Εις Την Πόλη………….(Istanbul)

• Thread starter Thread starter aas59
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

aas59

First-Class-Member
Περιοχή
HER
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
UAE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGIR
Το ταξίδι αυτό μας "έτυχε" σχεδόν από μόνο του…

Ας είναι καλά το Forum που συζήτησε το θέμα για την λήξη των μιλίων , πολύ πριν αρχίσει η ΟΑ να στέλνει email με το deadline, δίνοντάς μου έτσι χρόνο για επιλογή χωρίς άγχος (μια και οι θέσεις για award tickets είναι πολύ περιορισμένες σε κάθε πτήση) και τα χιλιάδες μίλια που είχα με την (παλιά) Ο.Α έπρεπε να καταναλωθούν πριν βγει ο Σεπτέμβρης .

Ψάχνοντας λοιπόν τους προορισμούς που πετούσε η ΟΑ , αναζητούσα μέρη που δεν είχα επισκεφτεί και τα μίλια μου να κάλυπταν τις απαιτήσεις για δύο Award tickets.
Μετά από ώριμες σκέψεις και mini συμβούλιο αποφασίσθηκε .

Προορισμός η Κωνσταντινούπολη.
Ημερομηνίες 7-10 Αυγούστου.

Η επικοινωνία μου με το τοπικό γραφείο της εταιρείας επιβεβαίωσε αυτό που περίμενα , δηλαδή ζητάς τα award miles για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και πτήσεις που θέλεις και …..περιμένεις.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα χρειάζονται περίπου 15 – 20 μέρες για να επιβεβαιωθεί...

Με την βοήθεια μέλους του forum (Ευχαριστώ Τίμο!!!) :thx: «σπρώχθηκε» η αίτηση και σε λίγες μέρες (περίπου μία εβδομάδα μετά) κρατούσα στα χέρια μου τα etickets.

Συγχρόνως (αφού δεν είχα καμία εμπειρία από Κωνσταντινούπολη) άρχισα με επιμέλεια να αναζητώ και να διαβάζω T.R από άλλα μέλη του Forum αλλά και αναζητούσα στο internet τουριστικές εντυπώσεις.

Φυσικά έπραξα το λογικό . Ότι θα έκανε ο οποιοσδήποτε σώφρων συνForumιτης…………

Έστειλα Π.Μ :idea: στον γνωστό Istanbul-λολόγο aakunz ζητώντας support το οποίο και έλαβα !!!
Και τι support!!!
Ούτε GPS δεν θα στα έλεγε τόσο καθαρά (π.χ «στα επόμενα 200 μέτρα θα βρεις στην αριστερή σου πλευρά το τάδε μαγαζί για να φας κεμπάπ κλπ κλπ » :thx:

Ακολουθώντας πιστά τις (τυπωμένες σε laser) οδηγίες του δεν χρειάστηκε να ανοίξουμε κανένα οδηγό πόλης η να ρωτήσουμε οδηγίες τους ΜΗ ομιλούντες ξένες γλώσσες φίλους γείτονες.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με την εσωτερική πτήση HER-ATH.

Οι αποσκευές μας τσεκαρίστηκαν με προορισμό την IST (και με tag TRANSFER) οπότε δεν είχαμε κάτι να κουβαλάμε στο LGAV . Μας δε παρέδωσαν τα Boarding Passes και για τα δύο σκέλη (HER-ATH & ATH- IST) .

Στο σημείο αυτό ήρθε η πρώτη ευχάριστη έκπληξη …..
Ο Τίμος μας είχε κάνει upgrade από Υ σε C!!! :thx:

Ανυπομονούσα λοιπόν να δώ τι προϊόν πουλά η ΟΑ σε τόσο μικρή πτήση.

Το SX-BKA / Vergina ήρθε με 10 λεπτά καθυστέρηση από το LGAV . Παρά ταύτα η αναχώρηση έγινε σχεδόν στη ώρα της παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν πλήρης.
Τυπικά καλή πτήση με ευγενικό και γρήγορο στο service πλήρωμα που «δίνει πόντους» στην εταιρεία.
Γρήγορη αποβίβαση σε φυσούνα και με βήμα ταχύ σπεύσαμε για έλεγχο διαβατηρίων και Duty Free……

Η μεταφορά στο SX-BMC /City of Alexandroupolis έγινε με λεωφορείο και η επιβίβαση όλων των επιβατών από μία μόνο σκάλα.
Ενώ είχαμε επιβιβαστεί όλοι , ο πιλότος μας είπε για δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση , δεν κατάλαβα τον λόγο αφού και στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά η ένταση ήταν τόσο μικρή που χρειαζόσουν βιονικό αυτί για να ακούσεις….

