LGAV/ATH Athens "Eleftherios Venizelos" (εκτός κινήσεων αεροσκαφών)

• Thread starter GP707
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Ο ΔΑΑ έχει διασφαλίσει μέσω της σύμβασης παραχώρησης ότι δεν θα ιδρυθεί άλλο αεροδρόμιο για πολλά χρόνια. Μάλιστα η Ελευσίνα προηγουμένως είχε χαρακτηρισμό διεθνούς αερολιμένα και τον έχασε με το άνοιγμα του ΔΑΑ.

Θα μπορούσαν βέβαια να σκεφτούν και την δημιουργία ενός έτερου αεροδρομίου κάπου, ώστε να απορροφηθεί η ανάπτυξη, το κέρδος αλλά και η επιβάρυνση που προκαλεί ένα αεροδρόμιο γίγας.
Αν διαβάζω καλά τη σύμβαση παραχώρησης (νόμος 2338/1995) ο περιορισμός των 100 χλμ ισχύει για τα πρώτα 20 χρόνια (άρα μέχρι το 2021) και (ή μήπως ή) μέχρι τους 50 εκατ. επιβάτες. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος τι επιτρέπει και τι όχι. Όποιος είναι πιο έμπειρος από μένα σε νομικά κείμενα, παραθέτω το σχετικό εδάφιο περί αποκλειστικότητας.

Επιπλέον, δεν ξέρω αν η ανανέωση της σύμβασης σημαίνει και ανανέωση στις προθεσμίες της αποκλειστικότητας.

Αλλά δεν βλέπω την παραμικρή πιθανότητα να χτιστεί νέο διεθνές αεροδρόμιο με δεδομένη τη γεωγραφία της περιοχής και το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης.

Attachments

• 1.png
    1.png
    617,8 KB · Προβολές: 20
  • 2.png
    2.png
    785,1 KB · Προβολές: 20
  • 3.png
    3.png
    892,7 KB · Προβολές: 20
Last edited:
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι όποιες ρήτρες αποκλειστικότητας προέκυψαν από την έναρξη λειτουργίας του Ελ. Βενιζέλος δεν είναι ενεργές, υπάρχουν διαφορά θέματα που πρακτικά είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Αναβάθμιση εγκαταστάσεων του αεροδρομίου αυτού κάθε αυτού, δίκτυα μεταφορών τα οποία είναι κορεσμένα, μέσα σταθερής τροχιάς τα οποία δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, ενδεχόμενα conflicts στην εναέρια κυκλοφορία, μετατόπιση των τρεχουσών χρήσεων κλπ. Ύστερα προκύπτουν θέματα χρεώσεων / φόρων που για λόγους ανταγωνισμού δύσκολα θα διαφοροποιούνταν από αυτούς του Ελ. Βενιζέλος. Αν στην δομή των φόρων έχεις και τέλη εκσυγχρονισμού μικρών αεροδρομίων αυτοί δύσκολα θα παρακάμπτονταν σε ένα άνοιγμα της Ελευσίνας. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς την πολιτική βούληση αφού η άνοδος της κίνησης του Ελ. Βενιζέλος είναι ποιο πρόσφορη για ταρατατζουμ. Είναι και το IPO στην μέση όποτε δεν το βλέπω. Η όλη κατάσταση είναι αρκετά πίσω. Ύστερα αν έχεις ένα σιγουράκι θα τρέχεις από εδώ και από εκεί να αναπτύξεις άλλες εγκαταστάσεις που απλά θα μετατόπιζαν χρήσεις; Από την άποψη των αεροπορικών, οι μετεπιβιβάσεις έχουν μια βαρύτητα. Ακόμα και P2P να κάνει μια αεροπορική έχει και τα self transfers. Codesharing δεν μπορεί να γίνει όποτε υπάρχει και άλλο αντικίνητρο. Με λίγα λόγια το οικοσύστημα είναι αρκετά μεγάλο και πολύπλοκο οπότε ένα «duplication» με το Ελ. Βενιζέλος δεν μοιάζει και τόσο ελκυστικό. Πάντα προκύπτουν δυνατότητες αλλά από εκεί και πέρα η αξιοποίηση τους είναι πολλές φορές δύσκολη η δεν δημιουργεί επαρκή κίνητρα για αλλαγές, επενδύσεις κλπ. Με λίγα λόγια το μέλλον θα δείξει ;)

Ο ΔΑΑ έχει τετάστια περιθώρια επέκτασης από άποψη χώρων, οπότε δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να ανοίξει άλλο αεροδρόμιο στην Αθήνα.

Όσον αφορά το ότι η Αθήνα γίνεται year round προορισμός, αυτό δεν επηρεάζει την ανάγκη επέκτασης απαραίτητα. Αυτό που έχει σημασία είναι τι γίνεται στα peak.

Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη επέκτασης του αεροσταθμού και ότι αυτή έχει ήδη καθυστερήσει…
Η πανδημία ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να γίνουν τέτοιες κινήσεις με την λιγότερη δυνατή όχληση στο επιβατικό κοινό και στους υπόλοιπους χρήστες του αεροδρομίου. Αλλά για να δεις μια τέτοια κρίση ως ευκαιρία πρέπει να υπάρχει και δημιουργικό μυαλό, όχι μόνο λογιστικό.

Από κει και πέρα, εγώ προβληματίζομαι για δυο πράγματα:

1. Την δυσανάλογα μικρή χρήση του δορυφορικού αεροσταθμού. Πιο πολύ χρησιμοποιείται σαν remote parking αεροσκαφών και όχι σαν κτιριακή εγκατάσταση…. Πιστεύω ότι αν οι κτιριακές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται περισσότερο, θα υπήρχε μια μικρή χωροταξική ανακούφιση.

2. Την πολύ κακή διάταξη / προσανατολισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του αεροδρομίου ( πάντα κατά την δική μου αντίληψη )… Έχουμε τον ανατολικό …μαχαλά όπου έχουν στριμωχτεί όλα, και τον δυτικό μαχαλά που είναι κυρίως ένα ανεκμετάλλευτο χωράφι.
Στην ουσία τα κτίρια του αεροσταθμού έχουν περιοριστεί σε μια λεπτή σχετικά λωρίδα γης στο ανατολικό μισό περιορισμένα στα δυτικά από τον κύριο δρόμο πρόσβασης, το πάρκινγκ / αλάνα, τις σιδηροδρομικές γραμμές ( όλα υπέργεια ) και ένα ξενοδοχείο ενώ στα ανατολικά υπάρχουν οι τροχόδρομοι και ο ανατολικός διάδρομος.

( Ιδανικός σχεδιασμός κατ´ εμέ για αεροδρόμιο με παράλληλους διαδρόμους είναι του Χονγκ Κονγκ και της Ντοχα .)

Το παραπάνω σημαίνει ότι υπάρχουν μικρά σχετικά περιθώρια επέκτασης του κυρίου αεροσταθμού. Θα πρέπει είτε να γίνει ένα αυτόνομο ακόμη δορυφορικό κτίριο που δεν ξέρω τι τύχη θα έχει όταν ακόμη δεν χρησιμοποιούμε ιδανικά το υφιστάμενο.

Αλλιώς πάμε στην λύση mirror terminal στην δυτική πλευρά και στην ουσία θα έχουμε 2 αεροσταθμούς που θα τους χωρίζει τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο τον έναν από τον άλλο. Δεν είναι ιδανικό αυτό το σενάριο, ειδικά για ένα αεροδρόμιο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο transfer traffic.

Στο mirror terminal θα μπορουσαν να πανε οι Point2Point εταιριες καθως και τα τσαρτερ.Το MTB θα αποσυμφοριζοταν σε πολυ μεγαλο βαθμο.Ισως με μια καλη σχεδιαση να μπορουσαν να πανε και πιο μικρου μεγεθους εταιριες που εχουν transfer αποσκευες και επιβατες και με ενα συστημα μεταφορας που να μπορει να συνεργαστει με το υπαρχον συστημα.Αλλα το κυριοτερο ειναι να γινει για P2P και τσαρτερ για αρχη.

Και για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη Terminal στην θέση του σημερινού πάρκινγκ, με υπογειοποίηση του πάρκινγκ στην υπάρχουσα θέση του? Ουσιαστικά στο -1 το πάρκινγκ όπως υπάρχει στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας κι από πάνω ένα καινούριο Terminal.

Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη επέκτασης του αεροσταθμού και ότι αυτή έχει ήδη καθυστερήσει…
Η πανδημία ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να γίνουν τέτοιες κινήσεις με την λιγότερη δυνατή όχληση στο επιβατικό κοινό και στους υπόλοιπους χρήστες του αεροδρομίου. Αλλά για να δεις μια τέτοια κρίση ως ευκαιρία πρέπει να υπάρχει και δημιουργικό μυαλό, όχι μόνο λογιστικό.

Από κει και πέρα, εγώ προβληματίζομαι για δυο πράγματα:

1. Την δυσανάλογα μικρή χρήση του δορυφορικού αεροσταθμού. Πιο πολύ χρησιμοποιείται σαν remote parking αεροσκαφών και όχι σαν κτιριακή εγκατάσταση…. Πιστεύω ότι αν οι κτιριακές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται περισσότερο, θα υπήρχε μια μικρή χωροταξική ανακούφιση.

