Flag carrier

KOSTAS1966

Economy-Class-Member
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
OAL
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Εχτές που βρισκόμουν σε Νοτιοδυτική Βρετανική πόλη για δουλειά σε έκθεση με έναν κατασκευαστή αεροσκαφών μη ομιλούντα την Αγγλικήν εκ γενετής, ειπώθηκε από κάποιον παριστάμενο ότι η πρώτη παραγγελία για 2x μεγάλα φαρδιά δικινητήρια αεροσκάφη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει γίνει και δεν είναι από flag carrier (i.e. Air Serbia/Aegean κλπ).Η πληροφορία είναι όμως κρίνεται εντελώς επισφαλής... Μυρίζομαι μπόλικο παπατζιλικι...
H Aegean flag carrier….μάλλον έχεις μπερδέψει κάτι καλέ μου φίλε….

Flag carrier θεωρείται (δεν έχει να κάνει με τον ιδιοκτήτη)

Σωστά. Flag carrier δεν σημαίνει απαραίτητα δημόσια εταιρία.

τι ακριβώς σημαίνει Flag carrier?
γιατι η wikipedia λεει "A flag carrier is a transport company, such as an airline or shipping company, that, being locally registered in a given sovereign state, enjoys preferential rights or privileges accorded by the government for international operations."

που δεν ειναι η περίπτωση της aegean (στην λίστα στην wikipedia για την Ελλάδα λεει aegean σαν flag carrier, με πηγή ενα άρθρο του aviationweek από το 2016!).

Θα μπορούσε να ειναι και η skyexpress και η aegean flag carriers? Και οσες αλλες εταιρίες με εδρα την ελλαδα εκτελούν πτήσεις εξωτερικού? υπαρχει κάποιο κριτήριο?

Last edited by a moderator:
Η A3 λαμβάνει preferential treatment αρα συμπίπτει με τον ορισμό, πχ αυτή μεταφέρει εθνικές ομάδες, ή συνήθως το αγίο φως από το TLV (καλώς ή κακώς). Σε αυτή δόθηκε το δάνειο για τον Covid από την κυβέρνηση κλπ. Άλλος ορισμός που θα έδινα εγώ είναι η μεγαλύτερη εταιρία μιας χωρας που έχει ως κύρια hubs αεροδρόμια της ίδιας χωρας.

Τώρα η βικιπαίδεια λειτουργεί αποκλειστικά με πηγές. Αν πολλά ειδησεογραφικά σάιτ αναφέρουν μια εταιρία ως flag carrier έτσι θα αναφερθεί στη WP. Και το ότι το άρθρο είναι του 16 δεν έχει πολλή σημασία εφόσον ακόμα θεωρείται flag carrier.

Για την Sky, αν κάποια στιγμή έχει ίδιο μέγεθος δικτύου και στόλου με την A3 και χρησιμοποιούνται και οι δύο για τις παραπάνω μεταφορές, ναι θα μπορούσαν να είναι και οι δύο flag carriers. Βέβαια θα μπορούσε η Sky να αυτοαποκαλείται flag carrier χωρίς να είναι (βλέπε Virgin Atlantic)

Last edited:
Να προσθέσω ότι στην Γηραιά Αλβιώνα, ο εθνικός αερομεταφορέας (flag carrier) επίσης προσδιορίζεται και με τα χρώματα..
Η Aegean πχ, έχει πλέον λευκό και μπλέ που συμπίπτει, χώρια τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν. Συνήθως δεν έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Air Serbia και Air Bulgaria κι αυτές έχουν αντίστοιχα χρώματα. Όπως η ΒΑ, ΤΑΡ, Iberia, παλιά η Αλιταλια, ή Austrian κλπ
Βέβαια θα μπορούσε η Sky να αυτοαποκαλείται flag carrier χωρίς να είναι (βλέπε Virgin Atlantic)

Ε όχι και με χρώματα Ολλανδικής αστυνομίας να μας πεί ότι είναι flag carrier...
Ε ΒΑ με Union Jack στο πτερύγιο νομίζω κάνει καρε του άσου στην Virgin

Η A3 λαμβάνει preferential treatment αρα συμπίπτει με τον ορισμό, πχ αυτή μεταφέρει εθνικές ομάδες, ή συνήθως το αγίο φως από το TLV (καλώς ή κακώς). Σε αυτή δόθηκε το δάνειο για τον Covid από την κυβέρνηση κλπ. Άλλος ορισμός που θα έδινα εγώ είναι η μεγαλύτερη εταιρία μιας χωρας που έχει ως κύρια hubs αεροδρόμια της ίδιας χωρας.

Τώρα η βικιπαίδεια λειτουργεί αποκλειστικά με πηγές. Αν πολλά ειδησεογραφικά σάιτ αναφέρουν μια εταιρία ως flag carrier έτσι θα αναφερθεί στη WP. Και το ότι το άρθρο είναι του 16 δεν έχει πολλή σημασία εφόσον ακόμα θεωρείται flag carrier.

Για την Sky, αν κάποια στιγμή έχει ίδιο μέγεθος δικτύου και στόλου με την A3 και χρησιμοποιούνται και οι δύο για τις παραπάνω μεταφορές, ναι θα μπορούσαν να είναι και οι δύο flag carriers. Βέβαια θα μπορούσε η Sky να αυτοαποκαλείται flag carrier χωρίς να είναι (βλέπε Virgin Atlantic)
Για την μεταφορά του αγίου φωτός και των εθνικών ομάδων νομιζα οτι είναι χορηγίες της ετζιαν και οχι preferential treatment, αλλα το επιχείρημα του μεγέθους ειναι λογικό σφου δεν υπαρχει σκληρος ορισμος για το τι ειναι flag carrier στις μερες μας.

Ε όχι και με χρώματα Ολλανδικής αστυνομίας να μας πεί ότι είναι flag carrier...
Ε ΒΑ με Union Jack στο πτερύγιο νομίζω κάνει καρε του άσου στην Virgin
Ναι αλλά ο Γρύλος θα σου πει εγώ έχω την ελληνική σημαία (περιπου) στο κάθετο σταθερό ;) άρα flag carrier κυριολεκτικά όπως και η VS έχει έναν γυναικείο χαρακτήρα σε κάθε αεροπλάνο της να κρατάει τη Union Jack

Η Aegean ως η παλαιότερη εκ των εν ενεργεία αεροπορική εταιρία στη χώρα μας, έχοντας στη κυριότητά της και το brand της Ολυμπιακής, θα μπορούσαμε κατά προσέγγιση να την χαρακτηρίσουμε ως legacy, οπότε δικαιολογούνται όλες οι παραπάνω αναφορές, όπως ο ορισμός “preferential treatment” ως flag carrier…….δηλαδή όπως θα έλεγε και ο Φωτόπουλος του παλιού κινηματογράφου… κατά τον ρουν των γεγονότων, αυτές είναι “μεσοβέζικες καταστάσεις”, τουτέστιν να΄χαμε να λέγαμε, συγκριτικά με την πάλαι ποτέ ουσιαστική flag carrier των Ολυμπιακών Κύκλων των πέντε Ηπείρων!!

Η ΟΑ ήταν national flag carrier και αναφερόταν τις περισσότερες φορές ως σκέτο "national carrier" (εθνικός αερομεταφορέας).