mimithem":2zxvseuk said:
Χρησιμοποιώ μια Sony P200i με 7.2Μ ανάλυση και 3x οπτικό ζουμ...Μη γελάσετε μ'αυτά γιατί είμαι ευχαριστημένος από την ποιότητα της φωτογραφίας που τραβάω....
Λοιπόν, όταν έχει καλό φωτισμό δεν θα έχεις πρόβλημα. Τα δύσκολα λόγω μικρού CCD και αντίστοιχα μικρού φακού αρχίζουν όταν ο φωτισμός είναι κάπως χαμηλός. Τότε ή ο χρόνος έκθεσης παρατείνεται με κίνδυνο να βγάλεις "κουνημένη" ή αυξάνεις την ευαισθησία οπότε παράγεται "κόκκος" (grain).
Βλέπε και απάντηση του seven4seven παραπάνω στο ίδιο topic στον MerNion.
Έχω ανάλογη εμπειρία με την Olympus μ740, με την οποία είμαι αχώριστος γιατί έχει σχετικά καλό zoom (5x), είναι 7.1 MP και κυρίως ειναι διακριτική, αλλά οι δυνατότητες σε σχέση με την παλιά χειροκίνητη Pentax 35 mm SLR είναι περιορισμένες. Για φωτογράφηση κινουμένων θεμάτων από κοντά, με την εν λόγω μηχανή (Olympus) είναι λίγο θέμα τύχης.
Για την τεχνική του "κοψίματος", η δική μου την έχει ενσωματωμένη και την πουλάει σαν "digital zoom", αλλά έχω
απενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα από το menu. Προφανώς είναι αποδεκτή μέθοδος αν το αποτέλεσμα είναι ΟΚ. Μπορείς να το κάνεις και με film: τυπώνεις σε 15x21 cm και μετά το κόβεις και το κεντράρεις με το ψαλίδι!
Σχετικά με τη συμπίεση, η συμπίεση σημαίνει αντίστοιχα υποβάθμιση της ποιότητας και παραγωγή πλασματικών αντικειμένων (artefacts) κοντά στις ακμές του αντικειμένου. Εγώ πάντα φωτογραφίζω στη βέλτιση ποιότητα και μέγιστη ανάλυση χωρίς συμπίεση. Στις συνθήκες αυτές η μηχανή χωράει 145 φωτογραφίες με 3.2 MB η καθεμία. Αν θέλω μετά μειώνω το φυσικό μέγεθος της εικόνας ή αυξάνω τη συμπίεση ψηφιακά στο PC.