Amsterdam-Schiphol

• Thread starter Thread starter kritikos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

kritikos

Economy-Class-Member
σε ενα προσφατο ταξιδι μου προς το AMS με ΟΑ (για το οποιο θα γραψω αλλη φορα το trip report), κατα την εισοδο μας εκαναν ελεγχο σε ταυτοτητες και διαβατηρια αλλα οχι απλη ταυτοπροσωπια.Μας ρωτουσαν που θα μεινουμε στην Ολλανδια, ποσες μερες κλ κλ.ξερει κανεις γιατι το εκαναν αυτο?? αφου και Ελλαδα και Ολλανδια ειναι εντος Schengen.αλλα δεν ειναι μεμονομενο περιστατικο γιατι οταν εφευγα ειδα οτι εκαναν διαβατηριακο στους επιβατες της ΟΑ που εμπαιναν στο AMS.εχει κανεις καμια ιδεα???

Τον Σεπτέμβριο φτάνοντας στο Μόναχο μας περίμενε η αστυνομία στο gate η οποία έκανε έλεγχο ταυτοτήτων και έκαναν και κάποιες ερωτήσεις (δεν θυμάμαι πλέον τι ήταν).

Τον Ιανουάριο μετά την αποβίβαση από την φυσούνα υπήρχαν αστυνομικοί στο Schiphol οι οποίοι έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων αλλά κ ρωτούσαν εαν είχαμε connection flight ή όχι

εγω ρωταω αν ξερει κανεις γιατι γινεται αυτο.μου φανηκε πολυ περιεργο αφου ειμαστε και οι δυο χωρες εντος Schengen.

Σε αρκετές περιπτώσεις, διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι ακόμα και εντός της ζώνης Schengen. Μου έχει τύχει στο Μόναχο και πρόσφατα μου συνέβη και στη Φρανκφούρτη. Επίσης, όσες φορές πήγα στην Ιταλία με πλοίο, πάντοτε γινόταν έλεγχος ταυτοτήτων κατά την αποβίβαση.

Ακόμα και αν μία χώρα είναι μέλος της Συνθήκης, οι βίζες που εκδίδει ενδεχομένως να μην ισχύουν για όλη τη Ζώνη αλλά μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα. Κάτοχοι διαβατηρίων με βίζα για Ελλάδα, ενδεχομένως να μην μπορούν να ταξιδέψουν σε ολόκληρη τη ζώνη Schengen. Για να μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη τη Ζώνη, θα πρέπει να αναγράφεται ETATS SCHENGEN επάνω στη βίζα.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μία χώρα μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης για ένα διάστημα. Νομίζω είχε συμβεί στην Ιταλία το καλοκαίρι του 2009, όταν διενεργούνταν έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια και για όλους τους επιβάτες που έφταναν εκεί.

Σαν πύλη μεταναστών για δυτική Ευρώπη που δυστυχώς είναι η χώρα μας, σε αρκετά δρομολόγια των Ευρωπαϊκών εταιρειών μου έχει συμβεί να κάνουν έλεγχο διαβατηρίων/ταυτοτήτων. Χρόνια πριν στο CDG μετά την παραλαβή των αποσκευών επιλεκτικά δύο αστυνομικοί έλεγχαν διαβατήρια. Αν σε έβλεπαν μαυριδερό την πάταγες. Στην Κολωνία πέρυσι έκαναν έλεγχο διαβατηρίων στην έξοδο του αεροσκάφους (δεν υπήρχε φυσούνα). (Πάντα μιλώ για απευθείας πτήσεις Αθήνα-επιεκπτόμενη πόλη.)
Νομίζω δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Ανάλογα την χώρα και τα προβλήματα που είχε από τους μετανάστες προερχόμενους από την χώρα μας.
Αυτά που γράφει ο aakunz είναι πολύ σωστά αλλά πάντοτε δεν ακολουθείτε ο κανόνας. Στο Ελσίνκι και στο Τάλλιν δεν μου είχε γίνει καθόλου έλεγχος. Μεταξύ Λεττονίας και Λιθουανίας μου είχε γίνει έλεγχος (όχι αυστηρός αλλά τυπικός). Γι’ αυτό τον λόγο εικάζω ότι είναι αναλόγως των εσωτερικών προβλημάτων της επισκεπτόμενης χώρας.
Τέλος πολλοί νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα δεν μπορούν να ταξιδεύσουν στις χώρες της συνθήκης εάν δεν έχουν το sticker και δυστυχώς η θαυμάσια εξυπηρετικότατη Ελληνική δημόσια διοίκηση δεν τους ανανεώνει το sticker οπότε οι άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφτούν την Ευρώπη. :rant: