Εταιρία Longhaul στην Ελλάδα

  • Thread starter Thread starter Pontiangreek
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Υπάρχουν κι άλλες επικεφαλίδες συζητήσεων σχετικά με το ίδιο topic που άνοιξε έξυπνα ο αγαπητός Πόντιος, αναζητώντας πληροφορίες μήπως βοηθηθεί για τις σπουδές του στο Aviation Management, διότι και δια τηλεφώνου να αναζητήσει κανείς οποιεσδήποτε πληροφορίες συγκεκριμένα από την Αγγλία, πόσο μάλλον περί σπουδών under and/or post graduation studies, θα του χρεώσουν και τη κλήση!

Η χρονική συγκυρία ευνοεί νέες επιχειρηματικές αποφάσεις από μέρους Α3 και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε συνέχεια νέων ανακοινώσεων μετά από την τελευταία γνωστοποίηση περί της δημιουργίας εκπαιδευτικού κέντρου, της επέκτασης τεχνικής βάσης και του επόμενου διαγωνισμού επιλογής υποψηφίων υπότροφων πιλότων και τεχνικών.

Πιστεύω ότι η απόφαση μιας Ελληνικής εταιρίας, οικονομικής κλίμακας, μεγέθους και γεωγραφικής βάσης της Α3 και μέλους Star Alliance με σωστές ήδη συνεργασίες άλλων εταιριών / χωρών / προορισμών κλπ, η οποία σίγουρα δεν σχεδιάζει και δεν βασίζεται μονοσήμαντα, όπως πολλοί αναφέρεστε στο παρόν τόπικ, στην εκμετάλλευση Longhaul με μοναδικό προορισμό τις ΗΠΑ, θα είναι βιώσιμη και βέβαια ούτε καν συγκρίνεται με άλλα σαθρά και καιροσκοπικά αποτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια/ξεφτίλες του παρελθόντος, τύπου Imperial κ.α

Εγώ πάντως μυρίζομαι όσονούπω νεώτερες ανακοινώσεις για α/φ wide body Β787 και/η Α330
 
Μονο με traffic apo TLV, BEY, CAI kai AMM αλλα ειδικα το TLV θα μπορουσε να διατηρήσει πτήσεις ολόχρονα.
Για να έκανε όμως ένα τετοιο βήμα η Α3 καλό θα ήταν να γίνει με επεκταση του Extra Schengen στην Αθήνα.
Μόνο που το Ισραήλ εξυπηρετείται επαρκώς από την El Al οπότε δε θα τραβούσε αρκετή κίνηση. Το ίδιο και η Egyptair από Κάιρο, και η Royal Jordanian από Αμμάν. Γιατί να πετάξει κάποιος με ενδιάμεση στάση;
 
Προσωπικά, με μπέρδεψες κάπως. Θέλεις να κάνεις εργασία για το Πανεπιστήμιο σου ή να ανταλλάξεις απόψεις σε ένα φόρουμ;
Το πρόγραμμα σου είναι Masters ή Undergraduate Bachelor's;
΄Ετσι όπως το θέτεις το θέμα είναι σαν να προτίθεσαι να προτείνεις ένα Research Thesis σε Masters. Εάν είναι αυτή η περίπτωση, πρέπει να δείς αν θα χρησιμοποιήσεις quantitative, qualitative ή mixed methods research.
Πρώτα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποίο είναι το subject σου. Longhaul στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ γενικό πεδίο και δεν λέει κάτι για το τι θα κάνεις και πώς. Τι είναι αυτό που θές να κάνεις; π.χ. Μιά μελέτη ότι το Longhaul είναι βιώσιμο;
Εικάζω ότι με τις πληροφορίες που θα μαζέψεις θα έχεις ένα καλό literature review, αλλά όχι ένα research thesis.

Τα data που αναζητάς είναι συνήθως proprietary. Δεν είναι παράξενο που η IAG σου ζητά 5κ £ για να σου τα παρέχει.
Υπό το πρίσμα της πτυχιακής, το σχόλιο του Area Manager είναι anecdotal data που δεν μπορείς να το κάνεις τίποτα γιατί δεν έχει κάποια εγκυρότητα off the record.

Και on the record να ήταν, πάλι δεν σου χρησιμέυει σε κάτι γιατί η εταιρεία πετάει 128 προορισμούς, με 10 από αυτούς στην Γερμανία, εκ των οποίων με μία γρήγορη ματιά Αννόβερο, Αμβούργο, Νυρεμβέργη, Κολωνία, Λειψία και Δρέσδη δεν έχουν longhaul συνδέσεις. Βερολίνο και Στουτγκάρδη έχουν 2 και μία αντίστοιχα, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από την Lufthansa. Το Ντίσελντορφ έχει αρκετές αλλά δεν εξυπηρετούνται από Lufthansa και πάλι. Άρα μείναμε με MUC και FRA, με δύο πτήσεις από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη την ημέρα στο πρώτο και 1 στο δεύτερο. Την ίδια στιγμή, η ίδια η Lufthansa έχει 4 την ημέρα στην Αθήνα, οπότε, συμπεραίνουμε ότι η Lufthansa κάνει feed τον εαυτό της με το δικό της δίκτυο. (summer shedule όλα αυτά).
Εδώ ταιριάζει το κοιτάζαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος.