Ξεκινήσαμε με το καλό και βρεθήκαμε στον αέρα είκοσι λεπτά περίπου αργότερα από την προκαθορισμένη . Η πτήση ήταν αρκετά ομαλή παρά το ότι στην Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης ο Καιρός είχε χαλάσει .

Για το αεροπλάνα δεν θα πώ πολλά , λίγο πολύ όλοι έχουμε πετάξει με αυτά και έχουμε δει τα καθίσματα και στην C και στην Y . Είναι παντού τα ίδια μόνο στην C αφήνουν το μεσαίο κάθισμα κενό και σου δίνουν και μαξιλαράκια.
Βάζω μερικές Φώτο για να φανεί ο χώρος για τα γόνατα αλλά και το ΥΠΟΠΟΔΙΟ….

Η «Ηγουμένη» πρέπει να ήταν 45-50 ετών , ενώ ήταν υπεύθυνη και για την Business class κατά την πτήση .

Όταν έσβησε η επιγραφή προσδεθείτε έκλεισε την κουρτίνα και μας ρώτησε τι θα θέλαμε να πιούμε.
Ότι ζητήσαμετο έφερε αμέσως αλλά μετά την χάσαμε.
Το service φαγητού άρχισε στην Υ αλλά σε εμάς τίποτα !!!
Τελικά 40 λεπτά μες την πτήση (που είναι 60-65 λεπτά…) εμφανίστηκε να μας ρωτήσει αν θα θέλαμε κρέας η ψάρι !!!
Όταν ζητήσαμε και οι δύο κρέας μας δήλωσε ότι δεν είναι βεβαία αν έχει δυο αλλά θα … κοιτάξει !!! Τελικά ….είχε.
Βέβαια όταν μας σέρβιρε μας είπε να βιαστούμε γιατί σε 10 λεπτά προσγειωνόμαστε!!!
Αυτό πραγματικά δεν μου έχει ξανατύχει !!!
Η C σερβιρίστηκε όταν οι άλλες αεροσυνοδοί μάζευαν την Υ !!!
Δεν θέλω να είμαι γκρινιάρης αλλά νομίζω ότι αν είχα πληρώσει την C θα ένιωθα ότι πέταξα τα λεφτά μου. Το προϊόν C της Ο.Α σίγουρα δεν ήταν Value/Money .

Η προσγείωση ήταν πάρα πολύ καλή παρά τα μαύρα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πάνω από το αεροδρόμιο.

Κλείνοντας το πρώτο σκέλος του T.R αυτού θα ήθελα να προτρέψω όποιους μπορούν να επηρεάσουν μήπως αλλάξει το παρακάτω:
Δεν είναι δυνατόν οι ανακοινώσεις από το πλήρωμα (δεν αναφέρομαι στους πιλότους) να μιλάνε για Istanbul , Istanbul , Istanbul
«θα πετάξουμε για Istanbul» , «θα προσγειωθούμε στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Istanbul» κλπ κλπ.
Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει (τι Εθνικός μεταφορέας είναι δηλαδή???) ότι για τον Ελληνισμό η ονομασία είναι Κωνσταντινούπολη (Το γράφει και ο πίνακας στο κάτω κάτω). Αν δηλαδή ακόμα και εμείς αναφερόμαστε έτσι , τότε γιατί έχουμε παράπονο από τους ξένους που δεν έχουν και συναισθηματικές φορτίσεις???

Στο Επόμενο επεισόδιο :
Το Upgrade στο ξενοδοχείο (όχι ο Τίμος δεν ανακατεύτηκε σε αυτό :mrgreen: ) και οι εντυπώσεις από την Πόλη…………..

