Kους κους στο Marrakech

• Thread starter Thread starter COMPUTERISE
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

COMPUTERISE

First-Class-Member
H spaggeti alle vongole που απολάμβανα στην εξαίσια Osteria Antico Dolo δυο στενά μακριά από την γέφυρα του Rialto ήταν μυθική!! Τι ωραία που κυλά η ζωή στη Βενετία σκέφτηκα, πίνοντας ένα τελευταίο ποτήρι pinot bianco. Πράγματι χρειζόμουν διακοπές. Μετά την απίθανη αποστολή μου στο Βερολίνο, για να ξετρυπώσω αυτή την άτιμη την Λόλα και το ιαματικό ρεκτιφιέ μου στη νύμφη της Βαλτικής ήρθε η ώρα να απολαύσω μερικές μέρες ξεκούρασης στην αγαπημένη μου Βενετία.
- Τι θα πάρετε για επιδόρπιο signore COMPUTERISE με ρώτησε με νάζι η εντυπωσιακή σερβιτόρος δίνοντας μου τον κατάλογο με τα γλυκά .
- Εσάς, της απάντησα αυθόρμητα, μαζί με ένα τιραμισού συμπλήρωσα και θαύμασα το αβυσσαλέο ντεκολτέ της που θα κόλαζε και κινέζο ευνούχο.
Χαμογέλασε με χάρη και απομακρύνθηκε λικνίζοντας με τόλμη τα υπέροχα οπίσθια της. Ωραία γυναίκα σκέφτηκα, έπρεπε να είναι εδώ ο σύντροφος George,αυτός πάντα εκτιμά τα ωραία.. Τότε μάλλον πρέπει να πήρα και την μεγάλη απόφαση. Αν αποδημήσω πριν της ώρας μου, λόγω φαγητού, κρασιού και γυναικών να ξέρετε σύντροφοι, τα αφήνω όλα στο κόμμα!!
Από αυτές τις όμορφες σκέψεις με έβγαλε το ελαφρύ σκούντηγμα ενός πιτσιρικά ο οποίος αφού με ρώτησε το όνομά μου άφησε στο χέρι μου έναν φάκελο και εξαφανίστηκε. Βαριεστημένα τον άνοιξα και με έκπληξη είδα το ολόγραμμα των κεντρικών μαζί με την κλασσική πια ένδειξη ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Που στο καλό με ξετρύπωσαν στην Βενετία σκέφτηκα και άρχισα να διαβάζω το περιεχόμενο. Γεμάτος αγανάκτηση τσαλάκωσα την επιστολή. Αν είναι δυνατόν, οι σύντροφοι το έχουν χάσει τελείως δεν σέβονται τίποτε πια ούτε καν την εύθραυστη υγεία μου; Άμεση ανάκληση της άδειάς μου και επείγουσα αναχώρηση για Marrakech!! Άκρως απόρρητη αποστολή, ανακαλύψτε το ταχύτερο που βρίσκετε το νοστιμότερο κους κους της πόλης!!
Α τον άθλιο σκέφτηκα, βρωμάει από μακριά ότι είναι δουλειά του captainjumbo!! Ήταν ο μόνος που δεν ευχαριστήθηκε το μνημειώδες κους-κους που απολαύσαμε στο CHEZ OMAR και τώρα με εκδικείται με αυτό τον τρόπο. Καλά στην επόμενη κεντρική επιτροπή θα γίνει χαμός σκέφτηκα, μαζί με τον σύντροφο jerry, που έφαγε διπλή μερίδα κους κους τότε, θα τον ξεμπροστιάσουμε. Τώρα όμως ήμουν παγιδευμένος, η αποστολή δεν μπορούσε να περιμένει το Marrakech με καλούσε.
Στο βάθος του φακέλου βρήκα το αποδεικτικό από ένα e-ticket.
MyAir VCE-RAK 15/8/7 07:00 8I-2688
Αυτό κι αν ήταν απίστευτο! Έπρεπε να σηκωθώ από τα άγρια χαράματα για να πετάξω με αυτή την απίθανη MyAir. Ώρες- ώρες αυτοί στα κεντρικά μου έσπαγαν τα νεύρα. Γεμάτος νεύρα σηκώθηκα , πλήρωσα, χάρισα το καλύτερο χαμόγελό μου στην αισθησιακή σερβιτόρο και αποσύρθηκα στο ιδιαίτερά μου, σε 5 ώρες πέταγα για Αφρική!!

