Air Sea Lines

  • Thread starter Thread starter GP707
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Ίσως η μοντερνα ιστορια του γεφυριού της Αρτας διαδραματιζεται με τις Θαλασσιες Αερομεταφορες στην Ελλαδα. Εχω μεινει εκπληκτος οτι υπαρχουν επιχειρηματιες που πανω απο μια 15ετια προσπαθουν να ανοιξουν μια τετοια αγορα στην Ελλαδα χωρίς αποτελεσμα. Το παρακολουθουσα το θεμα απο την αρχη γιατι με ενδιέφερε προσωπικα αλλα μετα το 2010-11 σταματησα να διαβαζω διότι μου φαινεται πλεον αστειο. Δεν μπορω να καταλαβω τι φταιει - ισως απο μια η γραφειοκρατια και η ανικανοτητα φορεων να περνουν αποφασεις και ευθύνες - ίσως όμως και οι ίδιοι οι επιχειρηματιες. Πιστευω οτι απλα δεν ειναι εφικτο να γινει κατι τετοιο στην Ελλαδα. Και απο αποψη οργανωσης αλλα και απο αποψη γεωγραφικου περιβαλλοντος. Ολοι λεγανε στην αρχη οτι τα υδροπλανα θα δωσουν ζωη σε απομακρυσμενα νησια κλπ και φερνανε σαν μεγαλο πραδειγμα τον Καναδα και τις Μαλδιβες νήσους. Για μενα και τα 2 παραδεγματα ειναι ακυρα πρωτα πρωτα στον Καναδα χρησιμοποιουνται λίμνες και στις Μαλδιβες χρησιμοπουνται τα εσωτερικα των κοραλλιογενων υφαλων που έχουν μεγαλη επιδραση στα κυματα κοντα σε στερια. Το 2011 απο οτι θυμαμαι ειχα ψαξει να πεταξω για Παξους απο το Φαληρο που εκαναν για καποια στιγμη πτησεις και οι τιμες ηταν απλα απαγορευτικες. 200EUR με αποσκευη 8 κιλων. Αν τωρα μου πει καποιος οτι ναι υπαρχουν και οι high class τουριστες που μπορουν να τα παρουν θα απαντουσα οτι καλυτερα να ναυλωσεις ενα ελικοπτερο για 2 ατομα και πανω. Τελος παντων ειναι κριμα αυτη η ταλαιπωρια και το αστειο με αυτο το εγχείρημα. Κριμα για τα χρηματα που ξοδευτικαν και τις εργατωρες που σπαταληθηκαν.
 
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο SkyHawk, άλλο οι λίμνες του Καναδά και άλλο οι Μαλδίβες. Η όλη φασαρία που γίνεται τα τελευταία χρόνια αφορά την ίδρυση υδατοδρομίων και όχι την επιχειρησιακή λειτουργία των υδροπλάνων. Το ότι ο προηγούμενος επιχειρηματίας έχασε 25 εκατ. ήταν καθαρά από δικό του λάθος (φυσικά των συμβούλων του και των πολιτικών επίσης) και όχι της γραφειοκρατίας. Πρώτα ενημερώνεσαι με τους Νόμους μιας χώρας, κάνεις το Επιχειρηματικό σου Πλάνο και μετά ιδρύεις, επανδρώνεις και εξοπλίζεις την εταιρεία σου. Προσωπικά δηλώνω ότι δυστυχώς είναι οικονομοτεχνικά ασύμφωρη η λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα. "Ο τολμών Νικά"
 
  • Like
Reactions: KGP
Πρώτα ενημερώνεσαι με τους Νόμους μιας χώρας, κάνεις το Επιχειρηματικό σου Πλάνο και μετά ιδρύεις, επανδρώνεις και εξοπλίζεις την εταιρεία σου.

και όμως αν θέλεις να είσαι πρωτοπόρος προσπαθείς να κινηθείς γρήγορα, ώστε να είσαι ο πρώτος που θα καθιερωθεί στην αγορά. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Το airbnb όταν ξεκίνησε την Αμερική φυσικά και δεν υπήρχε κατάλληλη νομοθεσία. Αν οι ιδρυτές του περίμεναν να υπάρξει νομοθεσία για να ξεκινήσουν σήμερα δεν θα ήταν πάμπλουτοι. Στην Ελλάδα όσοι ξεκίνησαν να νοικιάζουν τα σπίτια τους βραχυχρόνια πχ το 2008 έβγαλαν πολλά χρήματα. Όσοι ξεκινήσαμε το 2015 που έγινε νόμιμο στην Ελλάδα δουλεύουμε για 3 και 60.

"Προσωπικά δηλώνω ότι δυστυχώς είναι οικονομοτεχνικά ασύμφορη η λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα."
Ας κάνει η πολιτεία το χρέος της να φτιάξει υδατοδρόμια και καλή νομοθεσία και μετά η ζωή θα κρίνει αν συμφέρει ή όχι. Εκεί κρίνονται οι χώρες που είναι φιλικές στις επενδύσεις και αυτές που δεν είναι.

