Σύστημα αναφοράς αεροπορικών χαρτών

  • Thread starter Thread starter dzografi
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

dzografi

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
09/09/2009
Μηνύματα
50
Likes
0
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
OAL
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGTS
Καλησπέρα,

Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος σε ποιο Γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς αναφέρονται οι γεωδαιτικές συντεταγμένες (φ,λ [Latitude/Longitude]) που εμφανίζονται στους χάρτες των ελληνικών αεροδρομίων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από σχετική έρευνα διαπίστωσα ότι έχει ορισθεί, σύμφωνα με απόφαση του ICAO, το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα αναφοράς του 1984 (WGS84) ως το σύστημα αναφοράς συντεταγμένων που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση από αέρος. Στο σύνδεσμο αυτό όμως αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής δήλωση για το χρησιμοποιούμενο σύστημα αναφοράς...

Ρωτάω διότι έχω κάποιους χάρτες της Jeppesen του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και θα ήθελα να ξέρω σε ποιο σύστημα αναφοράς αναφέρονται.

Ευχαριστώ
Δημήτρης
 
dzografi":nzbwp1xe said:
σε ποιο Γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς αναφέρονται οι γεωδαιτικές συντεταγμένες (φ,λ [Latitude/Longitude]) που εμφανίζονται στους χάρτες των ελληνικών αεροδρομίων.
Το uknown που λέει η Jeppesen για τους Ελληνικούς χάρτες, υποννοεί πως δεν μπορεί η εταιρία να σε διαβεβαιώσει πως οι συντεταγμένες περιοχών και αεροδρομίων που αναφέρονται στο χάρτη είναι ακριβείς και ελεγμένες βάσει WGS84. Σε αυτό το σύστημα βασίζονται οι χάρτες όμως (κατώφλια διαδρόμων, ραδιοβοηθήματα, σημεία enroute VFR-IFR κλπ είναι ενημερωμένα και ακριβή με το σύστημα αυτό).
Δεν μπορώ όμως να σου απαντήσω 100% με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σε κάποια σημεία (εδώ δεν μπορεί η Jeppesen, ποιός είμαι εγώ να την αμφισβητήσω :mrgreen: ). Πάντως μέχρι τώρα, δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα σε συντεταγμένες παρμένες από Jeppesen και δοσμένες σε GPS αεροσκάφους ρυθμισμένο στο WGS84 ως τώρα.
 
Ευχαριστώ για την απάντηση!

vassdel":bpmnb4fr said:
Πάντως μέχρι τώρα, δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα σε συντεταγμένες παρμένες από Jeppesen και δοσμένες σε GPS αεροσκάφους ρυθμισμένο στο WGS84 ως τώρα.

Διαφορές της τάξεως του ενός δεκάτου (1/10) του λεπτού της μοίρας, στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας δίνουν ένα σφάλμα της τάξεως των 140 μέτρων το οποίο για ένα αεροπλάνο εν πτήση με ταχύτητα 100κόμβων μάλλον είναι ασήμαντο... :wink:

Η μεγαλύτερη διαφορά που εντόπισα εγώ ήταν ανάμεσα σε έναν χάρτη HIGH ENROUTE ALTITUDE του Υπουργείου αμύνης των ΗΠΑ και σε έναν αντίστοιχο της Jeppesen του 2001 η οποία ήταν της τάξης των 0,2 λεπτών της μοίρας για το TSL VOR της Θεσσαλονίκης το οποίο μεταφράζεται σε 300 μέτρα περίπου στο έδαφος... Θα μου πεις για HIGH ENROUTE χάρτης τον οποίο χρησιμοποιούν πληρώματα αεροσκαφών που ταξιδεύουν με καμιά 800km/h δεν έγινε και τίποτα... 8)
 
Πάντως εγώ αναφερόμουν σε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια λάθους... δεν κατάλαβα ότι έψαχνες τόση ακρίβεια. Πετάω σχεδόν πάντα VFR/VMC (αυτό επιδιώκω τουλάχιστον) και το GPS είναι καθαρά συμβουλευτικό βοήθημα για μένα... να μου δείξει πού περίπου είναι η Πέρα Ραχούλα, ή κατά πού να κοιτάξω για να βρω πχ ένα μοναστήρι. Όχι για να πάω σε σημεία enroute ή αεροδρόμια. 8)
 
Λογικό..!

Απλώς ήθελα να προσδιορίσω κάποια σημεία στο έδαφος... Συγκεκριμένα το κατώφλι του 16/34 στην Θεσσαλονίκη! Όχι για λόγους πλοήγησης. Γι'αυτό χρειάζομαι μεγαλύτερη ακρίβεια... αλλά είναι αδύνατο μέσα από αυτούς τους χάρτες!

Ευχαριστώ για τη βοήθεια
Δημήτρης!
 
Top