Ignition Systems 737

  • Thread starter Thread starter g-pal
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

g-pal

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
07/03/2006
Μηνύματα
56
Likes
0
Πολύ καλημέρα σας.

Αν έχει καποιος τι καλοσύνη να μου εξηγήσει πως ακριβώ λειτουργούν τα Ignistion System για τους κινητήρες ενός 737. Διάβασα αυτό ΄

There are two independent AC ignition systems, L & R. Starting with R selected on the first flight of the day provides a check of the AC standby bus, which would be your only electrical source with the loss of thrust on both engines and no APU. Normally, in-flight, no igniters are in use as the combustion is self-sustaining. During engine start or take-off & landing, GND & CONT use the selected igniters. In conditions of moderate or severe precipitation, turbulence or icing, or for an in-flight relight, FLT should be selected to use both igniters. NG aircraft: for in-flight engine starts, GRD arms both igniters.

αλλά δε κατάλαβα και πολλα είναι η αλήθεια.
 
Δεν έχω type rating στο 737, ούτε μηχανικός του είμαι, οπότε ας με διορθώσει κάποιος αν έχω κάνει κάποιο λάθος.

Το 737 έχει δύο συστήματα παραγωγής εναλλασόμενου ρεύματος (AC), το αριστερό και το δεξί (L & R, ή το transfer και το standby)
Κάθε κινητήρας για να ξεκινήσει χρειάζεται καύσιμο, αέρα και σπινθήρα. Υπάρχουν 2 σετ σπινθηριστές σε κάθε κινητήρα. Αυτοί που πέρνουν ρεύμα από το αριστερό (transfer) AC σύστημα και αυτοί που πέρνουν ρεύμα από το δεξί (standby) AC σύστημα.
Για να βεβαιωθούν οτι το standby AC σύστημα λειτουργεί κανονικά, συνηθίζεται στην πρώτη πτήση της ημέρας να επιλέγεται αυτό για να δώσει το ρεύμα (για να ελέξγουν οτι λειτουργεί και σε περίπτωση που χάσεις όλες τις πηγές ρεύματος, θα έχεις τουλάχιστον αυτό).

Αφου ξεκινήσει ο κινητήρας δεν χρειάζεται πλέον να παράγει σπινθήρες ο σπινθηριστής γιατί η καύση και η λειτουργία του κινητήρα είναι συνεχόμενη (το καύσιμο "πέφτει" συνέχεια μέσα στο θάλαμο καύσης, δεν σταματάει σε κάποιες φάσεις όπως γίνεται στους εμβολοφόρους κινητήρες). Αν όμως εκεί που πετάει το αεροπλάνο υπάρχουν αναταράξεις, βροχή, πάγος κλπ (που μπορούν να σταματήσουν την ροή καυσίμου ή αέρα στον θάλαμο καύσης με αποτέλεσμα να σταματήσει ο κινητήρας), υπάρχει αυτός ο διακόπτης (με τις θέσεις CONT, FLT κλπ) που μπορείς να επιλέξεις να παράγει συνέχεια σπινθήρες ο σπινθηριστής (είτε αυτός που έχεις επιλέξει -L/R- είτε και οι 2 ταυτόχρονα) ώστε να μην σβήσει ο κινητηρας (ή να ξαναπάρει αν σβήσει).
 
MerNion καλημέρα. Η απάντηση σου με κάλυψε απόλυτα :great:

Αλλά μου γεννήθηκαν 2-3 απορίες ακόμα:

1) Δηλάδη κατά τη διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος τροφοδοτείται (ΟΛΑ τα συστήματα) από το transfer συστήμα παραγωγής εναλλασόμενου ρεύματος και αν πάει κάτι στραβά τροφοδοτείται αυτόματα από το standby;

2) To ignition στη θέση Both ποια η λειτουργεία του; Δλδ ποιο είναι το επιπλεγμένο σύστημα παραγωγής εναλλασόμενου ρεύματος;

3) Μπορούμε να ξεκινήσουμε τους κινητήρες από Ignition Both?
 
