AIA επεκτάσεις

• Thread starter Thread starter alexander
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Και επίσημα πλέον το αεροδρόμιο διακόπτει τον διαγωνισμό επέκτασης και προκηρύσσει νέο με στόχο να μην διαταραχθεί πολύ η εμπορική δραστηριότητα απο τις κατασκευαστικές εργασίες.

Αναλυτικότερα:
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε αναδιαμόρφωση της υλοποίησης του προγράμματος επέκτασης, το λεγόμενο 40 ΜΑΡ, που θα επιτρέψει τη σταδιακή επέκταση της δυναμικότητας του αεροδρομίου περάν των 40 εκατ. επιβατών, υιοθετώντας μια πιο ευέλικτη και τμηματική προσέγγιση.

Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση θα επιτρέψει επίσης τον σημαντικό περιορισμό των επιπτώσεων στις εμπορικές δραστηριότητες και την ελαχιστοποίηση των επιβαρύνσεων από τις εργασίες επέκτασης στην επιχειρησιακή λειτουργία του αεροδρομίου. Ειδικότερα, η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι:

• Το υφιστάμενο σχέδιο ανάπτυξης δυναμικότητας 40 εκατ. επιβατών ετησίως (40 MAP) παραμένει το σχέδιο αναφοράς, με ενδεχόμενη αναθεώρησή του εφόσον αναδειχθούν στρατηγικά επωφελέστερες λύσεις.
  • Η πρώτη φάση του προγράμματος 40 MAP θα προχωρήσει άμεσα, επιτρέποντας την απρόσκοπτη πρόοδο του τρέχοντος συνολικού χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης, ενώ παράλληλα διατηρείται για τα επόμενα τουλάχιστον 2 έτη η δυνατότητα του ΔΑΑ να υλοποιήσει το υφιστάμενο σχέδιο.
  • Ο ΔΑΑ μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία, τη γνώση της αγοράς και τα επιχειρησιακά δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσω της διαδικασίας Πρώιμης Συμμετοχής Εργολάβου (ECI)
  • Σταδιακή διάθεση κεφαλαίων, διασφαλίζοντας συνετή επενδυτική προσέγγιση.

https://www.newsit.gr/oikonomia/megales-epixeiriseis/daa-diakoptei-ton-diagonismo-epektasis-kai-prokiryssei-neo-sta-81-4-ekat-eyro-ta-kerdi-sto-a-eksamino-sta-15-8-ekat-oi-epivates/4770245/

Αρα πατάει φρένο στο υφιστάμενο πλάνο, και θα προχωρήσει πιο προσεκτικά...... (= αργά!)

Και αυτό διότι οι επιπτώσεις πιέζουν το τζίρο (-2,8%) και τα κέρδη (-11,6%) περισσότερο απ' ότι περίμεναν, και παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης (+4,5% στο εξάμηνο)

Αν ήμουν Aegean θα επένδυα σε ένα mirror terminal το οποίο θα λειτουργούσε αποκλειστικά ως Aegean / Star Alliance Terminal γιατί αν περίμενα από τον ΑΙΑ να κάνει κίνηση….

Και αν ήμουν ΑΙΑ θα επένδυα σε ένα satellite terminal στην βόρεια πλευρά με πύλες επιβίβασης τύπου MARS για εξυπηρέτηση 8 έως 16 αεροσκαφών και ένα υπόγειο σύστημα διασύνδεσης όπως και στο υπάρχων satellite terminal. Αυτο θα ήταν η λιγότερο επεμβατική επέκταση και χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Δυστυχώς ( δική μου γνώμη πάντα ) ο ΑΙΑ βλέπει το αεροδρόμιο περισσότερο σαν Mall και λιγότερο σαν αεροδρόμιο.

Συμφωνώ απόλυτα με τον 6circles. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Αιγαίου να κάνει αυτό το βήμα. Εγω δεν περιμένω τίποτα από τον AIA που το μόνο που σκέφτονται είναι το κέρδος. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να το κάνει η αιγαίου και αν χρειαστεί πρώτα να αποκτήσει μερίδιο στο αεροδρόμιο.

Πραγματικά είναι για λύπηση ο ΑΙΑ.

Το πρόβλημα είναι οτί η aegean έχει πίεση λόγο οικονομικών αποτελεσμάτων .......

"Αν ήμουν η Aegean/ο ΑΙΑ/η κυβέρνηση" ναι παιδιά, κι εγώ αν ήμουν ο Elon Musk θα αγόραζα το forum.

Για λύπηση γιατί ακριβώς; Επειδή ο σχεδιασμός του αεροδρομίου δεν συμπίπτει με τις προσωπικές μας αεροπορικές επιθυμίες;

Με 207 εκατ. κέρδη το 2025 και άλλα τόσα που αναμένει για το 2026 μάλλον μια χαρά τα πάει.

Είναι για λύπηση γιατί δεν κοιτάνε μακροπρόθεσμα και έχουν την κλασική ελληνική νοοτροπία του βλέποντας και κάνοντας.

Ναι ιδιώτες είναι αλλά κάπου υπάρχει ένα όριο. Η ρήτρα παραχώρησης λέει ότι στο 80% της χωρητικότητας, θα πρέπει να ενεργοποιείται το επόμενο στάδιο επέκτασης. Που είναι το κράτος να το απαιτήσει; Μέχρι και εκεί διαφθορά.