Το ρολόι μόλις είχε περάσει της 5 το πρωί κι εγώ με γοργό βήμα κατευθύνθηκα στην μεγάλη αποβάθρα μπροστά από το Παλάτι των Δόγηδων. Χαμογέλασα χαιρέκακα κυττάζοντας το πολυτελές riva που θα με μετέφερε στο αεροδρόμιο. Τουλάχιστον στο αεροδρόμιο θα πάω σαν άνθρωπος, χαλάλι στα 90 euro που είναι το κόμιστρο. Εξάλλου ο σύντροφος aakunz θα την πληρώσει, δεν θα γεμίσει ξανά το pc του ιούς;;;

Στο γκισέ της ΜyAir γίνονταν ο κακός χαμός πρωί-πρωί. Δεκάδες μαντιλοφορούσες Μαροκινές έσερναν από τα χέρια τους τα ξυπόλυτα πιτσιρίκια τους την στιγμή που οι άντρες κουβαλούσαν ολόκληρο το νοικοκυριό τους για το ταξίδι προς την πατρίδα.
Απίστευτο!! Η ουρά ευτυχώς προχωρούσε με σχετικά γοργό ρυθμό και σύντομα βρέθηκα μπροστά στην υπάλληλο που παραλάμβανε τις αποσκευές. Αυτή με κοίταξε με απορία όταν της έδειξα την χειραποσκευή μου και με ρώτησε 3 φορές αν αυτές ήταν οι μόνες αποσκευές μου. Έχοντας δει και φρίξει για το τι κουβαλάνε οι Μαροκίνοι δεν μπορούσε εύκολα να πιστέψει ότι ταξίδευα μόνο με ένα απλό σακβουαγιάζ. Τι τραβάω ο φουκαράς σκέφτηκα και κατέβηκα τις σκάλες που θα με οδηγούσαν στην έξοδο 16 και από εκεί στο Α320 της MyAir.

(συνεχίζεται)

ΜΥΑΙR

The airline was established in 2004 and started operations on December 17,2004 with three Airbus A320-200s wet leased from other airlines,διαβάζω στο βιογραφικό της, για να συμπληρώσω εγώ ότι τώρα τα Α320-200 έχουν γίνει 5 συν 4 ιδιόκτητα CRJ900 ER . Η εταιρία εκτελεί τακτικά δρομολόγια προς Ευρώπη και μεσόγειο και στόχος της είναι να καταλάβει σύντομα την πρώτη θέση στις loco εταιρίες της Ιταλίας. Με την εν λόγω εταιρία ταξίδεψα 3 φορές αυτό τον Αύγουστο και σας παραθέτω τις εντυπώσεις μου. Σημειώστε ότι και τις 3 φορές ταξίδεψα με 3 διαφορετικά Α320-200 και ότι δεν είχα την εμπειρία του να πετάξω με τα ιδιόκτητα CRJ900.

ΠΤΗΣΗ : I8 2688
HMEΡΟΜΗΝΙΑ : 15/8/2007
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : VCA-RAK
AEΡΟΣΚΑΦΟΣ : AIRBUS A320-200
REG.NUMBER : EI-DJI

• H πτήση ήταν εντελώς γεμάτη από Μαροκινούς, που γύριζαν για διακοπές στην πατρίδα τους. Το αδιαχώρητο. Με ευθύνη του counter πολλοί επιβάτες κυκλοφορούσαν με τεράστιες βαλίτσες στο χώρο του αεροπλάνου. Η πτήση είχε καθυστέρηση 40 λεπτά. Το εν λόγω αεροπλάνο πρέπει να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ θέσεων. 186 θέσεις. Πληροφορίες ότι υπήρχαν επιβάτες στις τουαλέτες και στο πιλοτήριο κρίνονται αναληθείς. Σε επιτόποια αυτοψία μου διαπίστωσα ότι τα περί επιβατών στις τουαλέτες είναι ασύστολα ψεύδη μια και ήταν αδύνατον να ταξιδέψει κάποιος σε αυτές λόγω εντονότατων αναθυμιάσεων. Πληροφορίες ότι υπήρχαν επιβάτες στο cargo ελέγχονται.
Μην το ξεχάσω, υποσημείωση προς Aegean Airlines. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος υπόδειγμα είχε δερμάτινα καθίσματα. Please μην τα διαφημίζετε ως προσόν έλεος!!
• Αεροσυνοδοί σε απόγνωση. Πώς να κάνεις καλά 150 Μαροκινούς που μιλάνε όλοι μαζί, βρωμούν και σου ζητάνε να χωρέσουν τις βαλίτσες τους στα ντουλαπάκια πάνω από τις θέσεις τους;; Σε αυτή την πτήση δεν είχα απαιτήσεις.
• Φαγητό. Άλλη ερώτηση;;

Αν είστε τύπος της περιπέτειας , σας αρέσει η βρώμα και τρελαίνεστε με τον συνωστισμό μην ψάχνετε παραπέρα, σημειώστε το registry και καλή τύχη βρε!!

