Αεροπορικό quiz 2012 by LEKPO1A

• Thread starter Thread starter LEKPO1A
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: Αεροπορικό quiz 2012 by xristos

Ακούω κανένα σχόλιο τώρα... :roll: :roll: :lol: :wink:

Γεια σας και από μένα!
Καταρχάς ένα μεγάλο μπράβο στο Χρήστο για τις πολύ έξυπνες ερωτήσεις του και τον κόπο του όλο αυτό το διάστημα. Μαθαίνουμε συνέχεια όλο και κάτι καινούριο!

Όσον αφορά τις ερωτήσεις τώρα.
Για την Ε1 ούτε καν που σκέφτηκα την 3D. Και να πεις ότι δεν έχω δει δεκάδες φορές τα SX-AVB και SX-AVC παρκαρισμένα στο apron του LGTS. Απλά είχα την εντύπωση ότι ανήκαν απευθείας στον ΕΛΓΑ! Η δεύτερη παλιότερη πάντως πρέπει να είναι η Veravia (νυν Epsilon)!!

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξή μου στο κουίζ ήταν η Ε2 όπου την πάτησα άσχημα νομίζοντας ότι είναι η MCA Airlines φωτο. Δεν ξέρω αν το έκανες επίτηδες αλλά η ομοιότητα του '' m'' είναι εκπληκτική! Απλά είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος!

Επίσης στην Ε3 ακόμα απορώ πως ξέχασα τα LGTT,LGEL και LGTG όταν έχω περάσει τόσες φορές και έχω δει ιδίοις όμμασι ότι το τρένο περνάει στα όρια της περίφραξής τους...

Τον Ρήγα Δογάνη στην Ε17 απλά αγνοούσα την ύπαρξή του οπότε την άφησα αναπάντητη.

Για την Ε20 δεν ονομάζεται dimmer όλο το ματσούκι?

Τέλος για την επίμαχη Ε19 sorry gonso :mrgreen:

Για την Ε9 είχα βρει τις β,γ και δ.
Όταν είδα ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση βαθμολογήθηκα με 0 επειδή δεν απάντησα, ήμουν έτοιμος να αρχίσω τις καταγγελίες στην ΥΠΑ, στις ΗΠΑ και στο ΙΚΑ σχετικά με τις σκοτεινές και ύποπτες συναλλαγές που είχες με άλλους συμμετέχοντες για να νοθεύσετε τα αποτελέσματα, ώσπου τσέκαρα τα απεσταλμένα μηνύματά μου και είδα ότι δε στο έστειλα ποτέ!

Δεν πειράζει όμως, πολύ καλή είναι και η δεύτερη θέση (κι ας είναι και η τελευταία).

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή... :wink: Αν και για να πω την αλήθεια, περίμενα περισσότερες συμμετοχές. Ίσως τελικά να ήταν (ελαφρώς) δύσκολο, ίσως να ήταν λάθος η εποχή που το ανέβασα! Πάντως το σύνολο σχεδόν των απαντήσεων μπορούσε να αντληθεί από το διαδίκτυο, αρκεί να ξέρουμε που και πως θα ψάξουμε.

Για την Ε20 δεν ονομάζεται dimmer όλο το ματσούκι?

Dimmer ουσιαστικά σημαίνει ρυθμιστής έντασης (ροοστάτης). Το ορθογώνιο αυτό ματσούκι είναι κανονικό φωτιστικό με λάμπα το οποίο ανοίγει και μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλήρωμα του θαλάμου διακυβέρνησης.

