Αν και δεν θα ήθελα να ξανασχοληθούμε με το θέμα του Ελληνικού μιας και έχει αναλύθει πολλάκις, υπάρχει μια πρωτοσέλιδη αναφορά στα σημερινά ΝΕΑ σχετικά με πρόταση του ΥΕΘΑ υπερ της διατήρησης τμήματος του διαδρόμου για την εξυπηρέτηση του ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών) μιας και είναι δαπανηρή η μεταφορά του στην Ελευσίνα όπως είχε αρχικά αποφαστιστεί (Το θέμα πάντως ΚΕΑ-Ελληνικού εχεί αναλυθεί και στο παρελθόν σε άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ.) Επίσης αν γνωρίζει κανείς κάτι...: Όλο αυτό το καιρό (από το 2002 και μετά) τι γίνεται με το ΚΕΑ?
-------
-------
http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nta_nea.print_unique?e=A&f=18036&m=N09&aa=1
Δεν υπάρχουν πόροι για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στην Eλευσίνα, ενώ επικαλούνται και τον κίνδυνο επιχειρησιακών προβλημάτων σε ιπτάμενα και επίγεια μέσα της Πολεμικής Aεροπορίας
Πιέζουν να μείνει το αεροδρόμιο
Tο υπουργείο ’μυνας θέλει να διατηρηθεί στο Eλληνικό η βάση συντήρησης
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ Πίεση να διατηρηθεί στο Ελληνικό η βάση συντήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας και να λειτουργήσει για την εξυπηρέτησή της «κολοβός» διάδρομος απογειώσεων ασκεί το υπουργείο ’μυνας.
Πριν από τη διαμόρφωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, ο διάδρομος είχε σταματήσει να λειτουργεί λόγω συμβατικής δέσμευσης για την κατασκευή του νέου Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Μεσόγεια
H σχετική πρόταση, σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου ’μυνας, έχει ήδη διατυπωθεί προς την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένεται η εξέτασή της σε διυπουργικό επίπεδο «σε νέα βάση». Στηρίζεται δε κυρίως στο τεράστιο κόστος μεταφοράς του υπάρχοντος Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών από το Ελληνικό σε νέα θέση.
Ωστόσο, στους κύκλους της κυβέρνησης υπάρχουν φόβοι ότι, παρά τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, μια απόφαση στην κατεύθυνση που ασκεί πίεση το υπουργείο ’μυνας θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της περιοχής, όπως και από την αντιπολίτευση. Και αυτό καθώς οι κάτοικοι της περιοχής είχαν δει θετικά την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί το Ελληνικό μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο «μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης», με ταυτόχρονη εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους του. Τυχόν επαναλειτουργία μέρους του διαδρόμου, έστω και για περιορισμένη χρήση από λίγα σχετικά ελικοφόρα αεροσκάφη και ελικόπτερα, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων για ηχορρύπανση αλλά και πιθανό περιορισμό του χώρου που θα γινόταν το πάρκο.
Πέραν της πρότασης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός ’μυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ζήτησε από την Πολεμική Αεροπορία να κάνει τις αναγκαίες μελέτες και σχεδιασμούς για την επαναλειτουργία του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (202 KEA) και χρησιμοποίηση μέρους του τεράστιου σε μήκος παλαιού διαδρόμου πολιτικών αεροσκαφών.
H χρηματοδότηση. Στην πρότασή του το υπουργείο ’μυνας οδηγήθηκε από την αδυναμία να βρεθούν οι τεράστιοι πόροι για την χρηματοδότηση τής εξαγγελθείσης από την προηγούμενη κυβέρνηση μεταφοράς του υποστέγου του Εργοστασίου Αεροσκαφών και των σχετικών λειτουργιών από το Ελληνικό στην Ελευσίνα. Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του ΥΕΘΑ, το κόστος αυτό ανέρχεται σε περίπου 35 δισ. δραχμές. Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2005 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προβλέψεις ενώ ό,τι κονδύλια είχαν υπολογισθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό για έργα στην κατεύθυνση αυτή είχαν διατεθεί για άλλους σκοπούς.
Πέραν του οικονομικού βάρους, στην πρόταση επαναλειτουργίας το υπουργείο ’μυνας οδηγήθηκε και από τον κίνδυνο επιχειρησιακών προβλημάτων στη διαθεσιμότητα ιπτάμενων και επίγειων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας από την καθυστέρηση εν πλήρει λειτουργία του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών σε νέα θέση. Ήδη προ της διαμόρφωσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, ο διάδρομος είχε σταματήσει να λειτουργεί λόγω συμβατικής δέσμευσης για την κατασκευή του νέου Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Μεσόγεια.
