Amnizia Station

• Thread starter Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
ACROPOLIS EXPRESS!!! Ναι ναι ... ακριβώς αυτό είναι! Για το ίδιο routing :lol: μιλάμε, μόνο που εγώ έκανα το δρομολόγιο Ντόρτμουντ-Θεσσαλονίκη. Πόσες φορές δεν μπορώ να πω, γιατί ήμουν μικρότερος των 7 ετών, αλλά όπως είπα: μερικά πράγματα μένουν στη μνήμη.

Βασικά με μια καλή παρέα θα έκανα ευχαρίστως πάλι αυτό το ταξίδι! Από ότι γνωρίζω υπάρχει σύνδεση πλέον από Βιέννη-Θεσσαλονίκη με το τρένο!

Ααααααχχχχχ Αθηνα-Θεσ/νικη 22 ωρες με τον καρβουνιαρη (το 1989) και βλαβη μεσα σε τουνελ. Δεν ξεχνιουνται αυτα :roll:

Τι πάθατε ρε παιδιά σήμερα με τα τρένα?? Λέτε να κολλήσουμε και με αυτά??
Πάρτε λοιπόν ένα train trip report!! (Oτι θυμάμαι βέβαια γιατί περνάνε τα χρόνια)

Λοιπόν ποιά Γιουκοσλαβία και σία, ταξίδι εμπειρίας ήταν αυτό που έκανα το Γενάρη του 1994 από Bαρσοβία σε Βίλνιους!!
Θεοπάλαβος από μικρός αποφάσισα να πάω να κάνω Φώτα στην Λιθουανία μαζί με τον κολλητό μου. Εβγαλα το εισιτήριο μου με LOT από ΑΤΗ-VIL μέσω WAW. Για να μην ξεχνιόμαστε η πτήση ήταν η θρυλική LO602 που θυμάμαι έφευγε 04:20 τότε.Το 737 της LOT έφτασε στην ώρα του (γύρω στις 06:00) στην παγωμένη WAW και η ανταπόκριση για VIL ήταν άμεση πρέπει να έφευγε κατά τις 07:30.Αριθμό πτήσης δεν θυμάμε θυμάμαι όμως ότι το ATR72 θύμισε Σιβηρία από το κρύο! Φύγαμε στην ώρα μας και μετά από περίπου 1 1/2 ώρα φτάσαμε στο χιονισμένο VIL.Το αεροδρόμιο είχε τα χάλια του και περιμέναμε στην ουρά κανένα μισάωρο να περάσουμε έλεγχο διαβατηρίων (πρώην Σοβιετία!). Είχαμε μεγάλη αγωνία να κατακτήσουμε την Λιθουανία αλλά μείναμε με την χαρά. Δεν είχαμε βγάλει στην Ελλάδα visa και οι αφιλότιμοι μας γύρισαν πίσω στην WAW με το ίδιο αεροπλάνο!! Τότε δεν μπορούσες να βγάλεις visa στο αεροδρόμιο,έπρεπε να την εκδόσει η Λιθουανική πρεσβεία έξω από την χώρα. Απογοητευμένοι αλλά πεισμώμενοι αποφασίσαμε να πάμε στην Λιθουανική πρεσβεία στην Bαρσοβία και να πάρουμε από εκεί την visa μας. Όλα ok με την πρεσβεία και την visa αλλά εισιτήριο??
Τι να κάνω, λεφτά δεν υπήρχαν γιά καινούργιο εισιτήριο και αποφάσισα να πάω με τρένο. Έμεινα ένα βράδυ στη WAW και πρωί πρωί επιβιβάζομαι στην υπερταχεία(!!) WAW-LED με προορισμό το Bίλνιους!!(Τρέλα μεγάλη ο δικός σου). Η διαδρομή δεν ήταν μεγάλη αλλά ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα για 2 λόγους. Πρώτον όσοι γνωρίζουν από Σοβιετικά τρένα πρέπει να ξέρουν ότι η διάμετρος των σιδηροτροχιών της Σοβ.Ένωσης είναι μεγαλύτερη των ευρωπαικών(ίσως φοβόντουσαν εισβολή με τρένα!!) και δεύτερον η γραμμή από WAW στο VIL περνάει μέσα από την Λευκορωσία πράγμα που σημαίνει καινούργια σύνορα καινούργιες βίζες και μεγάλες καθυστερήσεις!!
Το τρένο έφυγε στην ώρα του 07:30 και έφτασε στο σύνορα με την Λευκορωσία σε σύντομο διάστημα γύρω στις 10:00.To δράμα παίχτηκε εκεί.Φάγαμε γύρω στις 3 ώρες να κυττάζουν και να ξανακυττάζουν όλα τα διαβατήρια και να σηκώνουν τα βαγόνια για να περάσουν μεγαλύτερες ρόδες. Εμπειρία ζωής!!Το καλό ήταν ότι ευτυχώς μπορούσαμε να πάρουμε Λευκορωσική visa στο Grodno την πρώτη Λευκορωσική πόλη που θα συναντουσαμε μετά τα σύνορα.Ετσι με στρατιωτική συνοδεία μέσα στα χιόνια του Σοβιετικού χειμώνα πήγαμε στο συνοριακό φυλάκειο του Grodno όπου μετά από ώρα καταφέραμε να συνενοηθούμε και να πάρουμε την πολυπόθυτη Λευκορωσική visa!! Φανταστείτε την αγωνία μας να προσπαθούμε να συνενοηθούμε στα Ρωσικά με τους φρουρούς και να σκεφτόμαστε ότι το τρένο μπορεί να φύγει χωρίς εμάς. Τέλος καλό όλα όμως , διασχίσαμε την Λευκορωσία περάσαμε τα σύνορα με την Λιθουανία χωρίς προβλήματα μια και είχαμε την Λιθουανική μας visa και μετά απο ταξίδι οδήσσεια φτάσαμε κατά τις 5 το απόγευμα στο Βίλνιους!!
Μετά από όλα αυτά θα πω ότι όταν ταξιδεύω με τρένο πάντα αυτό το ταξίδι σκέφτομαι, ταξίδι μοναδικό,γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις που λέει κι ο ποιητής.

