Τιμολογιακή πολιτική της Aegean

Βλέπωντας ήδη το 2023-24, στις πτησεις που μολις εχουν ανοίξει (αρχες Ιανουαρίου), βλέπω σε περίπτωση πχ Ελσίνκι Χανιά, αρκετά υψηλό ναύλο για εισιτήρια που μολις εγιναν διαθέσιμα. Λεω ας δοκιμάσω και HEL-ATH, και βλέπω ναύλο 80 ευρώ go light. ATH - CHQ αλλα 80 χονδρικά, και το εννιαίο εισιτήριο ως 173,00 go light δηλαδή 230+ comfortflex.

Μου κάνει εντύπωση καθώς το CHQ-HEL είχε τιμές οπου το εννιαίο εισιτήριο ήταν πιο οικονομικο.
Mιας και αυτό το δορμολόγιο το κανω από την πρώτη χρονιά που έβαλε την απευθείας πτήση για Ελσίνκι (παλαιότερα ειχαμε μια επιπλέον στάση με Lufthansa), συγκρίνω τις ετήσιες διαφορές, και για το 23-24 ενώ το CHQ-HEL ηταν στα ίδια, ή και ελαφρώς φθηνότερο από άλλες χρονιές (που ειχα κλείσει βεβαια αργότερα την πτήση), η επιστροφή ειναι σημαντικά ακριβότερη, το οποίο σε συνδυασμό με το οτι τα επιμέρους εισιτήρια ειναι οριακά πιο φθηνά, με κάνει να πιστευω οτι ίσως εχει σεταριστεί κάτι λάθος στους ναύλους με ανταπόκριση.

Ελπίζω να υπάρξει κάποια πτωτική πορεία.

Εισάγει έναν καινούργιο ναύλο στη Business Class: business basic, προς το παρόν τον βλέπω στις πτήσεις από / προς Αθήνα. Που δεν είναι πια πλήρως ευέλικτο, και δίνει και κάπως λιγότερα μίλια. Προφανώς θέλει να κάνει πιο ελκυστικό τη business class για τουρίστες.

Αν και οι τιμές μου φαίνονται κάπως στο επίπεδο του business flex, με το business flex να έχει γίνει 40-50 Ευρώ πιο ακριβό (δεν το έλεγξα βέβαια συστηματικά).

• Like
Reactions: SGM
Η βασική και σοβαρή διαφορά είναι πως δεν είναι refundable.

Και από / προς Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να έχουν το Business Basic πιο ακριβό από το business class

Screenshot 2023-02-10 080911.png

Τουλάχιστον στα δρομολόγια που έψαξα δεν βρήκα ούτε ένα με σωστή τιμή business basic. Προφανώς προς το παρόν τα προσφέρουν μόνο από / προς Αθήνα.

Έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσει THRU ναύλους Business Basic, οπότε η τιμολόγηση γίνεται point-to-point (ή End-On-End). Με άλλα λόγια, το δρομολόγιο τιμολογείται ως Business Basic στο BRU-ATH και Business Classic στο ATH-SKG.

Αντιθέτως, στη Business Classic, υπάρχουν ήδη δημοσιευμένοι ναύλοι BRU-SKG, έτσι δε χρειάζεται να γίνει συνδυασμός δύο δημοσιευμένων ναύλων.

Για παράδειγμα:

Το παρακάτω δρομολόγιο:
Code:
1  A3 621 C 20FEB 1*BRUATH DK1  1145 1545  20FEB  E  0 32N H
2  A3 120 C 20FEB 1*ATHSKG DK1  1625 1720  20FEB  E  0 320 S

Τιμολογούμενο ως Business Classic, βγαίνει THRU ενιαίος ναύλος CLCCFLC και για τα δύο σκέλη.
Code:
FXB

01 TEST/AEGEAN
NO REBOOKING REQUIRED FOR LOWEST AVAILABLE FARE
LAST TKT DTE 20FEB23 - DATE OF ORIGIN
------------------------------------------------------------
     AL FLGT  BK T DATE  TIME  FARE BASIS      NVB  NVA   BG
 BRU
XATH A3   621 C  C 20FEB 1145  CLCCFLC                    2P
 SKG A3   120 C  C 20FEB 1625  CLCCFLC                    2P

EUR   680.00      20FEB23BRU A3 X/ATH A3 SKG722.22NUC722.22
                  END ROE0.941530
EUR     3.00-YQ   XT EUR 14.34-WP EUR 5.65-WQ EUR 32.43-BE
EUR     2.00-S3
EUR     54.42-XT
EUR    737.42

