Συμβάν με a/c της AtlasJet κατά του pushback

  • Thread starter Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Akis

Administrator
Staff member
Εγγραφή
22/11/2002
Μηνύματα
5.147
Likes
419
Περιοχή
Dortmund
Website
www.airliners.gr
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
ANA
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EDLW
Την Πέμπτη, 19/2/09 και κατά την διάρκεια του pushback από το gate, το Α320 της Atlas Jet (TC-OGJ) "ξεκόλλησε" από το towbar και με μέτρια ταχύτητα χτύπησε σε μια κολώνα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην αριστερή μεριά της ατράκτου και του stabilizer. Τραυματίες δεν υπήρξαν. Μερικές φωτογραφίες:

http://www.airporthaber.com/v3/readnews.php?newid=11244
 
Ωραια. Το πιο πιθανο σεναριο ειναι να εσπασε το shear pin της μπαρας, ή να απασφαλιστηκε το σημειο που "δενει" η μπαρα στον ριναιο (εχει εναν πυρρο ασφαλειας εκει, που αν ξεχαστει...) αφηνοντας ετσι το αεροπλανο να κυλαει μονο του. Ο εκτελων το pushback δεν ειχε καμια μα καμια επικοινωνια με το πιλοτηριο, ωστε να του πει "πεσε στα φρενα, το αεροπλανο σου κυλαει μονο του, δεν σε "εχω" εγω, κλπ κλπ κλπ?" Ποοοσο πια κυλησε για να βαρεσει και κολωνα? :doubt:
 
Όντως παράξενο και τραγελαφικό το συμβάν. Δύο ενδεχόμενα μπορώ να σκεφτώ: να βγήκε/ κόπηκε το καλώδιο των ακουστικών ή να έκαναν την διαδικασία εξ' αρχής χωρίς ακουστικά (παράτυπο αλλά γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις). Ακραία και αστεία τα ενδεχόμενα αυτά, αλλά τι να υποθέσει κανείς; Τόσο αφηρημένοι ήταν όλοι τους;
Αν βρείτε νεότερες πληροφορίες... είμαι πολύ περίεργος!
 
Για να κύλησε τόσο, μάλλον η ταχύτητα κατά το push ήταν μεγάλη (όχι σπάνιο φαινόμενο, υπάρχουν πολλοί "γκαζιάρηδες" οδηγοί tug). Ίσως και για αυτό όταν άρχισε να επιβραδύνει, έχασε το αεροπλάνο.

Το να πλακωθεί ο πιλότος στα φρένα κατά την κίνηση πρός τα πίσω, δεν είναι ενδεδειγμένο, καθώς με τα φρένα του αεροπλάνου και τον σχεδιασμό του, είναι πολύ πάρα πολύ πιθανόν να "σουζάρει" το αερπλάνο. Γι'αυτό και όσα αεροπλάνα έχουν την δυνατότητα power push με τις μηχανές τους (ATR-MD80 κ.α.), δεν φρενάρουν για να σταματήσουν το push, αλλά αυξάνουν στροφές ισχύος στους κινητήρες προς τα εμπρός. Αν οι κινητήρες του 320 λειτουργούσαν την ώρα του συμβάντος, ίσως να μπορούσε να το σταματήσει έτσι. Αλλά θα έπρεπε να το ξέρει πρώτα, και χωρίς επικοινωνία ενσύρματη, λίγο δύσκολο να έχει εικόνα της κατάστασης.

Προτείνω να γίνει standard σε όλα τα tugs, αυτοκόλλητο με "ΜΠΑΜΠΑ
ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ"
 
Πρώτον,το συμβάν από ό,τι είδα έγινε στην Τουρκία,όπου ευδοκιμεί το λεγόμενον "ραχάτι",δηλαδή η αμέλεια περί την εφαρμογή τών ενδεδειγμένων διαδικασιών.Οπως λέει και ο gonso,άν ο οδηγός τού tug νομίζει οτι οδηγεί "Φόρμουλα 1",λογικό είναι μόλις επιβραδύνει νά τού "φύγη" το αεροπλάνο λόγω αδρανείας.

Δεύτερον,λειτουργούν άραγε οι κινητήρες τών αεροπλάνων (ground idle,εννοάται :D ) κατά τό pushback; Την μοναδική φορά που ήμουν μέσα σέ pushbackούμενο :mrgreen: αεροπλάνο,κατά την αναχώρησή μας από το Zaventem Βρυξελλών,τό ρυμουλκό μάς έβγαλε από την θέση στάθμευσης,μάς γύρισε τη μούρη πρός τον τροχόδρομο καί τότε μόνο ηκούσθη ο χαρακτηριστικός ήχος τής εκκίνησης τών κινητήρων.Αλλά καί στο ένδοξο hub μας που επισκέπτομαι συχνά-πυκνά,έχω την εντύπωση οτι το ίδιο γίνεται,τουλάχιστον εμένα έτσι μού φαίνεται (καθότι από τά παράθυρα τού McDonalds δέν διέρχεται μέν ήχος,αλλά όσο το αεροπλάνο είναι ακόμα nose-on καί φαίνονται οι τουρμπίνες,δέν τίς βλέπω να γυρίζουν παρ'όλο που το beacon είναι αναμμένο).
 
Οι κινητήρες δεν είναι σε λειτουργία κατά το pushback. Εκκινούν μετά, αφού έχει γυρίσει το αεροπλάνο ακόμα και αν είναι ακόμα στο tug. Το beacon λειτουργεί επειδή το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνηση.
 
Οι κινητήρες εκκιννούν κατά την δειάρκεια του push back ύστερα από clearence που δίνεται στον κυβερνήτη από τον υπάλληλο που εκτελεί τη διαδικασία.
Αυτό γίνεται μόλις απομακρυνθεί το αεροσκάφος μερικά μέτρα από το position.
 
Top