σιριτια ιπταμενων

• Thread starter Thread starter kritikos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

kritikos

Economy-Class-Member
ταξιδευοντας με ΟΑ ATH-SKG ειδα στο πληρωμα καμπινας μια ιπταμενη που φορουσε στο πετο της ενα διακριτικο με 3 σιριτια ενω μια αλλη με 4 σιριτια.
εγω ειχα μεινει οτι ο senior cabin crew εχει ενα διακριτικο με 2 σιριτια.ξερει καποιος τι ειδους σιριτια ηταν αυτα και τι σημαινουν?
ευχαριστω εκ των προτερων!!

Παλια καθε διακρητικο ισοδυναμουσε με μια δεκαετια.
Τωρα αν καποιοα η καποιος φορουσε 4, δεν γνωριζω πως τα καταφερε.
Οι προισταμενοι φροντιστες, καποτε ειχαν τεσσερα ασημενια συριτια.
Τωρα ειναι με τρια.
:wall:

σημασια συριτιων

θα ηθελα αν ειναι δυνατον να μου εξηγησετε τι σημαινουν τα διακριτικα των πιλοτων δηλαδη ποτε εχουν 2 3 η 4 συριτια καθως και ποτε ειναι χρυσα η ασιμη.εχουν καποια ονομασια βαθμου οπωσ στον στρατο αυτοι που τα φερουν?

ευχαριστω εκ των προτερων!
Νικος

Re: σημασια συριτιων

Φιλε μου υπαρχει ειδη σχετικο ποστ..... :arrow:

Re: σημασια συριτιων

ναι αλλα δεν γινεται σαφες και δεν ειναι ολοκληρομενο για αυτο και ζητω διευκρινησεις και παραπανω πληροφοριες... :wink:

Ποιά η διαφορά ανάμεσα στα άσπρα και τα χρυσά σιρίτια που φορούν οι χειριστές στους ώμους τους και επίσης ποιές οι διαφορές ανάμεσα στα ενα-δυο-τρια-τέσσερα σιρίτια?

Ας κανουμε και λιγο αεροπορικο χιουμορ ...... το χρωμα στα σιριτια εχει να κανει με τον ποιο οικο μοδας διαλεγει η καθε εταιρια για να ραψει τα σιριτια για τους χειριστες της, και οσο αφορα τον αριθμο τους απεικονιζει τον αριθμο γυναικων που εχει ο καθενας... :D :lol: :lol: :banana:

Λοιπον το χρωμα αν ειναι λευκα η χρυσα δεν εχει να κανει, ( για χειριστες μιλαμε) μπορει να δεις χειριστη της BA κυβερνητη να εχει 4 λευκα και δεν εχει καμια διαφορα ας πουμε με τον κυβερνητη της ΟΑ που εχει 4 χρυσα . Υπαρχουν ομως και ασημενια και σε γκρι χρωμα ,τωρα οσο αφορα τον αριθμο εχει να κανει με τα OΜ ( Operations Manual ) της καθε εταιριας. πχ για καποια εταιρια ,"Χ" ας πουμε

1 stripe.. συνηθως για εκπαιδευομενους

2 stripes....Flight engineer and/or second officer

3 stripes....First officer (co-pilot/2nd in command)

4 stripes.....Captain

:D :) :)

το τι συριτια(αριθμος και χρωμα) θα φοραει ο πιλοτος/μηχανικος εξαρταται αποκλειστικα και μονο απο την εταιρια ή τον εκπαιδευτικο οργανισμο(FTO) αν προκειται για εκπαιδευομενο.πολλες σχολες σε αγγλια,ευρωπη και αμερικη επιβαλλουν στους μαθητες τους να φορουν συριτια (και γραβατα) γιατι μαυτον τον τροπο δηλωνεται ο επαγγελματισμος της σχολης και η ιεραρχια.ενδεικτικα αναφερω οτι
Κατοχος PPL-1 μπαρα
Κατοχος CPL-2 μπαρες
Κατοχος IR-3 μπαρες
Κατοχος CFI/SFI-4 μπαρες