ΠΤΗΣΗ : I8 1685
HMEΡΟΜΗΝΙΑ : 17/8/2007
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : RAK-ΒGY
REG.NUMBER : EI-DOD

• Ξεκινάμε από τα καλά. Δεν είχε δερμάτινα καθίσματα, είχε μόνο 180 θέσεις και φτάσαμε!! Η καθυστέρηση ξεπέρασε τις 2 ½ ώρες. Αυθόρμητα γέλια με έπιασαν όταν άκουσα Ιταλό τουρίστα να διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση και να ζητάει κουπόνια για φαγητό μια που η καθυστέρηση ήταν πέρα των δύο ωρών!! High light της πτήσης τα πολλά σπασμένα καθίσματα. Αγαπημένο παιχνίδι των επιβατών ήταν να προσπαθούν να μαντέψουν πιο κάθισμα δεν ήταν σπασμένο. Πάντα τυχερός εγώ βρήκα το σωστό γερό κάθισμα με την πρώτη!
• Αεροσυνοδοί σε απόγνωση ΙΙ. Μιλάμε πρέπει να γυριστεί ταινία με την ζωή τους. Προσπαθούσαν κι αυτές να βρουν τα γερά καθίσματα και να καθησυχάσουν τους δεκάδες καθολικώς διαμαρτυρόμενους επιβάτες. Εύγε στα παιδιά.
• Φαγητό. Άλλο ανέκδοτο;;

Αν το όνειρό σας από μικρός ήταν να βρεθείτε στον μαγικό κόσμο του τσίρκου σαν φακίρης ή σαν ισοροπιστής να η ευκαιρία σας!!

ΠΤΗΣΗ : I8 1300
HMEΡΟΜΗΝΙΑ : 17/8/2007
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : ΒGY -JTR
REG.NUMBER : I-LINB

• Το τελευταίο απόκτημα και καμάρι της MyAir !! Xωρίς δερμάτινα καθίσματα κι αυτό, έφυγε για την Σαντορίνη μόνο με 1 ώρα και 15 λεπτά καθυστέρηση. Εδώ την θέση των εξαγριωμένων Μαροκίνων πήραν εξαγριωμένοι Ιταλοί. Ησυχάστε, δεν διαπίστωσα σε αυτό σπασμένα καθίσματα και οι τουαλέτες ήταν απλά βρώμικες και όχι πανβρώμικες όπως των προηγούμενων ομόσταυλων. Το πρόβλημα εδώ είχε να κάνει με τον αέρα. Όλοι αναρωτηθήκαμε αν ο τυφώνας Marta χτύπησε το υπερσύγχρονο αεροσκάφος μας, μια που σε όλη την πτήση ακούγονταν ένα απόκοσμο βουητό. Νοερά προσευχήθηκα στον Αγ.Παντελεήμονα προστάτη των κατατρεγμένων και ω του θαύματος σε λίγα λεπτά η ένταση του τυφώνα έπεσε και ένα ελαφρύ βοριαδάκι σηκώθηκε στο αεροπλάνο. Τουλάχιστον δεν ακούμε τον θόρυβο σκέφτηκα και σκεπάστηκα με ότι είχα εύκαιρο μια που το βοριαδάκι άρχισε να φέρνει πολικές θερμοκρασίες στην καμπίνα.
• Οι αεροσυνοδοί σε αυτή την πτήση μας έγραψαν κανονικά. Προφανώς σκέφτηκα θα αποσύρθηκαν στο galley ή γιατί κρύωναν ή γιατί φοβήθηκαν ότι θα πέσει ξύλο.
• Φαγητό. Θα σταματήσετε να με ρωτάτε αηδίες;;

Aν ονειρεύεστε σα τον aakunz να κατακτήσετε την Γροιλανδία ή η Ανταρκτική είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός σας μια πτήση με το I-LINB είναι μιάς πρώτης τάξεως προπόνηση. Σκεφτείτε το σοβαρά.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

NAYΛΟΣ 8/10: Αν δεν σας τρώει ο κ…ς σας για περιπέτειες πραγματικά αυτός νομίζω ότι είναι ο μονοδικός λόγος να πετάξετε με την MyAir. Περίεργα δρομολόγια σε καλές τιμές. Π.χ BGY-JTR 85 euro

AΕΡΟΣΚΑΦΟΙ 2/10: Πραγματικά θα δυσκολευτείτε να βρείτε χειρότερα. Δεν ξέρω από συντήρηση τι γίνετε , δεν έχει ακουστεί τίποτε κακό, αλλά και μόνο που θα δείτε τι χάλια έχουν… Πιστεύω ότι τα καινούργια CPJ900 θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, δύσκολο να έχουν τα ίδια χάλια.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ 1/10: Άστα να πάνε κι εδώ. Παντού καθυστερήσεις από 40 λεπτά έως 2 ½ ώρες. Ρώτησα στο αεροδρόμιο του Μαρακές και μου είπαν ότι είναι καθημερινό φαινόμενο

ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΜΠΙΝΑΣ 6/10: Kαι μόνο ότι δουλεύουν στη MyAir είναι ήρωες.
Δεν είναι βέβαια και τα ευγενέστερα πληρώματα που έχω δει. Από εμφάνιση λίγα πράγματα.

ΓΕΥΜΑΤΑ ?? : Δεν ασχολήθηκα καθόλου. Με το που είδα την εμφάνιση του σάντουιτς θεώρησα ότι το Alisnack της Alitalia είναι άψογα μαγειρευμένο από τον Λαζάρου!!

ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΤΑΞΕΤΕ: Nα είμαστε σοβαροί. Αν δεν είχα την τρέλα που έχω με τα ερείπια, ούτε που θα το ξανασκεφτόμουν. Αυτά τα CRJ όμως με κολάζουν…

Υ.Γ.1 Μιά παρατήρηση-αφιέρωση γιαυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε σωστό τουριστικό δρόμο. Αλήθεια ποιός είναι υπεύθυνος γιαυτό το αίσχος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης;; Στιβαγμένοι σαν τα ζώα δεκάδες τουρίστες περίμεναν με υπομονή την αναχωρηση τους από το αχούρι που θέλει να λέγετε αίθουσα αναχωρήσεων. Ένα μεγάλο αίσχος!! Τίποτε άλλο.

Υ.Γ.2 Ηρθε η δικαίωση για τον πάντα πρωτοπόρο iconoclastis!! Tου ζητώ ταπεινά συγνώμη και ζητώ πάραυτα να ξεκλειδωθεί το επικό του topic για την εμφάνηση των UFO στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης!! Ναι φίλοι μου, τα UFO υπάρχουν και διοικούν το αεροδρόμιο!!Κατόπιν αυτού ζητώ ταπεινά συγγνώμη στον μεγάλο iconoclastis και τον ανακαλώ στην ενεργό δράση!

Tουλάχιστον η ζέστη είναι υποφερτή, σκέφτηκα μόλις βγήκα από την αίθουσα αφίξεων του Menara International airport. Λίγο παραπέρα δεκάδες εργάτες προχωρούσαν με πρωτοφανείς για τα Αραβικά δεδομένα ρυθμούς την οικοδόμηση της καινούργιας πτέρυγας αναχωρήσεων του αεροδρομίου. Τα τελευταία χρόνια με την αμέριστη αρωγή του κράτους η πόλη ζούσε μια τεράστια τουριστική ανάπτυξη κι έτσι η εκ βάθρων ανακαίνιση του αεροσταθμού ήταν εκ των ουκ άνευ.
Τρία τέταρτα νωρίτερα είχα προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Μarrakech και αντιμετώπισα μια άνευ προηγουμένου ουρά μέχρι να ξεμπερδέψω με τις διατυπώσεις εισόδου στη χώρα. Μπορεί να μην χρειάζεσαι visa για να εισέλθεις στο βασίλειο του Μαρόκου αλλά από την μια οι διαβόητοι αργοί Αραβικοί ρυθμοί και από την άλλη η πρωινή αυξημένη κίνηση του αεροδρομίου δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερα αυξημένο μποτιλιάρισμα στα ελάχιστα ανοικτά γκισέ των passport controls. Τέλος καλό όλα καλά σκέφτηκα κοιτώντας την σφραγίδα εισόδου που κοσμούσε το διαβατήριο μου. Tα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν. Η αποστολή μου ήταν ιδιαίτερα λεπτή, σε μια πόλη που φημίζετε για τις γαστριμαργικές της απολαύσεις έπρεπε να βρω και να δοκιμάσω το γευστικότερο κους-κους, ψήλους στα άχυρα δηλαδή, α ρε σύντροφε captainjumbo τι μου κάνεις….

