Σχολη Ικαρων(Ερωτησεις)

Χα χα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολογείσαι, ούτε είμαστε παπάδες να μοιράζουμε συγχωρωχάρτια. Αν έκανες κάπου λάθος, είναι απολύτως κατανοητό και αν είναι κάτι που προσβάλλει ή οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, θα προσπαθήσουμε (οι της ΠΑ) να το διορθώσουμε. Εγώ προσωπικά χαίρομαι όταν διαβάζω γνώμες ανθρώπων άσχετων με τον χώρο "μου", για τον χώρο "μου". Με βοηθάει να καταλάβω τον τρόπο σκέψης των άλλων, καθώς και γιατί με "βλέπουν" όπως με "βλέπουν". 'Οπως και νά'χει, νά'σαι καλά και συ. Όλοι αξίζει να έχουμε καλή υγεία και να τρωγώμαστε :mrgreen:
 
Re: Ικάρων - Απορίες

Yiann McGaref-13":2ggjo1ul said:
1.: Είμαι πρωτότοκος απο οικογένεια με 3 παιδιά. :banana: Επηρρεάζεται η βάση της βαθμολογίας που πρέπει να έχω πιάσει; :?: (Οπως τα υπολογίζω μέχρι στιγμής είμαι μεταξυ 15,9 - 17,2... Το 'χω?)
Η βαθμολογία σου δεν επηρρεάζεται. Μένει η ίδια, ότι έγραψες. Απλά, αν λόγω οικογενειακής κατάστασης (πχ προστάτης οικογενείας) δικαιούσαι να εισαχθείς στην ΣΙ σε κάποια ειδική κατηγορία, τότε οι βάσεις διαμορφώνονται με βάση την απόδοση των συμμετεχόντων στην κατηγορία αυτή. Την εποχή που εγώ έφτιαχνα μηχανογραφικό (το 1989), για να συμπεριληφθείς στις "ειδικές" κατηγορίες, έπρεπε να το δηλώσεις στο μηχανογραφικό και να αποδείξεις οτι πληροίς τα κριτήρια αργότερα. Τώρα δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο.
Η βαθμολογία σου από μόνη της δεν λέει τπτ. Ας πούμε ότι έγραψες 17,2. Αν η ΣΙ θέλει 140 εισακτέους και η βαθμολογία σου σε φέρνει 141ο μεταξύ των υποψηφίων ΔΕΝ εισάγεσαι (τουλάχιστον με την πρώτη - υπάρχουν και επιλαχόντες όμως).Αν έχεις γράψει 13 και είσαι 140ος, θα μπεις. Τόσο απλά.

Yiann McGaref-13":2ggjo1ul said:
2.: Τα άτομα που φοιτούν στην Ικάρων υπηρετούν αργότερα και την απαραίτητη στρατιωτική θητεία?
Η φοίτηση στην ΣΙ, θεωρείται αντίστοιχη της εκπλήρωσης των στρατιωτικών σου υποχρεώσεων. Αν υποχρεούσαι να πας φαντάρος πχ για 12 μήνες, μετά από 12 μήνες στην ΣΙ, θεωρείται πως έχεις εκπληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις. Αν αποφασίσεις μετά από αυτό το διάστημα, πως η ζωή του Ικάρου δεν σου ταιριάζει και παραιτηθείς, ΔΕΝ υποχρεούσαι να πας και φαντάρος...

Yiann McGaref-13":2ggjo1ul said:
3.: Υπάρχει περίπτωση να μην με δεχτούν λόγω κακής οδοντοστοιχίας? (Παλιότερα φορούσα σιδεράκια κι εχω κανει και κάμποσα σφραγισματα... :wall: !)
Κανένα πρόβλημα. Η δικιά μου οδοντοστοιχία ήταν δανεική από δεινόσαυρο. Ευτυχώς η ΠΑ μου κάλυψε τα έξοδα όταν ήμουν στην Ικάρων και έκανα τζάμπα την ορθοδοντική μου θεραπεία...

Yiann McGaref-13":2ggjo1ul said:
4.: Η εκπαίδευση δεν γίνεται μόνο στο Τατόι, σωστά? (Έχω ακούσει πως ένα μέρος της γίνεται στην Καλαμάτα)
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τί ακριβώς σημαίνει εκπαίδευση. Η ΣΙ είναι ένα ΑΕΙ, διάρκειας 4 ετών. Παρέχει εκπαίδευση σε 4 τομείς: Στρατιωτική, Πτητική, Ακαδημαϊκή και Αθλητική :arrow: Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ. Στην διάρκεια των 4 ετών της εκπαίδευσής σου, δεν θα είσαι μόνο στο Τατόι. Στο site της ΣΙ έχει πληροφορίες για την πτητική εκπαίδευση, η οποία καθορίζει και τις μετακινήσεις σου κατά την φοίτησή σου στην σχολή.


Yiann McGaref-13":2ggjo1ul said:
5.: Όταν κάποιος ανακοινωθεί ότι γίνεται δεκτός με τα απαραίτητα γραφειοκρατικά, και στην συνέχεια περάσει με επιτυχία και από τις υπόλοιπες εξετάσεις (ψυχομετρικές-υγειονομικές-αθλητικές), πώς μαθαίνει αν έχει γίνει τελικά δεκτός στην σχολή? :?: ? :?: ? :?: ?
Δεν ξέρω τι εννοείς γραφειοκρατικά. Αν περάσεις τις υπόλοιπες εξετάσεις (ψυχομετρικές-υγειονομικές-αθλητικές) το μαθαίνεις άμεσα. (Κατά την διάρκεια των εξετάσεων, μαθαίνεις πότε "βγαίνουν" τα αποτελέσματα). Αν η βαθμολογία των Πανελληνίων σου, είναι άνω της βάσης για την ΣΙ την τρέχουσα εξεταστική περίοδο, τότε είσαι αυτομάτως δεκτός από την ΣΙ. Όσον αφορά τα μαθήματα, οι λίστες των επιτυχόντων αναρτώνται στο σχολείο σου. Κάμποσες μέρες πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου για την ΣΙ (συνήθως μέσα Σεπτέμβρη) θα χρειαστεί να έχεις έτοιμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εισαγωγή σου στην Σχολή (ποινικά μητρώα, πιστοποιητικά γεννήσεως κλπ. Δεν τα θυμάμαι όλα, δεν είμαι Θεός. Ένας μικρός ημίθεος είμαι :mrgreen: ).
Αυτά. Είτε περάσεις είτε όχι, καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις. Όλα σε καλό θα σου βγούν, μπεις δε μπεις.
 
Λοιπόν, ώρα για μικροδιορθώσεις/επεμβάσεις:
wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
για όσους θέλουν να μπουν Ικάρων,
όσα θα πω είναι προσωπική άποψη που έχει διαμορφωθει ζώντας δίπλα σε χειριστες της ΠΑ.
Χμμ, είναι σαν να λες: Οι πιλότοι είναι "έτσι". Όλοι οι πιλότοι είναι ίδιοι? Αεροσκαφών και ελικοπτέρων? Τζάμπο και υπερελαφρών? Νέοι και γέροι? Υπάρχουν πολλών ειδών χειριστές της ΠΑ. Το κακό με την ΠΑ, είναι πως είναι μία κλειστή κοινωνία (δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αλλά έχει κ τα καλά του αυτό) και όπως και σε κάθε κλειστό κύκλωμα, ποτέ δεν πρόκειται να ξέρεις πραγματικά πως είναι η κατάσταση μέσα του. Εγώ προσωπικά, λίγες ώρες πριν, γύρισα από μία υπέροχη πτήση με ελικόπτερο. Πέταξα μέρα και νύχτα, έκανα και λίγη εκπαίδευση στον Κ2 μου, συνεργάστηκα με πλοία στον Σαρωνικό και έκανα και την πλάκα μου με το πλήρωμα. Γύρισα στο γραφείο (Μοίρα το λέμε, αλλά "γραφείο" ακούγεται πιο sic), όπου βρήκα 3-4 συναδέλφους, μικρότερους και μεγαλύτερους, να τρώνε κάτι βρώμικα απείρου κάλους από παρακείμενη καντίνα (χοληστερίνη +500 εγγυημένα). Με κέρασαν ένα και το απόλαυσα μαζί με τραγουδάκια από το NOVA που η αεροπορία πληρώνει. Αφού έφαγα, γύρισα στο σπίτι μου, όπου η γυναίκα μου και τα παιδάκια μου με περίμεναν γεμάτα χαρά, καθώς τους είχα αφήσει το Live ATC ανοιχτό και με άκουγαν την ώρα που πετούσα και χάρηκαν. Τα έβαλα για ύπνο και έκατσα να διαβάσω το φόρουμ, όπου κάποιος ισχυρίστηκε ότι:
wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
για όσους θέλουν να μπουν Ικάρων, ακόμα κι αν υποθέσουμε οτι πιάνετε τη βάση της σχολής, πρεπει να σκεφτείτε πολύ καλά τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας!
Εχει πάρα πολλά καλά το επαγγελμα αλλά έχει και πολλά άσχημα.
. Ε, εγώ σήμερα, μόνο καλά βλέπω. Δεν είναι σωστό όμως να παρασύρω τους άλλους :mrgreen:

wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
Εκτός των 4 ετών που είσαι κλεισμένος στη σχολή, ακολουθεί εκπαιδευση Καλαματα που επίσης έχει περιορισμούς στις εξόδους(δε θυμάμαι συγκεκριμένα)
Ναι, στα 4-5 χρόνια εκπαίδευσης, οι έξοδοι είναι περιορισμένες. Αλλά σκέψου: Εγώ μπήκα στην ΣΙ το 1989 (17 χρονών). Στα 21 μου, το 1993, είχα σταθερό μισθό. Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης και θεός σχωρέστον είχε χρέη. Δεν ήταν για μένα κριτήριο επιλογής, αλλά από εκεί που δεν είχα χαρτζηλίκι στα 17 μου, στα 21 μου πήρα αυτοκίνητο μόνος μου (κι αυτό θεός σχωρέστο VW Scirocco FTW). Σίγουρα έχασα τη φοιτητική ζωή, but I couldn't afford it anyway honey....

wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
Εχει μονίμως εξετασεις, ερωτηματολόγια, αξιολογήσεις και παρα πολύ διαβασμα!
Σε κάποιο άλλο thread, ρώτησα για την εκπαίδευση/αξιολόγηση των χειριστών της Πολιτικής Αεροπορίας και ισχύουν τα ίδια. Αν μή τι άλλο, κουμαντάρουμε εργαλεία που είτε πάνε με 2 mach με τόνους βόμβες, είτε σώνουν ναυτικούς από μισοτουμπαρισμένα πλοία τη νύχτα με 7 μποφώρ και καταιγίδα, είτε μεταφέρουν 400 επιβάτες διηπειρωτικά, είτε είτε είτε... Αν δεν διαβάζαμε/ερωτούμασταν/αξιολογούμασταν, θα είμασταν επικίνδυνοι για τους εαυτούς μας και για τους άλλους. Πάλι καλά να λες.

wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
Έχει readyness στη Λήμνο (απουσία απο το σπίτι σου 4-5 μέρες το μήνα, αναλόγως τον τύπο που πετάς).
1ον, όπως είπες, ανάλογα με τον τύπο που πετάς. Συνάδελφος και φίλος μου, με 5 παιδιά, δεν μπορεί να λείπει από το σπίτι του. Τοποθετημένος στα ERJ, δεν έχει λείψει μέρα από το σπίτι του.
2ον, γιατί αυτό το θεωρείς κακό? Εγώ έχω πληρωμένες διακοπές, μία βδομάδα το μήνα στη Χίο (και σε άλλα νησιά), όπου πολλές φορές παίρνω και την οικογένειά μου μαζί. Αν κάποιος ήθελε μια ασφαλή και ήρεμη ζωή, 9-5 and everyday home που λένε και οι σύμμαχοι, τότε τι σκ@τά διαβάζει αυτό το φόρουμ? Ας γραφτεί στο http://www.velones-kai-pleksimo.gr/forum.

wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
Πρέπει πάντα να σαι ήρεμος, συγκεντρωμένος και ψυχραιμος, το επαγγελμα δεν σηκώνει πολλούς συναισθηματισμούς.
Εχει πτήσεις σε πολύ χαμηλα ύψη αλλά και πολύ ψηλά(πολύ αρνητικό για την υγεια)
Αυτά που λες, δεν είναι αρνητικά. Ψυχρή λογική, απουσία συναισθηματισμών, πτήσεις σε μεγάλα και μικρά ύψη και τέτοιες συγκινήσεις, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν ΟΛΟΥΣ τους καπεταναίους αεροσκαφώνε και ελικοπτέρωνε. Τέτοια λες στα παιδάκια και τα παρασύρεις να μπούνε στην Ικάρων.

wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
Εχει αποζημιώση για κάποια χρόνια σε ενδεχόμενη παραίτηση του επαγγελματος.
Εννοείς πως αν παραιτηθείς από την Αεροπορία, πρέπει να πληρώσεις αποζημίωση. Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αλλά έτσι κι αλλοιώς δεν ξέρω κάποιον που να έφυγε από την αεροπορία νωρίς νωρίς. Δύο συνάδελφοι γνωστοί μου, που παραιτήθηκαν πρόσφατα με 10 και 12 χρόνια υπηρεσίας αντίστοιχα, δεν πλήρωσαν τίποτα. Απλά, έχουν μόνο ένσημα και δεν δικαιούνται σύνταξη αν δεν συμπληρώσουν (όπως όλοι οι εργαζόμενοι). Από την άλλη, εγώ στα 38 μου δικαιούμαι ήδη σύνταξη και κάθομαι στην ΠΑ για πολλούς λόγους, όπως: βελτίωση αποδοχών, η ευκαιρία του να πετάς καθημερινά και δωρεάν με ένα μέσο που σε ευχαριστεί πραγματικά και άλλοι. Δεν είναι άψογο να λες: Γεια σας, είμαι ο Βασίλης, 38 ετών, συνταξιούχος του Δημοσίου? Πολύ με δελεάζει....

wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
Επίσης κατι που έχω ακούσει και δεν ξέρω αν ισχυει είναι πως καποια σειρα δεν ε΄χει φτασει ακεραιη στη σύνταξη(με επιφύλαξη) :(
Αυτό που έχεις ακούσει, είναι πως καμία σειρά, δεν έχει φτάσει ακέραιη στη σύνταξη. Πιθανώς και να αληθεύει. Η δικιά μου σειρά έχει 7 απώλειες. Ναι, είναι επικίνδυνο επάγγελμα. Αλλά, μιλάς σε 17χρονους αυτή τη στιγμή. Αυτοί δεν τα καταλαβαίνουν αυτά. Γουστάρουν την συγκίνηση, την ταχύτητα, το ρίσκο. Τους έχεις δει με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια? Νομίζω πως η ζωή στην ΣΙ, όπου για 200 μέρες το χρόνο (χ5=1000 μέρες σύνολο) δεν οδηγάνε, σώνει σε πολλούς τη ζωή ή την ακεραιότητα.

wild_cat/anima":1ptc10b2 said:
Το καλύτερο θα ταν πιστευω να μιλήσετε προσωπικα με χειριστες της ΠΑ και να σας πουν οι ίδιοι τη γνώμη τους.
αν γραφει κάποιος χειριστης της ΠΑ εδω, σίγουρα θα ταν καλό να δώσει τα φώτα του στα μικρά!
Ότι μπορούμε κάνουμε :mrgreen:

ΥΓ: Σε πολλά σημεία το ποστ μου, είναι καυστικό, ή υπερβολικό. Δεν το κάνω για να μειώσω την αγριόγατα ή οποιονδήποτε άλλο φίλο εδώ μέσα. Το κάνω απλά για να δώσω έμφαση.
ΥΓ2. Όποιος διαφωνεί, ας μου στείλει ένα δηκτικό ποστ στην αγαπημένη του καθαρεύουσα. Έλεος, κάποιοι έχουν μανία καταδίωξης.....και κομπλεξάρα I might add.....
 