το αν οι μπαρες θα ειναι χρυσες,ασημενιες,χαλκινες ή θα ειναι ροζ με στρασακια και πουλιες ειναι κατι που το αποφασιζει ο οργανισμος και η εταιρια.εξαλλου πολλες εταιριες σε προμηθευουν με τα καταλληλα συριτια που θελουν να φορας.παντως ειναι τραγικο να βλεπεις παληκαρακια 25 ετων με 100 ωρες (συμπεριλαμβανομενου και του ευατου μου) να φορουν 1,2 και 3 χρυσα συριτια επειδη τους το επιβαλει η σχολη και χειριστες σε εταιριες με 1300 ωρες σε τυπο να φορουν ακομα 2 σαν second/officers

Οι κάτοιχοι UPPL στο πηγάδι κ :5: ν???? :mrgreen:

Να βοηθήσω κι εγώ με τις πτωχές μου γνώσεις στη...γαλονολογία!

Χειριστές:
1) Ενα σειρήτι = Δόκιμος εκπαιδευόμενος που δεν έχει βγει σε υπεύθυνα καθήκοντα δηλ πετάει line training με safety pilot δηλ με τον συγκυβερνήτη on board
2) Δύο σειρήτια = Δόκιμος ονομασμένος συγκυβερνήτης
3) Τρία σειρήτια = Μόνιμος χειριστής (κλείνοντας τον πρώτο χρόνο δουλειάς στην εταιρία) πλέον, συγκυβερνήτης
4) Τέσσερα σειρήτια = Κυβερνήτης

Δάφνες στο καπέλλο = Κυβερνήτης jet (Ωρε μανούλα μου τι αερομαχίες έχουν γίνει γιαυτές τις δάφνες μεταξύ των κυβερνητών της μεγάλης ΟΑ και των κυβερνητών του Β717 που ξαναγύρισαν στα ATR...).

Φροντιστές/Συνοδοί:
1) Ενα σειρήτι = Πρώτη δεκαετία δουλειάς
2) Δύο σειρήτια = 15 χρόνια δουλειάς
3) Τρία σειρήτια = Προϊστάμενος δηλ Chief Cabin Attendant (όχι Senior Cabin Crew Memeber) στα αεροπλάνα μικρής και μέσης ακτίνας πχ Β737, Α300 κλπ
4) Τέσσερα σειρήτια = Προϊστάμενος στα αεροπλάνα μακράς ακτίνας δηλ Β747, Α340

Τέσσερα σειρήτια = Αερομαχίες μεταξύ των προϊσταμένων του Α600 και Β747 όταν το Α600 πέταγε Nairobi-Johanesburg και Dubai-Bangkok γιατί οι του Α600 αφού το αεροπλάνο πέταγε μακρά ακτίνα να μη φοράνε τέσσερα σειρήτια

Χάριν ιστορίας ας παραθέσω εδώ τα ξεφτιλίκια του 1977 που απαίτησαν οι απόστρατοι από την ΠΑ κυβερνήτες της ΟΑ (και τους πέρασε, τους έκανε η ΟΑ το χατήρι για λίγο διαστημα) οι φροντιστές να φοράνε στο σερβίρισμα μπορντώ σακάκια και στα σακάκια στολής εκτός αεροπλάνου να φοράνε μισή πουλάδα για να μη το παίζουνε πιλότοι και χτυπάνε γκόμενες μέσα στα αεροπλάνα και στο καφε μπαρ του εσωτερικού στο δυτικό αεροδρόμιο. Αυτή ήταν η εποχή των αποστράτων από την ΠΑ στην ΟΑ...Μιλάμε για μεγάλα κόμπλεξ!

Περί σειρητιών σε επωμίδες εκπαιδευτών και μαθητών σε σχολές δεν έχω άποψη.
Ομοίως, δεν γνωρίζω για τα 4 σειρήτια αεροσυνοδού σε αεροπλάνα μικρής ακτίνας όπως τα Α320. Προφανώς σχετίζονται με την αρχαιότητα στην εταιρία.