Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος

Μπουγάτσα in Flight Από την πτήση Αθήνα - Λονδίνο.Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα (POĞAÇA) (πίτα με κρέμα ή τυρί). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, που θεωρούνται φημισμένες για τη μπουγάτσα τους.
Διαφορές ανά περιοχή
Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας είναι στο δίπλωμα του φύλλου κατά την παρασκευή της και στον τρόπο σερβιρίσματος. Στην Β. Ελλάδα πουλιέται με το κιλό ενώ στην Ν. Ελλάδα με το κομμάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή στην Ν. Ελλάδα το κλείσιμο της γέμισης στο φύλλο γίνεται σε μορφή φακέλου και κόβεται στη μέση κατα το σερβίρισμα, ενώ στη Βόρεια το φύλλο είναι μεγαλύτερου μεγέθους καθώς και η γέμιση, οπότε πουλιέται με το κιλό κατά το σερβίρισμα.
Βόρεια Ελλάδα
Στη Βόρεια Ελλάδα παραγγέλνεται συνήθως απλά σαν «μια με τυρί» ή «μια με κρέμα», μια και αποτελεί δημοφιλή πρόχειρη τροφή, και σερβίρεται κομμένη σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς (και, η γλυκιά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή/και κανέλλα). Αν και οι κάτοικοι της νοτιότερης Ελλάδας μπερδεύουν συνήθως την μπουγάτσα με τυρί με την τυρόπιτα, πρόκειται για διαφορετική συνταγή μιας και διαφέρουν στο φύλλο που χρησιμοποιείται. Στην νότια Ελλάδα δεν συναντάται με την ποικιλία που υπάρχει στην βόρεια.
Νότια Ελλάδα
Στη Νότια Ελλάδα, παραγγέλνεται σαν «τυρόπιτα ταψιού» (μπουγάτσα με τυρί) ή «μπουγάτσα» (μπουγάτσα με κρέμα) και σερβίρεται ολόκληρη. Λανθασμένα στην Νότια Ελλάδα θεωρούν ότι μπουγάτσα πρέπει να θεωρείτε μόνο με "γέμιση" κρέμας διότι μπουγάτσα είναι το φύλλο. Πολλές φορές συγχέουν την μπουγάτσα με τυρί και την τυρόπιτα που ουσιαστικά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Τουρκία
Στην Τουρκία, η πογάτσα (τουρκ boğaça) συνήθως έχει λιγότερη γέμιση από την μπουγάτσα που σερβίρεται στην Ελλάδα.(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Βαθμολογήστε αυτό το αρχείο (Παρούσα βαθμολογία: 1 / 5 με 1 ψήφους)
Πληροφορίες αρχείου
Όνομα αρχείου:VasilisATH / Φωτογραφίες μελών
Βαθμολογία (1 ψήφοι):11111
Νηολόγιο:SX-DVP
Αεροπορική εταιρία:Aegean Airlines
Αεροδρόμιο:In Flight
Τύπος Αεροσκάφους:Airbus A321-200
Ημερομηνία φωτογραφίας (ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ):22-07-2010
Μέγεθος αρχείου:0 Bytes
Ημερομηνία προσθήκης:Σεπ 20, 2010
Διαστάσεις:1024 x 667 εικονοστοιχεία
Εμφανίσεις:593 φορές
EXIF Ύψος Εικόνας:667 pixels
ISO:400
Y Ανάλυση:300 dots per ResolutionUnit
YCbCrPositioning:Center of Pixel Array
Έκδοση Flash Pix:version 1
Έλεγχος Κέρδους:1
Αναλογία Ψηφιακής Εστίασης:1
Κορεσμός:0
Μείωση Θορύβου:OFF
Μονάδα Ανάλυσης:Inch
URL:http://www.airliners.gr/gallery/displayimage.php?pid=20484
Αγαπημένα:Προσθήκη στα Αγαπημένα