Αεροφωτογράφηση περί το 1920;

  • Thread starter Thread starter john3
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

john3

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
10/07/2006
Μηνύματα
35
Likes
0
Ο σύνδεσμος στο τέλος του κειμένου (link to the University of Wisconsin-Milwaukee Libraries) δίνει φωτογραφία από πτήση με υδροπλάνο για φωτογράφηση/χαρτογράφηση της περιοχής του Πειραιά από τους Ben H. Wyatt (αργότερα Navy Commodore και στρατιωτικός διοικητής των νησιών Μάρσαλ) και George R. Johnson (επίσης US Navy, πιό γνωστός από αποστολή στο Περού: http://www.flickr.com/photos/travelingm ... 816023868/)

Υπολογίζω πως η φωτογραφία (άγνωστο σε ποιό σημείο του Πειραιά) είναι περί το 1920. Δεν έχω εντοπίσει όμως καμία πληροφορία για τη συγκεκριμένη αποστολή ούτε άλλες φωτογραφίες. Γνωρίζει κάποιος περισσότερα;

http://collections.lib.uwm.edu/cdm/sing ... 253/rec/64
 
Έψαξα σε ένα καλό βιβλίο πού έχει όλους τούς τύπους αεροσκαφών σε σχέδια.Το αεροσκάφος είναι Douglas DWC World Cruiser,κατασκευής 1924.Ο χρωματισμός στην ουρά σε συνδυασμό με το διακριτικό κάτω από το φτερό δείχνουν ότι είναι μάλλον Αγγλικό.Το τοπίο δεν μπορώ να το αναγνωρίσω,τα βουνά δεν μού λένε τίποτα,κι άς λέει ότι είναι στον Πειραιά.Εντύπωση μού προκαλούν οι "λουόμενοι",όλοι με τήν ίδια αμφίεση.Πίσω από το υδροπλάνο φαίνονται εν μέρει άλλα δύο,ενώ άκρη αριστερά φαίνεται άλλη μία ουρά.Θα ψάξω κι άλλο. Ίσως ο Gonso πού ειδικεύεται σε quiz μπορεί να βοηθήσει...
 
Υπάρχει μια πιθανότητα να πρόκειται για το Δέλτα του Φαλήρου, εκεί που ήταν παλιά το ΚΕΑ. Στις αρχές του 20ού αιώνα λειτουργούσε σαν αεροδρόμιο.

Αν πράγματι είναι βρετανικά αεροσκάφη τότε πρέπει να είναι από τον χώρο του ΚΕΑ, το οποίο κατασκευάστηκε γύρω στα 1926 για να κατασκευάζει τα τορπιλοπλάνα "Βέλος" Βρετανικής σχεδίασης. Το πρώτο προσωπικό του εργοστασίου ήταν επίσης Βρετανοί. Ενδέχεται να είναι από εκείνη την εποχή.
Το σχήμα του αεροπλάνου παραπέμπει στο σχήμα του "Βέλος".

Σε καμμία πάντως περίπτωση δεν ήταν από τα αεροσκάφη που την εποχή εκείνη χρησιμοποιούντο για αερομεταφορές και προσθαλασσονόντουσαν στο Φαληρικό Όρμο (σημερινό ΣΕΦ).
 
Αγαπητέ AGV.Αναφέρθηκες στον περίφημο (και φευγαλέο) Ναυτικό Αερολιμένα Φαλήρου.Είναι μιά καλή στιγμή να μιλήσουμε γι αυτόν.Πριν από λίγα χρόνια ψάχτηκα για να τον εντοπίσω.Το πρόβλημα ήταν ότι οι ελάχιστες φωτογραφίες τής εποχής δεν έδειχναν φόντο και ο εντοπισμός ήταν δύσκολος.Πήγα βόλτα όλο τον Φαληρικό όρμο,τίποτα.Μέχρι πού μία αεροφωτογραφία τού 1930 σε σύγχρονο στρατιωτικό περιοδικό έδωσε τη λύση. AGV,είσαι παλιός.Θυμάσαι το 1976 τό "Θέατρο μέσα στη θάλασσα" πού ανέβασε τόν Έμπορο τής Βενετίας;Η σκηνή ήταν σε μία ξύλινη πλατφόρμα στο νερό και στην τσιμεντένια προκυμαία,σε κερκίδες όπως ενός κολυμβητηρίου,το κοινό-υποτίθεται- μεταφερόταν νοερά στη Βενετία τής εποχής τού Σαίξπηρ.Το θυμήθηκες; Καλωσόρισες στον Ναυτικό Αερολιμένα Φαλήρου!
 
