Aegean _ παρακρατηση δεδουλευμενων

airhostess?no thanks

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
07/06/2012
Μηνύματα
2
Likes
0
Θελω να ενημερωσω/προειδοποιησω οσους και οσες αγαπητους φιλους σε αυτο το φορουμ που ευελπιστουν να εργαστουν στην Αεροπορια Αιγαιου για καποια πολυ βασικα μελανα σημεια. Η εταιρεια εχει ανακοινωσει στους εργαζομενους της και συγκεκριμενα στο ιπταμενο προσωπικο καμπινας πως δεν σκοπευει να απασχολησει μελλοντικα ατομα με συμβασεις αοριστου χρονου, στις συμβασεις ορισμενου χρονου μετα το 2009( ετος κατα το οποιο αποχωρησαν μεσα σε 1 μηνα περιπου, δεκαδες κοπελες απο την καμπινα και μεταπηδησαν στην Ο.Α) υπαρχει μια παραγραφος στις συμβασεις η οποια λεει πως σε περιπτωση αποχωρησης εργαζομενου πριν απο τη ληξη της συμβασης οφειλει να αποζημιωσει την εταιρεια για την εκπαιδευση του. Π.χ αν η εταιρεια σε απασχολει 5χρονια με απανωτες συμβασεις ορισμενου χρονου κι εσυ καποια στιγμη θελησεις να αποχωρησεις ακομα και εχοντας σοβαροτατο οικογενειακο προβλημα, ακομα και υγειας...οι κυριοι σου παρακρατουν τον τελευταιο σου μισθο!!!!!!! :!: Αυτο ακριβως συνεβη με κοπελα η οποια υπεβαλλε παραιτηση τυπικοτατα 2 εβδομαδες πριν εγγραφως και προφορικως επισης στον μανατζερ( :?: ) της εταιρειας..( Που εισαι Μεζιτη να σωσεις τα ασωστα!!!!!) εξηγωντας λεπτομερειακα τον λογο της επιτακτικης αναγκης προς αποχωρηση της... και η εταιρεια της παρακρατησε τον τελευταιο μισθο, που μετα απο τον τεραστιο κοπο που πλεον καταβαλλουν οι δυσμοιρες κοπελες της Aegean περιμενε να λαβει!!!! Κοπελα η οποια ειχε υπογραψει ακριβως την ιδια συμβαση η οποια επισης εληγε σε 6 μηνες απο σημερα και επισης αποχωρησε, με τη μονη διαφορα πως ηταν λιγο πιο πονηρη και εξυπνη οπως αποδειχτηκε απο την πρωτη και επελεξε να μην προμηνυσει την εταιρεια για την αποφαση της να αποχωρησει παρα μονο οταν πληρωθηκε κανονικα το μισθο της δεν ειχε καμια παρακρατηση.. Τουτεστιν..... η Aegean με ποιο τροπο και κριτηριο ακριβως επιλεγει σε ποιον θα γινει παρανομα παρακρατηση δεδουλευμενων???? Αυτα ηθελα να σας μεταφερω και καλοδεχουμενη μια αλλη αποψη!!!! Φιλικη συμβουλη ¨Μακρυα απο αυτην την εταιρεια!!!!! Το ευτυχημα θα ητανε να εβλεπε τους εργαζομενους τουλαχιστον σαν ζωα.... " Φιλικα, Ιωαννα. :wall:
 
Διαβάσατε τη σύμβαση πριν την υπογράψετε; Το να φωνάζει κάποιος για αδικία και εκμετάλλευση, τη στιγμή που έχει αποδεχθεί τους όρους μίας σύμβασης και μάλιστα τους έχει υπογράψει, το θεωρώ τουλάχιστον αστείο.

Πολλές εταιρείες του εξωτερικού, χρεώνουν τους εργαζομένους με έξοδα εκπαίδευσης, στην περίπτωση που αυτοί "σπάσουν" το συμβόλαιο.
 
Τώρα διαβάσατε τους όρους της σύμβασης σας και όχι την ώρα που την υπογράφατε; Γιατί δεν παρέθεσε καμία από τις αεροσυνοδούς αυτό το "μελανό" σημείο (όπως το ονομάζεις) όταν υπέγραψε (ή όταν δεν δέχτηκε να υπογράψει) τη σύμβαση;
Θα ήταν καλύτερα να παράφραζες την πρώτη φράση του post σου και να ενημέρωνες- προειδοποιούσες τις υποψήφιες αεροσυνοδούς να διαβάζουν τη σύμβαση προσεκτικά πριν την υπογράψουν.

