Airbus - υδραυλικά και προσγείωση

  • Thread starter Thread starter Μάρη
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Με αφορμή αυτό που είπε ο dimitris@swiss, όταν σύστημα προσγείωσης πέφτει με free fall ανάβει το gear locked; Ισχύει ότι πρέπει να περάσεις πάνω από το αεροδρόμιο για να επιβεβαιώσει ο πύργος ελέγχου ότι το σύστημα έπεσε; Μάρη
 
τα 3 ή 5 πράσινα Down & Locked ανάβουν οταν τα σκέλη είναι κάτω ανεξάρτητα με τι τρόπο έχουν κατεβει. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου, δεν ξέρω.
 
Οσον αφορά το δεύτερο, ξέρω οτι στην Αμερική το εφαρμόζουν (όχι πάντα, ίσως έχει να κάνει και με τα operation procedures της κάθε εταιρίας) αλλά και πάλι δεν σου λέει με βεβαιότητα ο πύργος αν έχουν κατέβει. Σου λέει "Appear to be down", γιατί δεν μπορεί να ξέρει αν έχουν κλειδώσει ή είναι μερικώς εκτεταμένα. Από την στιγμή πάντως που έχεις πράσινα σε όλα τα σκέλη, δεν υπάρχει λόγος για επιπλέον ελέγχους...

-edit με πρόλαβε :)-
Οσον αφορά τις ενδείξεις δεν υπάρχει διαφορά αν κατέβηκαν κανονικά ή με το emergency extension. Αν κατέβουν και κλειδώσουν, θα ανάψουν κανονικά τα 3 πράσινα.
 
MerNion":38imfcyt said:
ξέρω οτι στην Αμερική το εφαρμόζουν (όχι πάντα, ίσως έχει να κάνει και με τα operation procedures της κάθε εταιρίας) αλλά και πάλι δεν σου λέει με βεβαιότητα ο πύργος αν έχουν κατέβει. Σου λέει "Appear to be down", γιατί δεν μπορεί να ξέρει αν έχουν κλειδώσει ή είναι μερικώς εκτεταμένα.

Έτσι όπως το λέει ο MerNion είναι και ισχύει και στην Ελλάδα όπου εφαρμόζεται συχνά-πυκνά. Ο πιλότος ''request low approach for visual inspection from the tower'' και οι ελεγκτές αναφέρουν ''landing gear'' ή ''nose gear, or left or right wheel appears UP or DOWN '' αναλόγως τι έχουν δει.
 
έριξα μία ματιά στο QRH αλλά δεν βρήκα κάτι διαφορετικό από αυτο που λέει το FM

rat6.jpg
 
Στο free fall απλα πεφτουν τα σκελη με ολο τους το βαρος η σιγα σιγα απελευθερωνεται υδραυλικη πιεση ωστε να ανοιξουν ομαλα;
 
Ήρεμα παιδιά!

Hastaroth":3i6acsxw said:
Πώς είναι δυνατόν το RAT να παράγη απ'ευθείας υδραυλική ενέργεια;Αφού ενεργοποιείται όταν χαθούν τα (ηλεκτρικά bus bars)AC1/AC2

Διά την ιστορίαν,το σύστημα αυτό είχε εφαρμοστεί ήδη (και νομίζω ότι ήταν καινοτομία τής Airbus) στο A300.

Hastaroth, η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, είναι απλά η "σκανδάλη" που απελευθερώνει την RAT. Το αεροπλάνο χρησιμοποιεί την μπαταρία, αν όλες οι άλλες πηγές ενέργειας (κινητήρες-APU) δεν είναι διαθέσιμες. Το ρεύμα της μπαταρίας θα διαρκέσει για 30λεπτά με μία ώρα (ανάλογα τον τύπο). Αν έχουν χαθεί οι κινητήρες, δεν θα χρειαστεί ρεύμα για παραπάνω!

Οι υδραυλικές αντλίες, αν τραβάνε ρεύμα από την μπαταρία, θα την ξεπατώσουνε πολύ γρήγορα. Γι'αυτό υπάρχει η RAT, η οποία είναι μιά υδραυλική αντλία που αντί να τροφοδοτείται μηχανικά ή ηλεκτρικά, λειτουργεί αεροδυναμικά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν φτάνει υδραυλικό υγρό μέσα στη RAT. Απλά η RAT είναι κομπλαρισμένη μηχανικά με ξεχωριστή υδραυλική αντλία (αυτά όλα ποικίλλουν ανάλογα τον τύπο).

