Ώς συνήθως, στην πατρίδα μας οι "στρατηγικές κινήσεις" γίνονται με καθυστέρηση ...δεκαετίας. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να ανέβουμε σε ένα πλοίο που έχει από καιρό σαλπάρει, γνωρίζοντας ήδη ότι ή έχει φτάσει κιόλας στον προορισμό του ή ότι ακόμα βούλιαξε εν πλώ! Εμείς εξακολουθούμε να τρέχουμε να το προλάβουμε.
Το μοντέλο low cost
όπως το πρωτογνωρίσαμε ψυχοραγεί. Μέχρι και ο αρχιερέας Ο'λίρι το παραδέχεται. Ο Στέλιος απειλεί να αφαιρέσει την λέξη Easy από το όνομα της αεροπορικής, επειδή η βασική αρχή της εταιρείας έχει κατά πολύ αλλάξει.
Το θέμα "Τί ήταν λόκο στο 2000 και τι είναι λόκο το 2010" σηκώνει πολύ κουβέντα που αν την ανοίξω θα βγούμε εκτός θέματος. Το γεγονός είναι ένα. Οι λόκο δεν είναι ίδιες. Το μοντέλο δεν είναι το ίδιο, δεν θα μπορούσε να είναι. Δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ για να το βλέπεις. Οι ενδείξεις είναι τόσο προφανείς:
1) Συχνότατα (πλέον) οι τιμές που πληρώνει ο επβάτης είναι χαμηλότερες στις scheduled και charter εταιρείες, από ότι στις λόκο. Γιατί οι παραδοσιακές εταιρείες μείωσαν το κόστος τους σαν αντίδραση και οι λόκο χρεώνουν ότι θέλουν.
2) Οι λόκο για να "βγάλουν μεροκάματο" πλέον, δεν στηρίζονται στα έσοδα από την μεταφορά επιβατών, αλλά στα κολπάκια στύλ: α) έξτρα χρεώσεις, β) πωλήσεις φαγητού "εν πλώ" γ) πωλήσεις ασφαλείας ταξιδίου δ) χρεώσεις αποσκευών ε) χρεώσεις για sms του στύλ "ελάτε....η επιβίβαση άρχισε" ! στ) πωλήσεις εισητηρίων της τελευταίας στιγμής που "κόβουν λαιμούς". Όλα αυτά δεν δείχνουν υγεία σε μία αεροπορική εταιρεία. Δείχνουν κουτοπονηριά. Δείχνουν ότι στο σχέδιο είναι προβληματικό και χρειάζονται πατέντες για να κάνουν κερδοφόρο. Όλα αυτά καλά είναι, μέχρι να τα πάρει χαμπάρι ο κόσμος (τα 5-6 πρώτα χρόνια). Όταν πλέον τα πάρει, τί γίνεται?
3) Το πόσο νερό έχουν ρίξει στο κρασί τους οι λόκο είναι ένα τρομακτικό μέγεθος. Ελάχιστοι πλέον θεωρούν την Easyjet μία εταιρεία λόκο. Έχει μετενσαρκωθεί σε κανονικότατη scheduled legacy με αποχρώσεις τούρ οπερέιτορ. Καλωπισμός στην εμφάνιση των πληρωμάτων, το σάιτ νοικίαζει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ρέντ ε κάρ (το EasyHolidays δεν είναι tour operator?) και άλλες πολλές ενδείξεις.
4)Δια νόμου πλέον, οι μάρκετιγκ εξυπνάδες του στύλ "Πετάξτε στην Ανδαλουσία με μόνο 9 ευρώ (αλλά στην ουσία 64), έχουν τελειώσει.
5) Οι εικόνες των λόκο πελατών που κοιμόντουσαν οικογενειακώς στις σεζ λόνγκ στις παραλίες κατά τη διάρκεια του ηφαιστείου, όταν οι tour operators κοιμίζανε, ποτίζανε και ταίζανε τους πελάτες τους, έχουν χαρακτεί πολύ βαθιά πλέον στο επιβατικό κοινό στις βόρειες χώρες. Το piece of mind, έχει τίνει να υπερκαλύπτει την έγνοια για το κόστος των διακοπών.
6) Το "τσάκα τσάκα" και σβέλτο στυλ των λόκο της προηγούμενης και πιό προηγούμενης δεκαετίας, με τα γρήγορα turnaround στα αεροδρόμια, την πλήρη έλλειψη καυθστερήσεων κλπ, έχει δώσει την θέση του σε πολύ συχνές καθυστερήσεις. Γιατί? α) αφενός, έχει γεμίσει σε σημείο κορεσμού η αγορά από τα πολλά αεροπλάνα τα οποία δύσκολα φέρνουν βόλτα τα αεροδρόμια και αφετέρου β) Οι εταιρείες handling και τα αεροδρόμια στα πλαίσια του profit margin, λόγω κρίσης, έχουν στην κυριολεξία αποδεκατήσει το προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ισπανικά αεροδρόμια, όπου πχ στην Μαγιόρκα (από τους πιό δημοφιλείς προορισμούς), δεν υπάρχει περίπτωση να προσγειωθεί αεροπλάνο και να απογειωθεί σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, όταν πριν δέκα χρόνια το έκανε σε 40 λεπτά!
Σε όλη αυτήν της συγκυρία (μου αρέσει που θα έμενα και εντός θέματος!!!), η προνοητική πολιτική μας ηγεσία, προετοιμάζεται να δώσει γή και ύδωρ στις λόκο. Είναι όντως .....λόκο !!!!
