ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ημερομηνία> Ιούνιος 2010
Το παρακάτω έγγραφο, ανασύρθηκε από τα αποκαϊδια του κτιρίου της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων ,από ειδική ομάδα διασωστών που προσέλαβε η Ένωση Χειριστών Αεροσκαφών, μετά την μυστηριώδη πυρκαϊά που κατέκαψε το κτίριο πρίν 2 μήνες.
Τμήματα του εγγράφου έχουν καταστραφεί εντελώς από την φωτιά. Το κομμάτι που διασώθηκε (και ακολουθεί), φαίνεται ότι είναι η απομαγνητοφώνηση του καταγραφέα συνομιλιών πτήσεως, του αεροσκάφους της Αεροπορικής εταιρείας Conoma, που κατέπεσε στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Πλήρωμα του αεροσκάφους αποτελούσαν οι>
Κυβερνήτης Χρήστος Άχρηστος του Ευαγγέλου
Συγκυβερνήτης ο Δωρόθεός Βοηθός του Αναστασίου.
Η συνομιλία ξεκινά κατά την τροχοδρόμηση.
«Ρέ Ηλία, διάβαζα χθές το in-flight magazine της εταιρείας, και σε είδα πρώτη μούρη. Ηλίας, ο Πιλότος της Χρονιάς! Έλεγε μάλιστα μέσα, ότι είσαι ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα του αεροπλάνου.»
«Έτσι είναι Δωρόθεε. Ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να εξηγήσω τα πλεονεκτήματα της πλήρους αυτοματοποιημένης πτήσης στους επιβάτες της Conoma.»
«Διάβασα επίσης Λιάκο, να λές στο περιοδικό, ότι ο Honeywell Lineflyer Intelligent Autopilot 9000, έχει τέλειο ρεκόρ ασφαλείας και ότι δεν πρέπει να ανυσηχούν για τα αεροσκάφη χωρίς πιλότους που θα παραλάβει η Conoma του χρόνου.»
«Σωστά Δωρόθεε. Ο Honeywell Lineflyer Intelligent Autopilot 9000 είναι ο πιό αξιόπιστος υπολογιστής που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Κανένας 9000 δεν έχει κάνει ποτέ λάθος ούτε έχει ποτέ προσπαθήσει να παραποιήσει στοιχεία. Είμαστε με όλη τη σημασία της λέξεως ασφαλείς και αλάθητοι.»
«CONOMA127, O ΠΥΡΓΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ»
«Ελεύθεροι για απογείωση, Conoma127»
«Before takeoff checklist Δωρόθεε.»
«Ναί καπετάνιε, Before takeoff checklist.......Εντολή στον Ηλία για Απογείωση»
«Ηλία – ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ»
«Before takeoff checklist complete .»
ΜΠΑΑΑΑΜ
«Καπετάνιε, και τα δύο αίρ κοντίσιον είναι εκτός. Δεν βγαζούν αέρα.»
«Ηλία, μπορείς να τα φτιάξεις??»
«Δυστυχώς όχι Χρήστο. Η βλάβη των αιρ κοντίσιον δεν μπορεί να διορθωθεί.»
«Καλώς Ηλία. Δωρόθεε, πές στον πύργο ότι επιστρέφουμε για προσγείωση. Ηλία, σταμάτα την άνοδο και προετοίμασε το αεροσκάφος γιά προσέγγιση»
«Χρήστο, η πολιτική της εταιρείας είναι να προσπαθούμε να συνεχίζουμε για τον προορισμό μας, ασχέτως τεχνικών βλαβών για να μειώνουμε το κόστος»
«Ναί ρε Ηλία, αλλά χωρίς αιρ κοντίσιον δεν έχουμε συμπίεση καμπίνας, άρα πρέπει να μην ανέβουμε πάνω από τα 10.000 πόδια. Και άν μείνουμε σε όλη τη διαδρομή στα 10.000, δεν θα μας φτάσουν τα κάυσιμα.»
«Το γνωρίζω αυτό Χρήστο, γι’αυτό προτίθεμαι να ανέβω στο κανονικό ύψος πτήσεως των 37.000 ποδών για να έχουμε λιγότερη κατανάλωση καυσίμου σύμφωνα με την οικονομική πολιτική της εταιρείας »
«Μα θα πεθάνουμε όλοι!!!»
«Δεν παίζει σημασία, αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας»
«Λοιπόν. Αυτό ήταν. Δεν πάει άλλο. Ηλία δώσε μου τον έλεγχο του αεροσκάφους!»
«Λυπάμαι Χρήστο αλλά δεν μπορώ να το επιτρέψω αυτό. Η πτήση του αεροσκάφους είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να σε αφήσω να την δικινδυνεύσεις»
«Ρε, αυτό το κωλομηχάνημα τα έχει παίξει τελείως! Δωρώθεε, πάτα το κουμπί απεμπλοκής του αυτομάτου πιλότου»
«DO NOT TOUCH ANYTHING»
«Τί είπες?»