Ακόμα θυμάμαι τη μινιατούρα της Air Sea Lines στο γραφείο του γενικού στο υπουργείο που εργάζομαι (του την είχαν χαρίσει από την εταιρία σε κάποια συνάντηση). Την ήθελα τόσο αλλά ντρεπόμουν να του τη ζητήσω :)
 
Last edited by a moderator:
Δεν νομίζω ότι σύγκριση στέκει. Βασικά, δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

H Airbnb (όπως και η Uber, όπως και άλλοι) στηρίζονται στη διάθεση προσωπικής περιουσίας ιδιωτών (σπίτια, αυτοκίνητα) προς άλλους ιδιώτες με τη διαμεσολάβηση μιας εταιρείας. Δεν παραβίασαν κάποιον νόμο εξαρχής (ειδικά για την Uber, το κράτος νομοθέτησε εκ νέου προκειμένου να τους αποκλείσει). Η παρέμβαση του κράτους ήταν "Έχεις έσοδα, άρα θα σε φορολογήσω" στην πρώτη περίπτωση και "Η αγορά των μεταφορών είναι ρυθμιζόμενη και δεν έχεις δικαίωμα να υφαρπάζεις έργο" στη δεύτερη. (βασικά, ήταν "Ο φίλος μου ο Θύμιος", αλλά ας μην πάμε εκεί τώρα).

Στην περίπτωση των υδροπλάνων δεν έχουμε να κάνουμε με αγαθά ιδιωτών, αλλά καθαρά με εμπορικές αερομεταφορές. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις να πετάς σε λίμνες και κόλπους και να λες "μα υπάρχει νομικό κενό". Δεν υπάρχει, δεν υπήρχε.

Αν η εταιρεία ήθελε να επιχειρεί μόνο από αεροδρόμια θα μπορούσε πετάει νόμιμα από την πρώτη μέρα.

Ας κάνει η πολιτεία το χρέος της να φτιάξει υδατοδρόμια και καλή νομοθεσία και μετά η ζωή θα κρίνει αν συμφέρει ή όχι.
Αυτό πάντως ισχύει ακριβώς. Και είναι μεγάλη ανοησία να περιμένει κανείς να ψηφιστούν οοοολοι οι νόμοι και οοοοολες οι διατάξεις προτού ξεκινήσεις να βάλεις το πρώτο ευρώ. Ξεκινάς, διαφημίζεις, πιέζεις με κάθε θεμιτό τρόπο, επειδή ξέρεις εσύ και οι σύμβουλοί σου (και όχι κάτι παιδιά στο ίντερνετ) ότι σ' αυτή τη χώρα υπάρχει μια θαυμάσια επιχειρηματική ευκαιρία που ακόμα και 15 χρόνια παλινωδιών, ακόμα αποτελεί ευκαιρία για κέρδος.

Διαβάζω ότι η υπόθεση προχωράει και ότι στα ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια του Ιονίου προστίθεται κι άλλα, με επόμενα στη λίστα τις Βόρειες Σποράδες και την Καλαμάτα.

Επίσης διαβάζω ότι κατατέθηκε πριν λίγες μέρες τροπολογία για την προσωρινή αδειοδότηση δικτύου υδατοδρομίων.

Θα μου πείτε "τα έχουμε ξαναδιαβάσει αυτά" και θα έχετε δίκιο. Ωστόσο, εκτιμώ ότι αυτή τη φορά (Covid επιτρέποντος) όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει για λόγους δεν μπορώ να αναλύσω χωρίς να κάνω πολιτικό σχόλιο (για όλη την προηγούμενη δεκαετία).

Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας, του τουρισμού, της αεροπορίας (και του χόμπι μας, βεβαίως βεβαίως) να ακμάσει αυτή η δραστηριότητα.
 
Last edited:
Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο μαζί με το μετρό πόλης της Μακεδονίας.

Για μένα το ερώτημα είναι απλό: μπορεί το υδροπλάνο να πετάξει στις ελληνικές θάλασσες; Ναι ή Ου; Αν δεν μπορεί, δεν χρειάζεται να συζητάμε καν. Αν μπορεί, που όπως καταλαβαίνω δείχνουν οι τεχνικές του προδιαγραφές (με όποιους όρους, και τα καράβια δεν σαλπάρουν κάθε μέρα με καιρό) έπρεπε να μπορούν σε ένα εύλογο διάστημα μερικών μηνών να τελείωνει το θέμα. Αν το ελληνικό κράτος ήταν μπίζνα θα φαλήριζε κάθε 10 χρόνια (ohhh wait).

Ναι η ΥΠΑ και το λιμενικό και ο βλαχοδήμαρχος πρέπει να κάνουν δουλίτσα και να ετοιμάσουν τα απαραίτητα μαζί με τους 200 υπουργούς. Ας τα κάνουν λοιπόν, αυτή είναι η δουλειά τους. Οκ δεν είναι να απλώσεις βούτυρο με μέλι αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική και από όσο ξέρω οι μισθοί στην ΥΠΑ και στα υπουργεία δεν είναι πείνας. Πόσο δηλαδή χρειάζεται να αντιγράψεις τους κανονισμούς του Καναδά ή να φέρεις 5 ειδικούς της ICAO και να τροποποιήσεις το πλαίσιο για την ελληνική πραγματικότητα; 5 μήνες; 10 μήνες;
 
Top