Η RAT δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει στο Α300. Πρωτο-χρησιμοποιήθηκε (όπως και όλα τα "ωραία") από τους βρετανούς στο VC10. Υπάρχει και στο Β757, και λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, με μοναδική χρήση τον έλεγχο των πηδαλίων ελέγχου. Όλα τα άλλα συστήματα που χρειάζονται υδραυλική ενέργεια, έχουν back up ηλεκτρικό ή άλλο, άσχετο με την RAT.


Μάρη":3i6acsxw said:
Ισχύει ότι πρέπει να περάσεις πάνω από το αεροδρόμιο για να επιβεβαιώσει ο πύργος ελέγχου ότι το σύστημα έπεσε; Μάρη

Τέτοια διαδικασία, δεν επιβάλλεται από κανέναν κανονισμό, από καμμία χώρα και σε κανέναν τύπο αεροσκάφους. Προφανώς και είναι στην ευχέρεια του πληρώματος να κάνει κάτι τέτοιο. Όμως είναι πιό πολύ για να πείσουν τους εαυτούς τους και όχι για να είναι σύννομοι. Όπως ειπώθηκε πρίν, αυτό το "Appears to be down", το ξέρουν οι πιλότοι ήδη. Όμως, appears X 2 = λιγότερο καρδιοκτύπι ! Οι τροχοί μπορεί να είναι κάτω, χωρίς να έχουν κλεδώσει, και να "διπλώσουν" στην προσγείωση.

hlias*":3i6acsxw said:
Στο free fall απλα πεφτουν τα σκελη με ολο τους το βαρος η σιγα σιγα απελευθερωνεται υδραυλικη πιεση ωστε να ανοιξουν ομαλα;

H ομαλή πτώση των τροχών δεν είναι επιθυμητή. Χρειάζεται να πέσουν με δύναμη, για να κλειδώσουν οι ασφάλειες. Γι'αυτό και η ενέργεια χειροκίνητης έκτασης των τροχών, επιβάλλει απομόνωση (συνήθως γίνεται αυτόματα) όποιας υδραυλικής πίεσης υπάρχει στο σύστημα, ώστε πέφτοντας να μήν βρεί "κόντρα" από το ίδιο το υδραυλικό σύστημα.
 
ήρεμοι ήμασταν :great:
 
Και για να το εξαντλήσουμε 100% το θέμα:
-RAT υπάρχει στο Α300. H ιδέα παροχής ενέργειας απο ram air χρονολογείται απο τον Α΄ΠΠ. Oσο μεγάλωναν οι ταχύτητες τόσο μεγάλωνε και το "έργο": -απο αντλία αέρα για συμπίεση δεξαμενής καυσίμου στο Sopwith Camel, ηλεκτρική γεννήτρια στα αεροσκάφη του μεσοπολέμου, υδραυλική ισχύς στα jet.
-Τα σκέλη για να ασφαλίσουν χωρίς υδραυλική ισχύ εκτός απο το βάρος χρησιμοποιούν την αντίσταση του αέρα (το ριναίο σκέλος) και αεροδυναμικό φορτίο απο τις σταθερές πόρτες των κυριων σκελών (fixed doors).
 
Και για να γυρίσουμε στην αρχική ερώτηση, σε ένα airbus A320 για παράδειγμα, για να έχεις 0 πίεση υδραυλικών πρέπει να έχεις απώλεια υδραυλικών υγρών και στα τρία συστήματα ταυτόχρονα. Αυτό θεωρητικά δεν γίνεται….Μόνο τότε δεν μπορεί να πετάξει το αεροπλάνο. Ακόμα και να χάσεις όλες τις αντλίες υδραυλικών έχεις το RAT που ο βασικός του ρόλος είναι να χρησιμοποιηθεί όταν έχεις total loss of AC power. Αν όμως χάσεις το Blue σύστημα και οφείλεται στη ηλεκτρική αντλία και παράλληλα έχεις χάσει και άλλο ένα υδραυλικό σύστημα (Green or Yellow) τότε η airbus λέει να χρησιμοποιήσεις το RAT για να έχει πίεση το Blue ώστε να αποφύγεις το dual Hydraulic failure. Τέλος ακόμα και σε Mechanical Backup όπου έχεις μόνο το THS και το Rudder χρειάζεσαι υδραυλική πίεση.
 
Top