Λονδινο-Θεσσαλονικη με Turboprop (aka αυτομαστίγωμα)

• Thread starter Thread starter Velerefontis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Velerefontis

Business-Class-Member
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
UA
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EDDL
12.12.2012
SX509 LCY-BRN 13:55 16:35 D328 ( καλα περιμενε)
SX800 BRN-SKG 22:15 02:00 Q400

Μια φορά και ενα καιρό , ενα χειμωνιάτικο πρωινό του Δεκεβρη 2012 ο υποφαινόμενος εψαχνε εισιτηρια για να πεταξει απο το Λονδινο προς την Μπουγατσούπολη . Βλέπεις είχε την φαεινή ιδέα να το αφήσει σχεδόν για τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα οι τιμές να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ψαχνεις εισιτηρια για Θεσσαλονίκη ή ΛΑ ...
Οι επιλογες δεν τις λες και αφθονες: Οι λοκο που τελικα μονο λοκο δεν ηταν ζητουσαν γυρω στα 250 one way ( χωρις βαλιτα) την ιδια στιγμη που για Φιλιππινες ηταν στα 534 return.... Χμμμμ φακ μαι λακ εντ μαι κομπετισιον σκεφτηκα.... Οι λοκο λοιπον ( ναι για την ''Ευκολη'' και για την ''και να βήξεις θα πληρωσεις μιλαω) ηθελαν 250 μονο για να ερθω οποτε οπως μπηκα στα σαιτ τους βγηκα. Επομενες επιλογες η ''Αεροπορια Αιγαιου'' η οποια ηταν λιγο φθηνοτερη αλλα η 9ωρη ( τζισες κραιστ) αναμονη στο Ελ Βεν δεν με δελεασε... Η Τουρκ Χαβα Γιολαρι ειχε γυρω στις 13-14 ωρες αναμονη στην ''Πολη'' και μια τιμη στα 300 Ευρωπουλα οποτε και αυτη εισεπραξε ενα ακυρο.
Καπου εκει λοιπον που αρχισα να λεω: Α ρε μαδερφακερ Χατζηιωαννου θα μας τα φας παλι τα Μπριτις Παουντς ηρθε η φωτιση και σιγα σιγα θυμηθηκα πως καποια νεα εταιρια θα πετουσε απο Θεσσαλονικη προς Βερνη και λεω λες?? Φυσικα λογω οτι πανω μου εξαντλουνται οι νομοι του Μερφυ δεν περιμενα πολλα.. Αλλα ναι μπαινοντας στο site της SkyWork ειχανε promo για Θεσσαλονικη-Λονδινο μεσω Βερνης. Χμμμ λεω καλα μεχρι εδω για να δουμε και ποσα μας ζητατε,τσουπ 99 Ευρωπουλα!!! To good to be true λεω... Μιας και μου ηταν αγνωστη αρχισα να κοιταω μπας και ειναι καμια εταιρια φαντασμα και θα κλαιω τα λεφτα μου.. Αποδειχθηκε τελικα πως οντως πετουσε οποτε , Skywork Wins!! Κριτηριο φυσικα η τιμη, κατα δευτερο λογο η αναχωρηση απο το αεροδρομιο City και φυσικα η πτηση με το Dornier 328 μεχρι τη Βερνη και το Q400 μεχρι τη Θεσσαλονικη.

