αεροπειρατεία 1968 της ΟΑ. HER ή CHQ?

kritikos

Economy-Class-Member
Εγγραφή
01/03/2008
Μηνύματα
115
Likes
0
μηπως ξερει καποιος για την αεροπειρατεια τον Δεκεμβριο του 1968? οπου και να ψαξω λεει οτι εγινε σε πτηση HER-ATH ,ενω σε ενα βιβλιο που εχουν γραψει πρωην ιπταμενοι της ΟΑ, η αεροσυνοδος της πτησης αναφερει πως εγινε στην πτηση CHQ-ATH. αναφερομαι στην αεροπειρατεια που διενήργησε ο Φλαμπουριαδης και τους αναγκασε να προσγειοθουν στο Καϊρο για να ζητησει πολιτικο ασυλο.
 
Σύμφωνα με ό,τι βρήκα λέγονταν Φλαμουρίδης, και η αεροπειρατεία έγινε στις 2 Ιανουαρίου 1969. Εκείνη την ημέρα υποχρέωσε την εσωτερική πτήση της Ολυμπιακής Ηράκλειο-Αθήνα να κατευθυνθεί προς το Κάιρο. Το αεροσκάφος ήταν ένα DC-6Β με 97 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα. Στο Κάιρο οι αρχές συνέλαβαν το αεροπειρατή και φρόντισαν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος.

Ελπίζω να βοήθησα..

Φιλικά
Α.
 
ποιος εχει δικιο ομως; ισως πρεπει να ψαξουμε εφημεριδες της εποχης.εγω παντως εμπιστευομαι πιο πολυ την αεροσυνοδο που το εζησε.

iPhone.png
Sent from a mobile device
iPhone.png
 
Εδώ επίσης αναφέρει για Ηράκλειο. Ίσως να είναι και η πηγή του Αλκιβιάδη.
http://www.iospress.gr/ios1996/ios19960421a.htm

ΥΓ: Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζονται διάφορες άλλες αεροπειρατείες ελληνικού ενδιαφέροντος στα χρόνια της Χούντας. Πολύ ενδιαφέρουσα η αεροπειρατεία οικογένειας Τσιρώνη.
 
Το 1969 ήταν η χρονιά των αεροπειρατειών. Γιαυτό και στην ταινία "Η θεία μου η Χίπισσα" με τη Ρένα Βλαχοπούλου που γύρισε η Φίνος Φιλμς την αμέσως επόμενη χρονιά, περιγράφει 2 αεροπειρατείες. Όσες έγιναν την προηγούμενη χρονιά.

Για τη συγκεκριμένη αεροπειρατεία, η καλύτερη πηγή πληροφόρησης είναι η εφημερίδα "Ταχυδρόμος" (της Αιγύπτου) που διατίθεται δωρεάν στη συλλογή του αρχείου των ψηφιοποιημένων εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας:

http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=106&dc=3&db=1&da=1969

Αναφορικά όμως με το συμβάν (βιβλίο "η ιστορία των δημοσίων αερομεταφορών στην Ελλάδα"):

"Η πτήση από το Ηράκλειο προς την Αθήνα την Πέμπτη 2/1/1969 ήταν προγραμματισμένη με αεροσκάφος DC-6 και εκτός από τα 6 μέλη του πληρώματος είχε 97 επιβάτες . Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 10 πμ . Πέντε λεπτά αργότερα ο 30χρονος επιβάτης μπήκε στο θάλαμο διακυβέρνησης και ζήτησε με την απειλή όπλου από τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία προς Αίγυπτο. Ο κυβερνήτης φαίνεται ότι αντέδρασε και ο αεροπειρατής πυροβόλησε για εκφοβισμό με αποτέλεσμα να τρυπήσει το παράθυρο του θαλάμου διακυβέρνησης. Άλλη προσπάθεια του κυβερνήτη να κατευθυνθεί προς την Αθήνα έγινε αντιληπτή από τον αεροπειρατή ο οποίος φαινόταν αποφασισμένος για τα πάντα. Ο κυβερνήτης φαίνεται ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Αθήνα. Κατευθυνόταν ήδη προς την Αίγυπτο όταν δυο καταδιωκτικά της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίασαν πολύ κοντά το αεροσκάφος με την διαταγή να επιστρέψει προς την Αθήνα. Η απάντηση του αεροπειρατή ήταν ότι με την πρώτη προσπάθεια αλλαγής της πορείας θα ανατίναζε το αεροσκάφος. Τα καταδιωκτικά συνέχισαν να πετούν πολύ κοντά στο αεροσκάφος προσπαθώντας να το αναγκάσουν σε αλλαγή πορείας. Μετά από μερικά λεπτά όταν το DC-6 είχε φθάσει κοντά στα όρια του Ελληνικού εναέριου χώρου τα πολεμικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν, προκειμένου να μην παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.
Τότε ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια από τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας της Αιγύπτου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου λόγω αεροπειρατείας. Οι Αιγυπτιακές αρχές επέτρεψαν την προσγείωση θέτοντας ταυτόχρονα τον Διεθνή Αερολιμένα του Καΐρου σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ορατότητα στο αεροδρόμιο του Καΐρου ήταν πολύ περιορισμένη και υπήρξε η σκέψη να προσγειωθούν στην Αλεξάνδρεια. Όμως η ορατότητα στην Αλεξάνδρεια ήταν ακόμη χειρότερη και ο διάδρομος προσγείωσης μικρότερος.
Το αεροσκάφος τελικά προσγειώθηκε με την βοήθεια του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου στις 12:40’ το μεσημέρι στο Κάϊρο όπου ο αεροπειρατής ζήτησε πολιτικό άσυλο. Το βράδυ της ίδιας μέρας στάλθηκε στο Κάΐρο 707 για την παραλαβή και επιστροφή των επιβατών στην Αθήνα.
"
 
μαλιστα.ευχαριστω.λιγο διαφορετικα τα αναφερει η αεροσυνοδος της πτησης που συμφωνα με την εξιστορηση της στο βιβλιο «ενα κομματι ουρανου» η πτηση ηταν απο Χανια.αναφερει μαλιστα οτι ειχε γνωρισει εκεινη την μερα μια κοπελα συνοδο εδαφους των Χανιων η οποια σκοτωθηκε ενα χρονο αργοτερα στο ατυχημα της ΟΑ τον Δεκ του 1969.ακομα οτι οι επιβατες προωθηθηκαν στην Αθηνα με αλλη εταιρεια και οτι για το πληρωμα ηρθε αργα το βραδυ ενα Β707 για να τους παρει αφου εδιναν καταθεση ολη μερα.

iPhone.png
Sent from a mobile device
iPhone.png
 
Top