Αν δεν κάνω λάθος αγαπητέ, είναι η δεύτερη φορά που μπαίνεις απο...σπόντα σε διακεκριμένη θέση! Ναι κυρίες και κύριοι! Και μάλιστα η πρώτη φορά δεν ήταν ούτε στην ΟΑ, ούτε στην Α3, ούτε στη ΒΑ κ.ο.κ.!!!! Ήταν στην ΕΚ!!!! Αλλά χαλάλι σου γιατί είσαι άπαιχτος :great: Αναμένουμε εντυπώσεις απο Istabul εεεε....συγνώμη...απο Κωνσταντινούπολη :banana:

Δες και εδώ μια σύντομη περιγραφή όταν είχα πάει εγώ πριν 2 χρόνια.
viewtopic.php?f=7&t=4655
Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αυτή η ξενοφοβία και τα "μέτρα" ασφαλείας αλλά αν πήγες για καθαρά τουριστικούς λόγους θα ήταν πιο χαλαρά τα πράγματα... :wink:

aas59":2uxn8mrx said:
Κλείνοντας το πρώτο σκέλος του T.R αυτού θα ήθελα να προτρέψω όποιους μπορούν να επηρεάσουν μήπως αλλάξει το παρακάτω:
Δεν είναι δυνατόν οι ανακοινώσεις από το πλήρωμα (δεν αναφέρομαι στους πιλότους) να μιλάνε για Istanbul , Istanbul , Istanbul
«θα πετάξουμε για Istanbul» , «θα προσγειωθούμε στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Istanbul» κλπ κλπ.
Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει (τι Εθνικός μεταφορέας είναι δηλαδή???) ότι για τον Ελληνισμό η ονομασία είναι Κωνσταντινούπολη (Το γράφει και ο πίνακας στο κάτω κάτω). Αν δηλαδή ακόμα και εμείς αναφερόμαστε έτσι , τότε γιατί έχουμε παράπονο από τους ξένους που δεν έχουν και συναισθηματικές φορτίσεις???

Η ανακοίνωση αυτή ήταν στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά; Αν ήταν στα Ελληνικά είναι όντως αξιοπερίεργο, δε σου βγαίνει ούτε στην ομιλία να το πεις :oops: Όσον αφορά στα Αγγλικά, μήπως ήταν για τους τυχόν αλλοδαπούς (εν προκειμένω Τούρκοι) στο αεροσκάφος; Μου θύμισε την πτήση AMS-ATH με KLM την περασμένη άνοιξη που ο πιλότος μας έκανε ανακοίνωση για την πορεία της πτήσης και στα ολλανδικά (τα οποία δεν καταλαβαίνω) διέκρινα τη λέξη "Macedonia", ενώ στα Αγγλικά είπε "we'll fly over Skopje" (προφανώς ήξερε ότι το αεροπλάνο ήταν γεμάτο Έλληνες).

Αγαπητέ d|m|tr|s
Ο λόγος που τα έχω σε εισαγωγικά αυτό δηλώνει.
Ανακοινώσεις απο το πλήρωμα στα Ελληνικά μεταφερθέντα αυτολεξεί ................

Όντως περίεργο. Όχι ότι προσωπικά με ενοχλεί, καθώς σήμερα καλώς ή κακώς έτσι ονομάζεται η πόλη από τη χώρα στην οποία ανήκει, είναι όντως αξιοπερίεργο όμως...

Ευχαριστούμε για το πολύ κατατοπιστικό report! :great:

@aas59 χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε ο "ταξιδιωτικός οδηγός" για το αγαπημένο μου Beyoğlu (Πέρα).

Όσες φορές πέταξα με την ΟΑ, πάντοτε την αποκαλούσαν Ιστάνμπουλ. Προφανώς θα υπάρχει κάποιος λόγος... Εν αναμονή της ενάρξεως πτήσεων με την Αιγαίου, για να δούμε αν πρόκειται για σύμπτωση ή υπάρχουν κάποιοι άλλοι ανεξήγητοι λόγοι...

Πάντως, για να είμαστε και δίκαιοι, μόνο οι ελληνόφωνοι αποκαλούν την Κωνσταντινούπολη ως Κωνσταντινούπολη. Οι δυτικοί χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο μόνο όταν αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα. Οι Τούρκοι την αποκαλούν Konstantinopolis Şehri ή Bizans, αναφερόμενοι στην Πόλη προ της Αλώσεως.