Η πρώτη μου σκέψη υπολογίζοντας πάντα την κακή οικονομική κατάσταση της υπηρεσίας, ήταν να καταβάλω 2euro και να πάρω το λεωφορείο που σε μισή περίπου ώρα θα με αποβίβαζε στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά σκέφτηκα πιο ώριμα και ακολούθησα την συμβουλή της ξενοδόχου που θα με φιλοξενούσε αυτές τις δυο βραδιές μου στο Marrakech.
-Καλό θα ήταν να δώσετε τα 15euro που θα σας ζητήσουν για taxi μια και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για σας να βρείτε το ξενοδοχείο μας που βρίσκετε στην παλιά πόλη.
Μακάρισα τον εαυτό μου που την άκουσα μια που το Riad Karmela βρίσκονταν στην καρδιά της Medina της παλιάς δηλ. πόλης του Μarrakech και πραγματικά θα ήταν αδύνατον να το βρει ακόμα κι ένας πράχτορας της δικής μου κλάσης. Εδώ δεν μπορώ καλά-καλά να βρω το ξενοδοχείο μου και θα βρω το κους-κους συλλογίστηκα και μελαγχόλησα. Η παλιά πόλη ήταν ένας λαβύρινθος, γραφικός και γοητευτικός μεν λαβύρινθος δε. Τελικά μετά από δεκάδες σφήνες κορναρίσματα και βρισιές ο ταξιτζής πάρκαρε το taxi του, μια σαραβαλιασμένη παλιά Μερσεντές, σε μια μικρή πλατεία και μου ψέλλισε σε σπαστά Γαλλικά να τον ακολουθήσω. Κι εδώ άρχιζε το πανηγύρι. Κρατώντας σφιχτά το σακβουαγιάζ μου περπατούσα ανάμεσα σε δεκάδες Μαροκίνους στα στενά δρομάκια της Μedina αποφεύγοντας κάρα που τα έσερναν γαιδούρια, επαίτες που εκλιπαρούσαν ελεημοσύνη, πραματευτάδες που πουλούσαν λογιό λογιό εμπορεύματα. Περπατήσαμε έτσι κανένα πεντάλεπτο με την αδρεναλίνη να έχει φτάσει στο κατακόρυφο, στρίψαμε σε ένα στενό σκοτεινό σοκάκι και χτυπήσαμε μια μικρή ξύλινη πόρτα. Πριν προφτάσω να σκεφτώ που έμπλεξα η πόρτα άνοιξε και μια γοητευτική hostess με καλωσόρισε σε άψογα Αγγλικά στο Riad Karmela, στη βάση των επιχειρήσεων μου στο Marrakech.Το Riad ήταν χάρμα οφθαλμών. Ένα παλιό αρχοντικό, riad στην τοπική διάλεκτο, χαμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης, άψογα ανακαινισμένο, είχε μετατραπεί σε ένα παραδοσιακό μπουτίκ ξενοδοχείο, όαση ηρεμίας στην φρενίτιδα της Medina. Μετά από ένα τσάι καλωσορίσματος και μια σύντομη ξενάγηση στους κοινούς χώρους του Riad αποσύρθηκα στο δωμάτιο μου και αποφάσισα να οργανώσω την ερευνά μου. Η πρώτη μου επαφή ήταν με την Nadia την μαγείρισα του Riad μου, που με διαβεβαίωσε ότι το δικό της κους-κους ήταν το καλύτερο στην πόλη και με κάλεσε να δοκιμάσω. Πραγματικά ήταν άψογο, εφάμιλλο ίσως αυτού που απολαύσαμε στο Chez Omar στο Paris, εκείνο που δεν άρεσε διόλου σε αυτό το τζαναμπέτη τον captainjumbo. Τι περίεργος άνθρωπος ο σύντροφος. Όλοι οι σύντροφοι , George, gerry, kyriakos και εγώ το καταβροχθίσαμε συμφωνόντας πως είναι ένα ποιήμα, αλλά αυτός δεν το εκτίμησε διόλου.
-Σιγά τα αυγά. Ένα χάλι είναι. Πραγματικά νόστιμο κους-κους θα γευτούμε μόνο στο Μarrakech, είπε και με έμπλεξε σε αυτή την απίθανη αποστολή.
Ας είναι, ευχαρίστησα την Nadia και ζήτησα οδηγίες από την reception πως θα κινηθώ στην πόλη. Mόνο ειρωνείες και χάχανα θα αντιμετώπιζα στην κεντρική επιτροπή από τον captainjumbo αν πρότεινα ένα κους-κους επιπέδου Chez Omar. Πρέπει να βρω κάτι καλύτερο σκέφτηκα και πήρα τους δρόμους για τα φημισμένα σουκ του Marrakech.

Ξεκίνησα από τα βασικά. Ένα παραδοσιακό ξύρισμα πάντα μου έφτιαχνε το κέφι γιαυτό και διάβηκα με λαχτάρα την πόρτα του πρώτου παραδοσιακού κουρείου που βρήκα. Αυτός ο σύντροφος hunting a shadow ποτέ δεν θα καταλάβει τις μικροχαρές της ζωής, διαπίστωσα θυμώμενος τα κακεντρεχή σχόλια του συντρόφου για τα κατά καιρούς παραδοσιακά μου ξυρίσματα ανά τον κόσμο. Φρέσκος- φρέσκος λοιπόν βυθίστηκα ξανά στο λαβύρινθο της Medina και μετά από λίγο βρέθηκα επιτέλους στην εμπορική καρδιά του Marrakech, στις αγορές του, στα περίφημα σουκ του.
Τα παζάρια είναι τρόπος ζωής στο Μαρόκο. Παζαρεύεις παντού και για τα πάντα.
Αυτό το πρωτοκατάλαβα όταν ζήτησα μια τιμή για το δωμάτιο μου στο Riad Karmela. Oι αθεόφοβοι ξεκίνησαν από τα 150euro και τελικά έπεσαν στα 80!!
Πόσο μάλλον στην αγορά. Στην αρχή σου έλεγαν μια εξωφρενική τιμή και σε εκλιπαρούσαν να αγοράσεις σχεδόν κλαίγοντας. Εσύ έπρεπε να δείξεις απογοητευμένος και να προσφέρεις το 1/5 της τιμής που σου ζήτησαν. Αν πραγματικά σε ενδιέφερε να αγοράσεις η δουλειά θα έκλεινε περίπου στο ¼ της αρχικής τιμής. Μιλάμε βέβαια για τον παράδεισο των αγορών. Χαλιά, καθρέφτες, έπιπλα, λάμπες, μουσικά όργανα, καφτάνια, μαντίλες ήταν μερικά μόνο από τα πράγματα που αξίζει κάποιος να αγοράσει στο Μαρόκο. Μια σημείωση για τους μυημένους, τα σουκ του Μarrakech είναι απείρως ποιοτικότερα και φτηνότερα από την περίφημη κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης.
Καλά τα ψώνια σκέφτηκα, αλλά δεν ήρθα εδώ για αγορές άλλη είναι η αποστολή μου και συνέχισα την αναζήτηση μου μέχρι που άρχισε να σκοτεινιάζει.