Ο καθένας με τις αναμνήσεις του! Και εγώ ασχολούμαι με τα τρένα και μου αρέσει να σερφάρω στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες, αν και όχι βέβαια τόσο φανατικά όσο τα αεροπλάνα. οι δικές μου αναμνήσεις από τους σιδηροδρόμους είναι πολύ πιο πρόσφατες, αλλά εξίσου εντυπωσιακές. Σε δύο από τα ταξίδια μου στο Παρίσι ταξίδεψα με TGV τη μια φορά στη Μασσαλία και την άλλη στις Βρυξέλλες, όχι τόσο για να επισκεφθώ αυτές τις πόλεις, όσο κυρίως για τη διαδρομή. Παρίσι - Μασσαλία 750 km (η απόσταση στο χάρτη είναι όσο Θεσσαλονίκη- Ηράκλειο) σε 3 ώρες και 10 λεπτά :shock: Έφυγα το πρωί από το Gare de Lyon και επέστεψα αυθημερόν έχοντας και 7 ώρες στη διάθεσή μου στη Μασσαλία για τα βασικά αξιοθέατα της πόλης! Παρίσι - Βρυξέλλες 314 km (Αθήνα- Λάρισσα δηλαδή) σε 1 ώρα και 20 λεπτά! Η εμπειρία της ταχύτητας μοναδική θυμίζει σε πολλά σημεία απογείωση αεροσκάφους. Επίσης τον Αύγουστο έκανα διαδρομές με το ΙCE της DB, Βισμπάντεν-Κολωνία και επιστροφή και Μάνχαϊμ-αεροδρόμιο Φραγκφούρτης (πολύ καλή ιδέα η διασύνδεση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου απευθείας με τα μεγάλα αεροδρομία, όπως FRA, CDG, εξυπηρετούν πολύ). Το εσωτερικό του ICE απίστευτο, εξαιρετική πολυτέλεια και πολύ πιο προσεγμένο σέρβις από το TGV, αν και αρκετά πιο αργό στο σύνολο της διαδρομής, καθώς η Γερμανία έχει πολύ μικρότερο εύρος high-speed lines.

drummerhellas":v8g8sj9y said:
Poly kalh h fwtografia Akis.... Enhmerwtika na sas pw oti to eikonizomeno treno einai ena railbus tou proastiakou kataskeyhs Stadler/Adtranz typou GTW-2/6. Den kserw an exete mpei mesa kamia fora omws thewrw oti einai poly kalo kai poly aneto gia proastiakes diadromes. Oso gia to aeroplano.... den kserw ti einai omws paragei mia yperoxh fwtografia mazi me to treno! :)

Τό αεροπλάνο είναι βεβαίως βεβαίως το "τέρας",κατά κόσμον ANTONOV AN225.Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψή του στο διεθνές hub (εγώ το έχω φωτογραφίσει μέσα από ένα Stadler,δέν έχω ανεβάσει όμως την φωτογραφία στο site).