Τσουκου τσουκου οι μερες περασαν, εγω καπου στο ενδιαμεσο δεν ειχα προσεξει βεβαια πως ειχαμε οριο ανα επιβατη στα 15 κιλα και φτασαμε στις 12 του Δεκεβρη που ηταν και η μερα αναχωρησης.. Ενω λοιπον ολες τις προηγουμενες μερες ο καιρος ηταν χαρα θεου, η 12 Δεκεβρη ξεκινησε στραβα με πολυ ομιχλη και τη σκεψη πως στανταρ δεν φευγουμε στην ωρα μας... Δε φακ λεω , συνηθισμενα τα βουνα απο τα χιονια! :) Μετρο λοιπον μεχρι το σταθμο Bank της Northern Line και απο εκει το Docklands Light Railway με κατευθυνση προς το αεροδρομιο City. Η ομιχλη φυσικα ηταν ακομα παρουσα αλλα η κατασταση βελτιωνοταν. Μπαινουμε λοιπον στην αιθουσα αναχωρησεων του συμπαθεστατου αεροδρομιου και παμε στο check in της Skywork που ειχε ηδη ανοιξει..Η Τσιτριπάτρα ή καπως έτσι μας ενημερωσε πως λογω ομιχλης γινεται ψιλο-μπαχαλο και ακομα δεν ξερουν ποτε και απο που θα πεταξουμε..Λιγο αργοτερα η ενημερωση εφθασε και δεν ηταν καλη, το αεροπλανο προσγειωθηκε στο Stansted( σαν να λεμε αποσταση Θεσσαλονικη-Βεροια) και πως θα μας μεταφερουν εκει με πουλμαν.. Σιγα σιγα αρχισε να μαζευεται ο κοσμος και να ακουν και αυτοι φυσικα πως αναχωρηση απο Λοντον-Σιτυ γιοκ!! Το προβλημα δεν ηταν πλέον η ομιχλη αλλα οτι δεν υπηρχαν σλοτ λογω του μπαχαλου νωριτερα .
Γυρω στις 2 λοιπον που ηταν και η ωρα αναχωρησης μας ενημερωσαν να βγουμε εξω και να περιμενουμε . Καπου εκει αρχισε να βρωμαει η υποθεση Dornier γιατι αρχισα να βλεπω ποσοι μπαιναμε στο λεωφορειο και μετρησα καπου 50 ατομα. Αν σκεφτεις οτι χωραει γυρω στους 30+ τοτε λες : Houston we've got a problem!!