H καλύτερη ώρα για να απολαύσεις την Jemaa el Fna, την μυθική κεντρική πλατεία του Marrakech είναι το απόβραδο. Τότε είναι που η πλατεία κατακλύζετε από κόσμο και οι λογής-λογής τσιρκολάνοι, σαλτιμπάγκοι και τραγουδοποιοί δίνουν τις παραστάσεις τους. Δεκάδες υπαίθρια εστιατόρια τσικνίζουν τον όλο χώρο, αυτοσχέδιες ορχήστρες παίζουν αραβικές μελωδίες , μικροαπατεώνες ψάχνουν τα θύματά τους, γόητες φιδιών γητεύουν τρομαχτικά ερπετά. Ένα ανεπανάληπτο ονειρικό σκηνικό. Μαγεμένος, περιπλανήθηκα άσκοπα για περισσότερο από ένα δύωρο στο χώρο γύρω από την μαγική πλατεία χαζεύοντας τους πάντες και τα πάντα και τελικά κατέληξα να δοκιμάζω περίεργες γεύσεις στα τοπικά μαγειρεία χωρίς όμως δυστυχώς να βρω αυτό που έψαχνα, ένα απογειωτικό κους-κους. Απογοητευμένος πήρα τον δρόμο του γυρισμού, χάθηκα στην δαιδαλώδη Medina και στο τέλος με την βοήθεια ενός πιτσιρικά γύρισα περασμένα μεσάνυχτα ψόφιος στο καταφύγιο μου.

Οι φωνές του μουεζίνη που καλούσε τους πιστούς για προσευχή, διαλαλώντας ότι ο Αλλάχ είναι μεγάλος, με ξύπνησαν νωρίς την άλλη μέρα το πρωί. Στρώθηκα αμέσως στη δουλειά. Μίλησα με πολλούς συνδέσμους μου και όλοι κατέληξαν στο φουντούκι!
-Φουντούκι;; τους κοίταξα με δυσπιστία.
-Ναι εκεί αξίζει να κάνεις την τελευταία σου έρευνα!!
H όμορφη receptionist του riad μου με έκπληξη αντιμετώπισε το αίτημα μου για το κλείσιμο ενός τραπεζιού στο restaurant Le Foundouk.
-Που μάθατε γι αυτό το εστιατόριο με κοίταξε απορημένα. Έχει δεν έχει λίγους μήνες που άνοιξε , φημίζετε για το κους κους του.
Χτύπησα διάνα σκέφτηκα και μετρούσα αντίστροφα τις ώρες. Το Le Foundouk, Γαλλικών βέβαια συμφερόντων, όπως και τα περισσότερα αξιόλογα εστιατόρια και ξενοδοχεία, βρίσκονταν κι αυτό στην Medina μόλις 5 λεπτέ με τα πόδια από το riad μου. Δυο Μαροκίνοι με παραδοσιακές φορεσιές με υποδέχτηκαν και με παρέδωσαν στα στοργικά χέρια μιας εκπάγλου καλλονής δεσποσύνης. Αυτή, όταν διαπίστωσε ότι δεν μιλάω Γαλλικά , με σπαστά Αγγλικά μου ευχήθηκε καλή διασκέδαση και με οδήγησε στην ταράτσα του εστιατορίου. Το Le Foundouk είναι ένα εστιατόριο υπερπαραγωγή. http://www.foundouk.com Στεγάζετε σε ένα παραδοσιακό riad και συνδιάζει τέλεια την παραδοσιακή Μαροκινή αρχιτεκτονική με την Γαλλική φινέτσα.The place to be!!
Kαλή η εντυπωσιακή hostess, σκέφτηκα , καλό το εντυπωσιακότατο εξωτικό σκηνικό αλλά επί του προκειμένου, το κους κους θα είναι άξιο όλης αυτής της υπερπαραγωγής;
Με λαχτάρα αντίκρισα το εκλεκτό έδεσμα και αφέθηκα να με συνεπάρει η γευστική του γοητεία.
-Αυτό είναι κους κους φώναξα κάνοντας τους διπλανούς μου να με κοιτάξουν αποριμένοι.
Ζήτησα και έσφιξα με συγκίνηση το χέρι του σεφ και έβαλα στην τσέπη μου την πολύτιμη κάρτα του εστιατορίου. Άλλη μια αποστολή μου είχε φτάσει σε αίσιο τέλος.
Τι φωτιές άναψα στον captainjumbo!!Σκέφτηκα νοερά τα μούτρα του όταν θα έπαιρνε τον σύντροφο aakunz να του κλείσει την πρώτη πτήση για Marrakech αλλά τον μακάριζα συνάμα γιατί θα διαπίστωνε την αδιαμφισβήτητη γευστική τελειότητα του εδέσματος.