Μέ τα συγκεκριμένα τραίνα έχω ταξιδέψει συχνά πρός το αεροδρόμιο,αλλά και επίσης πρός Χαλκίδα,όταν οι συρμοί αυτοί είχαν πρωτοέρθει στην Ελλάδα.Επίσης ήμουν εκ τών πρώτων επιβατών στην διαδρομή ATH-KOR καί KOR-LGAV,που συνέπεσε μέ την εδώ παραμονή τού "τέρατος"-ενδεχομένως ο συρμός στη φωτό που βλέπεις είναι αυτός που μέ έφερε στο αεροδρόμιο :)

Κι'αφού μάς σύστησες και site γιά τραίνα,πάρε από εμέ και ένα μουσικό site (καθ'ότι είμαι και drummer εκτός τών άλλων):www.musicheaven.gr (GP707,νά τα βλέπης κι'εσύ να ενημερώνεσαι...)

xristos":qwkflnp6 said:
Κάτι σαν πύργος ελέγχου... όχι για αεροπλάνα... αλλά για τρένα.

https://www.airliners.gr/community/album_page.php?pic_id=7500

Ouuuaaaaaooouuu!!!! Είναι σε λειτουργία? (Επιτέλους! Το είχα επισκευθεί απενεργοποιημένο ακόμη το 2002 ή 2003, αναγκαζόντουσαν να γυρίζουν τα κλειδιά με μανιβέλα στην έξοδο του σταθμού :D , πλάκα είχε, αλλά όχι για αυτόν που έκανε αυτή τη δουλειά, του είχε βγει το χέρι του φουκαρά. :? )

xristos":qwkflnp6 said:
Σας θυμίζει κάτι αυτό το site?

:arrow: http://www.railpictures.net/

Γνωστό site, :roll: έχει και τι δυνοτότητες που προσφέρει το airliners.net : π.χ. αν δεις μια φωτό, μπορείς με ένα κλικ να δεις άλλες φωτό της ίδιας μηχανής, στο ίδιο μέρος, από τον ίδιο φωτογράφο κ.τ.λ. :) πολύ καλό αυτο.
Δυστυχώς έχει κυρίως αμερικανικό υλικό και λίγο -σχετικά- ευρωπαικό.

Για ευρωπαικό τροχαίο υλικό: http://www.railfaneurope.net
'Aλλά έχει και αρκετές σκάρτες φωτό, :bash: ούτε την οργάνωση και την ποιότητα του airliners.net :( (στο airliners.net κάνουν επιλογή φωτογραφιών, ή ότι θέλει ο καθένας στέλνει? Όλες είναι απο ωραίες και πάνω :!: )

dm9623":2ppvnb3h said:
Ouuuaaaaaooouuu!!!! Είναι σε λειτουργία? (Επιτέλους! Το είχα επισκευθεί απενεργοποιημένο ακόμη το 2002 ή 2003, αναγκαζόντουσαν να γυρίζουν τα κλειδιά με μανιβέλα στην έξοδο του σταθμού :D , πλάκα είχε, αλλά όχι για αυτόν που έκανε αυτή τη δουλειά, του είχε βγει το χέρι του φουκαρά. :? )

Λειτουργούσε πάντως κανονικά πέρυσι, όταν είχα ξαναπάει. Η μόνη αλλαγή, ο νέος μεγάλος ηλεκτρονικός πίνακας, που αντικατάστησε έναν παλιότερο. Το συγκεκριμένο κέντρο στην Θεσσαλονίκη ελέγχει εξ' αποστάσεως, τα παρακάτω τμήματα γραμμής:

Θεσσαλονίκη-Πλατύ
Θεσσαλονίκη-Ειδομένη
Θεσσαλονίκη-Στρυμόνας-Προμαχώνας

dm9623":jqtti1as said:
xristos":jqtti1as said:
Σας θυμίζει κάτι αυτό το site?

:arrow: http://www.railpictures.net/

Γνωστό site, :roll: έχει και τι δυνοτότητες που προσφέρει το airliners.net : π.χ. αν δεις μια φωτό, μπορείς με ένα κλικ να δεις άλλες φωτό της ίδιας μηχανής, στο ίδιο μέρος, από τον ίδιο φωτογράφο κ.τ.λ. :) πολύ καλό αυτο.

Correction: jetphotos.net ;)