Αεροπορικό δυστύχημα στη Μαδρίτη

  • Thread starter Thread starter Thelem
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Ξαναβγήκε στην επικαιρότητα το τραγικό αυτό δυστύχημα αλλά κατέληξε δικαίως στα μαργαριτάρια ελέω κακής απόδοσης του ρεπορτάζ στα ελληνικά από εγχώριο ΜΜΕ.

Κάποια πράγματα απ' ότι είδα έχουν ειπωθεί και σχολιαστεί ήδη στο thread απ' τα πρώτα ευρύματα. Το νεότερο εύρημα είναι η προσβολή κεντρικού υπολογιστή της αεροπορικής απο malware εκείνη τη χρονική περίοδο, κάτι που φυσικά δεν "έριξε" απο μόνο του το α/φος αλλά συνέβαλε στην αλυσιδωτή αντίδραση.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη δεν έχω ξεμπερδέψει την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτό το συμβάν. Φταίνε αν κατάλαβα καλά απο προηγούμενα πόστ οι πιλότοι? Φταίει το προωπικό εδάφους? Ο υπολογιστής που δεν λειτουργούσε σωστά ήταν το κερασάκι στην τούρτα?

Ιδού το πρωτότυπο δημοσίευμα της El Pais, το μετεφρασμένο της Google μιάς και δεν γνωρίζω Ισπανικά, ένα που βρήκα στο msnbc και τέλος των Νέων...
 
Ο υπολογιστής που δέν λειτουργούσε σωστά τό μόνο που θα μπορούσε να κάνη ήταν να "βαρέση καμπανάκι" στούς μηχανικούς ότι το συγκεκριμένο σύστημα τού αεροπλάνου είχε τρείς απανωτές "δυσλειτουργίες" σε δυό συνεχόμενες μέρες.Οι μηχανικοί τότε λογικά θα καθήλωναν το αεροπλάνο στό έδαφος μέχρι να βγάλουν άκρη.

Ακόμα κι'άν ο υπολογιστής βάραγε το σχετικό "καμπανάκι",άν οι υπεύθυνοι τού τμήματος συντήρησης δέν έδιναν την δέουσα σημασία στο γεγονός,πάλι το αεροπλάνο θα ξεκινούσε γιά απογείωση-και θα συντριβόταν.Αυτήν την έννοια έχει το "λογικά" που έγραψα πιό πάνω.

Δέν μπορώ να φανταστώ πάντως με ποιόν τρόπο είναι δυνατόν ένα trojan νά κάνη τέτοια ζημιά στο λογισμικό τού υπολογιστή αυτού -που σίγουρα δέν είναι λογισμικό τού εμπορίου,αλλά μιά εφαρμογή εξειδικευμένη γιά την Spanair (ή,έστω,γιά το τμήμα συντήρησης αεροσκαφών μιάς αεροπορικής εταιρείας).Οι δημιουργοί τέτοιων trojans είναι βέβαια άτομα με πολλές γνώσεις στον προγραμματισμό αλλά δέν νομίζω ότι είναι και εξειδικευμένοι σέ τέτοιου είδους λογισμικά ώστε να ξέρουν πού να τα προσβάλλουν.
 
Δεν αποκλείεται και αυτό. Υπάρχουν άλλωστε και στοχευμένες επιθέσεις. Ενδιαφέρον πάντως είναι το ΠΩΣ γίνεται να μπει trojan σε τέτοιο σύστημα, το οποίο άλλωστε θα έπρεπε να είναι απολύτως κλειστό και failsafe.
 
Top