2. Την πολύ κακή διάταξη / προσανατολισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του αεροδρομίου ( πάντα κατά την δική μου αντίληψη )… Έχουμε τον ανατολικό …μαχαλά όπου έχουν στριμωχτεί όλα, και τον δυτικό μαχαλά που είναι κυρίως ένα ανεκμετάλλευτο χωράφι.
Στην ουσία τα κτίρια του αεροσταθμού έχουν περιοριστεί σε μια λεπτή σχετικά λωρίδα γης στο ανατολικό μισό περιορισμένα στα δυτικά από τον κύριο δρόμο πρόσβασης, το πάρκινγκ / αλάνα, τις σιδηροδρομικές γραμμές ( όλα υπέργεια ) και ένα ξενοδοχείο ενώ στα ανατολικά υπάρχουν οι τροχόδρομοι και ο ανατολικός διάδρομος.

( Ιδανικός σχεδιασμός κατ´ εμέ για αεροδρόμιο με παράλληλους διαδρόμους είναι του Χονγκ Κονγκ και της Ντοχα .)

Το παραπάνω σημαίνει ότι υπάρχουν μικρά σχετικά περιθώρια επέκτασης του κυρίου αεροσταθμού. Θα πρέπει είτε να γίνει ένα αυτόνομο ακόμη δορυφορικό κτίριο που δεν ξέρω τι τύχη θα έχει όταν ακόμη δεν χρησιμοποιούμε ιδανικά το υφιστάμενο.

Αλλιώς πάμε στην λύση mirror terminal στην δυτική πλευρά και στην ουσία θα έχουμε 2 αεροσταθμούς που θα τους χωρίζει τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο τον έναν από τον άλλο. Δεν είναι ιδανικό αυτό το σενάριο, ειδικά για ένα αεροδρόμιο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο transfer traffic.
Καταλαβαίνω τον τρόπο που προσεγγίζεις το θέμα και έχω την ίδια γνώμη σε πολλά σημεία, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος εάν οι κατασκευαστικές εργασίες θα προκαλούσαν δραματική αναστάτωση σε επιβάτες και εργαζόμενους ή ενόχληση στους κατοίκους γύρω από το αεροδρόμιο. Η τελευταία πτέρυγα που προστέθηκε στο προϋπάρχον κτίριο ήταν γρήγορη και όχι τόσο ενοχλητική.

Θα έλεγα ότι είναι συζητήσιμο αν ο Covid ήταν κρίση ή ευκαιρία. Πιθανότατα και τα δύο αλλά η κατάσταση δεν είναι ίδια για κάθε stakeholder. Το κράτος ως ενδιαφερόμενο μέρος είχε διαφορετικές προτεραιότητες εκείνη τη δεδομένη στιγμή, το ίδιο και το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο. Επιπλέον, υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το σχήμα της καμπύλης ανάκαμψης, επομένως, δεν θα ήταν συνετό να παρθεί μια απόφαση για μια μακροπρόθεσμη επένδυση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα διαθέσιμα εργαλεία project appraisal και financing δεν είναι κατάλληλα για περιόδους κρίσης. Φανταστείτε το πολιτικό θέατρο σε περίπτωση επενδυτικής πρότασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχετικά με την χωροταξική κατανομή των κτιριακών εγκαταστάσεων, τείνω να πιστεύω ότι ήταν λίγο κοντόφθαλμη. Πιθανότατα πίστευαν ότι θα χρειαζόταν 1000 χρόνια για να φτάσει στη μέγιστη χωρητικότητά του. Σχετικά με το design, υπήρχαν μερικές επιλογές, επέλεξαν την πιο “βολική”. Βλέπουμε ακόμα την ίδια λογική στο Καστέλι αλλά με 1 runway. Βράσε ρύζι...

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, θα έβλεπα μια μελλοντική ανάπτυξη του αεροδρομίου να πάρει μια μορφή με επιμήκη δορυφορικά κτίρια που θα συνδεόταν με απλό και αποτελεσματικό τρόπο (μπορείς να γελάσεις εδώ) με το κεντρικό κτίριο a la Stansted που είναι και βραβευμένο :mrgreen:
Post automatically merged:

Και για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη Terminal στην θέση του σημερινού πάρκινγκ, με υπογειοποίηση του πάρκινγκ στην υπάρχουσα θέση του? Ουσιαστικά στο -1 το πάρκινγκ όπως υπάρχει στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας κι από πάνω ένα καινούριο Terminal.
Béton, béton και άλλο béton

Ψάχνοντας μου εμφανίστηκε αυτό, το οποίο μοιάζει υπερβολικά πολύ με τα υπάρχοντα κτήρια στο αεροδρόμιο αλλά η σελίδα μιλάει για ένα αεροδρόμιο στο Σουρινάμ.

Attachments

• wwb_img12.jpg
    wwb_img12.jpg
    84,7 KB · Προβολές: 101
Νομίζω ότι η εικόνα δείχνει κάποιο μελλοντικό phase από το αρχικό μαστερπλαν του ΑΙΑ.