Kωδικοί αεροδρομίων

SuperTrunksZ":3d8xwnux said:
Αυτό που ήθελα να μάθω είναι,ποιος ο ΛΟΓΟΣ να έχουμε 2 κωδικοποιήσεις;Υπάρχει κάποιος σκοπός;Ποια η διαφορά στους οργανισμούς IATA kai ICAO;

Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές δικαιοδοσίες και αντικείμενα ενασχόλησης (ο ICAO ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν με το γενικότερο πλαίσιο της οργάνωσης της πολιτικής αεροπορίας, και δεν εξειδικεύεται σε θέματα αεροπορικών εταιρειών, που είναι το κύριο αντικείμενο της ΙΑΤΑ). Όσο αφορά τους κωδικούς, είναι διαφορετικά τα πεδία χρήσης τους.

IATA = International Air Transport Association
ICAO = International Civil Aviation Organization
 
ãåíéêç ðëçñïöïñéá (êùäéêïß áåñïäñïìßùí)

Êáëçóðåñá
èá çèåëá íá ìáèù ðùò ðáíå ôá åñãá óôçí æáêõíèï, å÷ïõíå ïëïêëçñùèåé?
Å÷åé êáíåéò êáìéá ðñïóöáôç öùôï? Ðåñóé ðïõ åé÷á ðáåé çôáíå ó÷åäïí ïëïêëçñïìåíá êáé ôï êáéíïõñãéï ôåñìéíáë åé÷å áñ÷éóåé íá åîõðçñåôåé êïóìï.

Åðéóçò èá çèåëá íá ìáèù ãéáôé ç Åëëáäá å÷åé ãéá ôïõò ICAO êùäéêïõò ôçò LGxx êáé ï÷é ð.÷. EGxx. Îåñù ïôé ôï G åéíáé ãéá ôï Greece ,áëëá ôï L áðï ðïõ ðñïåñ÷åôáé??
åõ÷áñéóôù!!!
 
Δεν ξέρω να σου πω για τα έργα για την Ζάκυνθο αλλά ξέρω για τον κωδικό του ICAO. To L το έχουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ο ICAO έχει χωρήσει όλη την Γη σε περιοχές και κάθε μία έχει ένα γράμμα αρχικά (Η.Π.Α. > Κ, Βόρεια Ευρώπη > Ε, Δυτική Αφρική > D κλπ). Από εκεί βγαίνει το πρώτο γράμμα του κώδικα.. Το δεύτερο είναι από την χώρα (Greece) και τα άλλα 2 από το όνομα της πρωτεύουσας του νομού που είναι το αεροδρόμιο ή/και το όνομα του αεροδρομίου.
π.χ. L (Νότια Ευρώπη) G (Greece) A (Athens) V (Venizelos)
 
poso sigouro ine o diaxorismos gia ta dio teleftea grammata?

sto elliniko, LGAT? L - Notia Evropi, G - Greece, A - Athens, T=???

H sti karpatho, LGKP? L - Notia Evropi, G - Greece, K=??? , P=???

mpori na petixa periptosis alla kai alla den mu vgazoun noima!
 
Οι πολεις που έχουν μονο ένα αεροδρόμιο έχουν τα 2 τελευταία ψηφία που αναφέρονται στην πόλη αυτή LGKP: KP= Karpathos
To Ελληνικό είχε LGAT λόγω του ότι ήταν το κεντρικό αεροδρόμιο της Αθήνας : AT= Athens.
Το κανονικό είναι τα 2 τελευταια ψηφια να αναφέρονται στην πόλη που βρισκεται το αεροδρομιο. Το "Α" μετά το LG δε σημαίνει απαραίτητα Αθήνα, αφού άλλα αεροδρόμια στην Αθήνα έχουν άλλο τρίτο ψηφίο:
LGTT (τατόι), LGEL (Ελευσίνα) κλπ.
Εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί το LGAV ίσως επειδή είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. :rolleyes:
 
Γενικά το 3ο και το 4ο μπαίνουν από το τοπωνύμιο της περιοχής που είναι το αεροδρόμιο.. Είναι κάτι που δεν το ορίζει ο ICAO αλλά η κάθε χώρα και συνήθως μπαίνει κάτι που να θυμίζει την περιοχή ή το αεροδρόμιο..
 
Σωστό αυτό που λέει ο Μερνιον .

Δεν υπάρχει κανόνας για τα δύο τέλευταία γράμματα. Εναπόκεινται στην επιλογή της κάθε χώρας. Σε μερικές χώρες είναι άσχετα.

Οι Γερμανοί έχουν (στα μεγάλα αεροδρόμια) βάλει το 3ο γράμμα ίδιο με το δεύτερο, και η πόλη είναι το τέταρτο.

ΠΧ EDDF (frankfurt) EDDM (munich). Στο Hannover είναι EDDV γιατί το Hamburg έχει πάρει το EDDH (πιό μεγάλη πόλη υποθέτω).

Οι Βρετανοί έχουν το ΤΕΛΕΙΩΣ άσχετο στα τελευταία δύο γράμματα.

EGLL Heathrow, EGKK Gatwick, EGCC Manchester, EGPF Glasgow, EGHI Southampton, EGGW Luton κλπ κλπ.

Η εξήγηση που έχω πάρει για αυτήν την τελείως απροσάρμοστη τακτική, είναι ότι υπάρχει από παλαιοτάτων χρόνων, και έχει να κάνει με το ότι η πολεμική αεροπορία είχε διαλέξει αυτά τα 4letter codes, τα οποία υποδύκνειαν στον πιλότο, πιό είναι το εναλλακτικό αεροδρόμιο ( με την παλαιά του ονομασία). Δεν το κατάλαβα.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Όλα τα αεροδρόμια στα νότια παράλια έχουν το Η σαν τρίτο γράμμα (Ηαmpshire???)

Στην Σκωτία έχουν το Ρ σαν τρίτο γράμμα. Στην βόρεια αγγλία το C . Αλλά και πάλι υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά άντε να βρείς λογική στους άγγλους.

Οι καναδοί έχουν το πιό ωραίο σύστημα για μένα. Ενώ σαν χώρα έχει το δικαίωμα να βάλεις ότι θέλεις στο 3ο και 4ο γράμμα, στα 3letter codes μοιράζεσαι κωσικούς με όλα τα κράτη του κόσμου. Οι καναδοί έχουν CY ώς τα πρώτα 2 γράμματα του 4letter code. Πήρανε λοιπόν το Υ και το κάνανε πρώτο γράμμα στα 3letter codes. Όλοι οι συνδυασμοί ήταν ελεύθεροι γιατί δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στον κόσμο που θα πέρνανε το Υ σαν πρώτο γράμμα.

Καταφέρανε λοιπόν και έχουν 4letter code CYYZ στο Τορόντο και 3letter ΥΥΖ. Πολύ βολικότερο από το LGTS/SKG ;)

Αυτό βέβαια το έχουν και οι Αμερικάνοι στα μεσαία και μεγάλα αεροδρόμια (KJFK/JFK, KORD/ORD κλπ) αλλά αυτοί δεν μετράνε στον "συναγωνισμό" γιατί ήταν μπροστά όταν βγήκε η πίτα από τον φούρνο, την κόψανε αυτοί και διάλεξαν και κομμάτια !
 
Οχι, ειναι πιο απλο: LG AThens. Το "terminal" δεν εχει καμια σχεση.
 
Top