Αν και ασύγκριτα μεγέθη, αυτό μου θυμίζει και το forum του airliners.gr: Όλοι αποδέχονται τους όρους με την έγγραφή τους (πατώντας το "Αποδέχομαι") αλλά σχεδόν κανείς δεν τους διαβάζει και όταν φτάνει η ώρα να σβήσουμε posts ή να τους αποβάλλουμε, τότε "φωνάζουν" όλοι!!! :doubt:
 
Αυτό είναι το πώς ελεύθερη αγορά λειτουργεί ... Όταν πληρώνεις χαμηλούς μισθούς δεν μπορείς να κρατήσεις για πολύ το προσωπικό ... το οποίο με την πρώτη ευκαιρία θα φεύγει ... δεν έχει σημασία τι λέει η σύμβαση όταν πάρει την απόφαση.

Όταν υπογράφετε ένα συμβόλαιο είστε χαρούμενος και δεν έχετε στο μυαλό την αποχώρηση από την εταιρεία, αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτές τις ρήτρες.

Στο τέλος μόνο ο καλός εργοδότης θα καταφέρει να κρατήσει το προσωπικό και να κερδίσει το όφελος της επένδυσης του στο ανθρώπινο δυναμικό (κόστος εκπαίδευσης, λάθη στην δουλειά, εμπειρία, κ.λπ.) ...

Αυτού του είδους η ρήτρες είναι τελικά κακή φήμη για τον εργοδότη.

Πιστέψτε με δεν είναι πάντα για τα χρήματα ... Αλλά η νοοτροπία πίσω από αυτό το σκεπτικό.

Φιλικά
 
Όντως είναι θέμα νοοτροπίας, τόσο της εταιρείας όσο και του εργατικού δυναμικού. Η Aegean προφανώς θέλει να κρατήσει το κόστος χαμηλά, αλλά και να έχει «υπάκουους» υπαλλήλους. Δεν είναι τυχαίο που προτιμά νεαρές, αναλώσιμες κοπέλες, τις ξεζουμίζει, εκείνες εξαντλούνται, παραιτούνται, κατόπιν η Aegean τις αντικαθιστά με νέες κοπέλες, κοκ. Ούτε κλιμάκια, ούτε υψηλοί μισθοί, ούτε σωματεία, ούτε απεργίες, κτλ. Κοινώς, η εταιρεία ΔΕΝ ενδιαφέρεται να επενδύσει στο προσωπικό της. Θέλει φθηνά, γυαλιστερά ρομποτάκια για να βγάλουν τη χαμαλοδουλειά.

Αντιπαραθέτω ως πρόσφατο παράδειγμα τη Lufthansa Berlin. Έκανε συνεντεύξεις, γέμισε το μετρό του Βερολίνου αφίσες, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, μέχρι και στην Ελλάδα δημοσίευσε αγγελία. Σας πληροφορώ ότι ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει αρκετό κόσμο. Από τη μία έχει υψηλές προσδοκίες από τους υποψηφίους κι εντελώς διαφορετικά κριτήρια από την Aegean (ούτως ή άλλως η τυπική αγγελία της Aegean για «Ιπτάμενες Συνοδούς» θα ήταν παράνομη στη Γερμανία), κι από την άλλη πολλά από τα άτομα που πήγαν στις συνεντεύξεις αρνήθηκαν να εργαστούν κάτω από τις συνθήκες προσφέρει η Lufthansa Berlin (ουδεμία σχέση με αυτές της Lufthansa Mainline) κι απέρριψαν τη σύμβαση που τους προτάθηκε. Είναι τυχαίο που δημοσίευσε αγγελία και στην Ελλάδα; Όχι, αφού όλο και κάποιο «κορόιδο» θα βρισκόταν να τσιμπήσει - και σε σχέση με την Aegean ή την Olympic Air, η Lufthansa Berlin είναι παράδεισος.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας στη χώρα μας κι ότι να είσαι αεροσυνοδός στην Aegean είναι μια αξιοπρεπέστατη δουλειά. Ας αναλογιστούμε όμως ότι στη χώρα μας από τη μία δεν υπάρχει εξελιγμένο εργατικό δίκαιο που να προστατεύει τους εργαζόμενους κι από την άλλη οι άνθρωποι δέχονται οποιαδήποτε απαίτηση του εργοδότη κι ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα αποκτήσουν μια δουλειά, χωρίς να σκέφτονται ιδιαίτερα τι υπογράφουν, κάτω από ποιες συνθήκες θα εργάζονται και ποια είναι η πιθανή τους επαγγελματική εξέλιξη. Δε φταίει μόνο η Aegean, ή η κάθε Aegean, αφού «βρίσκει και τα κάνει».
 
