Προχθές Δευτέρα που αναχωρούσα από το STB, κατά τις 21:00 περίπου που έφτασα στο security check η ουρά έφτανε μέχρι μέσα στην υπόγεια σήραγγα και τους κυλιόμενους διαδρόμους (οπότε απαραιτήτως οι τελευταίοι δύο νομίζω δεν λειτουργούσαν) παρόλο που λειτουργούσαν όλα τα σημεία ελέγχου. Δεν ταξιδεύω συχνά από το Satellite και δεν ξέρω κατά πόσο είναι συχνό αυτό, όμως για να είναι έτσι Δευτέρα βράδυ τέλη Σεπτεμβρίου δεν θέλω να φανταστώ πώς μπορεί να είναι σε πιο busy περιόδους ή ώρες. Και παράλληλα σε όλους τους χώρους του τέρμιναλ κόσμος παντού καθισμένος στο πάτωμα αφού δεν υπάρχει χώρος για να κάτσεις πουθενά παραμόνο στα gates, κι αυτό για κάποιους λίγους σε κάθε πτήση. Πάλι καλά που έχουν βάλει τις low cost εκεί και δεν περιμένεις και πολλά, αν και οι συνθήκες θύμιζαν τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Πάντως με αφορμή και την συζήτηση που γίνεται περί επεκτάσεων κλπ βλέπουμε ότι το capacity του αεροδρομίου σε gates, φυσούνες/stands και capacity αφιξοαναχωρήσεων ανά ώρα δεν συνάδει απαραίτητα με τη "δυναμικότητα" για processing αυτών των επιβατών μέσα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Βλέπε check-in desks, security check, passport control, μαγαζιά, lounges, χώροι ανάπαυσης επιβατών κοκ. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να βλέπαμε με βάση και αυτά πόσους επιβάτες μπορεί να "σηκώσει" το αεροδρόμιο ανά ώρα πχ και να μην κοιτάμε μόνο με βάση τα αεροπλάνα και τον αριθμό των gates, αφιξοαναχωρήσεων κλπ. Γιατί η λογική αυτή τη στιγμή θυμίζει περισσότερο 'φέρε περισσότερα αεροπλάνα και οι παραπάνω επιβάτες που θα προκύψουν ας κόψουν το λαιμό τους, στα χαρτιά το αεροδρόμιο τους χωράει γιατί φτιάξαμε νέο gate.'