Couscous or kuskus (IPA /kʊskʊs/ - Berber Seksu - Arabic: كسكس, called maftoul in Jordan, Lebanon and the Palestinian territories) is a food from Maghreb of Berber origin. Couscous consists of spherical granules which are made by rolling and shaping moistened semolina wheat and then coating them with finely ground wheat flour. The finished grains are about 1 mm or 1/26th inch in diameter (after cooking). Traditional couscous requires considerable preparation time and is usually steamed. In many places, a more processed quick-cook couscous is available and is particularly valued for its short preparation time.
The dish is the primary staple food throughout the Maghreb; in much of Algeria, eastern Morocco, Tunisia, and Libya it is simply known as ta`aam طعام, "food". It is also popular in the West African Sahel, in France, Madeira island, in western Sicily's Trapani province, and parts of the Middle East. It is also very popular among Jews of North African descent. It is eaten in many other parts of the world as well.
Couscous is traditionally served under a meat or vegetable stew. It can also be eaten alone flavoured or plain, warm or cold, as a dessert or a side dish.

O Αλλάχ σύντοφε Γ.Γ. οδήγησε τα βήματά σου στο "Ιερό Φουντούκι"..το σημείο προσκυνήματος που είχες την τύχη να βιώσεις. Εί8ε κους κους να πιάνεις και μέλι να γίνεται...ξέρεις εσύ... αυτά με τα μελομένα αρνάκια να ψάχνουν μάταια να βρουν τον σωστό ουρανίσκο.
Μπες τώρα στο δουλεμπορικό για Βενετία και άμα φτάσεις καλά πάρε και το επόμενο στις 1/9 στο δρομολόγιο φετίχ: Νάξος-Άραξος-Νουαξό.

:wink:

30 σύντροφοι - 11 αεροπλάνα - 5 χώρες - 2 βδομάδες - 1 ταξίδι

ΑΞΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ...
Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει και το National Geographic

COMPUTERISE":3kub0cos said:
Ξεκίνησα από τα βασικά. Ένα παραδοσιακό ξύρισμα πάντα μου έφτιαχνε το κέφι γιαυτό και διάβηκα με λαχτάρα την πόρτα του πρώτου παραδοσιακού κουρείου που βρήκα. Αυτός ο σύντροφος hunting a shadow ποτέ δεν θα καταλάβει τις μικροχαρές της ζωής, διαπίστωσα θυμώμενος τα κακεντρεχή σχόλια του συντρόφου για τα κατά καιρούς παραδοσιακά μου ξυρίσματα ανά τον κόσμο.

Προσπερνώ τα κακεντρεχή συκοφαντικά σχόλιά σου, και απαιτώ επιτακτικά να παραδώσεις στο αδηφάγο κοινό σου τα φωτογραφικά πειστήρια του εγκλήματος: εσύ στην ηλεκτρική καρέκλα παστωμένος με αφρό ξυρίσματος, και από πάνω ο δήμιος με τη δαμόκλειο σπάθη - παρντόν μου ξέφυγε, ο μπαρμπέρης με το ξουράφι ήθελα να πω - να χαμογελά χαιρέκακα στο φακό λίγο πριν επιτελέσει το μακάβριο έργο της σφαγής (παρντόν, της ξούρας).

Eπειδή ο σύντροφος Ηunding a Shadow με προκάλεσε ιδού το φωτογραφικό ντοκουμέντο που θα συζητηθεί!! Ενα υπέροχο ξύρισμα από τα άξια χέρια ενός τίμιου Μαροκινού βιοπαλαιστή!! Χωρίς πλάκα υπεροχη εμπειρία!!

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12539

Ιδού κυρίες και κύριοι το μεγάλο ξεμπρόστιασμα!! Το υπερσύγχρονο ΕΙ-DOD. Μια πραγματική κούκλα εξωτερικά

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12544

και μια σκέτη πανούκλα στο εσωτερικό!!

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12541

Συγνώμη αυτό το έχετε ματαδεί;; Η διπλανή μου θέση... Τα χάλια μας τα μαύρα!! Και δεν ήταν η μόνη. Το παιχνίδι των σπασμένων θέσεων!!

Πάμε τώρα στο ανεπανάλυπτο seat pich του υπεσύχρονου EI-DJI .
Κύριοι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκλονιστικό παγκόσμιο ρεκόρ!!
186 θέσεις σε ένα Α320-200!! Τι τυχερός που ήμουν και έζησα αυτή την συγκλονιστική εμπειρία!! Όποιος αποδείξει ότι υπάρχει καλυτερο ρεκόρ από αυτό την επόμενη φορά ταξιδεύει δωρεάν στο cargo!!

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12542

Πάμε τώρα σε κάτι πιο καυτό. Αισθησιακές καλλονές προκαλούν με τα κάλλη τους ανύποπτους τουρίστες!! ΑΙΣΧΟΣ!! Να φυλακιστούν πάραυτα, προκαλούν....

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12540

Κλείνω με τα όργανα στα υπέροχα σουκ του Marrakech. Έτοιμοι για το πανηγύρι!!