Από τότε πάντως, από αρκετές πλευρές, και πέραν του υπουργείου ’μυνας, είχε υποστηριχθεί η έστω και κολοβή διατήρηση του διαδρόμου και μερική χρήση των χώρων για λόγους ασφαλείας - δηλαδή να λειτουργεί ως εναλλακτικό αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος» σε περίπτωση ανάγκης.
Ελικοφόρα. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση του υπουργείου ’μυνας, από τον τεράστιο χώρο του Ελληνικού θα διατηρηθεί το μεγάλο υπόστεγο της Αεροπορίας (202 KEA) και ένας ζωτικός χώρος για τη λειτουργία.
Επίσης από τον μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων διάδρομο, για την εξυπηρέτηση των λίγων ελικοφόρων αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που συντηρεί το εργοστάσιο, απαιτούνται μόνο περίπου 1.000 μέτρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι σε παλαιότερους ανάλογους σχεδιασμούς μαζί με τη διατήρηση του εργοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβανόταν και η εξυπηρέτηση ορισμένων ιπτάμενων μέσων κοινής ωφελείας (όπως των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ.) καθώς και μέρους μικρών αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας (αερολέσχες κ.ά.).
ΤΑ ΝΕΑ , 11-09-2004 , Σελ.: N09
Κωδικός άρθρου: A18036N091
ID:432284
-------------------------------
-------------------------------
Η απάντηση του υπουργόυ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιά:
http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nta_nea.print_unique?e=A&f=18036&m=N09&aa=2
ΣΟYΦΛIAΣ
«Πρώτη μου προτεραιότητα το πάρκο»
ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Όταν μιλούν για «ανοιχτά σενάρια» στο επιτελείο του Γιώργου Σουφλιά, αναφέρονται σε προτάσεις και ιδέες αξιοποίησης του χώρου με επίκεντρο πάντα τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Μάλιστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε πρόσφατα πως η δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό «είναι πρώτη προτεραιότητά του».
Για τον χώρο του Ελληνικού φαίνεται πως υπάρχει ζωηρότατο ενδιαφέρον από τραπεζικούς και κατασκευαστικούς κύκλους, αφού το πρώην αεροδρόμιο είναι μια έκταση σχεδόν ειδυλλιακή για κατοικία: δίπλα στη θάλασσα, στη σκιά του Υμηττού και με άμεση προοπτική σύνδεσης με το Μετρό, που θα τερματίζει στη βόρεια πλευρά του. Μαζί με την πρώην αμερικανική βάση αγγίζει τα 6.000 στρέμματα. Στην είσοδό του από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και στις αρχές του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης έχουν ήδη διαμορφωθεί 2.200 στρέμματα σε Ολυμπιακό Πάρκο.
H πρόταση. Σύμφωνα με την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης, στο Ελληνικό θα κατασκευαζόταν Μητροπολιτικό Πάρκο συνολικής έκτασης 4.000 στρεμμάτων ενώ εξετάζονταν τρία σενάρια οικοπεδοποίησης της υπόλοιπης έκτασης προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και συντήρηση του έργου: εμπορική αξιοποίηση στα 400, 600 ή 1.100 στρ. του Ελληνικού. Μόνο το κόστος για να ξηλωθεί ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης είχε υπολογιστεί πριν από τρία χρόνια σε 1 δισ. δραχμές.
Στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη είχαν προτείνει παλαιότερα να παραμείνει ο διάδρομος για λόγους ασφαλείας αλλά και για να εξυπηρετηθούν οι αερολέσχες. Απαντώντας στις πιέσεις υπουργών του τότε, ο κ. Σημίτης είχε απορρίψει το αίτημα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προσγειώνονται αεροσκάφη και δίπλα να υπάρχουν γήπεδα και πλατείες! Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως στο Ελληνικό θα γίνει «το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ευρώπης, έκτασης 4.000 στρεμμάτων».
H ιδέα της αξιοποίησης του Ελληνικού με ταυτόχρονη εξοικονόμηση κονδυλίων για ανάπτυξη κι άλλων περιοχών της Αθήνας «ζεσταίνεται» και από την πλευρά της Πλατείας Κοτζιά. H δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρενέβη δημόσια πριν από λίγες ημέρες υπέρ της ιδέας χρηματοδότησης της ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, θεωρεί το πρώην αεροδρόμιο «χώρο διασποράς κοινωνικού πλούτου». Για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου υπάρχουν όμως και οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δήμαρχοι περιοχών που συνορεύουν με το πρώην αεροδρόμιο (Ελληνικό, Γλυφάδα, Αργυρούπολη) αντέδρασαν παλαιότερα έντονα όχι μόνο στην ιδέα να παραμείνει σε λειτουργία ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης αλλά και να κοπεί σε οικόπεδα ο χώρος και να πουληθεί σε ιδιώτες.
ΤΑ ΝΕΑ , 11-09-2004 , Σελ.: N09
Κωδικός άρθρου: A18036N092
ID:432343