Φώτη... ήταν ο σκοτεινός δαίμονας των ΠΜ που ξαναχτύπησε... Και μου φάνηκε περίεργο που δεν έδωσες ούτε μια έστω απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση! :roll: :lol: :P

Μερικά σχόλια για τις ερωτήσεις (και τις δικές μου απαντήσεις)

Για τις Ε2 και Ε9 πρέπει να είδα χιλιάδες tails και το ανέκδοτο είναι ότι στο airpics.gr που αποφάσισα τελικά να χρησιμοποήσω (ως πιο ευχρηστο στο sorting ανά εταιρεία) ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΔΕΝ "ΕΙΔΑ". Αλλά λένε: κοιτάει αλλά δεν βλέπει! :oops:

Οσον αφορά την MCA και την ΒΜΙ ήμουν πολύ κοντά να το γράψω σαν απάντηση αντί του Small Planet αλλά πολύ σοφά :roll: τελικά αποφάσισα το κενό.

Για την Ε3 υπάρχουν δύο σχόλια. Αναφορικά με το Αγρίνιο το πρόσθετα και το αφαιρούσα από την απάντησή μου 10 φορές... Η γραμμή του ΟΣΕ είναι ανενεργή (αλλά δεν το έλεγε η ερώτηση) και το αεροδρόμιο (παλαιό και νέο) είναι από ανενεργά έως "πολύ ανενεργά" αλλά, αλλά... στο τέλος αποφάσισα να τα βάλω...

Για τον Βενιζέλο βέβαια κόντεψα να ρωτήσω τον ίδιο τον Μπαμπινιώτη. Η γραμμή του μετρό/ΟΣΕ δεν "διέρχεται" σε απόσταση αναπνοής αλλά διαπερνά τον "φράκτη" και μπαίνει στο αεροδρόμιο!

Για την Ε4β και το London City έχω εγώ μία ερώτηση. Από που το βρείκατε; γιατί παρότι προσπάθησα δεν κατάφερα να βρω τίποτα...

Και πάλι ευχαριστούμε xristo για τον κόπο που έκανες να το οργανώσεις και να το βαθμολογήσεις...

fotis αν θες ρεβάνς τα λέμε στο επόμενο (ευκολο)...

george1971":dlamotaz said:
Για τον Βενιζέλο βέβαια κόντεψα να ρωτήσω τον ίδιο τον Μπαμπινιώτη. Η γραμμή του μετρό/ΟΣΕ δεν "διέρχεται" σε απόσταση αναπνοής αλλά διαπερνά τον "φράκτη" και μπαίνει στο αεροδρόμιο!

Εδώ όντως η διατύπωση μου ήταν προβληματική για αυτή την περίπτωση. Στην ουσία, δεν ήθελα τα αεροδρόμια στα οποία ο σιδηρόδρομος διέρχεται απ' έξω... απλώς τα αεροδρόμια τα οποία εξυπηρετούνται/μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σιδηροδρόμο! :wink:

george1971":dlamotaz said:
Για την Ε4β και το London City έχω εγώ μία ερώτηση. Από που το βρείκατε; γιατί παρότι προσπάθησα δεν κατάφερα να βρω τίποτα...

Αυτό λίγο πολύ, ή το ξέρεις, ή δεν το ξέρεις. Πάντως το site του αεροδρομίου μας διαφωτίζει αρκετά:

Airport operating hours
London City Airport’s operational hours are limited to minimise the impact on local residents. The airport is permitted to operate flights between the following hours:

i) 06.30 and 22.30 hours on weekdays
ii) 06.30 and 13.00 hours on Saturdays
iii) 12.30 and 22.30 on Sundays
iv) 09.00 and 22.30 hours on Public or Bank Holidays
v) Full closure on 25 December

The final 30 minutes of operation is solely for flight scheduled earlier which have been unavoidably delayed

Πριν απ´όλα, συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και ειδικά στον spinal που εξελίσετε σε "force to beat "!

Για το Funchal Χρήστο, όπως σου έγραψα και τότε στο πμ, "είναι μάλλον κάτι πολυ προφανές και γι αυτό δεν μού´ρχεται! Με "έφαγε " και λίγο η λέξη "σημαντικό", που μου έκανε πιό πολύ για θέμα μεγέθους, αν και το funchal είναι ....σημαντικό αεροδρόμιο!