Εγώ πάντως,άν και χρησιμοποιώ συχνά την καθαρεύουσα,ούτε δηκτικά posts στέλνω,ούτε μανία καταδίωξης έχω.Αντιθέτως,βρίσκω πολύ θετικό το οτι άνθρωποι οικογενειάρχες επιστρέφουν κουρασμένοι από πτήσεις (που μάλιστα δέν είναι απλά δρομολόγια π.χ.ATH-ZRH,άρα έχουν περισσότερες απαιτήσεις καί δέν σού δίνουν περιόδους "χαλάρωσης" -μέ την έννοια οτι γιά χ,ψ χρονικό διάστημα νά μήν κάνης τίποτε άλλο από τό νά παρακολουθής απλώς άν οι αυτοματισμοί σου κάνουν αυτό που τούς έχεις πεί να κάνουν) καί αυτοί οι άνθρωποι κάθονται να διαβάσουν αυτό τό φόρουμ και νά δώσουν συμβουλές και πληροφορίες σέ νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τό ίδιο μονοπάτι.

Απλά θέλω να κάνω την επισήμανση οτι όποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή έχει τά καλά της και τά κακά της και πρέπει να ζυγίσης πολύ καλά πρίν αποφασίσης γιά κάτι που θα σέ ακολουθή σ'όλη σου την επαγγελματική ζωή.Εχω έναν φίλο που μόλις τελείωσε την Ιατρική Αθηνών και προβληματίζεται γιά την ειδικότητα που θά ακολουθήση.Τις ίδιες σχεδόν σκέψεις κάνει,δηλαδή π.χ."άν γίνω ορθοπεδικός μπορεί μέν να μήν αντικρύζω κάθε μέρα καρκινοπαθείς μέ τά σαρκώματά τους καί τά μελανώματά τους,αλλα θά βλέπω σπασμένα πόδια και χέρια,άν γίνω χειρουργός δέν θά βλέπω ούτε αυτά αλλά θά είμαι συνέχεια στά χειρουργεία να ανοίγω κοιλιές και να βλέπω σπλάγχνα και έντερα" ή "οι αναισθησιολόγοι έχουν λιγώτερη δουλειά κατά την εγχείρηση αλλλά οι χειρουργοί παίρνουν τά credits άν η εγχείρηση πάη καλά" κλπ κλπ.Γιατί να είναι λοιπόν διαφορετική η "διαδικασία" στην απόφαση κάποιου να επιλέξη την Σχολή Ικάρων;

ΥΓ.Μιά ωραία σαλατούλα χωριάτικη μετά τζατζικίου είναι πολύ πιό υγιεινή και απολαυστική από οποιοδήποτε "βρώμικο" και δή καντινιέρικο..... :D
 
Δυσκολο να σε κοψουν για καταγμα στο δαχτυλο , για την προηγουμενη ερωτηση (για ΣΜΑ) οι προοπτικες ειναι σπουδες μηχανικου αεροσκαφων , εργασια σε υποστεγα επισκευης αεροσκαφων σε πολεμικα αεροδρομια , πρωτος μισθος περιπου 1000 ευρω αυξανομενο με τα χρονια, καλη επιτυχια στις εξετασεις.
 