Όσο για την Air Serbia, άλλος κερνάει και άλλος πίνει. Επίσης, δεν βλέπω να έχει ουσιαστικά ανταγωνισμό, μόνο η Air Serbia πετάει αυτά τα longhaul. Στην Αθήνα στον αντίποδα, το καλοκαίρι έχεις Delta, United, American με φορτωμένο πρόγραμμα από διάφορες πόλεις. Οπότε συμπεραίνουμε ότι η niche longhaul αγορά της Σερβίας αρκεί για να συντηρεί τις πτησείς της Air Serbia και ως εκεί.

Μπορεί και να είναι και κερδοφόρο το Αθήνα - Νέα Υόρκη της, δεν το γνωρίζω αλλά γενικά η Emirates, δεν είναι οργανισμός προσανατολισμένος στο κέρδος αλλά στην προβολή των ΗΑΕ στον κόσμο και μπορεί να πετάει όσα λεφτά θέλει, όπως θέλει, όπου θέλει.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτό το εμμονικό όραμα με την Αιγαίου και γενικά τις Ελληνικές αεροπορικές να πετάξουν longhaul. Το longhaul είναι βιώσιμο και υπαρκτό το καλοκαίρι και εξυπηρετείται ήδη από μεγάλους οργανισμούς με οικονομίες κλίμακας που τους το επιτρέπουν.
Με συγχωρείς για το μπέρδεμα, έπρεπε να είμαι πιο σαφώς στο πρώτο μου πόστ. Στην ουσία θέλω να διερευνήσω αν είναι βιώσιμο το longhaul στην αγορά της Ελλάδος. Βρίσκομαι στις προπτυχιακές σπουδές ακόμα και καταλαβαίνω τί εννοείς με τα research methods και το πόσο εκτενή πρέπει να είναι η εργασία μου σε αυτο το επίπεδο. Σε ευχαριστώ για το input.
Παρασύρθηκα απο τις σκέψεις και τις απορίες μου και για αυτό έκανα και τις άλλες ερωτήσεις πέρι Α3 κτλ.

Θα χαιρόμουν πολύ αν κάποιος ήξερε να με κατατοπίσει ώστε να βρώ έστω παραπάνω στοιχεία για την εποχικότητα των πτήσεων. Στο πανεπιστήμιο έχουμε κάποιες data banks αλλά επικεντρώνονται περισσότερο στις αγορές τις Γερμανίας. Έχω λερθει σε επαφή και με την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά δεν έχω λάβει κάποια απάντηση επί του θέματος. Απο την ΥΠΑ επίσης δεν έχω λάβει καμία απάντηση έως τώρα...
 
Θα σου πρότεινα εφόσον κάνεις ακαδημαϊκή εργασία να μη βασίζεσαι στα γραφόμενα ενός φόρουμ αλλά να ακολουθήσεις τις μεθοδολογίες που ελπίζω να σου διδάσκουν στο πανεπιστήμιο που βρίσκεσαι.
 
Μα δεν βασίζομαι στα λεγόμενα του φόρουμ, απλά δημιουργήθηκε συζήτηση ;)
Άνοιξα αυτήν την επικεφαλίδα γιατί όπως έγραψα, θέλω να μάθω αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να με βοηθήσει να βρώ στοιχεία ή κάποιος που να γνωρίζει που μπορώ να απευθυνθώ για να βρώ τα στοιχεία που χρειάζομαι :)
 
Οι οδηγοί OAG είναι όντως μια αξιόπιστη πηγή αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό. Δεν είναι για ιδιώτες. Τα μεγάλα πανεπιστήμια της Αγγλίας τους είχαν για αρκετά χρόνια. Πλέον δεν γνωρίζω αν τους αγοράζουν. Η τελευταία μελέτη που έκανα με χρήση δεδομένων από αυτή την βάση είναι πριν αρκετά χρόνια όποτε η πληροφόρηση μου δεν είναι επίκαιρη σε καμία περίπτωση. Στην Γερμανία οι σχολές είναι τεχνικές και ιδιωτικές όποτε δεν θα μπουν στον κόπο. Στην Δρέσδη το πανεπιστήμιο που είναι ποιο οργανωμένο ίσως να έχει κάτι αλλά και πάλι το βλέπω δύσκολο. Το να πας στο ENAC το βλέπω λίγο τραβηγμένο αν δεν είσαι σίγουρος ότι έχουν τους οδηγούς. Έχω μια intern στο γραφείο που επιστρέφει σε 2-3 εβδομάδες στο πανεπιστήμιο, όποτε μπορώ να της ζητήσω να το κοιτάξει αλλά με μεγάλη επιφύλαξη και επιπλέων αν υπάρχουν εκεί, θα πρέπει να πάρεις άδεια και να πας στην Τουλούζη! Στο Βέλγιο το πανεπιστήμιο που έχει aviation τμήματα είναι engineering όποτε δεν υπάρχει περίπτωση και μετά UK. Το Cranfield τα είχε παλιότερα, στο σήμερα δεν γνωρίζω. Στο Westminster ισως να βρεις όπως και στο Leicester. Στο City δύσκολο αλλά όχι απίθανο. Δεν ξέρω τι διαθέσεις έχεις αλλά θα χρειαστείς υπομονή, χρόνο και budget για όλα αυτά. Και πάλι θα πάρεις μια μόνο διάσταση που είναι αρκετά περιορισμένη. Θα σου λείπουν σημαντικές πληροφορίες όποτε η μελέτη που θα κανείς θα έχει τόσα πολλά limitations που πρακτικά δεν είναι αξιοποιήσιμη. Ανάλογα με το ποιος θα διορθώσει την εργασία θα προκύψει και ο βαθμός. Με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια έχεις μεγάλες πιθανότητες να πάει στον κουβά. Επαναλαμβάνω, σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεις με βάση την διαθεσιμότητα δεδομένων και οχι με τι θα ήθελες να μελετήσεις. Το δεδομένο αυτή την στιγμή είναι ότι δεν έχεις πρόσβαση σε δεδομένα :)
 
