Transaero vs Aegean 1-0 (ατυχημα στο LGIR)

  • Thread starter Thread starter Vangelis Antonakis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Vangelis Antonakis

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
06/01/2008
Μηνύματα
90
Likes
0
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGIR
Αναστάτωση επικράτησε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου λόγω ατυχήματος που σημειώθηκε όταν μια σκάλα επιβίβασης επιβατών έπεσε πάνω σε αεροσκάφος της Aegean Airlines, το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψει για Αθήνα. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί εντός του χώρου επιβίβασης του αερολιμένα. Το αεροσκάφος της Aegean Airlines βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο εντός του χώρου, καθώς επρόκειτο να επιβιβάσει κόσμο. Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος της εταιρείας Transaero, κατά την προσπάθεια τροχοδρόμησής του, μετατόπισε τη σκάλα επιβίβασης η οποία έπεσε στον κινητήρα του αεροσκάφους της Aegean. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η σκάλα μετατοπίστηκε λόγω της έντασης του αέρα που προκάλεσε η τουρμπίνα του ρωσικού αεροσκάφους. Από την πρόσκρουση της σκάλας, στο περίβλημα του κινητήρα του αεροσκάφους της Aegean Airlines προκλήθηκε ένα μεγάλο βαθούλωμα και για προληπτικούς λόγους ακυρώθηκε η πτήση του με αποτέλεσμα να παραμείνει καθηλωμένο στην πίστα του αεροδρομίου.
Το περιστατικό προκάλεσε καθυστέρηση στις πτήσεις, καθώς οι 147 επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τη συγκεκριμένη πτήση της Aegean για Αθήνα χρειάστηκε να επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας. Αμέσως μετά το συμβάν έγινε διερεύνηση των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ ενημερώθηκε και η αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων. Το ευτυχές πάντως ήταν ότι την ώρα του ατυχήματος δεν είχε ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία επιβίβασης, οπότε το αεροσκάφος ήταν άδειο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στον αεροδιάδρομο του "Νίκος Καζαντζάκης" την ώρα εκείνη βρισκόταν αρκετό προσωπικό και από θαύμα δεν τραυματίστηκε κανείς.
ΚΑΘΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Αν και από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του αεροδρομίου τονίστηκε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αεροσκάφος της Aegean ήταν μικρές, αναμένεται η κάθοδος ειδικής επιτροπής από την Αθήνα προκειμένου να ελέγξει τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, το οποίο μπορούσε να είχε προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς αν την ώρα εκείνη στο χώρο υπήρχαν επιβάτες.
 
...παλι καποος ηλιθιος ξεχασε να βαλει τα φρενα στη σκαλα...
 
....ή κάποιος επίσης ηλίθιος έβαλε πάρα πολλά στοιχεία στους κινητήρες κατά την τροχοδρόμηση!

.....ή κάποιοι άλλοι επίσης ηλίθιοι (ή μπορεί και όχι τόσο :doubt: ) δεν κατάφεραν να έχουμε πίστες μεγέθους και διαρρύθμισης αναλόγως ανάλογες του αριθμού των α/φών και κυρίως του μεγέθους των αεροσκαφών που επισκέπτονται τα τουριστικά νησιά μας. Μετά τα τόσα φράγκα που πέσανε στην χώρα 25 χρόνια τώρα, εξακολουθούμε και έχουμε πίστες που θυμίζουν στριμωξίδι αμερικανικού ...αεροπλανοφόρου !

Αεροπλάνα που κοιτούν όλα προς διαφορετική κατεύθυνση, που χρειάζεται να κάνουν τελική στροφή προς την θέση στάθμευσης (ή αρχική στροφή από την θέση στάθμευσης) που ξεπερνά τις 120 μοίρες κλπ. Χώρια τα αεροδρόμια (όπως Κέρκυρα) που εκτός των άλλων έχουν και πίστα-κινούμενη άμμο, όπου το αεροπλάνο μετά από μία ώρα και 30 κελσίου και γεμάτο επιβάτες "βουλιάζει" και για να ξεκολλήσει χρειάζεται ...ισχύ απογείωσης. Μοιάζει λές και έχουν ξεχάσει να βγάλουν τους τάκους ! :wall:
 
Αυτά παθαίνει κανείς όταν μακραίνει μέν τους διαδρόμους αποπροσγείωσης ώστε να δέχωνται καί wide-bodies (επομένως πιό πολλοί τουρίστες καταφθάνουν στο ηλιόλουστο νησί),αλλά ξεχνάει να μεγαλώση καί τίς πίστες,νομίζοντας οτι τά αεροπλάνα είναι...πτυσσόμενα και οτι μόλις προσγειωθούν,έρχονται ειδικά συνεργεία καί τά μικραίνουν....
 
Δεν θα διαφωνησω, αλλα επιμενω οτι τα φρενα ηταν το κυριως προβλημα. Αν ο ηλιθιος (τι ακουει κ αυτος εν αγνοια του :lol: ) τα ειχε βαλει, και 777 μα την "φυσουσε" τη σκαλα, αυτη απλα θα ανατρεποταν, δεν θα κυλουσε και οποιον παρει ο χαρος! :wink:

Ποιο αεροπλανο της Α3 ηταν, ξερουμε?
 
Πάντως από φίλο που δουλεύει στο αεροδρόμιο, η σκάλα ήταν φρεναρισμένη κανονικά. Το 757 έβαλε πολλά στοιχεία για να πιάσει στην
θέση του.

Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιβάζονται επιβάτες και άλλο αεροπλάνο να τροχοδρομεί σε διαδρομή που θα φέρει
τα καυσαέρια του προς το μέρος τους, όπως αναφέρει το πρώτο μήνυμα ("Το ευτυχές πάντως ήταν ότι την ώρα του ατυχήματος δεν είχε ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία επιβίβασης.....").
 
bgm":b1lgzven said:
Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιβάζονται επιβάτες και άλλο αεροπλάνο να τροχοδρομεί σε διαδρομή που θα φέρει τα καυσαέρια του προς το μέρος τους, όπως αναφέρει το πρώτο μήνυμα ("Το ευτυχές πάντως ήταν ότι την ώρα του ατυχήματος δεν είχε ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία επιβίβασης.....").

Και βέβαια αγαπητέ μου φίλε υπάρχει περίπτωση. Παραδείγματα πάρα πολλά. Ρόδος, stands 10-13 (όχι αυτά μπροστά στο τέρμιναλ αλλά τα απέναντι). Κάθε βράδυ οι επίβάτες των τσάρτερ βλέπουν πώς είναι να είσαι blast fence. Τα αεροπλάνα παρκαρισμένα παράλληλα με τα ακροπτερύγια να απέχουν 6-7 μέτρα το ένα από το άλλο. Κάθε αεροπλάνο που φεύγει πρέπει να κάνει μία επι τόπου στροφή 140 και πλέον μοιρών, ανάμεσα σε δύο άλλα αεροπλάνα, και να κατευθυνθεί μέσω ανωφέρειας πρός τον τροχόδρομο, πλήρως φορτωμένο (η Ρόδος θέλει πολλά κάυσιμα για ναν φτάσει Γερμανία-Σκανδιναβία-Αγγλία). Δεν υπάρχει (και δεν μπορεί πρακτικά να υπάρξει) συντονισμός ώστε να αποφευχθέί η αναχώρηση του ενός με την επιβίβαση του άλλου. Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο να "κολλήσει" * το αεροπλάνο στα μισά της στροφής. Τότε τα στοιχεία του κινητήρα που θα απαιτηθούν, είναι επικίνδυνα για τα αεροπλάνα ολόκληρα από πίσω. Πόσο μάλλον για επιβάτες σε σκάλα επάνω.

Κέρκυρα (όλα τα stands) και Ζάκυνθος (τα περισσότερα) , παρόμοιο πρόβλημα. Οι Ελληνικές αεροπορικές αρχές, περιορίζουν την μέρυμνα τους για την ασφάλεια των επιβατών με την προτροπή στούς πιλότους "JET AIRCRAFT SHOULD USE LOW ENGINE POWER WHEN TAXIING TO or FROM THE APRON" σε όλους τους χάρτες. Ελληνική μετάφραση? Μάγκες έτσι και γίνει η στραβή, θα βρείτε τον μπελά σας. Εμείς σας προειδοποιήσαμε. Θα ήθελα πολύ να έβλεπα τους τύπους που τα γράφουν αυτά (αυτούς που ξέρουν τα αεροπλάνα μόνο από φωτογραφίες στους τοίχους της ΥΠΑ) πώς θα βγάζανε από το stand τζέτ αεροπλάνο στην Κέρκυρα, με "low engine power". Ένα εικονίδιο μουτζώματος δεν έχουμε?

Ελλάς . Η μοναδική χώρα στην ευρώπη και την γύρω περιοχή, που ΜΟΝΟ ΕΝΑ αεροδρόμιό της έχει pushback tugs. Oi παρακάτω "μικρές" και "υπανάπτυκτες" χώρες έχουν tugs σε πάνω δύο αεροδρόμια (και ας μήν έχουν φυσούνες και ας έχουν λιγότερη κίνηση από τα δικά μας). Τουρκία-Αίγυπτος-Τυνισία-Μαρόκο-Πορτογαλία-Βουλγαρία-Κροατία-Ρουμανία. Η Κύπρος δεν έχει ΑΛΛΑ στην Κύπρο οι πίστες είναι μεγάλες και τα αεροπλάνα έχουν παρκαρισμένα μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, και στην Λάρνακα και στην Πάφο.

Και φυσικά και επόμενα, τα αεροδρόμια αυτών των χωρών, θα χρεώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για handling από τα Ελληνικά αεροδρόμια, μιάς και έχουν τέτοιες "πολυτέλειες".............Αμ δέ ! Τουλάχιστον 20-30% παραπάνω χρεώνουμε εμείς οι έξυπνοι. Αφού βρίσκουμε κορόιδα!






:3:


"κολλήσει" *

Ένα αεροπλάνο "κολλάει στην στροφή, όταν ο μπροστινός του τροχός βρίσκεται σε μέγιστη γωνία στροφής (70-80 μοίρες), κινέιται με πολύ μικρή ταχύτητα (λόγω στενότητας διαθέσιμου χώρου), και οι κινητήρες δεν μπορούν άλλο να σπρώξουν το αεροπλάνο μπροστά, καθώς "βρίσκει" στον πλήρως κλειδωμένο (δεξιά ή αριστερά) τροχό.

Η έξοδος από την κατάσταση αυτή απαιτεί να ισιώσει ο τροχός (πράγμα συνήθως αδύνατο, καθώς θα ανοίξει η ακτίνα στροφής και θα κτυπήσει το φτερό σε κανένα άλλο αεροπλάνο) ή οι κινητήρες να βάλουν πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που είναι αποδεκτά για κανονικά τροχοδρόμηση (με κίνδυνο εκτός από τα καυσαέρια από πίσω, να στολάρει ο κινητήρας λόγω έλλειψης ταχύτητας/ροής αέρα , και να αρχίσει τα "μπομπουνητά") .
 
Top