Στο θέμα αυτό αναφέρεται ο "Αεροπορικός Οδηγός" που εξέδωσε το "Υπουργείο Αεροπορίας" το 1931 για να εξοικειωθεί το επιβατικό κοινό με τις αερομεταφορές.
Δυστυχώς δύσκολα μπορείς να βρείς αντίτυπο σήμερα. Υπάρχει ψηφιοποιημένο στον οπτικό δίσκο που συνοδεύει το βιβλίο "Η Ιστορία των Δημοσίων Αερομεταφορών στην Έλλάδα" εκδόσεις 11aviation, 2009.
Σε έντυπη μορφή το βρήκα στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη στη Λένορμαν.

Περίπου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο Metropolitan στο Νέο Φάληρο, πριν ακριβώς έναν αιώνα βρισκόταν το πολυτελέστερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων. Περίπου μπροστά από το ξενοδοχείο, εκεί που βρίσκεται τώρα το ΣΕΦ, βρισκόταν η "Βασιλική Προβλήτα", μια πολυτελέστατη εξέδρα που έμπενε πάνω από 100 μέτρα μέσα στη θάλασσα (για να επιβιβάζεται και να αποβιβάζεται ο βασιλιάς). Το σημείο αυτό λοιπόν χρησιμοποιήθηκε για τα πρώτα υδροπλάνα που μετέφεραν επιβάτες. Στον Αεροπορικό Οδηγό υπάρχουν και φωτογραφίες της εποχής.
 
Εννοείς φυσικά το ξενοδοχείο Ακταίον πού "το πήρε το κύμα".Μετά τον βομβαρδισμό τού Πειραιά το 1941 έπαθε ζημιές, λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε.Μέχρι το 1988 περίπου σωζόταν η πλατιά σκάλα που ήταν μπροστά στη λεωφόρο και μέρος τού ισογείου.Εκεί στεγαζόταν μία ντίσκο,το studio 51,αν θυμάμαι καλά.Υπάρχουν φωτογραφίες στο google πού παρουσιάζουν τις εξέδρες, ήταν όμως για τα μπάνια τών Αθηναίων. Δηλαδή υπάρχει φωτογραφία πού έχει και υδροπλάνα;Η αεροφωτογραφία στην οποία αναφέρομαι δείχνει καθαρά τίς εγκαταστάσεις τού Ναυτικού Αερολιμένα,ο οποίος βρισκόταν μπροστά από το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων, δίπλα στο σημερινό στάδιο Ταε-
κβο-ντο.Και για να επανέλθω στο θέμα μας, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πολλή δόμηση τριγύρω για να είναι το υδροπλάνο τής πρώτης δημοσίευσης στον Φαληρικό όρμο.
 
Το ξενοδοχείο ήταν πράγματι το Ακταίον. Παρόλα αυτά κάποια χαλάσματα εξέδρας που σωζόντουσαν μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1970-80, στην πραγματικότητα ήταν η Βασιλική Εξέδρα που κατέληγε σε ένα μεγάλο πλάτωμα μέσα στη θάλασσα.

Στο ΚΕΑ πράγματι υπήρχαν πολλές εγκαταστάσεις (μπορείς να τις δεις σε αρκετές ιστορικές εκδόσεις του ΓΕΑ - Υπηρεσία Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας) αφού προοριζόταν κυρίως για υδροπλάνα, ενώ ο χώρος πίσω από το ΚΕΑ (μετέπειτα ιππόδρομος και τώρα εργοτάξιο) ήταν ένα μεγάλο πλάτωμα που χρησιμοποιείτο σαν αεροδρόμιο, ποτέ όμως για αερομεταφορές. Εκείνο το αεροδρόμιο χρησιμοποιούσε στα 1912 ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης και η περίφημη καρτποστάλ που τον απεικονίζει είναι από εκείνο το χώρο.

Ο Αεροπορικός Οδηγός αναφέρει τον Φαληρικό Όρμο σαν χώρο πρισνήωσης για τις αερομεταφορές, δηλαδή το χώρο μπροστά στο Ακταίο και τη Βασιλική Εξέδρα.
 
Top