Αδιάβαστο προσωπικό

• Thread starter Thread starter ikaros69
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

ikaros69

Νέο μέλος (Tourist)
Περιοχή
Στοκχόλμη
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
NOV
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
ESSA
Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και συγκεκριμένα κάτοικος Στοκχόλμης! Πριν ένα χρόνο ακριβώς έτυχε να κλείσω εισητήριο απο την Στοκχόλμη για την Ρόδο και για να γίνω πιο συγκεκριμένος να ταξιδέψω απο το εδώ αεροδρόμιο "Arlanda" Stockholm στο αεροδρόμιο "Διαγόρας"Ρόδου! Το εισητήριο το εκλεισα και το πλήρωσα κατευθείαν μέσω Ιντερνετ!

Την ημέρα της αναχώρησής μου αφού πέρασα στο check in το μονο που μου ζήτησαν ήταν το δελτίο ταυτότητος μου (κατέχω Σουηδική ταυτότητα), με την οποια τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω χωρίς το απαιτούμενο διαβατήριο! Έχω ταξιδέψει έτσι σε πολλές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ενωμένης Ευρώπης χωρίς σύνορα όπως την λένε πια! Απο το Arlanda δεν είχα ούτε ένα πρόβλημα!

Κατα την επιστροφή μου όμως απο τη Ροδο υπάληλος της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο "Διαγόρας" και στα check in μου είπε πως δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα αυτή και δεν γίνεται να πετάξω χωρίς διαβατηριο! Αξίζει να σημειώσω πως με αυτήν την ταυτότητα έχω ταξιδέψει σε χώρες της Ευρωπαικής ένωσης και ουδεποτε αντιμετώπισα πρόβλημα! Το ίδιο ακριβώς συνέβη σε συγγενή μου ο οποίος ταξίδευε με Σουηδική ταυτότητα απο το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος! Μπορεί κανεις να μου δώσει μια απάντηση? Πρέπει να φέρουμε διαβατήριο στα ταξίδια μας στην Ενωμένη Ευρώπη η όχι? Είναι κατατοπισμένο το προσωπικό των Ελληνικών αεροδρομίων?

Αυτα ως απορία! Αν είναι κανείς γνώστης των πραγμάτων η του έχει τύχει ας μου απαντήσει! Έχω την εντύπωση πως πολλοί υπάληλοι Ελληνικών αεροπορικών και όχι μονο εταιριών δεν γνωρίζουν πολλά για την διακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαικής Ενωσης! Ας μου διευκρινήσει κάποιος τι γίνεται? Διάβασα την συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης και ο κανονισμός είναι σαφείς! Πολίτες της Ευρωπαικής Ένωσης μπορούν να ταξιδέψουν εντός συνόρων αυτής μόνο με το Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο! Μήπως στην Ελλάδα κοιμούνται ακόμα?

Αντε να δούμε!

http://www.europa.eu/travel/doc/index_el.htm

Τελικά όμως "πέταξες" κανονικά από Ρόδο; Ποιος έδωσε τελικά λύση στο πρόβλημά σου; ίσχυσε το ίδιο και για το συγγενή σου; ή υποχρεωθήκατε να πάτε να βγάλετε διαβατήριο; έτσι για την ιστορία... ας έχουμε λίγες λεπτομέρειες παραπάνω.

Φιλε ikaros69 επειδή ήμουν k γω μόνιμος κάτοικος στοχόλμης για κάμποσα χρονια και έχω προσπαθήσει k γω να πετάξω με σουηδική ταυτότητα, η ενημέρωση που μου δόθηκε (εν έτη 2006) είναι η εξής:

Ο επιβάτης μπορεί να ταξιδέψει μονο με διαβατήριο,με διπλομα οδήγησης και με το λεγόμενο nationellt id-kort (που εκδίδεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου και μονο άμα είσαι σουηδός υπήκοος) k οχι με κάποιο id kort που εκδίδεται από τράπεζες όπως Swedbank, Nordea κτλ. Εάν κατέχεις αυτή την ταυτότητα, που είναι ισότιμη του διαβατηρίου σε προορισμούς εντός σέγκεν, τότε ναι μπορείς να πετάξεις k όντως η υπάλληλος ήταν ανημέρωτη. Αν παρουσίασες οποιαδήποτε άλλη ταυτότητα (που ισχύει μονο εντός τον συνόρων της σουηδίας η νομίζω και στις σκανδιναβικές χώρες) τότε σωστά δεν δέχθηκε η υπάλληλος να τη αναγνωρίσει.

