Απορία σχετικά με GPS

  • Thread starter Thread starter 121.5
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

121.5

Economy-Class-Member
Εγγραφή
14/10/2008
Μηνύματα
168
Likes
0
Γιατί πρέπει να έχω σβυστό το GPS μου πετώντας με τα αεροπλάνα της AEGEAN? Δεν έχουν διδάξει τις αεροσυνοδούς ότι η μόνη συσκευή που μπορεί να επηρρεάσει τη λήψη των ραδιοφάρων ( NDB μόνο κι όχι των VOR) είναι το ραδιόφωνο ΑΜ?
 
Ετσι θελει η Aegean, ετσι πρεπει να κανεις. Τους κανονες τους εχουν οχι για να κανουν τη ζωη μας ευκολοτερη αλλα ασφαλεστερη. Oποιος διαφωνει, ας χρησιμοποιησει αλλη εταιρεια που να επιτρεπει GPS (να μην παρεξηγηθω, δεν παει προσωπικα για σεν αυτο, 121.5, προς Θεου!) :wink:
 
Κοιτα φιλε 121,5. Απο πρωτο χερι ξερω οτι τα ολα GPS εκτος απο αυτa που εχουν κεραια με Bluetouth connection επηρεάζουν το αεροπλανο ειδικα τα Glass Cockpit.
 
Οι κοινες συσκευές GPS , ειναι απλά δέκτες των σημάτων από τους δορυφόρους με τα οποία προσδιορίζουν τη θέση. Δεν έχουν κανένα πομπό σε οποιαδήποτε συχνότητα.

Νομίζω ότι απλά μπαίνουν στο "σακί" της απαγόρευσης με τις λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές , μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον. :wink:
 
Και εγώ προς την άποψη του Last Passenger κλίνω...
Πάντως από τις "έρευνές" μου επί του θέματος, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως κανείς δεν ξέρει πραγματικά εάν και πόσο επηρεάζουν τα αεροσκάφη οι ηλεκτρονικές συσκευές. Οπότε όλα τα μέτρα είναι προληπτικά και καλώς λαμβάνονται.
Διότι ως γνωστόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη...
 
Η σχετική απαγόρευση δεν έχει να κάνει με την Α3. Σε όλες τις εταιρείες απαγορεύεται το GPS ανοιχτό εν πτήση και η σχετική οδηγία έχει δοθεί και στα πληρώματα καμπίνας!
 
Last Passenger":36kxjbwk said:
Οι κοινες συσκευές GPS , ειναι απλά δέκτες των σημάτων από τους δορυφόρους με τα οποία προσδιορίζουν τη θέση. Δεν έχουν κανένα πομπό σε οποιαδήποτε συχνότητα.
Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Οι δέκτες επίσης έχουν ένα "τοπικό ταλαντωτή" (ή περισσότερους), ο οποίος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει παρεμβολές. Ειδικά ευάλωτα σε τέτοιες παρεμβολές είναι τα ραδιοβοηθήματα που λειτουργούν στη ζώνη 108-118 MHz από τοπικούς ταλαντωτές των ραδιοφώνων FM. Επιπλέον τα ψηφιακά κυκλώματα (υπολογιστές κλπ., στα οποία περιλαμβάνεται και ο μικροεπεξεργαστής του GPS) έχουν τουλάχιστον μια γεννήτρια χρονισμού (clock) που επίσης μπορεί υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει παρεμβολές. Αντικειμενικά το ραδιοβοήθημα που μπορεί να παρουσιάσει κρίσιμη δυσλειτουργία από τοπικά ραδιοσήματα είναι το ILS. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για σύστημα αναλογικής τεχνολογίας, λειτουργεί κοντά σε πολυσύχναστες συχνότητες και χρησιμοποιείται κυρίως κατά την κρίσιμη φάση της προσγείωσης.

Στην πράξη τώρα, τέτοια φαινόμενα (δηλαδή παρεμβολές από ηλεκτρονικά επιβατών) έχουν κατά καιρούς αναφερθεί αλλά είναι σπάνια και κάποια από αυτά έχουν συστηματικά μεγαλοποιηθεί. Σε λίγα έχει γίνει ουσιαστική διερέυνηση ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφεται ότι "μόλις έσβησαν οι επιβάτες τις συσκευές τους το πρόβλημα σταμάτησε". Η γενική απαγόρευση έχει επιβληθεί για "να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο",δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί ποιά συσκευή από τις εκατοντάδες που μπορεί να έχουν οι επιβάτες προκαλεί το (πραγματικό ή υποτιθέμενο) πρόβλημα. Αντίθετα είναι πολύ συνήθεις οι παρεμβολές στις επικοινωνίες VHF (118-137 MHz) και στα ραδιοβοηθήματα VHF (108-118 MHz) από κακή λειτουργία πομπών ραδιοφωνίας FM. Εκεί όμως δεν είναι εύκολες οι παρεμβάσεις γιατί παίζει ο παράγων του πολιτικού κόστους. Σε λίγες περιπτώσεις έχει καταφέρει η Ε.Ε.Τ.Τ. να επέμβει αποτελεσματικά και να λύσει οριστικά το πρόβλημα.
 