manyacht12":34297kel said:
Δυσκολο να σε κοψουν για καταγμα στο δαχτυλο , για την προηγουμενη ερωτηση (για ΣΜΑ) οι προοπτικες ειναι σπουδες μηχανικου αεροσκαφων , εργασια σε υποστεγα επισκευης αεροσκαφων σε πολεμικα αεροδρομια , πρωτος μισθος περιπου 1000 ευρω αυξανομενο με τα χρονια, καλη επιτυχια στις εξετασεις.
Οι μηχανικοί αεροσκαφών από ΣΜΑ ελάχιστα ασχολούνται με τη συντήρηση-επισκευή αεροσκαφών στις πίστες,τα υπόστεγα κλπ.Αυτή είναι δουλειά των αποφοίτων ΣΤΥΑ.Οι μηχανικοί της ΣΜΑ ασχολούνται με τη διοίκηση ως επιτελικοί,αρχιμηχανικοί κλπ σε γραφεία.Ο πρώτος μισθός είναι περίπου 1200.
Δεν καταλαβαίνω γιατί διαγράφτηκε το ποστ μου προηγουμένως :rolleyes:
 
Και ο μισθός μέχρι τι στάδια μπορεί να φτάσει στην ΣΜΑ?Εγώ βασικά ήθελα ιπτάμενος αλλά έχω 0.75 μυωπία..Πάντως ήθελα να κάνω ένα κάλεσμα σε όλα τα παιδιά που θέλουν και δεν μπορούν να περάσουν ΣΙ λόγω μυωπίας να εφαρμόσουν την μέθοδο bates..Eίναι πολύ αποτελεσματική.... :cool:
 
Καλησπερα σας!!!

Ενδιαφερομαι για τη σχολη ικαρων και πρακαλουθω αυτη τη συζητηση στο θεμα αυτο γιατι με ενδιαφερει παρα πολυ καθως θα τη δηλωσω τη σχολη...
Θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος γνωριζει η αν εχει περασει τα λεγομενα ψυχοτεχνικα τεστ?
Αν πειραζει κ η ερωτηση μ θεωρηθει off topic μπορεουμε να συζητησουμε με πμ αλλα πιστευω ειναι ενα ερωτημα π αφορα αρκετα παιδια!!!

Αν γνωριζει κατι καποιος παρακαλω ας απαντηση...Ευχαριστω
 
Τα λεγόμενα "ψυχοτεχνικά" τεστ, είναι ουσιαστικά μια απλή συνέντευξη.
Τίποτα το ιδιαίτερο, απλά ξεσκαρτάρονται κάποιοι οι οποίοι δεν στέκουν και πολύ καλά. Δεν ήμουν ποτέ μέλος της επιτροπής, αλλά όλες οι ερωτήσεις συνεντεύξεων που γνωρίζω περί αυτού επρόκειτο.
 
Τα ψυχοτεχνικά τέστ δεν είναι μια απλή συνέντευξη! Η όλη διαδικασία διαρκεί μία εργάσιμη μέρα! Οχτάωρο δηλαδή!
Απαντάς ένα ερωτηματολόγιο με 700 ερωτήσεις περίπου! Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι κοινό για όλες τις στρατιωτικές σχολές!
Όσοι έχουν δηλώσει το τμήμα ιπταμένων, έχουν την τιμή να απαντήσουν ακόμη ένα ερωτηματολόγιο με περίπου 200 ερωτήσεις!
Το όλον συμπληρώνεται και από διάφορα άλλα μικροτεστάκια! Τέλος η συνέντευξη, όπως είπε και ο vassdel, ουσιαστικά ξεσκαρτάρει τους τελείως "καμμένους"!!!
Βέβαια μην ξεχνάμε πως γενικά (παγκοσμίως και ανεξαρτήτως επαγγελματικού κλάδου) τα ψυχοτεχνικά τέστ είναι πολύ υποκειμενικά!
Αν δεν αρέσεις στην επιτροπή, σε στέλνουν σπίτι σου!
Οι ερωτήσεις είναι πολύ αυθόρμητες και τελείως γενικές, διότι μην ξεχνάμε πως απευθύνονται σε 18χρονους χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία!
Τα αποτελέσματα τα μαθαίνεις αυθημερόν το απόγευμα από το γραφείο ενημέρωσης κοινού της ΠΑ!


Υ.Γ. Αν έχει αλλάξει κάτι παρακαλώ ενημερώστε, γιατί έχουν περάσει μερικά χρονάκια από το τελευταίο μου update!
 
Top