινοβολεί x-rays, κανονικά θα έπρεπε να μην το σκεφτούν καν (εγώ θα ζητούσα σωματικό έλεγχο από αστυνομικό φυσικά και όχι από τον κάθε security). Το θεωρώ σχεδόν ίδιο με το να βάλεις στο x-ray χειραποσκευών βρεφικό καλάθι με το βρέφος μέσα! :wall: :rant:
 
Καλά αυτό με τα x-rays είναι απαράδεκτο. Όχι για κάποιον περίεργο και debatable λόγο, αλλά γιατί η ακτινοβολία που τρώει κανείς από xrays είναι μεν μικρή είναι όμως υπολογίσιμη. Αν αναφερόμαστε στην περίπτωση του να έχω περάσει από metal detector και έχει βρεθεί κάτι περίεργο και μου προτείνουν εναλλακτική (xray που ελέγχεται από κάποιον εκτός της αίθουσας ή σωματικό έλεγχο) αποδεκτό (αν και θα επέλεγα σωματικό έλεγχο) αλλά το να βάλεις ως primary screening σύστημα κάτι που αναγκάζει τον κόσμο να τρώει ακτινοβολία (τύπου που είναι γνωστό ότι αθροιστικά προκαλεί προβλήματα) το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
 
Την κατάργηση των περιορισμών για τη μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών αεροπλάνων έως τον Απρίλιο του 2013 προανήγγειλε η Κομισιόν
«Ως τις 29 Απριλίου 2013 το αργότερο, όλα τα υγρά θα επιτρέπονται στις χειραποσκευές και θα ελέγχονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1809606
 
Top