Τεκμηριωμένη και ενδιαφέρουσα τοποθέτηση :great:


Θα ψάξω και εγώ για περισσότερες πληροφορίες για να συμβάλω στη συζήτηση. 8)
 
Παραθετω αυτο το λινκ http://gpsinformation.net/airgps/gpsrfi.htm .Για το ποσο μερολιπτικο ειναι δεν ξερω καθολου.
Επισης μια προχειρη μεταφραση του πρωτοτυπου

Είναι ασφαλής χρήση ένας φορητός δέκτης GPs σε ένα εμπορικό αεροσκάφος;

Ένα οριστικό βλέμμα στην ερώτηση συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών κανόνων και των κανονισμών σχετικά με το θέμα
Αυτό είναι μια ερώτηση που παράγει πολλές σχόλιο και σύγχυση στην ομάδα πληροφόρησης, αλλά λίγοι άνθρωποι έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να δώσουν μια απάντηση βασισμένη στην αιτιολογημένη εμπειρία εφαρμοσμένης μηχανικής. Εδώ είναι οι απαντήσεις και τα σχόλιά μου.

1) Οι δέκτες GPs είναι γνωστοί για να ακτινοβολούν την ενέργεια RF από τους ταλαντωτές και τα κυκλώματα λογικής υπολογιστών μέσα στοGPs. Αυτό δεν θα παρεμποδίσει ενδεχομένως τον εξοπλισμό ναυσιπλοΐας στα αεροπλάνα;

Απάντηση:
Κάθε ηλεκτρονική συσκευή με ένα εσωτερικό υπολογιστών ή ταλαντωτών ακτινοβολεί *some* την ενέργεια ραδιοσυχνότητας. Η βασική λέξη είναι *some*. Ένα κυψελοειδές τηλέφωνο, μια ραδιο συσκευή αποστολής σημάτων ζαμπόν, μια ραδιο συσκευή αποστολής σημάτων επιχειρησιακών ζωνών, μια ραδιο ή παρόμοια μεταδίδοντας συσκευή CB ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ για να ακτινοβολήσουν τα σημαντικά ποσά ενέργειας RF. *DO* έχουν τη δυνατότητα να παρεμποδίσουν το διάφορο εξοπλισμό αεροναυτικής ηλεκτρονικής και ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΠΟΤΈ να χρησιμοποιηθούν σε ένα αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Πολλές αερογραμμές απαγορεύουν τη χρήση τους πάντα ενώ σε ένα εμπορικό επιβατηγό αεροσκάφος.

Με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι υπολογιστές lap-top, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι ραδιο δέκτες AM και FM, και οι όμοιοι, οι απαντήσεις δεν είναι τόσο γραπτές. Υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις των ραδιοφώνων AM/FM που προκαλούν την παρέμβαση με τα ηλεκτρονικού συστήματος αεροσκαφών συστήματα και κατά συνέπεια, οι ραδιο δέκτες AM/FM είναι γενικά απαγορευμένοι. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια χτίζονται φτηνά και δεν έχουν τις ίδιες εξουσιοδοτημένες η FCC απαιτήσεις για το προστατευτικό κάλυμμα όπως άλλα ηλεκτρονικά συστήματα όπως οι υπολογιστές και οι δέκτες ΠΣΤ. Ακόμα κι αν αυτές οι συσκευές παιχνιδιών είναι χαμηλής ισχύος, έχουν κατηγορηθεί για την παρέμβαση με την αεροναυτική ηλεκτρονική κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης ναυσιπλοΐας και είναι έτσι απαγορευμένες εκτός από κατά τη διάρκεια την κρουαζιέρα (χαρακτηριστικά επάνω από 10.000 πόδια). Οι υπολογιστές lap-top είναι τώρα σε διαδεδομένη χρήση από τους επιβάτες στα αεροπλάνα. Ενώ αυτές οι συσκευές είναι σχετικά μεγάλη γενική κατανάλωση ισχύος (στη σειρά 10 Watt) γενικά καλά σχεδιάζονται, με το επαρκές προστατευτικό κάλυμμα. Κατά συνέπεια, οι υπολογιστές lap-top επιτρέπονται για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μερίδων κρουαζιέρας ουσιαστικά όλων των πτήσεων αερογραμμών επιβατών.

