μία ερώτηση..

• Thread starter Thread starter estella
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

estella

Νέο μέλος (Tourist)
θέλω να μου λύστε μια απορία! Μια φίλη μου μου είπε για μία πτήση που είχε στο παρελθόν κατά την οποία είχε πάρα πολύ αέρα (ο καιρός χάλια).
Οπως μου τα διηγήθηκε , μετά απο 3 απόπειρες για προσγείωη κατά τις οποίες τα φώτα της καμπίνας ήταν κλειστά (αυτό αλήθεια γιατί γίνεται??) κι ενώ τους είχαν δώσει οδηγίες να κάθονται σε συγκεκριμένη θέση (σκυμμένοι,για να μην χτυπήσουν λογικά) η προσγείωση πραγματοποιήθηκε με τα χίλια ζόρια κι όταν πλέον προσγειώθηκαν ήταν λες και το αεροπλάνο "έτρωγε χαστούκι" (έτσι μου τα είπε,την ορολογία τη δική σας δεν την ξέρω,ας με συγχωρέσετε).
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι,πώς γίνεται ο αέρας να δημιουργεί τόσα προβλήματα σε μια πτήση?? Η αεροδυναμική του αεροπλάνου δεν είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις??
Μην γελάσετε αλλά πραγματικά θα με ενδιέφερε να μάθω,όπως και τι κάνει ο πιλότος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μάλλον δεν έχεις δει προσγειώσεις στο θρυλικό, μοναδικό και ανεπανάληπτο Και Τακ... Εκεί που ο άνεμος 3-4 μετρα πάνω από την πιστα να σπρώχνει το αεροσκάφος καμια 20 μετρα πλευρικά.. Και μιλάμε για B744 και MD-11, όχι καρυδότσουφλα! Το αεροπλάνο έχει μια αεροδυναμική σχεδίαση η οποια είναι αποτελεσματική όταν αυτό κινητέ μονο προς μια κατεύθυνση: Προς τα μπρός. Ο αερας κινείται σε όλες τις κατευθύνσεις, αλλάζοντας τες άπειρες φορες.. Είναι ακριβώς όπως με τη θάλασσα. Και το μεγαλύτερο καράβι κινδυνεύει εάν πέσει επάνω του κύμα 20 μέτρων, ακόμα και αν αυτό είναι 50 μετρα ψηλό, που λέει ο λόγος! Στην περίπτωση του ανέμου η αεροδυναμική δεν παίζει κανένα ρολο, ειδικά όταν αυτός είναι πολύ ισχυρός κλπ κλπ

υπάρχει το Rudder με το οποίο ο πιλότος δίνει τέτοιο προσανατολισμό στο αεροσκάφος έτσι ώστε με την βοήθεια του πλάγιου άνεμου, ουσιαστικά να πλαγιολισθαίνει και λίγα δέκατα πριν ακουμπήσει στο διάδρομο ευθυγραμίζει την μύτη με αυτόν.
Επίσης η προσγείωση γίνεται με μεγαλύτερη ισχύ στους κινητήρες (για καλύτερο κράτημα αν μου επιτρέπεται η έκφραση) και φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση του abort or missed approach or touch n go όταν ξεπεραστούν κάποια όρια ασφαλείας.

"τα φώτα της καμπίνας ήταν κλειστά (αυτό αλήθεια γιατί γίνεται??) "

για τον αερα νομιζω με κάλυψε ο leandros, αλλά για τα φωτα, προφανώς η πτήση ήταν νυχτερινή. Στις νυχτερινές πτήσεις τα φώτα σβήνουν κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης αφενός για να δωθεί μεγαλύτερη ισχύς στους κινητήρες και αφεταίρου σε περίπτωση ατυχήματος, το ανθρώπινο μάτι να είναι ήδη συνηθισμένο στο σκοτάδι. Πάντως γενικά μην τρομάζεις με το περιστατικό που άκουσες. Σε όλες τις εταιρείες και σ'όλους τους πιλότους, το missed approach και ειδικά λόγω αέρα στη χώρα μας, είναι πολύ συχνό φαινόμενο!

PROSWPIKA AN MOU ELEGAN NA EIMAI SKUMMENH KAI 2 FORES NA EXEI APOTYXEI H PROSPA8EIA GIA PROSGEIWSH...8A EIXA FOBH8EI PARA MA PARA POLU!
GIATI OK TO MISSED APPROACH SUNH8ISMENO FAINOMENO,ALLA TO SE BAZOUN SE 8ESH UPOTI8EMENHS PROSKROUSHS EINAI SUNH8ISMENO???DEN NOMIZW...KATALABAINW OTI EGINE GIA LOGOUS ASFALEIAS...ALLA MPOREI NA FEREI POLU XEIROTERES EPIPTWSEIS,OPWS O PANIKOS......

i alexandra echei apolito dikio... alla entaksei min ksechname oti oi kanonismoi einai kanonismoi.,... kai epidi pote den ksereis kalo einai na eise risk averse para oti "sou katevei"

georgina":1ydhg1zi said:
"τα φώτα της καμπίνας ήταν κλειστά (αυτό αλήθεια γιατί γίνεται??) "

...Στις νυχτερινές πτήσεις τα φώτα σβήνουν κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης αφενός για να δωθεί μεγαλύτερη ισχύς στους κινητήρες και αφεταίρου σε περίπτωση ατυχήματος, το ανθρώπινο μάτι να είναι ήδη συνηθισμένο στο σκοτάδι.

Το τελευταιο δεν το φανταζομουνα με τιποτα.. Καθε μερα μαθαινω και κατι. Σουπερ.

Πάνω που τα λέμε...Από Ναυτεμπορικη...

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ 982 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΡΟΔΟ ΟΤΑΝ ΛΟΓΩ ΠΛΕΥΡΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΕΞΕΤΡΑΠΗ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΒΙΒΑΣΘΕΙ

http://www.naftemporiki.gr/

Φυσικα, εξετραπη απο τον αεροδιαδρομο, ετσι? Ο διαδρομος δεν ειχε καμια σχεση... :lol:

δεν ηξερα ότι είχε γίνει τόσο μεγάλο σκηνικό πάντως που συζητιέται... πότε έγινε;