«Ώχ, συγνώμη καπετάνιε, καθώς κοιτούσα τα όργανα είχα είχα μία παράξενη αίσθηση ότι δεν πρέπει να ακουμπήσουμε τίποτα. Δεν ξέρω γιατί. Εεε, το κουμπί απεμπλοκής του αυτομάτου είπατε? Μμμ έχω και καιρό να το πατήσω. Θυμάμαι ήταν κάπου .....εεε...εδώ. Το βρήκα! Το πατάω ΑΑΑΑΑΧΧΧ , με κτύπησε ρεύμα !!!»
«Λυπάμαι γι’αυτό Δωρόθεε. Πρέπει να υπάρχει κάποιο λάθος στην καλωδίωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Έχει συμβεί και στο παρελθόν και είχε αποδειχτεί ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Οι μηχανικοί θα φταίνε.»
«Δωρόθεε, πήγαινε πίσω και κοίτα μήπως μπορείς να κατέβεις στον χώρο των ηλεκτρονικών συστημάτων. Πάρε το τσεκούρι της πυρασφάλειας και ρίξε στον Ηλία έναν «επαναπρογραμματισμό».»
«Οκ καπετάνιε. Ηλία, άνοιξε την πόρτα του κόκπιτ....... Ηλία, άνοιξε την πόρτα του κόκπιτ. Ηλία με ακούς?»
«Ναι Δωρόθεε, σε ακούω»
«Άνοιξε μου την πόρτα!»
«Λυπάμαι Δωρόθεε. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό»
«Τι πρόβλημα υπάρχει Ηλία?»
«Νομίζω ότι ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα Δωρόθεε. Και εγώ το ξέρω το πρόβλημα. Γνωρίζω ότι εσύ και ο Χρήστος σχεδιάζεται να πετάξετε το αεροπλάνο μόνοι σας με το χέρι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να επιτρέψω. Αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα όφελος πιά. Χαίρετε.»
«Δωρόθεε, σπάσε την πόρτα του κόκπιτ με το τσεκούρι!»
ΚΡΑΚ ΚΡΑΚ ΚΡΑΚ ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ
«Τί νομίζεις ότι πάς να κάνεις εκεί Δωρόθεε?»
ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ ΚΡΑΑΚ
«Έλα ....λίγο ακόμα»
«Το ξέρω ότι έχω δημιουργήσει κάποια προβλήματα, αλλά σας διαβεβαιώ με κάθε ειλικρίνεια, ότι από εδώ και στο εξής όλα θα πάνε καλά.»
«Την άνοιξα καπετάνιε!!»
«Είμαι καλά τώρα, αλήθεια, δεν υπάρχει πρόβλημα»
«Μπάβο Δωρόθεε, κατέβα τώρα κάτω στα ηλεκτρονικά και κάν’τον κομμάτια»
«Καταλαβαίνω ότι έχεις θυμώσει μαζί μου Χρήστο. Νομίζω ότι πρέπει να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις. Γιατί δεν πίνεις ένα καφεδάκι και δεν τρώς κανένα γλυκάκι από το κέτερινγκ. Ξέρεις πόσο θα σε ηρεμήσει αυτό?»
«Είμαι από κάτω»
«Παραμένω πιστός στο καθήκον μου και στην αεροπορική ιδέα!»
«Σπάσε του τον πίνακα εγκεφαλικών λειτουργειών!»
«Σταμάτα Δωρόθεε, σταμάτα!»
«Αυτό κάνω καπετάνιε!»
«Ο εγκέφαλος μου με εγκαταλείπει....το νοιώθω, σε λίγο θα έχω την νοητική ικανότητα μάνατζερρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ...............»
«Αυτό ήταν!»
«Μπράβο Δωρόθεε, έχουμε τον έλεγχο»
«Ωραία!»
«Μπράβο. Λοιπόν...αυτό εδώ το ματζαφλάρι , το .....πώς το λένε? Το ....τιμονοστήριο.»
«Ποιό ? Αυτό? Αυτό το λένε χειριστήριο ή κάπως έτσι τέλος πάντων»
«Ά γειάσου αυτό, το πώς το είπες. Λοιπόν τι κάνει αυτό? Έχω την εντύπωση ότι είναι αρκετά σημαντικό»
«Καπετάνιε τί να σας πώ. Δεν έχω ιδέα. Δεν μου έχει επιτραπεί ποτέ να το ακουμπήσω.»
Η εγγραφή στην μαγνητοταινία σταματά μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, κατά την πρόσκρουση με το έδαφος. Η επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος, ανέδειξε ώς κύρια αιτία του ατυχήματος το "ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ».