Θα προσπαθήσω να εξηγήσω κι εγώ κάποια πράγματα, βάσει αυτών που ξέρω, αν και δεν είμαι τεχνικός και δηλώνω εξαρχής ότι οι γνώσεις μου έχουν κενά... Τα παρακάτω όμως είναι πιστεύω σωστά.
Κατά την πτήση ενός αεροσκάφους, στην άκρη των πτερύγων δημιουργούνται στρόβιλοι από την "ανάμιξη" του αέρα που διέρχεται από το πάνω (χαμηλότερης πίεσης) και το κάτω (υψηλότερης πίεσης) τμήμα της πτέρυγας.Οι στρόβιλοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη "ένταση" (δεν είμαι βέβαιος αν αυτός είναι ο σωστότερος επιστημονικά όρος) όταν το αεροπλάνο πετάει με μαζεμένα τα flaps/slats, όσο μεγαλύτερο βάρος έχει κ.τ.λ.
Αποτέλεσμα της εμφάνισης των στροβίλων είναι καταρχάς η αυξημένη αντίσταση στην κίνηση του αεροσκάφους (αν δεν απατώμαι στην περίπτωση αυτή μιλάμε για "επαγωγική οπισθέλκουσα"), οπότε έχουμε και ανάλογη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Επίσης, οι στρόβιλοι αυτοί συντελούν στην εμφάνιση αναταράξεων στα αεροσκάφη που ακολουθούν (wake turbulence), τα αποτελέσματα των οποίων κάποιες φορές μπορεί να είναι ακόμη και μοιραία. Πρόκειται, όμως, για μια προβλεπόμενη κατάσταση και είναι γνωστοί εδώ και καιρό τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου
Η τοποθέτηση winglets μειώνει τους στροβίλους ακροπτερυγίων και, έτσι, συντελεί στην εξοικονόμιση καυσίμου (και άρα στην αύξηση της εμβέλειας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος όπως διατείνονται οι κατασκευαστές, μια που αυτό είναι και απαίτηση των καιρών). Αφετέρου, έχουμε λιγότερες αναταράξεις στα αεροσκάφη που ακολουθούν, γεγονός που συμβάλει και στην ασφάλεια των πτήσεων. Για αυτό το τελευταίο όμως, δεν ξέρω κατά πόσο χρησιμεύουν τα winglets σε ένα αεροσκάφος του μεγέθους του 737, καθώς περισσότερο επικίνδυνοι είναι οι στροβιλισμοί ακροπτερυγίου των βαρύτερων αεροσκαφών (π.χ. 747, Α330/340, MD-11 κ.λ.π.). Αυτά άλλωστε αναφέρονται και ως "Heavy" κατά τις συνομιλίες με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακριβώς για το λόγο αυτό (π.χ. "Olympic 411 Heavy" είναι η ΟΑ411 με αεροσκάφος που προκαλεί ισχυρό wake turbulence γιατί είναι μεγάλου βάρους).