Είναι λίγο περίπλοκο το θέμα σου και αγγίζεις πολλές παραμέτρους.

Την εποχικότητα την βρίσκεις εύκολα online. MIDT δωρεαν θα είναι μάλλον μπακαλίστικα αλλά δεν πας να ρίξεις και 50 μύρια, φαντάζομαι την λογική θες να περιγράψεις με κάτι σαν και αυτό Athens International Airport “Eleftherios Venizelos” (ATH) | Unserved Routes in the Route Shop

Ή μπορείς να πεις ποιους προορισμούς ψάχνουν συχνότερα (που βέβαια δεν σημαίνει κάτι από μόνο του)

Το να αποδείξεις ότι το ΝΥ-ΑΤΗ είναι underserved, δεν σημαίνει ότι η Α3 μπορεί να πετύχει, δεν είναι ΕΚ που έχει δεκάδες 777 και παίζει μπαλίτσα όπου θέλει. Ούτε η AA που έχει 200εκ επιβάτες κάθε χρόνο.

Με ΕΛΣΤΑΤ και ΥΠΑ χάνεις τον καιρό σου, δίνω 1% να απαντήσουν. Περισσότερο τύχη θα έχεις να γράψεις στην Α3 για κάποια πρακτική/ συνέντευξη με ένα μάνατζερ να πάρεις ποιοτικά δεδομένα (αν θέλουν, γιατί αυτές οι πληροφορίες είναι χρυσός) ή στο ΑΙΑ. Τουλάχιστον αυτοί μάλλον θα απαντήσουν.
 
1%! Σε βρίσκω εξαιρετικά large :mrgreen:
Ακόμα και να βρεθεί κάποιος από την Α3 για interview θα είναι λίγο ήξεις αφήξεις δεν βγαίνουν τέτοιες πληροφορίες, κακά τα ψέματα. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι αυτός που θα σου δώσει συνέντευξη δεν έχει να κερδίσει τίποτα, αντίθετα. Οπότε βράσε ρύζι.
Με καθημερινές πτήσεις της EK όλο τον χρόνο για EWR δεν το λες και under served.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι προς πώληση, δεν τα ξαμολάνε από εδώ και από εκεί. Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις από αεροδρόμιο η handler. Άσε που υπάρχουν και νομικά ζητήματα, ξανά βράσε ρύζι. :stupid:
Ξέχασα, υπάρχει και το disruption του COVID οπότε, αστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα :mrgreen:
* ξέχασα, μπορείς να δοκιμάσεις να επικοινωνήσεις με τον James Pearson. Νομίζω είναι στην Αγγλία ακόμα, γράφει πολλά άρθρα, γνωρίζει τους πάντες και τον γνωρίζουν οι πάντες στην Αγγλία, οπότε ίσως έχει καλύτερη εικόνα για αυτό που θέλεις. Έχω να τον δω πολλά χρόνια, οποτε δεν μπορώ να εμφανιστώ από το πουθενά και να ρωτήσω ;)
 
Last edited:
@nick7488 σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και που προθυμοποιείσαι να ρωτήσεις την κοπέλα που κάνει πρακτική στο τμήμα σου. Θα μιλήσω και με τον καθηγητή μου ξανά, θα του εξηγήσω την κατάσταση και εύχομαι να δεχτεί έστω και μια «ελλειπή» ως προς την εγκυρότητα των στοιχείων, εργασία.
Μόλις συνδέθηκα με τον Pearson μέσω linked in και εύχομαι να δεχτεί να με βοηθήσει. Σε ευχαριστώ για την σημαντική αυτη ιδέα-κατεύθυνση.

@flesland σε ευχαριστώ επίσης πολύ για τις πληροφορίες, θα το διερευνήσω επίσης.

Σας ευχαριστώ και πάλι που με φέρατε έστω και ένα βήμα πιο κοντά στο εγχείρημά μου.
 
Top