Αν επιμένουμε τόσο πολύ για την Κωνσταντινούπολη, γιατί να μην επιμείνουμε και για τις παρακάτω ευρωπαϊκές πόλεις;

SZG Σαλτσβούργο
QQY Εβόρακον
NYC Νέον Εβόρακον
OVD Αστουρία
LIS Ολυσιπών
ODB Καρδύβη
XTJ Τόλητον
CDZ Γάδειρα
NTE Αυγούστα
RHE Ρήμοι
GVA Γέναβα
DIJ Τιβιόδουνον
PSA Πείσαι
MIL Μεδιόλανον
LYS Λούγδουνον (από τα αγαπημένα μου!)
QBQ Βισόντιον
KYA Ικόνιον

Δεν ισχύει ότι όλοι οι δυτικοί την λένε Istanbul: οι Γάλλοι την λένε ακόμα Constantinople.

Κ πάλι αυτό δεν είναι δικαιολογία για τις ΟΑ. Δεν μπορώ να φανταστώ τι λόγο μπορούν να έχουν, στα Ελληνικά είναι απλά αδικαιολόγητο!

Φυσικά κ δεν λέμε Σαλτσβουργο καθώς τέτοιου είδους Ελληνοποιήσεις ήταν παλιά της μόδας αλλά λέμε Παρίσι κ όχι Παρί, Μόσχα κ όχι Μόσκβα κ Μασσαλία κ όχι Μαγσεϊλ. Θα ήταν λίγο γελοίο να πει κάποιος "πάω για δουλείες στις Μπράσελς" εκτός κ αν το πει για πλάκα.

Το ίδιο κ όλες οι εταιρείες η Αλιτάλια λέει Parigi κ Monaco όχι Paris κ Muenchen η LH Genf κ Lissabon κ οχι Geneve k Lisboa..αν ξέρει κάποιος από τις ΟΑ ας μας εξηγήσει αν είναι πολιτική ή απλά έμπνευση της αεροσυνοδού.

YΓ GVA= Γενεύη μήπως; Ας μην πάμε καθαρεύουσα, υπάρχουν κ νεοελληνικές λέξεις όπως μια είναι κ το "Κωνσταντινούπολη".

aakunz":26cah1ds said:
Πάντως, για να είμαστε και δίκαιοι, μόνο οι ελληνόφωνοι αποκαλούν την Κωνσταντινούπολη ως Κωνσταντινούπολη.

Μα και εγώ στον Ελληνισμό αναφέρθηκα :
aas59":26cah1ds said:
για τον Ελληνισμό η ονομασία είναι Κωνσταντινούπολη

aakunz":26cah1ds said:
Αν επιμένουμε τόσο πολύ για την Κωνσταντινούπολη, γιατί να μην επιμείνουμε και για τις παρακάτω ευρωπαϊκές πόλεις;

Πιστεύω ότι δεν παραγνωρίζεις ότι στην ιστορία της χώρας μας άλλη βαρύτητα έχει η Κωνσταντινούπολη και άλλη το Λούγδουνον και το Τόλητον.........

Δεν αμφιβάλλω, αλλά δεν είναι μόνο το όνομα, ούτε η Κωνσταντινούπολη είναι το ένα και το μοναδικό παράδειγμα. Ασφαλώς και πιστεύω ότι δεν είμαι ο τελευταίος έλληνας που αποκαλεί την Κωνσταντινούπολη ως "Κωνσταντινούπολη", όταν μιλάει ελληνικά, κι αυτό ακριβώς είναι που με παραξενεύει: ένα πλήρωμα ελληνικής εταιρείας να απευθύνεται στο ελληνόφωνο επιβατικό κοινό χρησιμοποιώντας το διεθνές τοπωνύμιο και όχι το ελληνικό. Δεν το καταδικάζω, απλά με παραξενεύει (BTW το εν Ελλάδι ελληνόφωνο προσωπικό της αντίπαλης τουρκικής εταιρείας δεν διστάζει να την αποκαλέσει και "Κωνσταντινούπολη" όσες φορές έχουμε μιλήσει, στα τόσα χρόνια συνεργασίας).