Καλά έπειτα, τι γίνεται με τους δέκτες GPS
Οι δέκτες GPS είναι πολύ χαμηλής ισχύος συσκευές. Η χαρακτηριστική ΣΥΝΟΛΙΚΗ ενέργεια χρησιμοποιούμενη είναι ένα λιγότερο από ποσοστό ενός Watt. Εάν όλη αυτή η δύναμη μετατράπηκε στο RF, κατόπιν θα υπεάρχε ένα πρόβλημα. Εντούτοις, το γεγονός είναι ότι το α) μόνο ένα πολύ μικροσκοπικό μέρος αυτής της ενέργειας είναι σε θέση της μετατροπής στη δύναμη που *might* παράγετε RFI και το β) οι σχεδιαστές των δεκτών GPS απαιτείται για να εξετάσει RFI κατά τη διάρκεια του σχεδίου έτσι ώστε το ολοκληρωμένο προϊόν περνά το μέρος 15 της FCC δοκιμές κατηγορίας Ψ (κατοικημένο) EMI ( ηλεκτρο μαγνητική παρέμβαση). (Σημείωση:
Το αντίθετο στη διαίσθηση μερικών ανθρώπων, δοκιμή κατηγορίας Ψ (κατοικημένο) EMI είναι αρκετά πιό αυστηρό από ταξινομεί τις δοκιμές Α (βιομηχανικού/εμπορικού) EMI.
Καθως και η λιστα με τις εταιρειες που επιτρεπουν και απαγορευουν την χρηση GPS
The Airlines which OFFICIALLY APPROVE the use of GPS receivers during CRUISE. The GOOD list is getting longer!
This actually means pilot discretion in all cases.

Aer Lingus (Irish, as of April 2005)
Air Canada
Air China
Air New Zealand
Air Malaysia
Air Tanzania
Alitalia (Italy)
Braathens (owned by SAS) Norway
British Airways
Cathay Pacific
CAAC (China Airlines, Mainland China)
China Southern Airlines
Continental Airlines (as of August 2007, changed AGAIN! 4th time!)
CrossAir
Delta Airlines
DragonAir (China)
EasyJet (Europe)
Egypt Air
FinnAir (as of May 2003)
FlyBe Airlines (UK)
Frontier Airlines(as of December 2004)
Icelandair
Jet Airways (India)
JetBlue Airways (USA, Changed back to OK as of April 2007)
KLM (Flight operations book under rule 120.8.5)
LAN Airlines Argentina
LOT Polish Airlines
Maersk Air (Denmark)
MidWest Express (USA)
Nationwide Airlines (South Africa)
NorthWest Airlines (Flight operations book under rule 120.8.5)
Precision Air (Tanzania)
Olympic Airlines (Greece)
Qantas as of 3/2/2007 per Tania<websupport@qantas.com.au> (yep.. Changed AGAIN!)
Singapore Air Lines
SAS (flip-flopped again as of 2/2/04)
SN Brussels Airlines (as of 11/25/03 per <KTeirbroodt@brusselsairlines.com>
South African Airways
Sun Country (Regional USA)
Swiss (Was Swissair and CrossAir)
Tunis Air
United Air Lines (may ask if your GPS is FCC Class B approved. All handhelds are. Show them in the manual.)
Vanguard Airlines
WestJet Airlines (Canada)


Airlines which OFFICIALLY DO NOT APPROVE the use of GPS receivers at ANY time during flight.
(*) Individual Pilots may allow GPS use. (It never hurts to ask the pilot on any flight. Oftentimes, cabin attendants say NO automatically. If the cabin attendant says "no" respectfully ask them to make your request to the pilot.)
Alaska Airlines
Air Tran
America West Airlines
American Airlines
Britannia Airlines
El Al Airlines (Israel)
Hawaiian Airlines(*)
Horizon Airlines(*)
Iberia Airlines(*)
Lufthansa Airlines
Mexicana airlines
Midway Express
Monarch Airlines
Ryanair (Irish) (as of January 2008)
SouthWest Airlines (Changed AGAIN as of July 2008.. This is TWO changes in 2008 so far.)
Spirit Airlines
US Airways (was US Air) (as of December 2007)
Varig Airlines
Virgin Airlines (As of March 2007)
 
pan90":cry9430o said:
μια ραδιο συσκευή αποστολής σημάτων ζαμπόν,
Καλή μας όρεξη! Προσοχή μόνο στη χοληστερίνη. :lol:

Εντάξει, το αγγλικό κείμενο έγραφε "ham radio" αλλά αυτό μεταφράζεται "ραδιοερασιτεχνισμός" ή "ραδιοερασιτεχνικός".
 
Top