Να βοηθήσω κι εγώ με τις πτωχές μου γνώσεις στη...γαλονολογία!
Χειριστές:
1) Ενα σειρήτι = Δόκιμος εκπαιδευόμενος που δεν έχει βγει σε υπεύθυνα καθήκοντα δηλ πετάει line training με safety pilot δηλ με τον συγκυβερνήτη on board
2) Δύο σειρήτια = Δόκιμος ονομασμένος συγκυβερνήτης
3) Τρία σειρήτια = Μόνιμος χειριστής (κλείνοντας τον πρώτο χρόνο δουλειάς στην εταιρία) πλέον, συγκυβερνήτης
4) Τέσσερα σειρήτια = Κυβερνήτης
Δάφνες στο καπέλλο = Κυβερνήτης jet (Ωρε μανούλα μου τι αερομαχίες έχουν γίνει γιαυτές τις δάφνες μεταξύ των κυβερνητών της μεγάλης ΟΑ και των κυβερνητών του Β717 που ξαναγύρισαν στα ATR...).
Φροντιστές/Συνοδοί:
1) Ενα σειρήτι = Πρώτη δεκαετία δουλειάς
2) Δύο σειρήτια = 15 χρόνια δουλειάς
3) Τρία σειρήτια = Προϊστάμενος δηλ Chief Cabin Attendant (όχι Senior Cabin Crew Memeber) στα αεροπλάνα μικρής και μέσης ακτίνας πχ Β737, Α300 κλπ
4) Τέσσερα σειρήτια = Προϊστάμενος στα αεροπλάνα μακράς ακτίνας δηλ Β747, Α340
Τέσσερα σειρήτια = Αερομαχίες μεταξύ των προϊσταμένων του Α600 και Β747 όταν το Α600 πέταγε Nairobi-Johanesburg και Dubai-Bangkok γιατί οι του Α600 αφού το αεροπλάνο πέταγε μακρά ακτίνα να μη φοράνε τέσσερα σειρήτια
Χάριν ιστορίας ας παραθέσω εδώ τα ξεφτιλίκια του 1977 που απαίτησαν οι απόστρατοι από την ΠΑ κυβερνήτες της ΟΑ (και τους πέρασε, τους έκανε η ΟΑ το χατήρι για λίγο διαστημα) οι φροντιστές να φοράνε στο σερβίρισμα μπορντώ σακάκια και στα σακάκια στολής εκτός αεροπλάνου να φοράνε μισή πουλάδα για να μη το παίζουνε πιλότοι και χτυπάνε γκόμενες μέσα στα αεροπλάνα και στο καφε μπαρ του εσωτερικού στο δυτικό αεροδρόμιο. Αυτή ήταν η εποχή των αποστράτων από την ΠΑ στην ΟΑ...Μιλάμε για μεγάλα κόμπλεξ!
Περί σειρητιών σε επωμίδες εκπαιδευτών και μαθητών σε σχολές δεν έχω άποψη.
Ομοίως, δεν γνωρίζω για τα 4 σειρήτια αεροσυνοδού σε αεροπλάνα μικρής ακτίνας όπως τα Α320. Προφανώς σχετίζονται με την αρχαιότητα στην εταιρία.