Οταν ξεκινας να εργαζεσαι σε μια εταιρεια σιγουρα δε σκεφτεσαι το να φυγεις, και ακομα πιο σιγουρα δε μπορεις να προβλεψεις το μελλον ... στην Ελλαδα του σημερα οι συνθηκες της ζωης του καθενος μας μεταλλαχτηκαν μεσα σε 2-3 χρονια ολοκληρωτικα! Προφανως και διαβαζεις τι υπογραφεις αλλα νομικα ειναι παρανομο και καταχρηστικο το να παρακρατειται μισθος εργαζομενου για μια εκπαιδευση που δεν επαναλαμβανεται με καθε ανανεωση συμβασης παρα μονο στην αρχη της συνεργασιας με την εταιρεια! Καμια συμβαση δεν μπορει να υπερβει νομους του κρατους! Πρεπει να γνωριζουμε καλα τα δικαιωματα μας για να μπορουμε να εχουμε λογο απεναντι στις αδικιες, αυτο που ηθελα να τονισω ειναι οτι αν το προσωπο της συγκεκριμενης εταιρειας ειναι η παρακρατηση δεδουλευμενων χρηματων απο μια κοπελα που ηταν αψογη οσο καιρο εργαζοταν και για να παραιτηθει αξιοπρεπως,εντιμα και οπως αρμοζει εδωσε χρονο στην εταιρεια πριν την αποχωρηση της και περιεγραψε αναλυτικα τους λογους που καθισταται αυτο αναγκαιο, σοβαροτατοι οικογενειακοι οι λογοι, ενα βημα πριν χασει το σπιτι που μενει με τους γονεις της λογω απολυσης του πατερα απο την εργασια του και εξηγωντας πως πρεπει να εργαστει σε οικογενειακη επιχειρηση μπας και σωσει κατι ...τοτε μονο ελλεεινη μπορει να χαρακτηριστει σε χειρισμο σαν εταιρεια. Τα δεδομενα αλλαξαν για ολους και κανεις δε μιλησε για ανθρωπινο προσωπο μιας εταιρειας σαν αυτη προς τους εργαζομενους,αλλα οχι κι ετσι ρε παιδια! Τοσα τους ελειπαν δηλαδη? Και να σημειωθει οτι η εταιρεια εχει εδω και ενα 5 μηνο πανω απο 100κοπελες σε αναμονη αν καποια στιγμη τις χρειαστει, τις εχει και περιμενουν με τις στολες στο σπιτι. Οποτε δε μπορουν καν να ισχυριζονται πως η αποχωρηση ενος εργαζομενου δημιουργει προβλημα . Η εταιρεια ξεφτιλιζεται καθημερινα με τον "κυριο" που την εκπροσωπει στα πληρωματα, ο οποιος ειναι το λιγοτερο ακαταλληλος για μανατζερ ανθρωπινου δυναμικου! Ειπαμε εχουμε αναγκη τη δουλεια , δουλευουμε σαν ειλωτες για να παιρνουμε ενα σκατο το μηνα αλλα ολα εχουν ορια.... δεν ειμαστε ζωα, εργαζομαστε και αν μη τι αλλο ο ρολος ενος υπευθυνου προσωπικου δεν ειναι να σε υποτιμαει και να σε απαξιωνει ακομα κι αν πεις απλως μια καλημερα. Με τις καταρες που τρωει καθημερινα βγαζει δε βγαζει το ετος ο τυπος. Επλιζω ολοι οσοι εργαζομαστε εκει να εχουμε μια καλυτερη τυχη.
 
Cross":2ivwvqu6 said:
οι άνθρωποι δέχονται οποιαδήποτε απαίτηση του εργοδότη κι ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα αποκτήσουν μια δουλειά, χωρίς να σκέφτονται ιδιαίτερα τι υπογράφουν, κάτω από ποιες συνθήκες θα εργάζονται και ποια είναι η πιθανή τους επαγγελματική εξέλιξη. Δε φταίει μόνο η Aegean, ή η κάθε Aegean, αφού «βρίσκει και τα κάνει».

