AFR 1533 Πρόβλημα μετά την απογείωση και επιστροφή στο LGAV

  • Thread starter Thread starter aviation passiοnate
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

aviation passiοnate

Economy-Class-Member
Εγγραφή
12/02/2011
Μηνύματα
105
Likes
18
Περιοχή
athens
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AEE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Λόγω κάποιου προβλήματος το Α320 της Air France με προορισμό το Παρίσι μετά την απογείωση από το Ελ. Βενιζέλος κατευθύνθηκε προς το holding της Αίγινας, έκανε 2 holding (προφανώς για να χάσει κάποιο βάρος) και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Γνωρίζει κάποιος τι πρόβλημα υπήρχε?
 
Ναι. Ειχε bird strike στον αριστερό κινητήρα κατά την απογείωση, έφτασε στο FL100 αλλά αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω γιατι είχε υψηλά vibrations ο κινητήρας. Μπηκαν για λίγο στο holding στην Αίγινα για να κάψουν καύσιμο και τελικά προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα στον 03R. Για την ιστορία, ήταν το F-GKXA (A320) με 152 επιβάτες και 6 πλήρωμα.
 
Χωρίς να το έχω ψάξει καθόλου και χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, οι περιπτώσεις bird strike στο Βενιζέλο δεν είναι και σπάνιες κατά τη γνώμη μου...
Υπάρχουν κάπου στατιστικά καθ' έτος για τα συμβάντα αυτά; Να δούμε δλδ αριθμό συμβάντων στο Βενιζέλο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μιας και ανάλογα την εποχή, αυξάνονται και μειώνονται οι συγκεντρώσεις πτηνών αντίστοιχα.
Επίσης, αν γίνεται, να δούμε το νούμερο αυτό συγκριτικά με τον αριθμό αποπροσγειώσεων στο δικό μας και σε άλλα αεροδρόμια, βλέποντας έτσι κατά πόσο μας αγαπάνε τα πουλάκια ή όχι :mrgreen: .

Δεν ψάχνω να κάνω risk analysis για το ΕλΓκάβ, ούτε διερευνητής είμαι. Απλά, αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία στο διαδίκτυο και τα έχει ανακαλύψει κάποιος, θα ήταν άκρως ενδιαφέροντα...
 
Βρήκα σε ένα paper του 2005 οτι για την Αθήνα η πιθανότητα bird strike για το Ελ. Βενιζέλος είναι 0.04% (για την περίοδο 2001-2004) ανά κίνηση

For the Athens International Airport the percentage was calculated based on the indicated bird strikes. Please note that Athens international airport commenced its operations on the 28th of March 2001. In its 8 months of operation two bird strikes were reported to the ICAO. 43 cases were identified by the airport staff as indicated bird strikes from the collected bird remains. The airports with the highest possibility of bird strike for the years 2001 to 2004 as it is shown on the table are Samos (point 1 percent), Limnos (point 1 percent), Kavala (point zero seven percent), Kerkira (point zero 3 percent)

:arrow: http://www.int-birdstrike.org/Athens_Pa ... 0WPI-1.pdf
:arrow: http://www.int-birdstrike.org/Athens_Pa ... 0WPP-4.pdf

Επίσης σχετικό (αλλά δεν ξέρω Γερμανικά) είναι αυτή η έκθεση που έγινε από την Frankfort/Main Airport AG πριν την κατασκευή του Ελ. Βενιζέλος για λογαριασμό της επιτροπής κατασκευής:
:arrow: http://www.davvl.de/sites/default/files ... 20Hild.pdf
 
Πολύ ενδιαφέρον. Φυσικά τα νησιά κοντά σε νερό και δη σε υδροβιότοπους έχουν μεγαλύτερα ποσοστά πτηνών στο χώρο, αλλά λόγω μικρής πτητικής δραστηριότητας, εκεί είναι "σχετικά εύκολο" να τα διώξεις (βέβαια αν δείτε τί προσπάθειες γίνονται, με αυτοκίνητα, μεγάφωνα, κανονάκια κλπ συναφή και τα πουλιά δεν χαμπαριάζουν μία, θα τρελαθείτε (σόρρυ για το γαλλικό :mrgreen: )). Πάντως, 0.04% είναι 4 χτυπήματα ανά 10000 αποπροσγειώσεις. Σε ένα αεροδρόμιο με την κίνηση του Βενιζέλου, το ποσοστό ίσως θεωρητικά να είναι μεγάλο και συχνότερο από όσο θα ήθελαν οι ειδικοί.
Εσείς οι παροικούντες τω Βενιζέλω, έχετε συναντήσει κανένα σμήνος καμιά φορά, ή καμία μεγάλη συγκέντρωση πτηνών (τύπου Ζοφριά, χωματερές, Χάντσον κλπ) ή μόνο μεμονωμένα αξιολάτρευτα πουλάκια; Στην Ελευσίνα πάντως, η βιομηχανία έχει κάνει το θαύμα της και πουλιά συναντάς μετά τη Σαλαμίνα :twisted: :twisted: :twisted: . Βέβαια, αν επιχειρήσεις να περάσεις πάνω από τη χωματερή της Ζοφριάς για Τατόι, παίρνεις πρώτα άδεια από το τοπικό πτηναρχείο :mrgreen:
 
Top