Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ)

Καλησπέρα κ από έμενα,
Ευχαριστούμε για τα θέματα!
Όντως θα βοηθούσε πολύ αν είχαμε περισσότερα για εξάσκηση. Θα ήταν εύκολο Give Wings ή όποιος άλλος ξέρει να έχουμε παραπάνω επεξήγηση στο 2ο και 3ο θέμα ; Επιπλέον, πέρα από τις γενικές γνώσεις μαθηματικών και γλωσσικών, τι άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να διαβάσουμε (εμείς που δεν μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα για φροντιστήρια :rolleyes: ) και από πού;
 
Βρείτε ( ο τρόπος δικός σας.. ;) ) βιβλία σχετικά με εκπαίδευση χειριστών. Τα βασικά μαθήματα αεροναυτιλίας θεωρώ υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των τεστ ( θα έλεγα οτι τα τεστ θα φαντάζουν... παιδικά, ειδικά σε κάποιον που ασχοληθεί λιγάκι σοβαρά). Ενα πρόχειρο/ κλασικό παράδειγμα : το σχετικό εγχειρίδιο του Trevor Thom :great:
 
Τώρα βέβαια, είμαι κι εγώ που απ'όσο θυμάμαι την εξέταση στον Δημόκριτο, καμία γνώση του αντικειμένου δε βοηθούσε ιδιαίτερα
Τα ζητούμενα ήταν μνήμη, παρατηρητικότητα, εκτίμηση αποστάσεων και ταχυτήτων, ταχύτητα σκέψης και ψυχραιμία. Αν θέλετε να πάτε προετοιμασμένοι, κοιμηθείτε καλά το προηγούμενο βράδυ. Αν το'χετε θα πάτε καλά. Τα φροντιστήρια και τα βιβλία θα σας βοηθήσουν ελάχιστα ως καθόλου
 
Το να κοιμηθείτε καλά το προηγούμενο βράδυ είναι η καλύτερη συμβουλή μέχρι στιγμής για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.
 
Παιδιά δεν έχει βγεί καμία προκύρυξη ακόμα ,σωστά??
 
Για να μην αγχώνεστε για την προκήρυξη.

http://www.asep.gr

έχει παράθυρο με τίτλο ενημερωτικό δελτίο. Καταχωρίτε το μέηλ σας και επιλέγετε το είδος της ενημέρωσης που σας ενδιαφέρει.

Σχετικά με τα φροντιστήρια. Κανένα φροντιστήριο δεν μπορεί να λάβει θεσμικά από τον ΑΣΕΠ και γενικά από το Ελληνικό Δημόσιο ειδική ενημέρωση ή ύλη ή ο,τιδήποτε άλλο σχετικό με διαδικασία προσλήψεων και διαγωνισμούς.

Για την ειδική δοκιμασία των ΕΕΚ δεν υπάρχει ύλη. Ό,τι χρειαζόταν να γνωρίζει ο υποψήφιος υπήρχε στην προκήρυξη. Από τα ζητήματα της ειδικής δοκιμασίας μόνο ένα, από όσο θυμάμαι, ήταν ζήτημα γνώσεων τις οποίες ενδεχομένως μπορείς να φρεσκάρεις ή να αποκτήσεις με μελέτη, η γεωγραφία Ελληνικού και Ευρωπαϊκού χώρου. (σε έναν χάρτη με μόνο διακριτό χαρακτηριστικό το περίγραμμα της στεριάς έπρεπε να υποδειχθεί η θέση νησιών, βουνών, πόλεων.). Όλα τα υπόλοιπα αφορούν δεξιότητες και ικανότητες που δεν έχουν να κάνουν με το πόσο έξυπνος ή διαβασμένος είσαι αλλά με το αν έχεις έφεση σε κάποια πράγματα' και αυτό το λέω γιατί υπάρχει και το στοιχείο του χρόνου στην εξέταση. Όλοι οι υποψήφιοι ασχολούνται ταυτόχρονα με την ίδια ερώτηση και για περιορισμένο χρόνο κάποιων δευτερολέπτων ή σπάνια λεπτών.

Όσοι έχουν κάποια εξοικείωση με τον αεροπορικό χώρο ακόμα και ως τακτικοί επιβάτες που βρίσκουν εύκολο το να κινηθούν σε ένα αεροδρόμιο χωρίς βοήθεια ενδέχεται να έχουν κάποιο πλεονέκτημα σε ότι αφορά τις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με "ανακοινώσεις" που ακούγονται κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.

Στην ιστοσελίδα της NATS έχει κάποια παιχνίδια. Αυτά είναι μια καλή προετοιμασία για κάποιες από τις ερωτήσεις της δοκιμασίας.
 
george 150":aybmr7ny said:
Ενα πρόχειρο/ κλασικό παράδειγμα : το σχετικό εγχειρίδιο του Trevor Thom :great:
Γιώργο καλησπέρα, υπάρχει εγχειρίδιο του Trevor Thom για τους Ελεγεκτές Εναέριας Κυκλοφορίας συγκεκριμένα;; Αν ναι πoιο είναι και αν μιλάμε για βιβλία σχετικά με εκπαίδευση χειριστών, το PPL είναι αρκετό ή απαιτούνται και άλλα βιβλία όπως CPL;
 
Ε μη το... απογειώσουμε εντελώς :) ! Αναφέρομαι στο κλασικό βιβλίο του για χειριστές PPL. Για ΕΕΚ δεν ξέρω να έχει κάποιο βιβλίο..
 
Το αντίστοιχο της Jeppesen δεν κάνει;;Εγώ αυτό έχω, αλλά αν είναι καλύτερο του Trevor Thom να το προμηθευτώ.
 
Αντιγράφω από την προκήρυξη 2Γ/2007
(είναι η προκήρυξη του τελευταίου διαγωνισμού)

"Β΄ Στάδιο: «ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ (ΓΡΑΠΤΟ TEST)» (συντελεστής βαρύτητας 2).
Γραπτή δοκιμασία για την αξιολόγηση των απαραίτητων ικανοτήτων και γνώσεων για την άσκηση των καθη−
κόντων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που περιλαμβάνει: μνήμη, προσοχή − συγκέντρωση, αντίληψη χώ−
ρου, χρόνου και προσανατολισμού, εγρήγορση, αντίληψη και κατανόηση οπτικών και ακουστικών πληροφοριών
τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα, την αίσθηση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού γεωγραφικού
χώρου και τη χρήση γεωγραφικών συντεταγμένων."


Όπως γίνεται αντιληπτό η ΥΠΑ προσλαμβάνει κάποια άτομα για να τους εκπαιδεύσει να γίνουν ΕΕΚ. Η ειδικά δοκιμασία δεν εξετάζει αν ξέρουν έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αλλά αν έχουν κάποια χαρακτηριστικά και γνώσεις που χρειάζονται για το στάδιο της εκπαίδευσης τους αλλά και για να ασκήσουν τα καθήκοντα του ΕΕΚ μετά την εκπαίδευση τους. Πτυχιούχος πανεπιστημίου που δεν είναι εξοικειωμένος με κάποια πράγματα όσο και να διαβάσει τώρα δύσκολα θα μπορέσει να αποδόσει σε αυτη τη δοκιμασία. (έχεις κάποια δευτερόλεπτα για να δώσεις στροφές ή να καταγράψεις πορεία αεροσκάφους κλπ.)

Η σειρά του Trevor Thom αλλά και όλα τα σχετικά με την αεροπορία εγχειρίδια αφορούν το αντικείμενο της εκπαίδευσης στην ΣΠΟΑ. Καλό είναι να έχεις αυτές τις γνώσεις για την εκπαίδευση στη ΣΠΟΑ αλλά και για την άσκηση των καθηκόντων σου στο μέλλον αλλά κατά τη γνώμη μου είναι χαμένος χρόνος (που ενδεχομένως να φορτώσει τον υποψήφιο με άγχος) να κάτσει κάποιος να τα διαβάσει για την δοκιμασία του διαγωνισμού.
 
Top