LGHI/JKH Chios "Omiros"

• Thread starter Thread starter manaras
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Στις 2ες σελίδες του PDF φαίνεται ότι το 42 θέλει λιγότερα μέτρα να απογειωθεί στις ίδιες συνθήκες.
Προφανές δεν είναι αυτό; Έχει σχεδόν 4.5 τόνους χαμηλότερο MTOW, αυτό έλλειπε να θέλει περισσότερα μέτρα. Η ερώτηση που έκανα δεν ήταν τύπου υπερατού αλλά γιατί επιχειρησιακά υπερέχει το 42 έναντι του 72 σε μια απογείωση από τη Χίο. Ας το πω διαφορετικά, υπάρχει κάποιο σενάριο που το 42 μπορεί να απογειωθεί και το 72 όχι με την ίδια φόρτωση;

Σωστά! Η απογείωση είναι πάντα το πρόβλημα, όχι η προσγείωση εκτος αν εχεις πολυ δυνατό crosswind...
Αυτό δεν ισχύει. Η προσγείωση μπορεί υπό συνθήκες να γίνει πιο limiting από την απογείωση σε μικρού μήκους διάδρομο. Πιο απλά αν δεν είναι κατανοητό, μπορείς να απογειωθείς από τη Χίο με βρεγμένο διάδρομο και να μην μπορείς να προσγειωθείς με το ίδιο βάρος. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το λέω εγώ, το λέει το performance του αεροπλάνου.
Ο πλάγιος άνεμος από την άλλη δεν αλλάζει το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος προσγείωσης/απογείωσης ούτε κατά 1 κιλό.

τα 42αρια πετανε Κάσο, Μήλο σε αντίθεση με τα 72αρια :cool:
Ούτε αυτό ισχύει. Το 72 μπορεί και έχει πάει Λέρο, Μήλο, Κάσο.

..οπότε δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούνε τα 42αρια οι Olympic και Skyexpress. . .;)

Τώρα πραγματικά δεν έχω καταλάβει που ακριβώς είναι το πρόβλημα κ τι ακριβώς ψάχνουμε??? Με φουλ φορτίο ( επιβάτες - καύσιμα - αποσκευές) το 42αρι υπερτερεί του 72 σε συγκεκριμένες συνθήκες όπως αυτή τη στιγμή στη Χίο, στη Μήλο,στη Λέρο κ.ο.κ. Όταν θα χρησιμοποιηθεί 72αρι υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά τα αεροδρόμια... Με την ίδια λογική να πάνε κ στην Κάσο....

Στη Χίο (τίτλος θέματος) για μια αεροπορική δεν υπερτερεί. Οι λόγοι εξηγήθηκαν αναλυτικά και με υπαρκτά δεδομένα παραπάνω. Καλή συνέχεια στο υπαρατού.

Υ.Γ. Περιορισμοί ισχύουν και για το 42 σε αυτά τα αεροδρόμια.

Φίλε μας τρολαρεις??? Έκανες μια ερώτηση κ σου απαντήσαμε με κάθε τρόπο!!! Κ συνεχίζεις...τώρα μας λες για τον Τίτλο... Τι δεν καταλαβαίνεις??? Στη Χίο αυτή τη στιγμή ΛΟΓΩ ΈΡΓΩΝ πάει αυστηρά 42 ή 72 με περιορισμους.

Καλησπέρα παιδιά τα τελευταία χρόνια δούλευα στη Goldair στη Ρόδο ,τα δυο τελευταία έχει πάρει η Οlympic το τρενάκι της άγονης ,εχω να πω οτι πάντα ειχε ATR 42 ποτέ 72 λόγω του δύσκολου αεροδρομίου τις Κασου ,

Φίλε μας τρολαρεις??? Έκανες μια ερώτηση κ σου απαντήσαμε με κάθε τρόπο!!! Κ συνεχίζεις...τώρα μας λες για τον Τίτλο... Τι δεν καταλαβαίνεις??? Στη Χίο αυτή τη στιγμή ΛΟΓΩ ΈΡΓΩΝ πάει αυστηρά 42 ή 72 με περιορισμους.
«Φίλε» οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν απάντησαν ποτέ στο ερώτημα, αντιθέτως γράφτηκαν πράγματα που δεν ισχύουν. Το θέμα αφορά τη Χίο όπου είπατε μετά την δημοσίευση του ειδικού ότι το 42 υπερτερεί ξεκάθαρα πράγμα που δεν μπορείτε να αποδείξετε. Σας εξήγησα γιατί το 72 είναι επιχειρησιακά καταλληλότερο για τη Χίο -> αυξημένη διαθεσιμότητα και μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερα loads. Όχι γενικά, ειδικά στη Χίο με τον κομμένο διάδρομο και με πραγματικούς υπολογισμούς όχι αερολογίες. Έχετε μπερδέψει την συζήτηση τόσες φορές συγκρίνοντας τυφλά δύο αεροπλάνα λες και κάνουμε κόντρες στη βούτα ποιο θα απογειωθεί σε λιγότερα μέτρα ενώ η κουβέντα ξεκίνησε για την καταλληλότητα του 72 στη Χίο. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το συνεχίσουμε περαιτέρω τη στιγμή που συζητάμε διαφορετικά πράγματα.

Καλησπέρα παιδιά τα τελευταία χρόνια δούλευα στη Goldair στη Ρόδο ,τα δυο τελευταία έχει πάρει η Οlympic το τρενάκι της άγονης ,εχω να πω οτι πάντα ειχε ATR 42 ποτέ 72 λόγω του δύσκολου αεροδρομίου τις Κασου ,
Καλησπέρα. Αρχικά το θέμα αφορά τη Χίο. Πιο πάνω έγραψα ότι μπορεί και έχει πάει 72 στην Κάσο, όχι ότι έχει κάνει το άγονο δρομολόγιο.

Ας το πω διαφορετικά, υπάρχει κάποιο σενάριο που το 42 μπορεί να απογειωθεί και το 72 όχι με την ίδια φόρτωση;
Ναι, αλλά εκτός availability, γιατί να στείλει κάποιος ATR72 για να πάρει 48 άτομα όταν μπορεί να στείλει το 42άρι;

Να συμπληρώσω και εγώ τους υπολογισμούς (non-official αλλά υπολογισμένα από τα FCOM των ATR, <1% διαφορά από το EFB) ότι με 1050μ TODA στη Χίο:
- ATR42-600 γεμάτο με 48 επιβάτες και κανονικά καύσιμα για Βενιζέλο δεν έχει ιδιαίτερους περιορισμούς (18105kg Take Off Weight).

Screenshot 2026-04-20 172604.png

- ATR72-600 με επίσης 48 επιβάτες πρέπει να αφήσει κάποιες βαλίτσες πίσω (~820kg baggage load, κάπου 19700kg TOW). Γεμάτο με επιβάτες προφανώς δεν νοείται, εκτός αν έχουν κάνει όλοι δίαιτα, έχουν για χειραποσκευή το πορτοφόλι τους και έχει 20 κόμβους βοριά.
Screenshot 2026-04-20 173020.png

Όλα αυτά με καύσιμα για 30min holding, εναλλακτικό αεροδρόμιο το KLX, το ελαφρύ βοριαδάκι που έχει τώρα και 21C. Το καλοκαίρι με 40C+ το 72άρι δεν το βλέπω και πολύ καλά.

(Μάλλον πρέπει να τηλε-μεταφερθούμε όλοι στο νήμα για τα ATR)