Σεισμός ή sonic boom?

• Thread starter Thread starter d|m|tr|s
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

d|m|tr|s

First-Class-Member
Περιοχή
Mosquito land
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
ΑΕΕ
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EDLW
Καλημέρα στο forum! Μετά από 1,5 μήνα επανήλθα με απορίες. :oops: Για να δούμε λοιπόν: Μεσημεράκι γύρω στα μέσα Ιουλίου στο Καρλόβασι της Σάμου και συγκεκριμένα στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Μεσαίο και στεκόμουν δίπλα σε ένα παλιό πέτρινο κτίριο στον προαύλιο χώρο ενός supermarket. Ξαφνικά ακούω ένα βουητό σαν να βγαίνει από τα έγκατα της γης και το πέτρινο κτίριο δίπλα μου, και κυρίως τα τζάμια του, άρχισε να δονείται! Φυσικά σκέφτομαι σεισμός και απομακρύνομαι σε ανοιχτό χώρο. Το ίδιο σκέφτηκαν και άλλοι πελάτες του supermarket που εκείνη την ώρα πήγαιναν προς το parking. Αφού σταμάτησε η περίεργη δόνηση ακούστηκε ένας κρότος, μικρής όμως έντασης σαν να πέφτει ένα βαρύ κιβώτιο σε σχετικά μεγάλη απόσταση. Όμως η γη δεν κουνήθηκε και μάλιστα γνωστοί μου που ήταν μέσα στο κατάστημα δεν κατάλαβαν τίποτα, όπως και άλλοι κάτοικοι της πόλης, παρά μόνο κάποια κίνηση παραθύρων, όπως όταν φυσάει ξαφνικά αέρας. Μετά από 2-3 μέρες άκουσα από ντόπιους να λένε ότι δεν ήταν σεισμός, αλλά μαχητικά που έσπασαν το φράγμα του ήχου! :shock: Τι αίσθηση έχει το sonic boom στο έδαφος; Εγώ ήξερα μόνο για κρότο σαν έκρηξη και πόσο πιθανό είναι να συνέβη όντως κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

d|m|tr|s":2zw8ylpo said:
Τι αίσθηση έχει το sonic boom στο έδαφος; Εγώ ήξερα μόνο για κρότο σαν έκρηξη και πόσο πιθανό είναι να συνέβη όντως κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σε σχετικά μικρή απόσταση είναι σαν έκρηξη (κρότος), αλλά σε μεγαλύτερες αποστάσεις είναι όπως το περιγράφεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι διάφορες ηχητικές συχνότητες που απαρτίζουν τον κρότο ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες και φθάνουν σε ελαφρώς διαφορετικούς χρόνους.

Εγω να ρωτήσω κάτι που ίσως τελικά είναι προφανές αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα...Γιατί συμβαίνει το sonic boom? :oops: θα μου ακουγόταν πιο λογικό να γινόταν θόρυβος στη μετάβαση σε υποηχητική ταχύτητα... :idea:

Evangelos":1nuxozjn said:
Εγω να ρωτήσω κάτι που ίσως τελικά είναι προφανές αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα...Γιατί συμβαίνει το sonic boom?
Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί ποιοτικά χωρίς μαθηματικά, αλλά μια απλοϊκή εξήγηση είναι η εξής:

Κατά τη διηχητική πτήση οι διαταραχές πίεσης που παράγονται κατά μήκος της διαδρομής του αεροσκάφους οδεύουν προς τα εμπρός με την ίδια ταχύτητα με την κίνηση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν σε ένα ενιαίο μέτωπο.

Μια ποιοτική εξήγηση υπάρχει στο wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sonic_boom

.