Εάν ξέρεις σουηδικά τα παρακάτω links θα σε βοηθήσουν:
αυτή είναι η nationellt id kort
http://joann.se/annika/wp-content/uploads/2009/09/prov-nationellt-idkort.jpg
Έτσι την παίρνεις
http://www.polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Sa-soker-du-ID-kort/

Καλή συνεχεια :D :D

Boboneras":3j7a6xjv said:
Τελικά όμως "πέταξες" κανονικά από Ρόδο; Ποιος έδωσε τελικά λύση στο πρόβλημά σου; ίσχυσε το ίδιο και για το συγγενή σου; ή υποχρεωθήκατε να πάτε να βγάλετε διαβατήριο; έτσι για την ιστορία... ας έχουμε λίγες λεπτομέρειες παραπάνω.

...και συνεχίζω για την ιστορια και μόνο! Ναι ταξιδεψα εντέλει αφου αποτάνθηκα σε αντιπρόσωπο της εταιρίας (στο εν λογω αεροδρόμιο) και έδωσε εντολή στην ανημέρωτη υπάλληλο πως έχω το δικαίωμα να ταξιδέψω και ταξίδεψα! Αυτά!

Δεν είναι "για την ιστορία και μόνο", αυτό που γράφεις στο δεύτερο μήνυμα είναι η απάντηση στο πρώτο. Ο υπάλληλος στο check in δεν γνώριζε και το θέμα λύθηκε από τον προϊστάμενο, ο οποίος συμφώνησε με τη δική σου θέση. Άρα τι το συζητάμε? Για να καταγγείλουμε την ασχετοσύνη του υπαλλήλου στο check in? Ε, αυτά συμβαίνουν (κακώς βέβαια)...

Μην τα ριχνουμε ομως στους Ελληνες μονο.

Επειδη συνηθιζω να πεταω με ταυτοτητα μονο απο Ηνωμενο Βασιλειο τα ιδια ακριβως εχω παθει στην Βρεμη, Lodz, Porto, Μασσαλια και Γιβραλταρ. Το καλο ηταν οτι οι συνοριακοι στην Γερμανια, Γαλλια και Γιβραλταρ ηταν πολυ χαλαροι και με αφησαν να περασω χωρις πολλα πολλα παρολο που δεν εβγαζαν ακρη με την Ελληνικη ταυτοτητα. Αυτο που δεν δεχομαι ειναι να προσγειωνομαι Stansted και να περναω καθε φορα το ιδιο μαρτυριο...ενω βλεπουν μερικες εκατονταδες φορες Ελληνικη ταυτοτητα την ημερα να σε περνανε απο 40 κυματα, because it is not secure enough.

Η καλύτερη απάντηση στους βρετανούς συνοριοφύλακες με το γνωστό ποιηματάκι-καψόνι ότι η ταυτότητά μας είναι για τα μπάζα, είναι η πλήρης απάθεια! Προφανώς έχουν εντολή να σου λένε το ποίημα και να σε αφήνουν μετά!

Αυτό που κάνω εγώ είναι ότι όταν μου αρχίζουν το κήρυγμα για το πόσο χάλια είναι η ελληνική ταυτότητα χασμουριέμαι, κοιτάω αλλού και γενικά δεν δίνω καμία σημασία παρά μόνο κουνάω συγκαταβατικά το κεφάλι μου σε στυλ "τσώπα, τσώπα"!
Στο τέλος του πετάω και ένα "τα παράπονά σας στην ελληνική κυβέρνηση που εκδίδει τις ταυτότητες" και φεύγω! Αρνούμαι πεισματικά να βγάλω το διαβατήριο που το έχω στην τσέπη μου παρόλο που το ζητάνε επίμονα και ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με τους βρωμοβρετανούς! Μη σου πω ότι αφού με αφήσει να περάσω, αφήνω να φανεί και το βουργουνδί χρώμα του διαβατηρίου για να τον/την διαολίσω ακόμα περισσότερο!