Η ερώτηση με τα turning pads (ελληνιστι τηγάνια ή ρακετες) ήταν από αυτές που σηκώνανε πολυ "νερό" μιάς που είναι πονεμένη ιστορία. Σε μερικά α/δ έχουν γίνει λάθος διαγραμμίσεις και σε αλλα λάθος χαρτογράφηση. Μπερδεύει ΚΑΙ του πιλότους.

To κουίζ ήταν υπέροχο. Αρνητικό ήταν ότι 1) είχε ερωτήσεις που ήταν για interview στην Aegean (loadsheet, deicing) 2) ήταν χρονικά καπάκι μετα το δικό μου.

Στα θετικά, εξαιρετική παρουσίαση και πολυ καλή μέθοδος βαθμολόγησης . Μου άρεσε πολυ ότι ενώ είχε ερωτήσεις που θέλανε πάνω από μια απάντηση, είχε όριο.

Χρήστο θα στο έγραφα πμ, αλλα και εδώ δεν πειράζει . Αν θες, το επόμενο χριστουγεννιάτικο το κάνουμε μαζί . Το κάνουμε "airliners.gr Christmas quiz", μιας και είσαι και συντονιστής, και του δίνουμε νέα "αίγλη"

iPhone.png
Sent from a mobile device
iPhone.png

Πάντως για την ιστορία του πράγματος να σημειώσω ότι μάλλον διαφωνώ με τον αποκλεισμό της Ικαρίας και της Κοζάνης από τις σωστές απαντήσεις της Ε18. Και αυτό γιατί και στα 2 αεροδρόμια δεν θεωρείται παλιό το turnpad που αποκλείουμε. Απλά υπάρχει μετατοπισμένο κατώφλι για τη μεν Κοζάνη κατά 181m στο διάδρομο 14 για την δε Ικαρία κατά 140m για το διάδρομο 01. Το μετατοπισμένο κατώφλι περιορίζει το LDA (Landing Distance Available) λόγω υψηλού εμποδίου στην τελική και όχι το TORA (Take Off Run Available) και το TODA (Take Off Distance Available). Συνεπώς στην απογείωση τα turnpads μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χρησιμοποιούνται κανονικά από τους πιλότους. Τα Declared distances αυτά είναι δημοσιευμένα στο ΑΙΡ για του λόγου το αληθές.

Κατά τ' άλλα συμφωνώ με τον gonso για τα θετικά σε συνδυασμό με τις έξυπνες-πονηρές ερωτήσεις ενώ και εγώ αποδίδω τη μικρή συμμετοχή στο μικρό διάστημα μεταξύ των 2 κουίζ.
Επίσης ψηφίζω ισχύς εν τη ενώσει για το επόμενο κουίζ! :great:

'Εχω μια απορία

Αν και τη γεωμετρια τη θεωρουσα το χειροτερο μου μαθημα στο σχολειο ο δρομος εδω τεμνει καθετα το διαδρομο ? http://maps.google.com/maps?hl=en&ll=39 ... 9&t=h&z=16
Για να τεμνει μια ευθεια καθετα μια αλλη ευθεια δεν πρεπει να την τεμνει ετσι ωστε να σχηματιζεται γωνια 90 μοιρων (ορθη γωνια) στο σημειο τομης ?

Το είχα ρωτήσει εγώ σαν απορία με ΠΜ και ο Χρήστος το διευκρίνισε στην 1η σελίδα του θέματος https://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?f=8&t=8137&st=0&sk=t&sd=a
Κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις: ...
Ερώτηση 21η: Ίσως μια πιο απλή διατύπωση της ερώτησης προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα ήταν "δημόσιος δρόμος διέρχεται μέσα από το διάδρομο". Το "τέμνει κάθετα" δεν χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική σημασία του (90 μοίρες) και ούτε μιλάμε για δρόμο που διέρχεται υπόγεια κάτω από το διάδρομο (τούνελ).