Δεν ξέρω ακριβώς πως ειναι το ηλεκτρικό σύστημα του 737... Επίσης πέρα από το εναλλασόμενο ρεύμα (AC) υπάρχει και το συνεχές (DC) για διάφορα συστήματα του αεροπλάνου. Συνήθως τα συστήματα δεν πάνε όλα σε μια και μόνο πηγή αλλά χωρίζονται ώστε να μην τα χάσεις όλα αν χάσεις την πηγή αυτή.
Οσο για τη δεύτερη ερώτησή σου, μην μπλέκεις το ignition (σπινθήρες στον κινητήρα) με το σύστημα παραγωγής ρεύματος AC. Το both έχει να κάνει με τους σπινθηριστές στον κάθε κινητήρα που λειτουργούν και οι δύο σε περίπτωση που πετάς σε βροχή, αναταράξεις κλπ που σου έγραψα για τους λόγους που σου έγραψα.
Για το τελευταίο δεν ξέρω. Φαντάζομαι πως αν όλα πάνε καλά με την εκκίνηση του κινητήρα δεν χρειάζονται και τα δυο. Λογικά το ένα είναι αρκετό και ίσως σε περίπτωση που δεν πάρει "σωστά", μπορεί αυτόματα να ξεκινάει και το άλλο.
 
Με το ignition δηλαδή τι επιλέγουμε;

Εγώ κατάλαβα πως επιλέγουμε παροχή μονάδας (R Ign -->stnadby και L Ign --> transfer) για του σπινθηριστές οι οποίοι θα εκκινήσουν τις μηχανές.

Και τότε πως επιλέγουμε ποια μονάδα (Ac, DC) θα "δώσει" ρεύμα στους σπινθηριστές;

Sorry αλλά τα χω μπλέξει :mrgreen:
 
Μπορεί να σε μπέρδεψα όπως τα έγραψα εγώ...
Το ρεύμα που φτάνει στα igniters είναι από το εναλλασόμενο κύκλωμα.
Τα μεν Left σε κάθε κινητήρα παίρνουν από το transfer bus, τα δε Right σε κάθε κινητήρα παίρνουν από το standby bus (ακριβώς έτσι όπως τα κατάλαβες)
 
gianestras_kavala,

σε sites όπως το smartcockpit.com θα βρείς όλες τις πληροφορίες για το θέμα.

Φοβάμαι όμως πως για τέτοιο βάθος λεπτομερειών που ψάχνεις θα πρέπει να κάνεις κανονικό training course με εκπαιδευτή ο οποίος θα σου εξηγήσει ορισμένα πράγματα, θα σε βγάλει απο τον λαβύρινθο του customization και δεν θα χρειάζεται να ερμηνεύεις "άγνωστα δι΄αγνώστων".
Καλά τα βιβλία, αλλά ο εκπαιδευτής είναι μια βοήθεια αναντικατάστατη σε αυτό το επίπεδο.
 
Νόντα καλησπέρα. Μη νομίζεις πως ψάχνω την εύκολη των λύσεων, αλλα και τα αγγλικά μου είναι κομμάτι "αλβανικά" :mrgreen:

Τελικά επειδή μπερδεύτηκα με το left και right ignition τι επιλέγουμε?
Δηλάδη πότε το πάμε left και πότε right? Γιατί έχω την εντύπωση πως και μόνο right να το έχουμε μπορούν να ξερκινήσου και οι 2 οι κινητηρες με τη σειρά τους.
 
Με απλά λόγια:
Οποιο και να χρησιμοποιήσεις left ή right τη δουλειά σου την κάνεις.
Γιά λόγους ομοιόμορφης χρήσης των σπινθιριστών (οι οποίοι όσο λειτουργούν φθείρονται) και ελέγχου οτι όταν θα χρειαστεί να λειτουργήσουν και τα δύο ign systems (precipitation, turbulence, icing, or for an in-flight relight), εναλλάσσονται στη νορμάλ καθημερινή λειτουργία με κάποιο τρόπο που συνιστά ο κατασκευαστής.
 
Top