Πάντως πριν από τέσσερα χρόνια που είχα πέσει στο Luton σε μια εκπαιδεύτρια με τον εκπαιδευόμενο πιτσιρικά συνοριοφύλακα, ρώτησα αν θέλουν διαβατήριο για διευκόλυνση και μου είπε "όχι, είναι μια εξαίρετη ευκαιρία" και μετά γύρισε στον εκπαιδευόμενο και του είπε "κοίτα να δεις, αυτή είναι μια ελληνική ταυτότητα, θα πρέπει να δίχνει τελείως χάλια, αν είναι κολλαριστή και αψεγάδιαστη να την ελέγχεις διπλά γιατί είναι ύποπτο"!..

Μια απο τα ιδια...Παντα διαβατηριο στην τσαντα αλλα δεν το δειχνω ποτε...Και η απαντηση κλασικη...Τα παραπονα σας στην Holland Road...εισαστε υποχρεωμενοι να το δεχτειτε :wink:
Να συνηθιζουν σιγα σιγα γιατι αρκετοι απο τους Ελληνες στο ΗΒ δεν εχουν διαβατηριο...

BTW στα υπολοιπα αεροδρομια του ευρυτερου Λονδινου (Heathrow, Gatwick, City, Luton) ποτε δεν ειχα ιδιαιτερο προβλημα...δεν καταλαβαινω γιατι ακολουθουν αυτη την τακτικη στο Stansted :evil:

sv1xv":uxq1i0j6 said:
Δεν είναι "για την ιστορία και μόνο", αυτό που γράφεις στο δεύτερο μήνυμα είναι η απάντηση στο πρώτο. Ο υπάλληλος στο check in δεν γνώριζε και το θέμα λύθηκε από τον προϊστάμενο, ο οποίος συμφώνησε με τη δική σου θέση. Άρα τι το συζητάμε? Για να καταγγείλουμε την ασχετοσύνη του υπαλλήλου στο check in? Ε, αυτά συμβαίνουν (κακώς βέβαια)...

Φιλε μου μια εταιρια αν θέλει να λέγετε σοβαρή εταιρεία θα πρέπει το προσωπικό της να εξυπηρετή τον επιβάτη - παρά να τον ταλαιπωρεί! Προσωπικά για μένα η κάθε εταιρία πρέπει να ενημερώνει το προσωπικό της για το τι δικαιολογητικά πρέπει να έχει ένας επιβάτης προκειμένου να ταξιδέψει εντος η εκτός συνόρων και ας μας λύση επιτέλους την απορια: έχω το δικαιωμα σαν πολιτης της Ε.Ε να έχω την ταυτοτητα μου και μονο ή πρέπει να έχω απαραιτητα και το διαβατήριο μου? Δεν μπορει να ταξιδεύω με ταυτότητα κράτους μέλους της Ε.Ε. απο το ενα αεροδρόμιο και να μην μου επιτρεπουν να ταξιδέψω για την επιστροφή μου απο το αλλο οταν και τα δύο κράτη μέλη ανήκουν στην Ε.Ε.! Νομζω πως το θέμα μοιάζει με ανέκδοτο! Βέβαια δεν ανέφερα πως αυτο συμβάινει μονο στην Ελλάδα αλλά συμβαινει και σε άλλες χωρες εντος Ε.Ε. και που έχουν υπογράψει την συνθήκη Σεγκεν!

@ cavo paradiso:
Φιλε μου συμφωνώ απολύτος με αυτά που λες αλλά τοσο καιρό ταξιδεύω χωρις πρόβλημα με την Σουηδική ταυτότητα (Nordea)! Σε ευχαριστώ ομως γιατι μου έδωσες μια απάντηση που την ερευνώ!

Με φιλική διαθεση

Nordea εννοώντας την τράπεζα?!?!?! :roll: