Λογότυπο ΟΑ

Εγώ είχα διαβάσει κάποτε οτι το έμβλημα και το λογότυπο είχαν σχεδιαστεί το 1956 απο την ίδια γαλλική διαφημηστική εταιρία στο Παρίσι που είχε κάνει το λογότυπο της Union de Transports Aerienne UTA που σήμερα δεν λειτουργεί.
 
Ο συντάκτης του σχετικού άρθρου της wikipedia υποστηρίζει ότι ο 6ος κύκλος είναι η Ελλάδα...
 
Το ίδιο και το λεύκωμα για τα 50 χρόνια της Ο.Α. και αρκετοί από την "παλιά" γενιά υπαλλήλων της Ο.Α. (δηλαδή άτομα που ήταν και από εποχή Ωνάση).
 
O Ωνασης ηθελε να βαλει το logo των Ολυμπιακων αγωνων. Μαλιστα ειχαν βαψει και ενα DC3 πριν αριχσει το operation. Ομως για να χρησιμοποιήσει αυτα τα χρωματα officially επρεπε να παρει την έγκριση της παγκόσμιας Ολυμπιακης επιτροπής η οποια δεν του δόθηκε οποτε μπήκε και ο 6ος κυκλος.
 
και όπως θα έχουμε σίγουρα παρατηρήσει, κανείς κύκλος δεν έχει ένα χρώμα, αλλά είναι ...σπαστά. Άλλη μια 'παραλλαγή' στη λούφα που έκανε ο μεγάλος Ο. στην Ολυμπιακή επιτροπή.
 
Λοιπόν ας δώσουμε την πολυπόθητη επεξήγηση του σήματος της ΟΑ και των χρωμάτων τών κύκλων.
Έχουμε και λέμε: Λίγο πριν ενταχθούν τα Comet σε υπηρεσία ο Ωνάσης ήθελε να ανανεώσει την εμφάνιση των αεροπλάνων και αφού η εταιρεία ονομαζόταν Olympic επικράτησε το σχήμα με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους, το οποίο συνάντησε την άρνηση της ΔΟΕ. Έτσι, προστέθηκε ο έκτος και το πρόβλημα λύθηκε.
Οι 5 κύκλοι είναι οι ήπειροι και ο 6ος η Ελλάδα.
Τα χρώματα των κύκλων έχουν και αυτά την ερμηνεία τους:
Κίτρινο: η ελληνική φιλοξενία και το ηλιόλουστο κλίμα.
Κόκκινο: η ζεστασιά των Ελλήνων
Μπλε / λευκό: Ουρανός - θάλασσα / σύννεφα - κύματα (όπως και στην σημαία μας δηλαδή)
 
Καλησπέρα είμαι καινούργιος στο forum και με όχι πολλές γνώσεις για τα αεροπορικά.
Έχω περάσει κάποιες φορές στο παρελθόν και έχω διαβάσει το forum ενώ έχω δει και τις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την gallery.
Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα παλιά λογότυπα των προκατόχων της Ο.Α., ΕΛΛΑΣ και ΤΑΕ,
αν τα έχει κάποιος και μπορεί να τα δημοσιεύσει εδώ.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων :!:
 
Το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας/Αεροπλοϊας/Αερογραμμών διαφέρει κατά πολλούς τρόπους από αυτό των Όλυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο από το ότι έχει 6 κύκλους αντί 5:

- Στο λογότυπο της Ο.Α. ο κάθε κύκλος μπορεί να έχει και παραπάνω από ένα χρώμα, ενώ στο σήμα των Αγώνων είναι όλοι μονόχρωμοι.
- Ο τρόπος που ενώνονται οι κύκλοι μεταξύ τους. Στο σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθένας (εκτός από τον 1ο και τον 5ο) μπλέκονται με έναν από κάθε πλευρά. Ο 1ος, ο 3ος και ο 5ος είναι στο ψηλότερο επίπεδο, ο 2ος και ο 4ος στο χαμηλότερο. Αντίθετα στο λογότυπο των Ο.Α. μπορεί να μπλέκονται και 3 κύκλοι μεταξύ τους.

Επίσης, νομίζω ότι με την πάροδο των χρόνων έχει αλλάξει και ο τρόπος που εμφανίζεται το λογότυπο στην ουρά των αεροπλάνων. Στα παλαιότερα αεροπλάνα, π.χ. DC-3, DC-4 κ.τ.λ., το λογότυπο ήταν κάθετο με τους τέσσερις προς το πίσω μέρος της ουράς και τους δύο μπροστά. Στα μεταγενέστερα (αρχής γενομένης από τα Β707 νομίζω) και στα σημερινά, είναι οι τέσσερις κύκλοι προς το μπροστινό μέρος της ουράς και οι δύο προς το πίσω, και το όλο σήμα είναι διαγώνιο ακολουθώντας την κλίση του μπροστινού τμήματος του ουραίου πτερυγίου.
 
Περα απο τους 6 κυκλους που ειναι σταθεροι σε ολα τα αεροπλανα της ολυμπιακης υπαρχει και μια διαφορα στουσ χρωματισμους. το κοκκινο και κιτρινο τμημα των κυκλων ειναι παντα σταθερο. Τωρα,οταν υπαρχει μπλε φοντο στην ουρα των αεροπλανων ή γενικα οταν υπαρχει οπουσηποτε μπλε φοντο οπως σε διαφημιστικα φυλλαδια, μερικα τμηματα των κυκλων γινονται λευκα και περιοριζεται το γαλαζιο. Στην περιπτωση που ο φοντος της ουρας ή οτιδηποτε αλλου διαφημιστικου μεσου ειναι λευκος τοτε επικρατει στους κυκλους το γαλαζιο και το αντιστοιχο γαλαζιο τμημα που υπαρχει στα αεροπλανα με μπλε φοντο γινεται μαυρο. Η αλλαγη αυτη ειναι σωστη διοτι στις γαλαζιες ουρες αν επικρατουσε το γαλαζιο χρωμα στους κυκλους δεν θα υπηρχε αντιθεση και γι'αυτο το περιορισαν. αντιθετα στις λευκες ουρες μπορει ανετα να μπει το γαλαζιο χρωμα και επισης αντικαθισταται το γαλαζιο τμημα της μπλε ουρας με μαυρο για να κανει αντιθεση και φυσικα για να μην υπαρχει μονοτονια του μπλε.
 
Θεωρώ το logo της εταιρίας ατυχέστατο..Πάντα παλιό μου φαινόταν..Μια μικρή ανανεωσούλα δεν θα πείραζε.Τουλάχιστον να βάφαν μονόχρωμους τους κύκλους,γιατί τώρα στα σημεία που τέμνονται αλλάζουν και χρώμα και είναι σαν μπασταρδεμένα..
 
Top