Με τα 35 εκ τώρα, όχι μόνο το 50MAΡ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, αλλά να γίνουν παρεμβάσεις για επιπλέον χωρητικότητα.

Οσο για την Αιγαίου, είμαι σίγουρος ότι το σκέφτονται σοβαρά. Τυχαίο ότι η ΓΕΚ Τερνα αποχώρησε από τον διαγωνισμό; Έχω την εντύπωση ότι κάτι κινείται από πίσω και το δεύτερο τέρμιναλ είναι πιο κοντά απότι νομίζουμε.

Η ρήτρα παραχώρησης λέει ότι στο 80% της χωρητικότητας, θα πρέπει να ενεργοποιείται το επόμενο στάδιο επέκτασης. Που είναι το κράτος να το απαιτήσει; Μέχρι και εκεί διαφθορά.
Εχμμμ... έχει ήδη ενεργοποιηθεί. :rolleyes:
Για το "διαφθορά" κάπου ώπα. Αεροπορικό φόρουμ είμαστε, όχι λαθρόβιο κανάλι.

Οσο για την Αιγαίου, είμαι σίγουρος ότι το σκέφτονται σοβαρά. Τυχαίο ότι η ΓΕΚ Τερνα αποχώρησε από τον διαγωνισμό; Έχω την εντύπωση ότι κάτι κινείται από πίσω και το δεύτερο τέρμιναλ είναι πιο κοντά απότι νομίζουμε.
Είστε σίγουρος; Μοιραστείτε κάτι μαζί μας τότε. Τόση σιγουριά από κάπου πρέπει να προκύπτει.
Post automatically merged:

Αν ήμουν Aegean θα επένδυα σε ένα mirror terminal το οποίο θα λειτουργούσε αποκλειστικά ως Aegean / Star Alliance Terminal γιατί αν περίμενα από τον ΑΙΑ να κάνει κίνηση….
Η σύμβαση παραχώρησης δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για κάτι τέτοιο.
Corporate Profile

Καλό είναι να διαβάζουμε πριν πετάξουμε ιδέες.

Last edited:
Δεν έχω inside πληροφορίες αλλά είναι μια σκέψη. Ο AIA είναι ιδιωτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Τι εμποδίζει την αιγαίου και και κάθε αιγαίου να αποκτήσει μερίδιο και να το χρησιμοποιήσει έμμεσα ως μοχλό πίεσης για δεύτερο τέρμιναλ που θα είναι star alliance focused όπως το Τ2 στο Χίθροου;

Οσο για την ρήτρα, φέτος θα έχει 35 εκατομμύρια. Έχει ενεργοποιήσει το ΜΑΡ40 και όχι το ΜΑΡ50.

Μέχρι να γίνουν τα έργα για το ΜΑΡ40, θα έχει φτάσει το όριο για το ΜΑΡ50.

Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δεν ακύρωσαν τον διαγωνισμό με γνώμονα τις προοπτικές του αεροδρομίου αλλά με σκοπό να μειώσουν τις επιπτώσεις από την εμπορική λειτουργία του αεροδρομίου.

Η δική μου εκτίμηση της κατάστασης διαβάζοντας τα παρακάτω ρεπορτάζ είναι πως επειδή τα έσοδα/κέρδη του ΔΑΑ δεν πάνε οσο καλά ανέμεναν. Και επειδή η προσυπολογισμένη επέκταση που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2025 αξίας 1,3 δις κατά μεγάλη πιθανότητα λόγω πληθωρισμού στο κόστος οικοδομής είχε πλέον ανέβει αρκετά πάνω από το 1,3 δις αποφάσισαν να κάνουν κάτι μικρότερο και οικονομικότερο, να σπρώξουν την κατάσταση και τις ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες όσο πιο αργότερα μπορούν.

Δεν κατηγορώ τους Καναδούς, το συμφέρον τους κοιτάνε. Το Ελληνικό δημόσιο κατηγορώ που αρνείται να προστατέψει τα συμφέροντα του απαιτώντας να τηρήσουν τη συμβατική τους υποχρέωση περί επέκτασης και αρκείται να δέχεται την καθυστέρηση της επτά χρόνια τώρα και απ' ότι φαίνεται θα πάρει κι' άλλη αναβολή.

Και όχι, η αύξηση των πυλών αναχώρησης με λεωφορείο κατά τρεις ή οι περισσότερες θέσεις παρκινγκ αεροσκαφών δεν τα θεωρώ κανονική επέκταση.
Εάν αρκούσαν δεν θα γινόταν της μουρλής στο ντροπ οφ και ερσαιντ του αεροδρομίου εξι μήνες το χρόνο τουλάχιστον.
Και φαίνεται πως για αρκετά χρόνια ακόμη η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και έστω και μικρή ετήσια αύξηση της κίνησης θα την επιδεινώνει σταθερά.

ΔΑΑ: Διακόπτει τον υφιστάμενο διαγωνισμό για την επέκταση του αεροδρομίου – Νέος διαγωνισμός μέσα στο 2027
ΔΑΑ: Αύξηση 4,5% στην επιβατική κίνηση το α' εξάμηνο - Οι αποφάσεις για το Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου
Γιατί ακυρώθηκε ο mega-διαγωνισμός για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ελ. Βενιζέλος: Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το έργο επέκτασης του αεροδρομίου, ύψους 1,3 δισ.