Δυστυχώς έχουμε καταντήσει να έχουμε τις ελάχιστες απαιτήσεις επαγγελματικά:να έχουμε απλώς δουλειά. Για αυτό όμως δε φταίνε οι εργαζόμενοι, φταίει η κατάσταση στην Ελλάδα.Συμφωνώ βέβαια απόλυτα στο ότι πρέπει να ξέρουν όλοι τι υπέγραψαν, ώστε να μη βρίσκονται προ εκπλήξεων.Όταν όμως είσαι άνεργος και ξέρεις ότι η ανεργία είναι 21% και θα ανέβει και όπου πας θα σου δίνουν το πολύ 700ε για 8ωρο και σου λέει η Αιγαίου προσλαμβάνεσαι, θα πας και δε θα σκεφτείς τίποτα.Δε νομίζω να προτιμήσει κάποιος να συνεχίσει να είναι άνεργος και μάλιστα εν μέσω τόσης αβεβαιότητας από το να πάει να δουλέψει στην Αιγαίου και γενικά σε μια οποιαδήποτε εταιρεία, έστω και με χαμηλό μισθό και εξοντωτικά ωράρια.Εδώ δεν υπάρχουν καν δουλειές, πόσω μάλλον δουλειές με σεβασμό από τον εργοδότη, αξιοπρεπή μισθό, εξέλιξη..Οι Γερμανοί έχουν ακόμη την πολυτέλεια να απορρίπτουν,δε νομίζω ότι παίζει ρόλο η ιδιοσυγκρασία των Γερμανών έναντι των Ελλήνων στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Αγαπητοί μου, η συνάδελφος που έγραψε για την παρακράτηση δεδουλευμένων, όχι απλα τοποθετήθηκε σωστά αλλά και πολυ ευγενικά! Με το γάντι τα έγραψε... Θα μπορούσε να τα πεί πιο ρεαλιστικά αλλά πιστέψτε με θα τρομάζατε...
Παρέλειψε όμως να σας πεί και κάτι πολύ συμαντικό, ότι όταν οι κοπέλες κλήθηκαν να υπογράψουν την καινούρια τους σύμβαση, δεν είχαν το χρόνο να τη διαβάσουν καν διότι είχαν πτήση κατευθείαν, καθώς επίσης και σε όσες κοπέλες δεν πετόυσαν εκείνη την ημέρα δεν τους επιτράπηκε ούτε καν να απομακρυνθούν απο το γραφείο της κυρίας που είχε τις συμβάσεις στα χέρια της. Πειτε μου λοιπον κατα ποσο αυτα τα παιδια μπορουσαν να διαβασουν ολη αυτην τη χαρτουρα στα 3δευτερολεπτα που ειχαν στη διαθεση τους! Ειναι μηπως λιγακι απειλητικο ολο αυτο? η υπογραφεις η περασε απο το λογιστηριο!,,, ειναι πολυ λυπηρο να συμβαινουν ολα αυτα,,, φυσικα και γνωριζουμε ποσο ειναι το ποσοστο της ανεργειας στη χωρα μας, και ολα τα υπολοιπα που γραψατε ολοι εσεις αγαπητοι μου, ομως με καθε σεβασμο θελω να σας πω οτι οχι πλεον δε χαιρομαστε και τοσο που εχουμε δουλεια,γιατι βγαζουμε τοσα οσα αυτοι που δουλευουν 8ωρο με πολλες παραπανω ωρες απασχολησης καθημερινα απο το τυπικο 8ωρο η 10ωρο(προσφατα συναδελφος εφτασε τις 18 ωρες σε μια μοναχα ημερα), σε πολυ ασχημες συνθηκες και να πρεπει να χαμογελαμε και να ειμαστε και στην τρυχα!,,,οχι δεν χαιρομαστε και τοσο πολυ που εχουμε δουλεια γιατι για να ανταπεξελθουμε μονο στα προς το ζειν και στις απαιτησεις αυτης της εταιριας δεν φτανουν τα λεφτα εκει που τους εφτασαν τους μισθους... Σιγουρα μπορουσαμε να προσαρμοστουμε ολοι μας με τις υπαρχουσες συνθηκες αυτης της χωρας αλλα μονο αν κοβοταν ο μισθος μας και οχι η σωστη συμπεριφορα και η ανθρωπια!

Απο τη μια λυπαμαι που εχασα μια καλη συναδελφο απο την αλλη χαιρομαι για αυτην γιατι γλυτωσε! Οσο και αν κουραστει απο εδω και περα θα ξερει οτι ειναι πολυ καλυτερα απο την αιγαιου!
 
Top