Πρόβλημα με αεροσκαφος της BA

• Thread starter Thread starter GIANNIS ATL
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

GIANNIS ATL

Low-Cost-Class-Member
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AEE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EGLC
"Βλαβη στον μπροστινο τροχο"? Στελνει και ποδηλατα η ΒΑ στη Θεσσαλονικη?

Το θεμα ειναι να καταλαβει και ο πιο αδαης που παρουσιαστηκε το προβλημα...Εμενα καλα μου καθεται...Στη τελικη εχουμε δει και χειροτερα... :twisted:

ΕDIT
Σωστος και διακριτικος ο Hastaroth που μου τονισε το ορθογραφικο μου(το οποιο οταν το ειδα μου εβγαλε το ματι!!!!)... :great:

Μέ τόν τρόπο όμως που το λένε,είναι χειρότερα.

Τί θα πή "μπροστινός τροχός";Η σωστή ορολογία είναι "ριναίος τροχός"."Μπροστινοί" είναι καί οι δύο από τους τέσσερεις τροχούς κάθε σκέλους σέ ένα αεροπλάνο μέ τετράτροχα bogies (δηλαδή μέ δύο ζεύγη τροχών ανά σκέλος).

Τώρα βέβαια,"ο πιό αδαής" θά έχη πολλά νά μάθη πρίν καταλάβη οτι το αεροπλάνο είχε πρόβλημα στό nose gear....

Ήμαρτον με την τυπολατρεία ρε παιδιά!
Ναι, το nose gear στα ελληνικά είναι ριναίο (κάτι). Το μπροστινός τροχός τώρα εγώ το κατάλαβα μια χαρά! Ένας τροχός δεν είναι στο ριναίο μέρος; Αν είναι περισσότεροι, απλά θα έπρεπε να πει "μπροστινοί τροχοί"! Τώρα η ορθότητα της λέξης "μπροστινός" ξεπερνά την σφαίρα της αεροπορικής ορολογίας και πράγματι η χρήση της εδώ είναι σωστή καθώς το ριναίο μέτος του αεροσκάφους (η μύτη) είναι πιο μπροστά από τα άλλα δύο landing gears (που συνεχίζω να αγνοώ την μετάφρασή τους στα ελληνικά)... Άρα στην ελληνική γλώσσα, το μπροστινός εδώ είναι σωστό. Το παράδειγμα που φέρνεις με τους δύο μπροστινούς τροχούς στα τετράτροχα bogies (άλλο όρος που χρήζει μετάφρασης) είναι μία υποπερίπτωση και θα είχε εφαρμογή μόνο αν κάποιος διευκρίνιζε ότι αναφέρεται στους "μπροστινούς τροχούς των bogies". Έτσι δεν είναι; Μην τα βάζουμε συνέχεια με τους δημοσιογράφους! Άλλο να τους τη λέμε για την λανθασμένη χρήση της λέξης "αεροδιάδρομος" που έχει λεξιλογικά πολύ συγκεκριμένη έννοια, και άλλο να αμφισβητούμε την έννοια γενικότερων όρων όπως "μπροστινός" και "τροχός"! Ήμαρτον δηλαδή, τι σημαίνει "τροχός=ποδήλατο"; Δηλαδή τις ρόδες του αεροπλάνουν πώς τις λένε;;;; Και το σύνολο τροχών για την προσγείωση (landing gear αγγλιστί) πώς να το πεις δηλαδή;;;

Σημασία έχει ότι υπάρχει σαφής μετάδοση του μηνύματος με χρήση λέξεων που έχουν γενικότερη σημασία και δεν περιορίζονται σε εξειδικευμένο λεξιλόγιο. Είναι σαν να προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις ιατρική ορολογία για να πεις απλά ότι κάποιος χτύπησε στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του! Μπορεί οι γιατροί να έχουν διαφορετικές λέξεις για τον ανατομικό προσανατολισμό, αλλά το μπροστινό μέρος του κεφαλιού είναι απόλυτα ορθό!

Φιλικά,
Ο γλωσσολόγος-wannabe

Φανταστικε γλωσσολογε μου! :)

gmmour":2nbw3eml said:
τα άλλα δύο landing gears (που συνεχίζω να αγνοώ την μετάφρασή τους στα ελληνικά
Κυρια σκελη προσγειωσης
τετράτροχα bogies (άλλο όρος που χρήζει μετάφρασης)
Τετρατροχα σκελη!Υπαρχει και μια πιο συγκεκριμενη Ελληνικη λεξη, αλλα μου διαφευγει τωρα...
άλλο να αμφισβητούμε την έννοια γενικότερων όρων όπως "μπροστινός" και "τροχός"! Ήμαρτον δηλαδή, τι σημαίνει "τροχός=ποδήλατο"; Δηλαδή τις ρόδες του αεροπλάνου πώς τις λένε;;;;
Ναι,τροχους τις λενε. Αλλα,αν ηθελε να ειναι και απλος και σωστος θα επρεπε να πει "ενας απο τους μπροστινους τροχους". Εκτος κι αν αναφερεται σε Cessna,ποδηλατο ή καροτσι! :D

Παντα! 8) Απλα με την σωστη χρηση της αεροπορικης ορολογιας εχω ενα κολληματακι!

ΥΓ Παμε στον κουβα τωρα ολοι μαζι :lol:

ετυχε εκεινη την ωρα του συμβαντος να ειμαι στην 910 για θεσσαλονικη.μολις ειχαμε ξεκινησει το push back απο το Β44 του ελγκαβ και ξαφνικα μας ειδοποιει ο κυβερνητης οτι εχει κολλησει αεροσκαφος της ΒΑ στο αεροδρομιο Μακεδονια και θα κλεισει για τουλ 2 ωρες οποτε μας ξαναπηγαν στο τερμιναλ και ειχαμε καθυστερηση 3 ωρες.ακουγονταν τα γνωστα "ελα σουλα,ελα κολλησε ενα εγγλεζικο αεροπλανο στο αεροδιαδρομο και δεν μπορουμε να φυγουμε" και τα γνωστα και μη εξαιρετεα που αφορουν την παλια και νεα ολυμπιακη για τις καθυστερησεις της.που να καταλαβει ο μητσος,ο κιτσος και το κακο συναπατημα οτι δεν φταινε αυτοι αλλα η ΥΠΑ

στο θεμα μας τωρα,με την αφιξη μας στο Μακεδονια το αεροπλανο(ενα Α319,με νηολογιο G-EUPD) βρισκοταν παρκαρισμενο στο cargo apron περιτριγυρισμενο απο μηχανικους της ΒΑ.ακουστηκε οτι ρυμουλκηθηκε μεχρι το σταντ απο που και αναχωρησε αργα το απογευμα αφοτου αποκατασταθηκε η βλαβη.
http://avherald.com/h?article=421b2802&opt=0