Αντιθέτως, εάν τιμολογηθεί point-to-point, με Business Basic BRUATH (ναύλος: CLAAALW) και Business Classic ATHSKG (ναύλος ZLCCFDD), βγαίνει
Code:
BRU-ATH A3  621 C 20FEB 1145 OK  CLAAALW              20FEB20FEB  2PC
    ATH
FARE  F EUR    629.00
TX001   EUR      3.00YQ
TX002   EUR     32.43BE
TX003   EUR      2.00S3
TOTAL   EUR    666.43
GRAND TOTAL EUR    666.43
BRU A3 ATH M668.06CLAAALW NUC668.06END ROE0.941530
FE VALID ON A3 FLIGHTS/
FE DATES SHOWN ONLY
FE NON-REFUNDABLE

ATH-SKG A3  120 Z 20FEB 1625 OK  ZLCCFDD              20FEB20FEB  2PC
    SKG
FARE  F EUR    115.00
TX001   EUR     12.00GR
TX002   EUR     14.34WP
TX003   EUR      5.65WQ
TOTAL   EUR    146.99
GRAND TOTAL EUR    146.99
ATH A3 SKG115.00ZLCCFDD EUR115.00END
FE VALID ON A3/OA FLIGHT ONLY

Εάν όντως υπάρχουν και από / προς Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον στις απευθείας πτήσεις), τότε προφανώς δεν φορτώθηκαν σωστά στην ιστοσελίδα τους. Γιατί το παράδειγμά μου είναι για την απευθείας πτήση BRU-SKG, και MUC-SKG το ίδιο (απευθείας και της Α3)

Screenshot 2023-02-10 122948.png

Ενώ εάν ψάχνω BRU-SKG σε ημέρα όταν δεν έχει την απευθείας, μου δείχνει κανονικά μόνο business classic. Δηλ. εκεί όντως μένει το ερώτημα εάν προβλέπονται τα business basic ή μήπως τα περιορίζει στις απευθείας πτήσεις;

Δεν την πρόσεξα αυτή τη λεπτομέρεια. Δε νομίζω να διατίθεται ακόμα η Business Basic στις απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο δημοσιευμένο:

Screenshot 2023-02-10 14.47.26.png

Οι ναύλοι που τελειώνουν σε D αφορούν απευθείας πτήσεις, ενώ αυτοί που τελειώνουν σε C εφαρμόζονται σε πτήσεις με ανταπόκριση. Στη στήλη PEN υπάρχει "-", που σημαίνει ότι ο ναύλος είναι πλήρως επιστρέψιμος (άρα όχι Basic).

ΓΙα να καταλάβουμε, τα παραπάνω ειναι τιμές ανα κατηγορία ναύλου; Υπάρχει κάποιο site που να δινει αυτές τις πληροφορίες ή ειναι μονο απευθείας μεσω συστήματα κρατήσεων για πράκτορες κτλ.

Προς το παρών πχ για πτήση που βρισκω, βρισκω πληροφορίες μεσω ITA matrix, και για παράδειγμα 2 Ιανουαρίου 2024, HEL - CHQ

HIGH SEASON 3RD LEVEL ECONOMY RESTRICTED V
FARES
APPLIES FOR ONE WAY FARES
Category 3: Seasonal restrictions
ORIGINATING FINLAND -
PERMITTED 01JAN THROUGH 10JAN OR 01APR THROUGH 30APR OR
01JUN THROUGH 22JUL OR 27AUG THROUGH 18SEP OR 20DEC
THROUGH 31DEC FOR EACH TRIP.

Για ναυλο Κ, ενώ για την ίδια πτήση HEL - ATH δινει ναυλο Τ,

Ετσι,
HEL ATH μου δίνει 81 ευρω go light, ενω
HEL CHQ δινει 173.
Προφανώς εμείς της μακρινής επαρχίας ειμαστε παιδιά κατώτερου θεού :)

Οπότε με βάση το παραπάνω πίνακά, θα με ενδιέφερε πχ να ξέρω, ειναι ο Κ ο χαμηλότερος για ανταπόκριση, υπάρχουν χαμηλότεροι ναυλοι που ίσως ανοίξουν αργότερα, εχει γίνει "λάθος" για πτήσεις με ανταπόκριση; κτλ κτλ, γιατι θεωρώ λίγο δυσανάλογο το κόστος. Επίσης παρατηρώ οτι η ίδια τιμή ανταπόκρισης ειναι και για Heraklio, rhodes, ioannina, ktl, ενώ για SKG ειναι φθηνότερο, κοντά στα 145.

Προφανώς μετά τις 10/1 οι ναυλοι πεφτουν δραστικά από 173, σε 152, σε 66 ευρώ στις 16/1.

Θα σκεφτόμουν πχ οτι πιθανόν να φταίνε κάποια γκρουπάκια εκείνη τη περίοδο που παραδοσιακά υπάρχουν χριστούγεννα και πρωτοχρονιά, αλλά υποθέτω οτι κάτι τετοιο θα ανέβαζε και το κόστος για το HEL - ATH. οπότε από τι στιγμή που το HEL - ATH δίνει πολύ οικονομικό ναύλο (πόσο μάλλον αφού κοιτάω ήδη 12 μήνες πριν),,,νιώθω λίγο κάπως να το κλείσω σε αυτην την τιμή.