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12543

Μια ερώτηση στον φίλο COMPUTERISE

Αυτή η μανία σου να ξουρίζεσαι σε υπαίθριους μπαρμπέρηδες δεν είναι λίγο επικίνδυνη με τόσο AIDS και Ηπατίτιδα Β & C που σούρνεται σ΄αυτές τις χώρες?

Αμάν βρέ ντόκτορα!Γιά ξούρισμα πήγε ο άνθρωπος στον μπαρμπέρη,όχι γιά σέξ

Πάντως τον ζηλεύω που μπορεί να ταξιδεύη τόσο συχνά σέ τέτοια ενδιαφέροντα μέρη...
COMPUTERISE":220dm2np said:
και μια σκέτη πανούκλα στο εσωτερικό!!

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12541

Συγνώμη αυτό το έχετε ματαδεί;; Η διπλανή μου θέση... Τα χάλια μας τα μαύρα!! Και δεν ήταν η μόνη. Το παιχνίδι των σπασμένων θέσεων!!

Αυτό μού θυμίζει το ανέκδοτο μέ τον μαραγκό που τού παραπονιέται ο πελάτης οτι έσπασε η καρέκλα που τού έφτιαξε και ο μαραγκός τόν ρωτά "γιατί;μήπως έκατσε κανείς επάνω;"

Πάμε τώρα στο ανεπανάλυπτο seat pich του υπεσύχρονου EI-DJI .
Κύριοι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκλονιστικό παγκόσμιο ρεκόρ!!
186 θέσεις σε ένα Α320-200!! Τι τυχερός που ήμουν και έζησα αυτή την συγκλονιστική εμπειρία!! Όποιος αποδείξει ότι υπάρχει καλυτερο ρεκόρ από αυτό την επόμενη φορά ταξιδεύει δωρεάν στο cargo!!

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12542

Πάλι καλά που προέβλεπαν και χώρο γιά τά πόδια τών επιβατών δηλαδή.....

Νά υποθέσω πως το "καλύτερο ρεκόρ" θα είναι νά τούς κρεμάνε όρθιους από το ταβάνι;

Πάμε τώρα σε κάτι πιο καυτό. Αισθησιακές καλλονές προκαλούν με τα κάλλη τους ανύποπτους τουρίστες!! ΑΙΣΧΟΣ!! Να φυλακιστούν πάραυτα, προκαλούν....

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12540

Αν εννοείς τίς δύο τύπισσες μέ τίς μαντήλες,εγώ αναρωτιέμαι πώς βλέπουν νά περπατήσουν και δέν σκουντουφλάνε πάνω στους περαστικούς...

Κλείνω με τα όργανα στα υπέροχα σουκ του Marrakech. Έτοιμοι για το πανηγύρι!!

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12543

Χμμ ναί...σ'αυτό το μέρος θα ήθελα να βρεθώ κι'εγώ.Ιδίως τά κρουστά που διακρίνονται στην φωτογραφία είναι λίαν ενδιαφέροντα...

Αίσχος: "Ασύμμετρη Απειλή" στα 27.000 πόδια!

Hastaroth":iezqqysn said:
Αμάν βρέ ντόκτορα!Γιά ξούρισμα πήγε ο άνθρωπος στον μπαρμπέρη,όχι γιά σέξ :lol:

@ Hastaroth :thx: Respect! :thx:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Τελικά υπάρχει και χειρότερο seat pitch από το small class της ΜÆRSK AIR!
(Παρακαλείται το μέλος George να επιβεβαιώσει /διαψεύσει το συμπέρασμά μου)

Σύντροφε Νικόλα, μην το θεωρήσεις υπερβολή ότι τα ταξίδια με την MyAir είναι Ασύμμετρη Απειλή. Ασφαλώς και κατάλαβες ποιοι κρύβονται πίσω από την άνευ προηγουμένου περιπέτειά σου, και μάλιστα εν όψει και του Ταξιδιού-Επανάσταση.

Τα αργυρώνητα φερέφωνα της αντίδρασης, στρατολόγησαν ακόμα και τη Ναπολιτάνικη Μαφία για να προξενήσει φθορές στα αεροσκάφη της MyAir ούτως ώστε να σου δημιουργήσουν απέχθεια και αποστροφή προς το αεροπορικό ταξίδι και να σε αποτρέψουν από το να κάνεις τόσο ωραία ταξίδια.

Σας αποκαλύπτω ότι το in flıght catering της εταιρίας ελέγχεται πλήρως από την Σιτσιλιάνικη Μαφία και την Κόζα Νόστρα, εξ ου και το απογοητευτικό αποτέλεσμα. Η Ομερτά κυριαρχεί και στο catering της μαφιοζο-εταιρίας αλλά και στα μέλη των πληρωμάτων.

Εμείς όμως βρίσκομαστε σε επαγρύπνηση και ξεμπροστιάζουμε κάθε δόλια έκφανση αντίδρασης και Ασύμμετρης Απειλής. Καιρός γαρ εγγύς...

Αχ, Νικο πληγες και αναμνησεις που ανοιγεις.. :?

;)