Air Baltic

• Thread starter Thread starter OA701
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
30 Δεκεμβρίου από Ρίγα για Βίλνιους.

Λογικό, για να μην πανικοβληθείς.
Πάλι καλά πάντως που ενημέρωσε.
Ελπίζω ότι δεν θα έχεις θέμα.
Μου κάνει εντύπωση που δεν περίμεναν να κλείσει και ο Σεπτέμβρης πρώτα.

FlixBus; Τι decadence θεέ μου!
Ότι μέσα στα Χριστούγεννα αυτό που θέλεις είναι να κόβεις βόλτες στο κρύο με αυτές τις μπουρούχες;
Το χρησιμοποίησα πριν 15 χρόνια στο Βέλγιο και ακόμα το θυμάμαι. Μακριά …
Τέλος πάντων, δεν νομίζω να υπάρχει θέμα. Το 2026 πάντως δεν είναι μια καλή χρονιά. Κάτσε να δεις το 2027 να μου πεις …

Για να μη φύγουμε απ΄ το θέμα, απλά να πω ότι η Flix Bus είναι τιμιότατη σε σχέση τιμής-ποιότητας. Την έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και μέσα στην ίδια χώρα και σε διακρατικά ταξίδια και ήταν μια χαρά. Πολύ φτηνές τιμές και καλή ποιότητα οχημάτων/παροχών/συνέπειας (σαφώς καλύτερα απ΄ ότι άλλο υπάρχει στην Ελληνική επικράτεια). Εννοείται βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με αεροπορικό ταξίδι.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, οι σιδηρόδρομοι των Βαλτικών Δημοκρατιών έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά (και οι τρεις πρωτεύουσες συνδέονται σιδηροδρομικώς), ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο RailBaltica που θα συνδέει τις βαλτικές πρωτεύουσες τους και τα αεροδρόμιά τους με την Πολωνία, με τραίνα υψηλών ταχυτήτων και σε γραμμή κανονικού και όχι ρωσικού εύρους.

Πέταξα πρόσφατα με BT από RIX-TLL και TLL-ATH. Στη Ρίγα επικρατούσε μια αποδιοργάνωση. Ενώ προωθούσαν το self bag check-in, τα αυτοματοποιημένα γκισέ ήταν εκτός λειτουργίας και σε παρέπεμπαν στα ελάχιστα επανδρωμένα για την οικονομική θέση (η ουρά ήταν ατελείωτη). Ευτυχώς είχα flex και εξυπηρετήθηκα από τα γκισέ της business σε δευτερόλεπτα. Αποδίδω τη μιζέρια και τη grumpiness στο έδαφος και στον αέρα στη γενικότερη ιδιοσυγκρασία των Λετονών, που δεν τους λες και τους πιο ευχάριστους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Στο TLL η εμπειρία ήταν εντελώς από άλλο πλανήτη, τα πάντα πλήρως αυτοματοποιημένα, για να μη μιλήσουμε για το πόσο ωραίο είναι το ίδιο το αεροδρόμιο. Με το TLL-ATH να είναι η τελευταία πτήση της ημέρας, είχαμε ένα ολόκληρο αεροδρόμιο δικό μας, στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν. Μαντέψτε ποιών τα παιδιά σήκωσαν στο πόδι όλο το τέρμιναλ.

Η BT είχε potential κατά τη γνώμη μου, απλά έπεσε θύμα των πολέμων σε Ουκρανία, Περσικό, του ανταγωνισμού των lowcost, του περιορισμένου μεγέθους του RIX, της έντονης εποχικότητας στη Βόρεια Ευρώπη και των κινητήρων των Α220. Xωρίς να αυτο-αποκαλείται low cost, το μοντέλο λειτουργίας της είναι αυτό που αναγκάζονται να υιοθετήσουν οι legacies -κατ' επίφασιν- premium carriers. Οι κυβερνήσεις Εσθονίας και Λιθουανίας αρνήθηκαν να μπουν ως συνεταίροι και η εταιρεία βασίζεται πλέον στo wet lease, όπως έκανε η Nordica και η θυγατρική της XFly. Πιστεύω ότι με τη Lufthansa μέσα, έχει ελπίδες να σωθεί, αλλά δε θα βγει ίδια μέσα από αυτή τη διάσωση. Η ίδια η Lufthansa δεν έχει προς το παρόν πάρει θέση.