Μετα απο ταξιδι περιπου μιας ωρας με το λεωφορειο φτασαμε στο Stansted οπου μας περιμενε ο αντιπροσωπος της Skywork για να μας οδηγησει απευθειας στο check in και απο εκει στον ελεγχο. ** Θυμαστε που κατι ειπα για 15 κιλα οριο, εχχμμμ εγω και το αμορε ενω επρεπε να εχουμε 30 κιλα τα δυο μας ειχαμε 34,5... Σκεφτομαι φαγαμε την ταλαιπωρια, πληρωνε και υπερβαρο... Περιμενα λοιπον τον πελεκυ να πεσει αλλα αντ'αυτου ακουσα ενα Have a nice flight sir! Υπερβαρο λοιπον γιοκ! :) Περναμε τον ελεγχο , περνουμε το τρενακι για να μας παει στο τερμιναλ που αναχωρουσαμε και τσουπ μπροστα μας να ενα Ντας8Κιου400( HB-JIK) ... Αυτη θα ηταν η δευτερη επαφη με Dash8Q, η πρωτη ηταν με Q300 αλλα σε πτηση 45 λεπτων μεσα στις Φιλιππινες. Εδω θα θελαμε 1,5 μεχρι Βερνη και αλλες περιπου 3 μεχρι Σαλονικη... Το αεροσκαφος μεσα αρκετα ανετο για μενα,διαταξη 2-2 και αρκετο χωρο για τα ποδια μας, επιβατες γυρω στους 50. Η ωρα ειχε παει καπου 4 τοπικη και ηδη αρχισε να σκοτεινιάζει.
Απογειωση λοιπον απο το Στανστεντ με προορισμο τη Βερνη της Ελβετιας. Μου εκανε εντυπωση οτι ο βαθμος ανοδου ηταν αρκετος και το ποσο συντομα βρεθηκαμε στα 22000 ποδια οπως μας ανακοινωσε ο μπαρμπα παιλοτ! Ο θορυβος σε σχετικα ανεκτα επιπεδα, καθομουν ακριβως διπλα στον κινητηρα αλλα σε καμια περιπτωση δεν δικαιολογειται το Q αρα Quiet στο D8Q400... Παραπλανηση ΣΕ λεω... Γυρω στην 1 ωρα εν πτηση και ενω οι κυριες αεροσυνοδοι μας ποτισαν και μας ταισαν ενα συμπαθητικο σαντουιτς ο πιλοτος μας ενημερωσε πως στα αριστερα μας θα δουμε το Παρισι και τον πυργο του Αιφελ. Συμπαθητικος μπορω να πω... Ο κυριος πιλοτος μας ενημερωσε επισης πως ο καιρος στην Βερνη ειναι καθαρος με θερμοκρασια εδαφους -11... say again?? -11!! Προσγειωση με μερικες αναταραξεις εις την Βερνη λοιπον και περπατημα γυρω στα 100 μετρα μεχρι το Τερμιναλ( δεν το λες και Τερμιναλ βεβαια) της Βερνης. Το φιλικο πληρωμα μας ενημερωσε επισης πως θα πρεπει να παρουμε τις βαλιτσες μας και να ξανακανουμε check in για το σκελος προς Θεσσαλονικη... Εκει καπου σκεφτηκα: Ωραια δεν το πληρωσαμε το υπερβαρο στο Λονδινο , θα το πληρωσουμε στη Βερνη.. Check in λοιπον και αυτη τη φορα η κοπελα ηταν γυρω στα 20+ αλλα λιγο τσιτωμενη... Ωχχχ λεω, θα μας αρχισει τα : Σβαιν γιατιν εχετεν υπεγβαγην βαλιτσα?? Ευτυχως ομως και εδω δεν πληρωσαμε τιποτα ! Το αεροδρομιο της Βερνης παρα πολυ μικρο, μου θυμισε πολυ το αεροδρομιο της Σαμου που ειχα πεταξει τοτε μαθητης Γυμνασιου. Ενα καφε-εστιατοριο με 3-4 τραπεζια τιποτα αλλο και σχεδον καθολου κοσμος.. Μονο εμεις και αλλοι 5-6 Ελληνες που αναμεναν την πτηση για Θεσνικη. Ααα ξεχασα και κατι Ελβετο-Τουρκους ταριφαδες!
Την πτηση για Θεσ/νικη θα την εκτελουσε το ιδιο αεροσκαφος που μας εφερε απο το Λονδινο. Επιβατες γυρω στους 25-28, η πλειονοτητα Ελληνες οι οποιοι ειχαν παει για αναζητηση δουλειας και επιστρεφανε. Λιγο μετα την απογειωση μας απο τη Βερνη , περασε η αεροσυνοδος κρατωντας καμια δεκαρια iPad και μας ρωτησε αν θα θελαμε ενα? Ισως απο συνηθεια απαντησα οχι αλλα οταν πηγε κανα δυο σειρες πιο κατω την ρωτησα ποσο κανει και μου απαντησε free of charge! Φερτο εδω κοπελα μου της λεω... Απο κει και περα μεχρι να προσγειωθουμε στη Θεσσαλονικη ασχολιομασταν με το Angry Birds στο iPad για να μην σκέφτομαι το ντεμεκ αθορυβο ελικοφορο μας... Προσγειωση στη Θεσσαλονικη στην ωρα μας και μονο ενα ηταν σιγουρο, θα το σκεφτομουν πολυ να ξαναπεταξω τοσες ωρες με ελικοφορο...
Θα την ξαναεπελεγα σαν εταιρια αν η τιμη της ειχε μια διαφορα πανω απο 60-70 Ευρω με τον ανταγωνισμο.. Ο λογος μονο ενας και αυτος ειναι το ελικοφορο... Τα αυτια μου και τωρα που το γραφω ανατριχιαζουν στην προοπτικη μιας πολυωρης πτησης με ενα ATR h Dash...

Στο site της εταιρίας, βλέπω αναφέρει πως έχει 5 Fairchild Dornier 328-110

βρήκα ότι το συγκεκριμένο Dash8Q400 το 2014 πήγε στην Airberlin. Είχε και άλλα η Skywor; τι απέγιναν ξέρουμε;

Είχε συνολικά 3 Dash. Τα -JIJ & -JIK πήγαν στην Air Berlin και το -JGA είναι stored και περιμενει καινούριο ιδιοκτήτη.

Επίσης, το LCY έχει καταργηθεί και αντικαταστάθηκε με το SEN (Southend).

Επειδή είχα κι εγώ την τύχη να πετάξω με την Skywork (βλέπε αντίστοιχο trip report) , επιβεβαιώνω τα περί ....αθόρυβου Q.